Zeespiegel stijgt volgens KNMI mogelijk nog sneller: wat kan dat voor Utrecht betekenen? Zeespiegel stijgt volgens KNMI mogelijk nog sneller: wat kan dat voor Utrecht betekenen?

Zeespiegel stijgt volgens KNMI mogelijk nog sneller: wat kan dat voor Utrecht betekenen?

Zeespiegel stijgt volgens KNMI mogelijk nog sneller: wat kan dat voor Utrecht betekenen?
Het KNMI heeft op basis van het IPCC-rapport en eigen onderzoek berekend dat de zeespiegel voor de Nederlandse kust eind deze eeuw met 1,2 meter kan stijgen. Dat betekent dat Utrecht in die situatie voor een deel onder water kan lopen.

Het KNMI heeft op basis van het IPCC-rapport en eigen onderzoek berekend dat de zeespiegel voor de Nederlandse kust eind deze eeuw met 1,2 meter kan stijgen. Dat betekent dat Utrecht in die situatie voor een deel onder water kan lopen.

Op de website van Climate Central, een onafhankelijke organisatie waar wetenschappers en journalisten hun bevindingen over klimaatverandering delen, is een interactieve plattegrond te zien. Daarop is af te lezen dat een deel van Utrecht bij een zeespiegelstijging van 1,2 meter onder water kan komen te staan.

De bewoners van de Utrechtse binnenstad blijven droge voeten houden. Dat geldt overigens ook voor de meeste mensen uit onder meer Wittevrouwen, Oudwijk, Tuinwijk en Pijlsweerd. Aan de andere kant van het Amsterdam-Rijnkanaal, in Leidsche Rijn, hebben de mensen volgens de prognose rond het jaar 2100 minder geluk. Die gebieden zijn namelijk voornamelijk rood gekleurd, wat inhoudt dat ze onder water kunnen komen te staan.

Tekst loopt door onder plattegrond

Onderzoek

Climate Central plaatst overigens wel een disclaimer bij de plattegrond. “De kaart is gebaseerd op verschillende data en daarin zitten altijd fouten. De plattegrond moet daarom gebruikt worden als controle-instrument, waarmee plekken aangewezen kunnen worden die in het risicogebied liggen en daardoor beter onderzocht moeten worden.”

Het KNMI heeft dinsdag het KNMI Klimaatsignaal’21 gepubliceerd. Hierin zijn de nieuwste inzichten te lezen over het veranderende Nederlandse klimaat. Het is gebaseerd op het laatste IPCC-rapport – dat in augustus 2021 is verschenen – en eigen onderzoek.

40 Reacties

Reageren
  1. Erwin

    Blij dat ik in het centrum woon! Ik wens de bewoners uit andere wijken veel sterkte!

  2. Scherpschutter

    Ach, die doemberichten lees je al decennia van het KNMI (prachtig, nu zelfs met heus rood gekleurd paniek-zoomkaartje), maar de zeespiegel geeft er feitelijk vrij weinig om en doet heerlijk z’n dingetje. Ze stijgt al 124 jaar consistent ieder jaar met 1.9 hele millimetertjes…Niets meer. Niets minder.

    https://www.clo.nl/indicatoren/nl0229-zeespiegelstand-nederland-en-mondiaal

    Ik denk dat het KNMI er verstandiger aan doet om zich bezig te houden met het weer voor morgen eerst eens accuraat proberen te voorspellen, alvorens ze zich bezigt met macro-doemscenario’s die mogelijk over 80 jaar wel eens uit zouden kunnen komen.

  3. Lachgas

    Wat is de stijging in de afgelopen 50 jaar?
    Dat de Noordzee ondergelopen is, is bekend.

