‘Zeker 130 festivalbezoekers Verknipt waren vooraf al besmet, ontdekt GGD Utrecht’ ‘Zeker 130 festivalbezoekers Verknipt waren vooraf al besmet, ontdekt GGD Utrecht’

‘Zeker 130 festivalbezoekers Verknipt waren vooraf al besmet, ontdekt GGD Utrecht’

‘Zeker 130 festivalbezoekers Verknipt waren vooraf al besmet, ontdekt GGD Utrecht’
Archieffoto
Zeker honderddertig bezoekers, en waarschijnlijk veel meer, waren ondanks de verplichte toegangstesten al besmet toen ze in het eerste weekend van juli het festivalterrein van het festival Verknipt op kwamen. Dat schrijft de Volkskrant op basis van informatie van de GGD.

Zeker honderddertig bezoekers, en waarschijnlijk veel meer, waren ondanks de verplichte toegangstesten al besmet toen ze in het eerste weekend van juli het festivalterrein van het festival Verknipt op kwamen. Dat schrijft de Volkskrant op basis van informatie van de GGD.

Meer dan duizend bezoekers van het tweedaagse Utrechtse festival Verknipt bleken besmet te zijn geraakt met het coronavirus. Het evenement bij Strijkviertel in het weekend van 3 juli was een van de eerste festivals die weer plaats mocht vinden. Het was voor het eerst dat er zoveel besmettingen zijn te herleiden naar één evenement.

40 uur

De Volkskrant schrijft deze ochtend het volgende; aan de hand van de Utrechtse data concludeert arts infectieziektebestrijding Putri Hintaran van de GGD regio Utrecht dat deze uitzonderlijk grote virusuitbraak niet is veroorzaakt door een enkele ‘superspreader’. Zo’n 34 procent van de door de Utrechtse GGD onderzochte besmette bezoekers, was volgens haar hoogstwaarschijnlijk al besmet bij aankomst op het festivalterrein. Waarschijnlijker wisten, door de lange geldigheid van een negatieve sneltest, destijds 40 uur, veel festivalgangers niet dat ze het virus met zich meedroegen. Die 40 uur zou volgens deskundigen veel te lang zijn.

Uit de analyse blijkt ook dat de helft van de besmette festivalgangers uit regio Utrecht minimaal één vaccinatieprik had ondergaan. Hoeveel ervan waren gaan ‘dansen met Janssen’, dus meteen na hun prik met dat vaccin het festival hadden bezocht, is niet bekend.

Een paar weken geleden werden versoepelingen deels teruggedraaid en zijn grootschalige dansevenementen niet meer mogelijk.

Gekoppelde berichten

19 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  En hoeveel van deze 1000 zijn er in een ziekenhuis terecht gekomen of overleden?

 2. Lachgas

  Knap hoor om dit zo te weten. En als ze al besmet kwamen, hoeveel hebben ze dan besmet nog voor het evenement?

 3. Uuutje

  Dit is dus rechtstreeks Hugo de J. aan te rekenen. Die heeft tegen alle adviezen in met zijn ministerie besloten sneltesten 40 uur geldig te maken.

  Aangezien de toename van ziekenhuispatiënten, IC-opnames, besmettingen in verpleeghuizen en overlijdens precies 2 a 3 weken na dit soort incidenten weer opliep en oploopt, is dat tot dit soort besmettingen terug te herleiden.

  Dit soort besmwtten hebben het zonder het zelf door te hebben gehad indirect de ouderen, zwakkeren, deels- en niet gevaccineerden besmet. Met alle gevolgen van dien, dus ook de IC rn de dood.

  Hier is het ministerie en de minister eigenhandig voor verantwoordelijk. Aftreden lijkt mij nodig. Bovendien heeft hij het hele seizoen van een bedrijfstak de nek om gedraaid.

 4. Baliekluiver

  Waar zijn we toch in godsnaam mee bezig? Dat hele circus is alleen maar opgetuigd om de vermaak en vertier industrie en haar klanten terwille te zijn maar is dus op vreselijk veel manieren gammel, onbetrouwbaar, onveilig, fraudegevoelig en dus letterlijk levensgevaarlijk gebleken. Zullen we dan nu eindelijk maar al die feest en festival toestanden voor de rest van het jaar afzeggen en na de jaarwisseling weer eens kijken hoe we er voor staan?

