Zeldzame vondst Domplein: “We hopen dat deze munten uitgroeien tot het icoon van DOMunder” | De Utrechtse Internet Courant Zeldzame vondst Domplein: “We hopen dat deze munten uitgroeien tot het icoon van DOMunder” | De Utrechtse Internet Courant

Zeldzame vondst Domplein: “We hopen dat deze munten uitgroeien tot het icoon van DOMunder”

Zeldzame vondst Domplein: “We hopen dat deze munten uitgroeien tot het icoon van DOMunder”

Een zeldzame vondst op het Domplein is vandaag onthuld. Het gaat om 44 munten die waarschijnlijk stammen van 650-700 na Christus. Het is de eerste keer dat er een combinatie van gouden en zilveren munten is gevonden. Jos Bazelmans, directielid van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed: “We hopen dat deze munten uitgroeien tot het icoon van DOMunder.”

De munten werden niet gebruikt als betaalmiddel, maar voor het sociale circuit, bijvoorbeeld voor boetedoening. Ze dateren uit een turbulente periode van de Nederlandse geschiedenis waarin zowel Friezen als Franken geïnteresseerd waren in het strategisch gelegen Utrecht. De gouden en zilveren munten zijn getuigen van de periode dat de Friezen het in Utrecht voor het zeggen hadden. Mogelijk heeft een lokale Friese machthebber de munten ter plaatse laten slaan.

Archeologisch spoor

Nederland is met de vondst een zeldzame muntschat rijker. Het is bijzonder dat de vondst bestaat uit gouden én zilveren munten, en dat ze allemaal van het zelfde type zijn. Wat het nog waardevoller maakt, is het feit dat meerdere munten direct te koppelen zijn aan een archeologisch spoor. Het feit dat de munten in Utrecht zijn gevonden, wil zeggen dat er een muntplaats was in Utrecht.

Metaaldetector

Veel van de munten zijn bij opgravingen in 1949 door de toenmalige archeologen over het hoofd gezien en met de grond teruggestort. Bij de opgravingen voor DOMunder die sinds 2011 worden uitgevoerd, is de teruggeworpen vulling in lagen verwijderd en onderzocht met een metaaldetector. Daardoor konden duizenden metaalvondsten worden geborgen, waaronder de tremisses en sceatta’s. “Er werden al snel twee munten gevonden, want ze liggen vrij dicht aan de oppervlakte”, vertelt archeoloog Nils Kerkoven, de vinder van de meeste munten. “Er zijn er nu 44 gevonden, maar dat is een tussenbalans. Het lijkt er sterk op dat we nog grotere aantallen zullen vinden.”

De munten zijn vanaf morgen drie weken lang te zien in het Centraal Museum.

02

Wethouder Frits Lintmeijer en Jos Bazelmans, directielid van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, onthullen de vondst
Wethouder Frits Lintmeijer en Jos Bazelmans, directielid van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, onthullen de vondst
Nils Kerkhoven vond de muntjes door middel van een metaaldetector - Beelden: DOMunder
Nils Kerkhoven vond de muntjes door middel van een metaaldetector – Beelden: DOMunder

2 Reacties

Reageren
  1. andre schaaij

    in een woordt schitterend

  2. louis gieling

    Bij de Dom goed zoeken is zo dom nog niet!!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).