  4. Joop

    Kunnen we eens ophouden met dit soort bangmakende statements dat huizen onder water komen te staan.
    We weten allemaal dat dit niet werkelijk gaat gebeuren natuurlijk.
    In het westen van het land ligt een groot deel nog een stuk lager dan Utrecht, en enkele meters beneden zeeniveau.
    Als Utrecht onder water zou staan, dat staat heel West-Nederland inclusief Amsterdam, Rotterdam en Den Haag dat ook.
    Zou het echt zo ver gaan komen, of zouden de dijken en deltawerken niet gewoon ge-upgrade gaan worden ?
    Wat denken jullie zelf ?

  5. Karik

    Veel belangrijker, hoe zit het met De Bilt?

  6. Jerommeke

    Al miljoenen/duizenden jaren verandert het klimaat en dat zal altijd zo blijven. De mens is wel aantoonbaar veroorzaker van de hedendaagse opwarming. Maar het is een illusie dat we daar iets aan kunnen doen. De enige manier is terug naar minimale bewoning van de aarde dus uitsterven van een groot deel van de wereldbevolking. Fossiele brandstoffen verminderen helpt, maar zorgt hooguit voor een kleine vertraging. De aarde warmt op, de zeespiegel gaat stijgen. Daar komen we niet onderuit. Net zoals mensen die een huis neerzetten in de uiterwaarden van een rivier of tegen een vulkanische berg, weten wij dat we in een rivierendelta wonen. Als het water echt stijgt, is het simpelweg pompen of verzuipen. Lees: verhuizen naar hoger gelegen gebieden.

  7. Joris

    Hier is iemand onbedacht omgegaan met publiek beschikbare data. Dit is gewoon de kaart van Actueel Hoogtebestand Nederland (AHN) met een filter erover om afhankelijk van de hoogteligging het rood te laten kleuren. Als je hem op 0 m stijging zet staat alsnog merendeel van West Nederland onder water omdat het simpelweg onder NAP ligt. Dat is op het moment ook niet de situatie. Het watermanagement systeem in Nederland is ingewikkelder dan hier wordt voorgedaan. De site overstroomik.nl geeft een veel betere en realistischere inschatting wat er gebeurt bij een overstroming. Daar wordt wel rekening gehouden met waterwerken en ook waar dat water vandaan komt.
    Noodzaak om er iets te doen is trouwens niet minder. Kaartje is gewoon fout, het probleem niet.

  8. A. Jongeling

    Het KNMI kan het weer van morgen niet eens voorspellen. Dus ….

  9. Lombokker

    Dit betekend dat we de komende 80 jaar alle dijken in totaal 120 centimeter zullen moeten ophogen. In een land als Nederland gaat dat vast wel lukken, maar voor bijvoorbeeld Bangladesh is dat een heel ander verhaal.

    Ik maak mij meer zorgen over de opwarming van de Noordpool. Daardoor bestaat er kans dat de warme Golfstroom, die vanuit het Caraïbische gebied via West-Europa naar de Noordpool stroomt, er mee ophoud. Dan zal ons milde zeeklimaat omslaan naar een veel kouder landklimaat, met vergaande gevolgen voor o.a. landbouw, wonen en verkeer.

  10. ooginaller

    Ah, ik krijg een huisje aan het strand met een tuin in de branding blijkbaar.

  11. buurtbewoner

    @Joop
    je hebt gelijk idd, maar ik fantaseer wel eens over wat als de grens van upgraden is bereikt, wat dan? in het jaar 2721… 😉

  12. buurtbewoner

    bij 10 meter stijging is alleen nog de Veluwe, Limburg en stukje Brabant over, maar tegen die tijd zijn alle nederlanders allang gevlucht naar het hoger gelegen Afghanistan, de lokale overheid aldaar stelt alle hotels met verwarmde spiegels beschikbaar

  13. Hans

    Het wemelt hier weer van de ontkenners op het vlak van het evident opwarmen van de aarde en de daarmee gepaard gaande zeespiegelstijging. Dat is met name in de rivierdelta die Nederland is een wonderlijk verschijnsel. Iedereen mag natuurlijk ontkennen wat ie maar wil. In bepaalde delen van Zuid Limburg en in het stroomgebied van zekere rivieren bij onze gewaarde buren de Duitsers is het de afgelopen zomer al wat moeilijker gebleken om de spreekwoordelijke kop in het zand te steken. Dat wordt dus een blubberhoofd zo is gebleken.