 5. Katja

  Verknipt is HdJ.

 6. Justin

  Nogal kortzichtig, Scherpschutter. Als ze zelf niet in het ziekenhuis terecht zijn gekomen, dan kunnen ze anderen wel het ziekenhuis in geholpen hebben.

 7. Pee

  Testen zegt dus niets.

 8. Scherpschutter

  @Justin

  Nope. Die anderen hebben dan zichzelf in het ziekenhuis geholpen. Besmetting voorkomen heb je immers 100% in eigen hand. Werkelijk het enige dat je hoeft te doen is je op zolder opsluiten.

 9. Uuutje

  @baliekluiver

  Onzin. De fieldlabs hebben aangetoond dat het allemaal veilig kan met een hoop festivals. Hugo de J. daarentegen heeft die bevindingen genegeerd en zijn eigen draai aan alles gegeven, om zelf even de man te kunnen zijn. Dacht hij.

  Nachtleven had nog niet open gemoeten en gekund en dat sneltesten en testen voor toegang *en testen voor vakantie is een fiasco. U kent wel dat verhaal van die man die nog nooit iets bewezen had op dit vlak, maar toch honderden miljoenen via het ministerie binnenharkte.

  Dansen met Janssen sloeg nergens op. Mensen niet pas na 2 weken vaccinatie naar binnen laten, maar direct was een fout en sneltesten 40 uur oud laten zijn ipv 12, etc., etc,.; allemaal blunders in strijd met de adviezen van experts aan het ministerie. En festivals moeten in de buiten lucht en ook nog met enige maatregelen.

  Dat ligt dus allemaal niet aan het grootste deel vd festivalsector. Over het algemeen al de braafste jongetjes en meisjes van de klas, itt bepaalde specifieke horeca.

 10. Scherpschutter

  @Uuutje

  Dat is allemaal peanuts joh. Hier is het werkelijk schokkende, waar ik persoonlijk overigens al een jaar voor waarschuw:

  Alle maatregelen en lockdowns hebben 500.000 meer mensenjaren in Nederland gekost dan ze hebben opgeleverd;

  https://www.bnr.nl/nieuws/economie/10449037/kritisch-rapport-lockdown-bleef-in-tas-wiebes

  Laat iedereen daar nog eens over nadenken, alvorens men massaal oproept tot het afschaffen van festivals en weet ik veel wat voor een volstrekt onzinnige vrijheidsberovingen nog meer.

 11. Baliekluiver

  @Uuutje: bedoelt u het Fieldlab waar een substantieel deel van de proefkonijnen zich achteraf niet liet testen, en Prof. Dr. G. Weijers toen heel hard ging roepen dat dat hééélemaal niet erg was? Of bedoelt u misschien het Fieldlab in de Utrechtse café’s waar de betrokken medewerkers achteraf een illegale afterparty zonder coronaregels organiseerden? Ziet u dan niet het dramatische hoge WC-Eend gehalte van die nep-wetenschappelijke proefjes die alleen maar dienden om een soort van legitimatie te verzinnen voor deze bedrijfstak?

 12. Carmen

  @SS: dat ‘meer gekost dan ze hebben opgeleverd’ heb je gejokt, je BNR-bron heeft het gewoon over ‘gekost’. Maar voor jou is het altijd maar hopen dat mensen niet kritisch nadenken.

 13. Scherpschutter

  @Carmen

  Misschien het rapport eens lezen, mevrouw? Het is maar een suggestie hoor.

 14. Uuutje

  @baliekluiver

  Dat waren helemaal geen officiële fieldlabs vanuit de festivalsector die u daar noemt.

  U moet uw woede richten op de beleidsmakers bij het ministerie die ineens alles “fieldlab” gingen noemen. Ook evenementen die daar helemaal geen deel van uitmaakten of waar geen onderzoek plaats vond.

  @Scherpschutter
  U heeft al een jaar in uw posts mbt corona ongelijk en bent daar al ontelbare keren achteraf mee om uw oren geslagen. Dat men in de politiek (express/ dom) een clusterfuck aan onlogische beslissingen neemt die veel erger hebben gemaakt dan nodig, maakt nog niet dat Corona/ Covid onzin is. Het is een gevaarlijk nieuwig ding dat onze zorg keer op keer overbelast en onnodige slachtoffers maakt.

