Woonwijk Roots in Leidsche Rijn krijgt slimme ‘buurtbatterij’ Woonwijk Roots in Leidsche Rijn krijgt slimme ‘buurtbatterij’

Woonwijk Roots in Leidsche Rijn krijgt slimme ‘buurtbatterij’

Woonwijk Roots in Leidsche Rijn krijgt slimme ‘buurtbatterij’
Impressie: VORM
De nieuwe woonwijk Roots in Leidsche Rijn krijgt een bijzondere manier om energie op te wekken. Alle 220 woningen in de wijk worden aangesloten op De Buurtbatterij van het Utrechtse bedrijf iwell.

De nieuwe woonwijk Roots in Leidsche Rijn krijgt een bijzondere manier om energie op te wekken. Alle 220 woningen in de wijk worden aangesloten op De Buurtbatterij van het Utrechtse bedrijf iwell.

De woningen in Roots worden circulair, slim en duurzaam en De Buurtbatterij moet daaraan bij gaan dragen. De batterij zorgt ervoor dat woningen meer energie leveren dan verbruiken. Zoveel mogelijk duurzame energie wordt lokaal verbruikt, waarbij zo min mogelijk energie verloren gaat.

Op die manier kan de batterij tijdens piekmomenten energie leveren, in plaats van dat de energie uit het elektriciteitsnetwerk wordt gehaald. De energie uit de batterij wordt niet alleen gebruikt om de appartementen van stroom te voorzien. Ook laadpalen en liften zijn erop aangesloten.

Utrechtse ambities

Wethouder Klaas Verschuure is blij met het winnende ontwerp: “Utrecht staat voor de enorme opgave om veel woningen te bouwen. Daarin trekken we samen op met onder andere de provincie en het Rijk. Kwaliteit staat daarbij voorop, want onze bewoners moeten prettig kunnen wonen”, zegt hij. “Roots toont aan dat veel van de Utrechtse ambities (circulariteit, duurzaamheid, groen, klimaatbestendig bouwen) bij elkaar gebracht kunnen worden en dat daar echt iets moois uit kan komen.”

Prijsklassen

Het is volgens projectontwikkelaar VORM voor het eerst dat De Buurtbatterij op deze schaal en zonder subsidie wordt toegepast in een nieuwbouwproject. De 220 woningen in Roots zijn in diverse prijsklassen. 40 procent van de woningen valt in de categorie ‘goedkoop’, 30 procent wordt middelduur en 30 procent wordt dure koop.

De kleinste woningen worden studio’s van ongeveer 35 vierkante meter en de grootste huizen zijn tussen de 70 en 95 vierkante meter.

Gekoppelde berichten

9 Reacties

Reageren
  1. Koel Hoofd

    Klinkt als een goed initiatief.
    Maar…
    Vanaf slechts 35m2?
    Dus hoe duurzamer hoe kleiner de ruimte…
    Dat betekend dat duurzaam vooral extreem duur is.

  2. Scherpschutter

    Het idee is in de kern prima en een antwoord op HET grote probleem in deze transitie (opslag), maar het is natuurlijk wel buitengewoon riskant om hiervoor de technologie van een start-up te gebruiken zonder ook maar enige bewezen testwerking in het veld. Hoe verzin je het om een hele wijk tot laboratoriumexperiment te ‘verheffen’?

    Hiernaast is het in de kern onwenselijk dat je geen eigenaar bent van de batterij, zoals ik het zie. Wat als het bedrijf omvalt? Ze maken geen winst en kregen in mei zelfs nog een kapitaalinjectie van Rabobank (750k). Zo klein is deze club… Bovendien verdient het bedrijf hier geld aan en daarmee is de technologie onnodig duur t.o.v. eigendom in eigen beheer.

    In niets is centralisatie de toekomst. Alle ontwikkelingen verschuiven naar het individu. Persoonlijk zou ik dit dan ook niet willen. Geef mij maar een eigen Tesla Powerwall (bijvoorbeeld).

    Dit is de toekomst, zeker, maar het komt allemaal te vroeg…Laat de technologie nou eerst eens volwassen worden i.p.v. dit soort knotsgekke experimenten op burgers los te laten.

  3. Herman

    Het plaatje ziet er prachtig uit met die mooie lichtval.
    Ben benieuwd hoe het er in het echt uitziet, straatje lijkt erg smal en donker

  4. Mark

    @Koel Hoofd, dat is inderdaad de toekomst die politiek Utrecht voor zich ziet. Minihuisjes, waar je de hoofdprijs voor betaald. Als 2 verdienende starter is dat straks wat je maximaal kan betalen. Volgende stap zijn gedeelde voorzieningen zoals 1 toilet en 1 douche voor meerdere woningen. over 30 jaar hebben we kernfusie en lachen we ons kapot.

  5. Moniek

    Een “studio” van 35 vierkante meter noemen we voortaan “woning”?

  6. cas

    Zoals scherpschutter al benoemd ben ik heel benieuwd hoe dit contractueel in elkaar steekt. Ook wat de kosten en risico’s zijn hierin.

  7. Katja

    “circulair, slim en duurzaam” AAARGHH !
    Zijn inmiddels nietszeggende beleidsmakerswoorden.

  8. Jeroen

    40 procent van de woningen valt in de categorie ‘goedkoop’ (en is 35m2), 30 procent wordt middelduur (ongeveer 50-60m2) en voor de 30 procent 70-95m2 betaal je jezelf een ongeluk 😉

  9. Nina

    @ Scherpschutter

    Dat is het probleem: er is geen risico.
    Als het geld op is, verhoogt de gemeente de belastingen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).