    Bij evident zich manifesterende problematiek is het doorgaans vele malen handiger & verstandiger om zich te verhouden tot het probleem. Stap 1 daarbij is altijd: het probleem als zodanig onder ogen zien en erkennen. Vervolgens denkt men na en treft men gepaste maatregelen.

    Gebleken is ook dat men zijn angst vergroot door het wegkijken en ontkennen. De koe bij de hoorns vatten en wat eraan gaan doen leidt echter tot aanzienlijke angstreductie. Dit is psychologie van de koude grond. Maar daarom niet minder waar.
    Het klimaatprobleem, door de mens veroorzaakt, daarover is brede wetenschappelijk consensus – dient tegemoet getreden te worden op minstens twee niveau’s: mitigatie van CO2 uitstoot (terugdringen van dit broeikasgas) en aanpassende voorzieningen treffen. Dus: natuurherstel, dijkverzwaring of zelfs dijkverdubbeling, de rivieren meer ruimte geven, drastisch afschalen van fossiele energiebronnen etc. En niet op je handen gaan zitten en zeggen ‘ja maar de Chinezen dan’. Dat helpt namelijk niet.

    Een ieder die (hier) meent dat het allemaal bangmakerij is heeft het -helaas! – bij het verkeerde eind. Maar ja, er blijven altijd mannetjes die niet wijs zijn (en vrouwtjes) en die hun huisje op het ijs bouwen… totdat… nou ja bedenk het zelf maar.

  14. w

    superhandig, hoef je niet meer naar zandvoort om de kust te zien, de kust komt naar ons toe

  15. Mark

    Oehh ik heb straks letterlijk een strand voor de deur en zeezicht! Supernice! Zin in!

  16. Luuk Upuuk

    @ Karik; in De Bilt zit je veilig!

  17. WvR

    Mooi man.
    “Croeselaan aan Zee”, of anders “De Croeselaanse Plassen”.
    Toppertje op toeristisch gebied.
    Hoe lang nog ook al weer?

  18. Koel Hoofd

    Bangmakerij wat nergens over gaat behalve het KNMI laten meetellen en de hysterische klimaatdrammers naar de mond te praten…
    Het KNMI maakte namelijk voor deze doemvoorspelling gebruik van het meest extreme klimaatscenario RCP8.5 uit het laatste IPCC rapport. Dat scenario is: amper klimaatbeleid en nog een hele eeuw volop kolenverbranding omdat er geen alternatieven worden gebruikt.
    Dus dan kan je alle windmolens en zonneparken wel weer gaan afbreken om dat nog te kunnen realiseren. Kortom, het knmi rapport is al achterhaald voordat het geprint kon worden.
    Dat zeggen ze zelfs bij het Copernicus instituut,….

  19. Realist

    Bangmakerij om draagvlak bij het volk te genereren zodat idioot dure klimaatplannen en idiote ideeën doorgedrukt kunnen worden. Het knmi is hier uitgegaan van het meest erge scenario. Dit scenario gaat er bijv. vanuit dat er niets gedaan wordt aan uitstoot terwijl we al volop bezig zijn om uitstoot te verminderen.

  20. Marko

    Volgens mij klopt het kaartje niet. Zuilen is 1,6m boven NAP volgens het actueel hoogtebestand Nederland. Die houden droge voeten bij 1,2m stijging. Overigens hebben we polders die 5 m onder NAP liggen, dus zelfs als de provincie Holland is opgegeven dan kunnen we Utrecht redden met een bescheiden dijkje. No worries mates!