  Doordat de overheid (vanwege neo-liberale economische en politiek oportunistische en popilistische belangen) steevast 2 tot 3 weken TE LAAT ingrijpt en danwel te streng/ danwel te losjes (steevast op precies het verkeerde moment) en daarbij adviezen van hun eigen experts nota bene negeert (en al helemaal niet meer luistert naar de gedragsexperts) leidt tot een explosieve cocktail (sanen met wat de wappies al een jaar bekokstoven), waarbij de bevolking maar wat is gaan aanmodderen.

  Dus ja: besluiten van de overheid hebben extra mensenlevens gekost, ook buiten Covid/ Corona om net als het besluit om het nachtleven te vroeg los te laten onder voorwaarden die nergens op sloegen. In de eerste 4 maanden golden er verzachtende omstandigheden. Inmiddels niet meer. De 2e kamer als controle orgaan laat om schimmige redenen (eigen belang bij vormen regering) maar begaan. Er zijn genoeg oorzaken/ redenen om schoon schip te maken bij het betreffende ministerie.

  Neemt niet weg dat we Covid alleen kunnen indammen met maatregelen. Voor ons eigen bestwil.

 15. Koel Hoofd

  Politici doen tegenwoordig werkelijk alles om maar als totale onbenul aan het pluche te blijven plakken. Als die plucheklevende jojoduo Rutte en De Jonge op dezelfde manier als ze het land besturen een auto zouden besturen dan:
  -zijn alle passagiers kotsmisselijk…
  -zijn alle andere weggebruikers in acuut levensgevaar…
  -vind men UNANIEM dat ze niet kunnen rijden….

  @Uuutje
  Je bedoelt Grondwet artikel 22 lid 1: de overheid treft maatregelen ter bevordering van de volksgezondheid.
  Politiek interpreteert dat tegenwoordig zodanig dat het de eigen populariteit versterkt.

 16. BdV

  Nee @ Scherpschutter, dat verhaal dat lockdowns meer kosten dan ze opleveren is al ontkracht.

  Samengevat:

  Restrictive non-pharmaceutical interventions against COVID-19 (known as ‘lockdowns’) are associated with health harms

  However, it is challenging to determine whether lockdowns have caused the harms or whether these harms are a direct consequence of the underlying health disaster of the pandemic

  Careful analysis of excess mortality suggests that lockdowns are not associated with large numbers of deaths in places that avoided large COVID-19 epidemics (eg, Australia, New Zealand)

  This evidence must be weighed against the very severe harms caused by COVID-19 itself, as seen for example in Brazil and India

  It is unlikely that government interventions have been worse than the pandemic itself in most situations using data collected to date

  Zie https://gh.bmj.com/content/6/8/e006653.

 17. Carmen

  @SS: Je link is naar een nieuwsartikel, dat heb ik gelezen. Daarin staat dat lockdowns levensjaren hebben gekost, maar niet evenzovele levensjaren méér dan zonder lockdowns. Don’t shoot the messenger, dat staat er gewoon.

  Als je een slechte bron doorgeeft, moet je niet klagen wanneer lezers je punt niet snappen.

 18. Scherpschutter

  @Carmen

  Mevrouw, hoe moeilijk is dit? Lees de door Ir. Jan van der Zanden (voormalig CBS directeur) ge-WOBTE documenten en constateer; 520.000 qaly’s (gezonde levensjaren) extra.

  Hst begint wat vermoeiend te worden om u continu te moeten bijsturen, waar u dit soort zaken met een minimale mentale krachtsinspanning zelf kunt achterhalen.

 19. Carmen

  Het wordt moeilijk, wanneer je naar een bron verwijst waarin letterlijk iets anders staat dan je zelf bedoelt.

  Verder: raar verhaal. Die Jan van der Zanden is ooit directeur a.i. van het CBS geweest, maar wanneer en hoe? Niets over te vinden. En wat maakt het voor de inhoud uit of een wobverzoek door de groenteboer op de hoek of door Jan van der Zanden, een blauwe maandag directeur a.i. van een statistiekbureau, is gedaan?

  Oja, en dat ‘rapport’, heb je daar een directe link van? Hoe moeilijk is dat eigenlijk? Ik kan het met geen mogelijkheid vinden, alleen maar quotes van die Van der Zanden.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).