Woonin en Portaal krijgen 2 miljoen euro om 140 sociale huurwoningen in Utrecht energiezuiniger te maken Woonin en Portaal krijgen 2 miljoen euro om 140 sociale huurwoningen in Utrecht energiezuiniger te maken

Woonin en Portaal krijgen 2 miljoen euro om 140 sociale huurwoningen in Utrecht energiezuiniger te maken

Woonin en Portaal krijgen 2 miljoen euro om 140 sociale huurwoningen in Utrecht energiezuiniger te maken
Archiefbeeld
De woningcorporaties Portaal en Woonin krijgen allebei zo’n 1 miljoen euro om ongeveer 140 sociale huurwoningen in Utrecht energiezuiniger te maken. Daarnaast krijgen nog twee duurzaamheidsprojecten uit de stad geld uit Europa.

De woningcorporaties Portaal en Woonin krijgen allebei zo’n 1 miljoen euro om ongeveer 140 sociale huurwoningen in Utrecht energiezuiniger te maken. Daarnaast krijgen nog twee duurzaamheidsprojecten uit de stad geld uit Europa.

In verschillende wijken gaan Woonin en Portaal sociale huurwoningen renoveren. Ieder krijgen ze ongeveer een miljoen vanuit een Europese subsidie om dit te bekostigen. Na de renovatie moeten de huizen energiezuiniger zijn. Volgens de gemeente wordt het daardoor ook comfortabeler en gezonder voor de bewoners.

Daarnaast wordt uit de Europese pot 525.000 euro besteedt aan vouchers voor mkb’ers die kunnen worden ingewisseld voor verschillende maatregelen op het gebied van energiebesparing. Voorbeelden zijn een energiescan, ramen isoleren, elektrische infraroodpanelen, duurzame terrasverwarming voor horeca of een warmtepomp. Mkb’ers kunnen zelf een voucher aanvragen.

2050

Tot slot wordt geld gegeven aan het programma Kansen voor West. Dit zijn projecten die helpen bij de overgang naar een volledig circulaire en klimaatneutrale economie. Utrecht werkt hierin samen met de vier randstadprovincies (Noord- en Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland) en de andere drie grootste steden Amsterdam, Den Haag en Rotterdam.

“We hebben grote doelen in Utrecht als het op verduurzaming en hergebruik aankomt, zoals dat we een volledig circulaire gemeente willen zijn in 2050”, zegt wethouder Susanne Schilderman. “Die doelen zouden we nooit kunnen halen zonder dit soort initiatieven. Fantastisch dat deze initiatieven er zijn, en nog mooier dat ook Europa ze financieel ondersteunt. Samen werken we toe naar een economie waarin we in de breedst mogelijke zin op waarde schatten wat we hebben en dat zo goed mogelijk hergebruiken”.

8 Reacties

Reageren
  1. rmn

    > Daarnaast wordt uit de Europese pot 525.000 euro besteedt aan vouchers voor mkb’ers die kunnen worden ingewisseld voor verschillende maatregelen op het gebied van energiebesparing.

    Nederland is ten aanzien van de EU een netto-betaler. We krijgen onze eigen geld terug, zodat we kunnen zeggen:

    > Fantastisch dat deze initiatieven er zijn, en nog mooier dat ook Europa ze financieel ondersteunt.

    Is ons eigen geld. ¯\_(ツ)_/¯

  2. Geenstijl@Utrecht

    Daar gaan natuurlijk weer lange vergaderingen aan vooraf ….

  3. Claire Obscur

    Als de mensen uit die wijk nou eens werk gaan zoeken zijn ze van de winter minder thuis en hoeft de verwarming ook minder aan. Ook zijn ze dan van dat financiële infuus af. Dit mes snijdt aan meerdere kanten. Idee?

  4. JdV

    Bijna 15 k per woning. Dat geeft een idee wat de kosten gaan worden als alle sociale huurwoningen moeten worden aangepakt in Utrecht.

  5. wollie

    @rmn jij snapt een unie niet..?

  6. Koel Hoofd

    Energiebesparing scheelt boel geld. Alleen weer zo jammer dat de overheid dan weer de energiebelasting omhoog doet.

    @Wollie
    Snap jij economie niet?
    Overheden doen aan herverdeling van welvaart, ergo de EU ook.
    Netto betaler wil zeggen dat er meer geld aan de EU wordt afdragen dan er retour komt. Dus we betalen de EU om ons dat geld weer terug te geven.
    Het is een stuk goedkoper en efficienter om die Brusselse tussenstap over te slaan, een argument voor de Brexit in 2016, maar dat mag niet van de EU want dan doe je aan een Nexit terwijl Brussel liever sinterklaas met ons geld speelt: wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de juridisch morele roede…

  7. Utrechter

    Van elke euro die we afdragen aan Europa komt zo’n 20 cent weer terug die we aan beperkt doelmatige activiteiten mogen besteden. Die verduurzaming moeten corporaties sowieso al doen. Zonde dat de Europese bureaucratie zich hier zo tussenwurmt want Europese samenwerking en verduurzaming/circulariteit zijn erg belangrijk. Maar op deze manier creëert Timmermans en consorten de eigen weerstand.

  8. Abe

    @JdV 15k om een gemiddelde sociale huurwoning naar label A/A+ te verduurzamen is wel erg optimistisch, daar heb je geen geen HR++ glas en dak/vloer isolatie voor. Deze subsidie wordt gebruikt om woningen extra te verduurzamen die toch al gerenoveerd gingen worden, totale uitgaven zijn hoger dan alleen deze subsidie

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).