Onderzoek tramaanslag 24 Oktoberplein gaat nog maanden duren | De Utrechtse Internet Courant Onderzoek tramaanslag 24 Oktoberplein gaat nog maanden duren | De Utrechtse Internet Courant

Onderzoek tramaanslag 24 Oktoberplein gaat nog maanden duren

Onderzoek tramaanslag 24 Oktoberplein gaat nog maanden duren
Mensen komen samen op de plek nabij het 24 Oktoberplein. Foto Robert Oosterbroek
Het gaat nog maanden duren voordat het onderzoek naar de tramaanslag wordt afgerond. Dat zegt het Openbaar Ministerie (OM) woensdag.

Het gaat nog maanden duren voordat het onderzoek naar de tramaanslag wordt afgerond. Dat zegt het Openbaar Ministerie (OM) woensdag.

Het onderzoek naar de tramaanslag is nog steeds in volle gang. Er wordt informatie verzameld en onderzocht wat er precies is gebeurd op de bewuste 18 maart. Ook het motief voor de schietpartij moet nog worden onderzocht.

Het OM denkt dat het onderzoek nog zeker enkele maanden zal duren. Morgen wordt bepaald of de verdachte, Gökmen T., langer in voorarrest moet blijven. Het OM wil hem in ieder geval nog 90 dagen vasthouden.

Hij wordt verdacht van moord dan wel doodslag met een terroristisch oogmerk, poging daartoe en bedreiging met een terroristisch oogmerk.

Terroristisch motief

Het OM schrijft verder dat de verdenking van terroristisch oogmerk betekent dat ze denken dat Gökmen T. de bedoeling had om de bevolking, of een deel daarvan, vrees aan te jagen. Dit concluderen ze onder meer door het gebruikte geweld, het gekozen doel en het feit dat er geen relatie tussen verdachte en de slachtoffers is gebleken.

Dit is echter niet hetzelfde als een terroristisch motief. Het OM schrijft: “Het oogmerk zegt iets over het door de dader gewilde doel of gevolg van een strafbaar feit, terwijl het motief een verklaring geeft over de beweegredenen om een strafbaar feit te plegen. Wat precies het motief van de verdachte was, is nog punt van grondig onderzoek. Het is te vroeg om daar nu uitspraken over te doen.”

Gekoppelde berichten

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).