Zeehond zwemt door Utrechtse gracht en wordt gevangen door politie | De Utrechtse Internet Courant Zeehond zwemt door Utrechtse gracht en wordt gevangen door politie | De Utrechtse Internet Courant

Zeehond zwemt door Utrechtse gracht en wordt gevangen door politie

Zeehond zwemt door Utrechtse gracht en wordt gevangen door politie
Na meerdere valse meldingen en neppe foto’s zwom vanavond toch echt een zeehond door de Utrechtse gracht. Het dier werd voor het eerst gespot in de Oudegracht bij de Rembrandt-bioscoop. “Wow, het is echt waar”, liet een verbaasde omstander horen.

Na meerdere valse meldingen en neppe foto’s zwom vanavond toch echt een zeehond door de Utrechtse gracht. Het dier werd voor het eerst gespot in de Oudegracht bij de Rembrandt-bioscoop. “Wow, het is echt waar”, liet een verbaasde omstander horen.

De politie werd gebeld en de zeehond werd ondertussen gevolgd. Uiteindelijk kwam het dier uit het water bij de Weerdsingel Westzijde nabij het verkeersplein Paardenveld. Het dier kon hier opgevangen worden door de politie en is naar opvangcentrum A Seal in Stellendam gebracht. Het zou gaan om een zogeheten ringelrob, een zeehond afkomstig uit de Noordelijke IJszee.

Wijkagent Emile Vermeulen laat weten: “Nee dit soort dingen leer je niet op de politieschool. Het komt zeker in het rijtje van bijzondere momenten in mijn carrière.”

(Foto’s: Mart Lier)foto 1 foto 2 foto 3

Gekoppelde berichten

21 Reacties

Reageren
 1. Wijk C bewoner

  Ach, gossiemikkie zeg. Bij mij om de hoek. Wat is dit leuk om te lezen na al dat Kade gedoe. En hij lijkt helemaal gezond. Geweldig.

 2. Jaap

  De zeehond ligt bij de zeehondenopvang te Stellendam, A-seal

 3. Erwin

  Waarom dat beest niet lekker door de grachten laten zwemmen? Heeft Utrecht er weer een publiekstrekker bij…

 4. Marko

  Waarom niet lekker het beestje laten zwemmen? Nu heeft het een hoop stress gehad en wordt hij ergens 150 km van zijn oorspronkelijke leefgebied weer uitgezet.

 5. MichielK

  150 kilometer van zijn oorspronkelijke leefgebied?

  De Oudegracht is toch geen natuurlijke habitat van een zeehond? Nu het dier is meegenomen zal het binnen afzienbare tijd weer worden uitgezet in de Noordzee of Waddenzee. Dát is het oorspronkelijke leefgebied van de zeehond.

 6. Jackie

  Dat bepaalt die zeehond nog altijd zelf MichielK. Niet bemoeien, die zeehond bemoeit ook niet.

 7. Fabian

  Dit verwacht je niet gauw in de gracht. Gelukkig leeft ie nog en wordt ie nu verzorgt.

 8. MichielK

  Hahaha Jackie! Of ik zie niet in dat je zojuist een hele scherpe en sarcastische opmerking richting mij hebt gemaakt of je bedoelt dit serieus en je bent er werkelijk van overtuigt dat deze zeehond een bewuste keuze heeft gemaakt om naar Utrecht te zwemmen. Waarschijnlijker is dat het dier verdwaald is geraakt, dat blijkt ook uit het feit dat het dier niet helemaal op gewicht is en ze nog een week wachten met uitzetten in zee.

 9. RobH

  Naar goed Nederlands gebruik moet het beestje toch ook gelijk een naam hebben? Dommie?

 10. beestje

  Je kunt wel zeggen: “laat haar zwemmen”, maar ik ben bang dat er teveel idioten en dronken lorren rondlopen, die Dommie gaan pesten.

 11. Peter Utrecht

  ‘Neppe foto’s’? Is dit bericht geschreven door een 12-jarige? Mijn hemel, een beetje aandacht voor de Nederlandse taal is toch niet teveel gevraagd?

 12. Vincent

  Man man man man man

 13. Erwin

  @michielK: jouw oorspronkelijke en natuurlijke habitat is toch ook niet de stad Utrecht en toch woon je hier naar ik aanneem met plezier!

 14. Rietje

  Hemeltje lief, wat een reacties weer.
  Nee natuurlijk hoort een zeehond niet in de Utrechtse grachten.
  Wellicht verraadt zijn naam het enigzins….
  Fijn dat ie geholpen is.

 15. Erwin

  @Rietje: waarom horen eenden en vissen wel in de oudegracht, en zou een zeehond hier niet een lekker leven kunnen opbouwen?

 16. MichielK

  @Erwin: het antwoord op de vraag wat de natuurlijke habitat van de moderne mens is, zal afhankelijk zijn van het vakgebied van de betreffende deskundige aan wie je dit vraagt. Laten we die discussie hier niet gaan voeren.

  Jouw vergelijking gaat mank en daarmee onderschrijf je nu precies mijn punt. Ik heb bewust gekozen om in Utrecht te wonen. De kans dat deze zeehond dit ook gedaan heeft is nihil. ‘Dommie’ is simpelweg verdwaalt in het Nederlands stelsel van rivieren en sluizen en hoort niet in een stadsgracht thuis. Daarom is het dier gisteren door de zeehondenopvang opgehaald. Niet omdat mensen ‘Dommie’ misgunnen door de Oudegracht te zwemmen of omdat ze hem/haar in zijn/haar vrijheid willen beperken, zoals jij en enkele anderen willen doen geloven, maar juist om het dier de vrijheid terug te geven. In de zee. Waar deze dieren horen.

  Zie ook bijvoorbeeld Wikipedia:
  ‘Gewone zeehonden leven langs beschutte kusten in de Noordelijke Atlantische en Grote Oceaan. In Europa komen ze voor langs de kust van de Oost-, de Noord- en de Waddenzee, en de kust van Noorwegen, Ierland en Groot-Brittannië (met uitzondering van het Kanaal). Ze komen over het algemeen voor op zandbanken, waaronder rond riviermondingen. Ook komen ze voor langs rotskusten.’

  Het feit dat er door DUIC en andere media een artikel een artikel wordt gewijd aan een zeehond in de Utrechtse wateren (en niet aan eenden en vissen) geeft natuurlijk ook al aan dat dit uitzonderlijk is.

 17. Erwin

  @MichielK: tenzij wij stoppen met het terugslepen van zeehonden naar de Waddenzee, wordt het ook nooit iets met de zeehondenpopulatie in de grachten van Utrecht en blijft de Waddenzee per definitie hun leefgebied. En ook daar zullen ze ooit per ongeluk en omdat ze verdwaald waren terecht zijn gekomen.

 18. Peter

  Wat een suffe reacties. Een beetje zeehonden een ratio toedichten met ‘zelf bepalen’… Natuurlijk heeft MichielK gelijk. Beestje kan het beste terug naar zee.

 19. Dikke Leo

  Hear, hear, hear Erwin. De werven kunnen prima doorgaan voor zandbank voor beesten met het IQ van een zeehond. Het zou een fantastische verrijking zijn voor de stad.

 20. Frank

  @peter: jep, en jou slepen we terug naar Limburg

 21. Jasper

  Maar de zeehond is aan zout water gewend. Hoe zit dat met de oudegracht? Trekt dat beest dat wel?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).