‘Zandpad sluiten was een ondoordachte en overhaaste beslissing’ | De Utrechtse Internet Courant ‘Zandpad sluiten was een ondoordachte en overhaaste beslissing’ | De Utrechtse Internet Courant

‘Zandpad sluiten was een ondoordachte en overhaaste beslissing’

‘Zandpad sluiten was een ondoordachte en overhaaste beslissing’
“Honderden sekswerkers, die niets met de mensenhandel problematiek te maken hebben gehad zijn slachtoffers geworden van ondoordachte en overhaaste beleidsbeslissingen van de gemeente Utrecht om het Zandpad te sluiten.” Dat schrijven wetenschappers van de Universiteit Utrecht en Erasmus Universiteit, verbonden aan het onderzoeksinstituut CIROC.

“Honderden sekswerkers, die niets met de mensenhandel problematiek te maken hebben gehad zijn slachtoffers geworden van ondoordachte en overhaaste beleidsbeslissingen van de gemeente Utrecht om het Zandpad te sluiten.” Dat schrijven wetenschappers van de Universiteit Utrecht en Erasmus Universiteit, verbonden aan het onderzoeksinstituut CIROC.

In de zomer van 2013 zijn van alle exploitanten van raamprostitutie in Utrecht de vergunningen ingetrokken. Dit gebeurde op basis van verdenkingen van grootschalige mensenhandel en andere misstanden. Sindsdien is er geen raamprostitutie meer in Utrecht. Alleen de tippelzone aan de Europalaan is nog in gebruik.

De groep wetenschappers heeft nu geconcludeerd dat het handelen van de gemeente Utrecht onjuist was bij het sluiten van het Zandpad. Woensdag publiceren zij het volledige rapport, maar er is nu al een korte versie van het onderzoek ‘Utrechtse sekswerkers na de sluiting van het Zandpad’ openbaar gemaakt.

Conclusies rapport

In die korte versie staat onder meer dat de Gemeente Utrecht ondoordacht en overhaast heeft gehandeld. “Er is een grote discrepantie tussen wat het beleid van de gemeente Utrecht beoogde te bewerkstelligen (schone sector, veiligheid) en wat de gemeente betreffende tot de raamprostitutie op het Zandpad heeft bewerkstelligd”, luidt een van de conclusies. Zo zijn de sekswerkers niet alleen verplaatst naar andere raamprostitutie en clubs in andere steden, maar ook naar niet-geregistreerde settingen, zoals thuiswerk of privéhuizen. Ook zijn de vrouwen er na de sluiting van het Zandpad financieel, mentaal en fysiek slechter aan toe. Daarnaast volgen vaste klanten de vrouwen steeds minder naar de nieuwe locaties.

De groep wetenschappers sprak voor het onderzoek met 30 sekswerkers, 12 klanten en andere betrokkenen als hulpverlening, politie, gemeente, advocaten en belangenorganisaties. Zo kwam uit het onderzoek naar voren dat de vrouwen weinig tot geen contact hebben met hulpverleners, waardoor er geen duidelijk beeld van hun situatie is. Bij de gemeente (en andere instanties) is er weinig kennis over de mobiliteit, huidige werkplaats en situatie van de sekswerkers. Bij vrouwen en klanten zelf worden de redenen van het sluiten van het Zandpad als ‘ongegrond’ en ‘geheim ‘ gezien. Op dit moment is er volgens het onderzoek nog steeds geen duidelijkheid over alternatieven na de sluiting. Het onderzoek stelt daarom: “Bordelen sluiten is ogen sluiten.”

Nieuwe plannen Zandpad

In mei is de gemeente Utrecht gestart met de nieuwe aanbestedingsronde van investeerders voor een nieuw te bouwen prostitutiezone bij het Zandpad. Van bouwpartijen tot stichtingen: alle partijen kunnen een plan presenteren. In deze procedure staat bij de gemeente de hoofddoelstelling ‘schone, veilige en professionele raamprostitutie’ centraal. Met dit uitgangspunt is de locatie vrij en open in de markt gezet. Naar verwachting zal halverwege 2016 duidelijk zijn wie de investeerders en exploitanten worden. Daarna wordt de locatie, samen met de sekswerkers, omwonenden en andere betrokken partijen verder ontwikkeld.

8 Reacties

Reageren
  1. Frank

    En dan is nu dus -zoals zo vaak met dit soort onderzoeken- wetenschappelijk vastgesteld wat elk weldenkend mens op z’n klompen aanvoelt.
    Zou het een idee zijn als de Gemeente Utrecht nu ook met enige spoed de hersens eens gaat gebruiken?

  2. John

    Die bootjes moeten weg omdat er op de plek van zkh Overvecht woningen worden gebouwd. Dus het kwam de gemeente wel goed uit dat er een paar rotte appels bij die bootjes bezig waren. Ze hadden de mensenhandel moeten aanpakken en die bootjes gewoon in stand moeten houden. Het was een begrip in Utrecht en omstreken. Nu worden er tig bomen worden gekapt en honderduizenden EUR geïnvesteerd om een nieuwe zone aan te leggen. Weggegooid geld.

  3. Jiri

    De geest van Faaleid zwerft helaas nog steeds rond. Het heeft tot niets geleid dan een hoop extra kosten. Struisvogel politiek!

  4. Toine Goossens

    Toch wel goed om te zien dat de DUIC lezers en reageerders vanaf het begin af aan gelijk hebben gehad.

    DE stimulans voor ambtenaren om de meningen op DUIC serieus te nemen.

  5. Suus

    Ik lees nergens dat er voorheen géén sprake was van vrouwenhandel.
    Verder lijkt mij de steekproef (n=30) niet echt representatief.
    Wat mij betreft is zandpad nog steeds terecht gesloten.
    Overigens snap ik het geklaag hierboven niet. We hebben allemaal kunnen lezen op Duic dat de prostitutie terugkeert in fe Hardebollenstraat. Dus wat dat betreft komen de klagers gewoon aan hun trekken.

  6. Karel

    Weer zo’n onderzoek van een wetenschapper achter een bureau. Hulpverleners geven aan dat zo’n 2/3 van alle prostituees onder een vorm van financiële en/of fysieke dwang werkt.

    Bovendien ben je wel heel zielig als je alleen voor geld aan je trekken kunt komen…

  7. Frank

    @Karel: Ik zie zeven namen bij dat onderzoek staan van twee zeer gerenommeerde universiteiten. Eén geflipte selfkicker die achter een bureautje z’n eigen werkelijkheid zit te creëren kan ik me nog wel voorstellen. Maar zeven die dat en comité doen??

    Daarnaast kun je vaststellen dat hulpverleners alleen dat deel van de prostitutie zien waarbij kennelijk hulpverlening nodig is. Hulpverleners hebben derhalve uit de aard van hun werk een scheef beeld van de realiteit.

    Naar dwang in de prostitutie zijn door diverse instanties en organisaties tientallen onderzoeken gedaan. En één ding is zeker: de getallen daarvan lopen uiteen van 5% tot 95%. Wie het weet mag het zeggen.

    O ja, en ik werk ook onder financiële dwang. Punt is namelijk dat ik niet te vreten heb als ik stop met werken. Kennelijk vindt men die dwang wel normaal bij andere beroepen, maar niet aanvaardbaar als het om prostitutie gaat.

  8. Jan

    ik ben het met John eens het is jammer dat het gemeente bestuur niet op deze beslissing kan of mag terug komen en ook nog het waterschap in deze affaire betrekken om de boten weg te krijgen ben benieuwd of de woonarken verder op ook weg moeten

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).