  21. Soumaya

    Dus wat ik goed begrijp os dat de rest van utrecht ondr water kan komen te staan, dat is een groot probleem. Er is in het helle verhaal maar dus een heel klein stukje wat van utrecht gespaard kan worden??? Gelukig woon ik 2 hoog. Dus het was een fabeltje dat utrecht de centraalste punt van nederland is, ik dacht dat wij nooit onder water konden komen te staan,🤣🥳

  22. Angelique

    Zal wel ff duren voordat ik op 4 hoog een bootje kan aanleggen.

  23. Baadmuts

    Jerommeke, als de mens dE veroorzaker van klimaatverandering is kan ze er toch zeker wel wat aan doen toch? Wat is dat voor vreemde fatalistische stelling? Als we nu onze co2 uitstoot drastisch verlagen zal dat zeker klimaatverandering afremmen en uiteindelijk stoppen. Daar is de wetenschap het aardig over eens

  24. 'n utrechter

    Vliegen wordt dan ook problematischer, moet je in de lucht overstappen op een duikboot anders kun je op Schiphol niet landen!😅

  25. Bijnabinnenstadbewoner

    Top! Wij houden het droog! Laat die warmtepomp en zonnepanelen maar zitten 😉 Altijd al op een eiland willen wonen.

  26. wollie

    wie gaat er dan ook in een rivierdelta wonen. rare jongens, die Hollanders.

  27. BW

    @ ooginaller
    Yep, maar we zullen wel een bootje moeten kopen. En Strand Oog in Al krijgt er serieuze concurrentie bij.

  28. Peter

    Haha, Utrecht wordt een eiland voor de kust van De Bilt 😉

  29. Wim Vreeswijk

    Blij dat ik in N.O woon. Gelukkig hebben we vorig jaar als een van de 2 meest laaggelegen wijken van Utrecht een extra grote regenwaterafvoer gekregen in N.O. sinds de regenbuien van augustus 2014. Alleen voor de souterrainwoningen blijft het linke soep vanwege de vochtigheidsgraad in deze 19e eeuwse woningen. In weze zouden er in alle souterrains een betonnen bak in moeten van 12 x 6 meter.

  30. buurtbewoner

    ik zou Florin op de Nobelstraat weer hernoemen naar Zeezicht, want meer klandizie 😉

  31. cas

    Zullen we voortaan over uitstoot en milieuvervuiling praten, daar hebben we grip op. klimaat gaan wij op geen enkele manier iets aan kunnen doen.

  32. Toine Goossens

    Niets, voor Utrecht betekent dit niets. De verdediging wordt bij zee gebouwd. Merken we niets van.

    Of jawel, dat merken we in onze portemonnee. Dat kost verschrikkelijk veel geld, geld dat nu naar projecten van uitstoot en milieuvervuiling fanaten gaat. Neem de CO² reductie. Er gaan miljarden subsidie om kolenstook door houtstook te vervangen. Weggegooid geld.
    25 jaar geleden hebben milieu- en natuurorganisaties de bouw van kern elektriciteit onmogelijk gemaakt. Dus werd het kolen als alternatief voor gas. Met die kerncentrales zou Nederland nu een van de beste kinderen in de klas zijn geweest.
    En aan CO² reductie kunnen we heel veel aan doen. U ook Cas. De kwaliteit van lucht en water is sinds 100 jaar nog nooit zo goed geweest. Hoog tijd om de prioriteiten te verleggen.

