Burgemeester Jan van Zanen heeft zich op NPO Radio 1 uitgesproken over de relatie tussen de Rijksoverheid en gemeenten. Van Zanen vindt dat de overheid beter naar gemeenten moeten luisteren en dat ze gemeenten meer met rust moeten laten.
Het overhevelen van taken naar de gemeente geeft een gemeente als Utrecht meer werk en bevoegdheden. Van Zanen hekelt het feit dat de Haagse politiek zich vervolgens alsnog gaat bemoeien met gemeentebeleid. “Als je als overheid taken overdraagt, moet je zo verstandig zijn om je daar vervolgens niet meer mee te bemoeien”, aldus Van Zanen
Van Zanen zegt verder dat de overheid soms de neiging heeft opeens te reageren mocht er iets groots gebeuren in een gemeente. Als voorbeeld noemt hij een schietpartij in Utrecht waar de Haagse politiek uiteindelijk lang over debatteerde. “Ministers en de Haagse politiek laten zich te vaak verleiden door toch opmerkingen maken. Laat de burgemeester en gemeente hun werk doen en blijf er met je poten van af.”
7 Reacties
ReagerenPrima jan .het rijk heeft vaak de neiging om taken over te dragen en tegen de tijd dat er verkiezingen zijn zich met die overgedragen taak er zich weer mee te gaan bemoeien of iets anders voor te stellen .Als je een taak overdraagt moet je voldoende financiële middelen leveren en kun je hoogstens zeggen. We vinden dat je het niet goed doet voor het geld dat we leveren en dit ook met voldoende voorbeelden onderbouwen Als je die voorbeelden niet hebt dan is het taak overgedragen dus je hebt niets meer te maken met de uitvoering van die taak overgedragen is overgedragen. En daarmee uit.
En in een ander artikel op duic staat dat utrecht aanklopt bij minister kamp omdat ze wat van hem willen. Lijkt me dat dat dan ook omgekeerd geldt. Utrecht bemoei je niet met het werk van de landelijke overheid?
Van Zanen je kan wel beter op je woorden letten graag
Dit soort discuusies kunnen ook met beschaafd Nederlands gevoerd worden
@ wim.
Correct. Zo praten we niet in de politiek. ‘Vingers’ is sowieso al handiger dan ‘poten’. Wellicht is het bedoeld voor bühne, dan klopt het allemaal wel weer.
als de Heer van Zanen dat vindt moet hij zich ook niet met het Rijk bemoeien.
Hij is echter wel aangesteld als burgemeester en verantwoording schuldig aan de Rijksoverheid.
Zijn standpunt, elke Gemeente eigen baas, leidt tot anarchie !!
Er zijn al teveel burgemeesters die een ” eigen beleid “voeren.
Laten we eerst vaststellen dat Jan van Zanen dit niet namens de gemeente Utrecht zegt, maar als voorzitter van de VNG, de Nederlandse Vereniging van Gemeenten. Dat is een belangenclub en zoals voor alle belangen (en politici) geldt, je hebt geen vrienden, maar belangen.
Het is echter een ziekte binnen iedere gemeente om het wiel zelf uit te vinden en zich niet neer te leggen bij landelijke normen en waarden. Laten we de WMO nemen. Dat is een rijkswet, met rijksnormen. Ook al is de uitvoering aan gemeenten gedelegeerd, de minister blijft verantwoordelijk voor het toezicht op het juist en correct toepassen en uitvoeren van die normen.
Een gemeente die buiten de normen om wil werken heeft daarvoor toestemming nodig. Die toestemming heeft Utrecht gekregen voor experimenten met de bijstandswet.
Terug naar de WMO. Alle verrichtingen in het kader van de WMO zijn gecodeerd. Voor de decentralisatie werden landelijk dezelfde codes gehanteerd. Na de decentralisatie explodeerde het aantal codes van 2.000 naar 18.000. Iedere gemeente mocht nu immers zelf codes verzinnen. Tegen de chaos die dat heeft veroorzaakt waren noch de landelijke ICT, noch de regionale uitvoeringsinstanties bestand. Zonder enige voorbereiding werden zij geconfronteerd met ´Ieders wil is wet´. Dat gaat altijd fout zoals we weten.
Standaardisering eist dat definities, codes, normen en waarden op het hoogst mogelijke bestuurlijke niveau bepaald dienen te worden. Het meest aansprekende voorbeeld daarvoor is het definiëren van de kilogram, de liter en de meter aan het eind van de 18e eeuw.
Iedereen, iedere organisatie die wet- of regelgeving uitvoert of toepast dient zich te voegen naar de op het hoogste niveau vastgestelde begrippen.
Jan van Zanen maakt echter een sterk punt met ´Wat gedelegeerd is, blijft gedelegeerd´. Daar roeit van Zanen echter in tegen een zware publieke en media lobby ´Als er ergens, over wat dan ook, een incident gebeurd, staan het volk, de media en de landelijke politici op hun achterste benen, niet omdat dat nieuws is, nieuws gaat ons allen aan, maar omdat dat incident nooit had mogen gebeuren en dat iedereen stante pede eist om verantwoording af te leggen.
Dat is de dominantie van de nul risico maatschappij, die iedereen wel bij anderen, maar niet bij zichzelf voorop stelt. Dat brengt zoveel chaos in de samenleving teweeg, dat overheden er niet meer in slagen om burgers een veilig en stabiel gevoel te geven.
Daar maken ophitsers als Wilders, Johnson, Trump, IS, Erdogan en ook Netanjahu misbruik van. Poetin houdt zich stil de laatste tijd.
Zij koesteren allen het exclusieve denken, hitsen mensen tegen elkaar op, terwijl inclusief denken juist in deze tijd leidend dient te zijn.
Helaas begint het “mode” te worden om grovere taal te gebruiken. Trump, Johnson en Wilders winnen het toch! Overigens inhoudelijk een terechte opmerking aan het adres van Den Haag.