Woningcorporatie Mitros plaatst twee grote windturbines op dak | De Utrechtse Internet Courant Woningcorporatie Mitros plaatst twee grote windturbines op dak | De Utrechtse Internet Courant

Woningcorporatie Mitros plaatst twee grote windturbines op dak

Woningcorporatie Mitros plaatst twee grote windturbines op dak
Mitros heeft vrijdag twee nieuwe windturbines op het dak van haar eigen kantoor aan de Koningin Wilhelminalaan in Utrecht geplaatst. De woningcorporatie experimenteer met verschillende manieren om duurzame energie op te wekken om uiteindelijk de kosten voor energie voor huurders te kunnen verlagen.

Mitros heeft vrijdag twee nieuwe windturbines op het dak van haar eigen kantoor aan de Koningin Wilhelminalaan in Utrecht geplaatst. De woningcorporatie experimenteer met verschillende manieren om duurzame energie op te wekken om uiteindelijk de kosten voor energie voor huurders te kunnen verlagen.

“Doel is om eerst bij onszelf te kijken of de windturbines goed werken. De verwachting is dat de beide turbines ca. 4.000 kWh per jaar aan stroom opwekken. Als het slaagt, dan kunnen we de molens ook op andere gebouwen van Mitros plaatsen”, zegt Casper Kok, vastgoedmanager bij Mitros.

“Deze windturbines uit Delft zijn een uniek Nederlands product. Ze zijn bijzonder compact en daarmee geschikt voor vele soorten daken. De molens zijn geluidsarm en maken niet meer geluid dan de wind zelf. Tot slot zijn ze licht, draaibaar en kunnen daardoor continu de wind vangen en energie opwekken.”

De molens staan op het dak van het hoofdkantoor, naast de 114 zonnepanelen die eind vorig jaar zijn geplaatst. Deze zonnepanelen hebben zich intussen bewezen voor de organisatie. Inmiddels plaatst Mitros ook zonnepanelen op woningen.

Videoverslag

7 Reacties

Reageren
  1. wer

    en wat gebeurt er met een vogel die er in terecht komt?

  2. Niek

    Dit soort turbines bestaan al een paar jaar maar ik zie ze zelden ergens. En dat terwijl ze veel voordelen (lijken te) hebben. Goed initiatief van Mitros! Ben benieuwd of ze de proef doorstaan en we ze over een paar jaar op de hoge daken zien oppoppen.

  3. GeenStijl@Utrecht

    Leuk zeg,én dat allemaal op kosten van de huurders.?

  4. Cees

    Prachtig , alleen zullen deze molens er alleen voor het groene idee van Mitros staan, van het geld hadden ze heel wat huurwoningen kunnen isoleren.
    Weet uit ervaring dat deze kleine molens helaas veel te weinig energie opwekken om uit de kosten te komen.Op dit moment zijn zonnepanelen en een echte grote windmolen de beste investering .Laat de overheid maar experimenteren en niet een woningbouwvereniging die voor betaalbare huurwoningen moet zorgen.

  5. Richard van Ravenstein

    Mijne heren, er zijn vele onderzoeken beschikbaar, gedaan door gerespecteerde onderzoekers, die aantonen dat kleine windmolens niet rendabel zijn. De door u geplaatste windmolens zijn klein in tegenstelling tot wat deze krant schrijft. Kleine windmolens zijn niet rendabel financieel en energetisch. Jammer van de inspanning en gelden. Suc6

  6. R. Bouwmeester

    In het verleden, = 2013, was de terugverdientijd 51 jaar = aanschaf heeft geen zin. Benieuwd hoe die verhouding nu is.

  7. Jeroen

    Maar als je met problemen omtrent je woning en daarbijbehorende dienstverlening zit loop je tegen een muur aan…………. (terwijl ik inmiddels marktconforme huur betaal) en dat voor een studio (ik betaal de prijs van een 2 kamerappartement).

    Daarnaast greenwashing, want Mitros is geen groen en duurzaam bedrijf. Het is al best wel een tijd mogelijk om woningen zo goed als klimaatneutraal te maken qua energiebehoefte, maar dat mag niet van het systeem waar Mirtos deel vanuit maakt, want dan is er geen verdienmodel meer… Tel daar de top van de organisatie bij op die veel en veel te verdienen voor het werk dat ze doen en de huren die almaar omhoog gaan en marktconform gemaakt worden (in strijd met doelstellingen Mitros),dan weet je het wel………….

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).