  33. Pee

    Klimaatveranderingen zijn zo oud als de aarde zelf.
    Antarctica was ooit ijs vrij .
    De sahara was ooit een paradijs voor flora en fauna.
    Europa heeft ooit een ijstijd gekend, een gematigd klimaat en nu komt er waarschijnlijk een tropisch klimaat aan voor europa.
    Co2 neutraal roepen ze allemaal zonder te beseffen dat zonder co2 geen leven mogelijk is.
    Waarom zouden boeren in kassen juist hun gewassen voorzien van extra co2?.
    Het hoogst haalbare klimaatdoel voor nederland is 0,008% maar dat kost wel vele miljarden, dus waarom zal men zich dan druk maken .
    Laten ze maar eens bij H.A.A.R.P. Gaan kijken waarom ze de ionen laag van de atmosfeer kunstmatig manipuleren en zodoende bepaalde gebieden kunstmatig kunnen opwarmen.
    Dat is knutselen aan de natuur en is vele malen riskanter dan wat er uit je uitlaat komt.
    Al gore zei in 2010 dat europa in 2020 voor de helft onderwater zal staan maar hoor je niets meer over.
    Klimaatveranderingen horen bij de aarde dus de mens moet zich aanpassen aan het klimaat en niet het klimaat aan de mens want dat kost klauwen met geld en de veranderingen zullen toch niet kunnen worden tegengehouden.

  34. Pee

    Als dit waar zou zijn dan werd er wel gestopt met nog meer huizen bouwen ,die toch onderwater komen te staan, en zal men de aandacht op dijkverzwaring en dijkverbreding zetten.

  35. W.

    @Pee: Het gaat er ook niet om of er wel of geen klimaatverandering is maar de mate waarin en dan voornamelijk de mate waarin de mens daar invloed op uitoefent. Iets dat inmiddels toch wel aangetoond is, met verstrekkende gevolgen ten opzichte van de ‘natuurlijke’ klimaatverandering die klaarblijkelijk meer gradueel is.

    Niemand pleit ook voor het totaal elimineren van CO2 van onze planeet, maar om de schadelijke uitstoot daarvan te minimaliseren, ten opzichte van wat een gezond niveau van CO2 is.

    En HAARP…poeh, ik was het bestaan van de complottheorieën daaromheen bekant vergeten. Overigens wel frappant dat je daar blijkbaar wel waarde aan hecht en niet aan iets waar in grote lijnen gewoon wetenschappelijke consensus over bestaat.

  36. buurtbewoner

    @Pee
    dat stoppen met huizen bouwen doen ze feitelijk al haha.

  37. Justin

    Allemaal experts hier die het beter weten dan alle wetenschappers bijelkaar. Mooi hoor.

  38. Berk

    @Pee Man, wat een boel onnozele praat bij elkaar. Ga je eens echt verdiepen in het onderwerp en kom dan eens terug.

  39. Pierre

    Het KNMI gaat (uiteraard) uit van het meest ongunstige scenario dat door deskundigen als onzinnig wordt beschouwd. Willen we echt meters maken met terugdringen van de CO2 uitstoot stel ik voor om meteen Tata Steel te sluiten. De markt zit niet te wachten op dat staal, het bedrijf is sterk verouderd en Tata is een van de grootste vervuilers van Nederland. En bouw zo snel mogelijk een stel kerncentrales. Dat zet meer zoden aan de dijk (ook handig bij een zeespiegelstijging) dan het land volgooien met windmolens.

  40. Nina

    Deze bangmakerij helpt niks. Niemand kan in de toekomst kijken. Houd daar eens mee op. Er zijn mensen die hiervan onnodig wakker liggen (mss doen die onheilspredikers dat zelf ook wel…).

    De zure regen – waar ik mee bang werd gemaakt op school in de jaren ’80 – is ook weer verdwenen.

    Ik doe mijn best: niet vliegen, minder vlees, geen wasdroger, korter/minder douchen, enz.

    Ik ga mij niet druk maken om dingen waar ik geen invloed op heb, zoals de andere mensen op deze aardkloot en de vulkanen bijv.

    Werkt heel bevrijdend om de continue stroom angstbagger van anderen gewoon van je af te laten glijden.

    Het klimaat en het milieu zijn de nieuwste religie. Compleet met bangmakerij, macht door angst te zaaien en een enorm verdienmodel.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).