Zachte winter zorgt voor spreeuwenoverlast in Ondiep: "Je ruikt de stank straten verderop" - De Utrechtse Internet Courant Zachte winter zorgt voor spreeuwenoverlast in Ondiep: "Je ruikt de stank straten verderop" - De Utrechtse Internet Courant

Zachte winter zorgt voor spreeuwenoverlast in Ondiep: “Je ruikt de stank straten verderop”

Zachte winter zorgt voor spreeuwenoverlast in Ondiep: “Je ruikt de stank straten verderop”
https://www.youtube.com/watch?v=7r8f0Uv1Gaw

De hoeveelheid spreeuwen in Ondiep neemt dit jaar bizarre vormen aan. De bomen zien er ‘s nachts uit als mierenhopen en de geluid- en de stankoverlast is niet gering.

Het zachte winterweer lijkt ervoor te zorgen dat de vogels voorlopig nog niet een trek naar het zuiden maken. Buurtbewoonster Gerda van de Fliert maakte bovenstaande video. “We hebben hier ieder jaar spreeuwen, maar dit jaar is de groep enorm,” laat ze weten. “In Ondiep heeft zich een gigantische groep spreeuwen verzameld. Door het warme weer vliegen ze ook niet verder en de groep lijkt nog steeds te groeien. De grote coniferen waarin ze verzamelen aan het eind van de dag zien er uit als mierenhopen. Alles krioelt. De hele straat zit vol, al zie je op de filmpjes maar een gedeelte van de vogels. Het zijn er veel meer. Het gekwetter is enorm. De stank overigens ook, maar mooi is het wel.”

Auto’s onder laag vogelpoep

Ook Sebastiaan van Kooij aanschouwt het tafereel met veel bewondering. “Ik fiets vrijwel dagelijks door de Petemoederslaan. Een aantal bomen zit helemaal vol, hutje mutje zitten de vogels naast elkaar. Soms zie je ze met z’n allen vliegen in de boom, alsof het een soort mierennest is. Het maakt een ongelofelijk indrukwekkend kabaal, stinkt enorm (je ruikt het een paar straten verderop nog) en sommige auto’s zitten onder een laag vogelpoep.”

12 Reacties

Reageren
 1. Utrecht Centraal

  Prachtig ! Een mooi natuurverschijnsel, een beetje overlast is niet zo erg daarom.

 2. Mikel

  Stank? Ach zo ruikt het altijd in zuilen.

 3. Geenstijl@Utrecht

  Ik zag ze ook rond het stadskantoor zwermen, op de twintigste verdieping, je kon het ook ruiken, inderdaad die stank zeg.

 4. Gerda

  Ja, het is echt adembenemend mooi.
  Maar de stank is wel heel erg.
  Dat is niet overdreven.

 5. k@rin

  Het ziet er prachtig uit, maar als ik er langs fiets, het stinkt echt waanzinnig…. dit kan niet goed zijn en bovendien raakt alles steeds meer bescheten. Laat staan als je op / naast hun verkozen rustplaats woont…

 6. Anna

  Meer spreeuwen was het verzoek. Die zijn er nu. Deze vogel staat net als de huismus, zwaluw op de lijst van vogels die met uitsterven in Utrecht werden bedreigd. Er is veel geld uitgegeven aan rapporten en onderzoekers. Dat beetje stank moeten we maar voor lief nemen. De mens woont in de natuur en is daar onderdeel van laten we dat niet vergeten. Dus hoera voor de spreeuw!

 7. Spreeuwtje

  Iedere dag weer bewonder ik samen met vele buurtbewoners de vogels met hetzelfde enthousiasme. Het extra schoonmaken van de buitenboel en ramen doe ik zonder morren, ook al ligt het iedere dag weer vol.
  Maar ‘een beetje stank’ is een serieuze understatement Anna. Je hebt duidelijk geen idee.
  Niemand is tegen de vogels, integendeel zelfs, maar we hebben wel hulp nodig de giga poeplaag onder en in de bomen onder controle te krijgen.

 8. Geenstijl@Utrecht

  Misschien een oplossing voor voedseltekort.

 9. Spreeuwtje

  @geenstijl: De Spreeuw is een beschermde vogel.
  Het filmpje laat zien hoe wonderlijk en mooi de natuur kan zijn.

 10. Echte Utrechter

  Een oplossing voor de vogelpoep?
  Noordwest kent 1840 personen in een bijstandsuitkering. Zie daar de oplossing.

 11. Jan de Heer

  Waanzinnig. Houden zo.

 12. PeteMoeder

  De hamvraag is:

  WANNEER GAAN ZE WEG??

  Heeft iemand hier antwoord op of moet ik hier langzaam aan wegkwijnen in de vogelstront en luft. Ik kan geeneens meer een raam openzetten ivm die lucht die binnen komt. Dan heb je nog de schijt letterlijk op elke cm van de straat en stoep.

  Leuk en aardig die airshow elke dag maar het is niet lekker meer wonen zo. Als je hier niet woont in de straat kom dan alsjeblieft niet aan met je ‘wen eraan, het is natuur geleuter’. Het is niet te harden. Tenzij je zelf stinkt natuurlijk. Dan is dit een goed excuus;)

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).