Zes bekende Utrechters stropen hun mouw op en willen daarmee het belang van het coronavaccin benadrukken Zes bekende Utrechters stropen hun mouw op en willen daarmee het belang van het coronavaccin benadrukken

Zes bekende Utrechters stropen hun mouw op en willen daarmee het belang van het coronavaccin benadrukken

Zes bekende Utrechters stropen hun mouw op en willen daarmee het belang van het coronavaccin benadrukken
In Utrecht is maandag de campagne ‘Ik stroop mijn mouw op’ gestart, waarbij zes bekende inwoners hun medestadsbewoners oproepen zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Op verschillende abri’s zijn vanaf het begin van deze week posters te zien en één daarvan werd maandagochtend onthuld.

In Utrecht is maandag de campagne ‘Ik stroop mijn mouw op’ gestart, waarbij zes bekende inwoners hun medestadsbewoners oproepen zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Op verschillende abri’s zijn vanaf het begin van deze week posters te zien en één daarvan werd maandagochtend onthuld.

De onthulling van de poster werd gedaan door rapper Kruloh en wethouder Eelco Eerenberg op het Oudkerkhof. Kruloh is naast burgemeester Sharon Dijksma, zanger Blaudzun, schrijver Ronald Giphart, zanger Martin van Doorn en hockeyster Malou Pheninckx een van de bekende Utrechters die zich inzet voor de campagne en die naast de anderen ook te zien is op de posters.

Angst

“Ik denk dat veel mensen niet goed op de hoogte zijn en daardoor angstig worden”, aldus de rapper. “Ik wil laten zien dat het allemaal niet zo eng is.” In een rap die Kruloh speciaal voor de campagne heeft geschreven, zegt ze dan ook het volgende: “Het coronavaccin klinkt misschien heel eng, maar toen ik jong was ben ik ook vaak ingeënt.”

De wethouder benadrukte maandagochtend dat het belangrijk is dat zo veel mogelijk mensen de prik halen. “Veel kan nu niet. Zo is de culturele sector al lange tijd dicht en veel mensen kunnen geen bezoek ontvangen. Daarnaast wordt er momenteel ook keihard gewerkt in de zorg. We moeten mensen in beweging krijgen. Het is nu tijd om onze mouwen op te stropen en de prik te halen.”

Jongeren

Kruloh hoopt door mee te doen aan de campagne ook de jongeren aan te sporen om zich te laten vaccineren. “Jongeren zijn misschien geneigd niet zo veel aan te nemen van hoge piefen die over het onderwerp spreken. Ik denk dat ik dichterbij de doelgroep sta.”

Naast deze stedelijke campagne wordt er ook veel in de wijken gedaan om het onderwerp onder de aandacht te brengen. Zo delen deze week stagiaires van het mbo en hbo flyers uit in een aantal Utrechtse wijken.

De rap die Kruloh heeft gemaakt voor de campagne is in het twitterbericht hieronder te zien.

19 Reacties

Reageren
 1. Erwin

  Giphart en Dijksma ken ik. De rest zegt mij niks.

 2. Esrin W.

  Er zou vanuit de overheid een gedegen campagne komen waar ik nog niéts van heb gezien het afgelopen half jaar. Ik sla óver trouwens.

 3. G. de Vries

  De namen van ‘Ik stroop mijn mouw op’ zijn bekend bij mensen die weloverwogen wel of niet voor een vaccinatie kiezen en zich waarschijnlijk niet laten meeslepen door de waan van de dag. Het gros van de mensen kent hen niet en een poster op straat maakt dan weinig indruk.
  Op Kanaleneiland noord is er tijdens de ramadan een uitgiftepunt van iftarpakketten en honderden mensen passeren er dagelijks. Had daar mensen neer gezet die hun talen spreken en vaccinatie-informatie verstrekken. Of, zet een informatiekraam recht tegenover de Jumbo of de Appie op het winkelcentrum met woordvoerders uit alle ‘windstreken’ omtrent corona en vaccinatie.
  Er doen (nog steeds)de ‘wildste’ verhalen de ronde over vaccinaties: onvruchtbaarheid, ziektes op langer termijn, haram enz enz.

 4. Sanne

  Misschien kan vaccinatie-voordringer Van Rossum zich ook nuttig maken

 5. Uuutje

  @ Sanne

  Van Rossum was helemaal geen voordringer. Zijn leeftijd was aan de beurt en kon telefonisch een afspraak maken. Zo werkt dat. Dat het een chaos aan de telefoon bij de GGD was ook al niet zijn schuld. Heeft ook de minister later (na een aanval) ook schoorvoetend moeten toegeven. Er was weer eens een rechtse hetze tegen de zogenaamd linkse (valt wel mee) van Rossum bezig; die jij nu weer, bedoeld of onbedoeld, voort zet.

 6. Kadoendra

  Elke biotech bedrijf die een nieuw medicijn op de markt wil brengen moet het nieuwe medicijn onderwerpen aan 3 test fases en elke test fase neemt meestal een aantal jaren in beslag.

  Bij elk einde van een test fase blijft het de vraag of het nieuwe medicijn door kan gaan naar de volgende test fase, daarom wordt er bij elke test fase gekeken naar de effectiviteit en eventuele bijwerkingen.

  Bij elk medicijn blijft het de vraag of het de uiteindelijke laatste test fase zal gaan halen.
  De FDA ( Food and Drug Administration) en zijn Europese tegenhanger, de EMEA, moet uiteindelijk de werking van het medicijn erkennen en verder ook geen ernstige bijwerkingen waarnemen.

  Dat er nu twee vaccins (Astrazeneca en Janssen) zijn waarbij een zeer klein percentage mensen ernstige bijwerkingen van hebben gekregen belicht ook het feit dat corona medicijnen allemaal met elkaar gemeen hebben dat ze zeer snel de verschillende test fases hebben doorlopen.

  Voor mij is zeer duidelijk dat het vaccin van Biontech/Pfizer uiteindelijk (tot op dit moment) het beste vaccin is want bij dit vaccin zijn nog geen gevaarlijke complicaties opgetreden.

  Als ik binnenkort gevaccineerd ga worden ga ik alleen maar akkoord met het
  Biontech/Pfizer vaccin en daar het corona virus hoogstwaarschijnlijk een blijvertje zal gaan worden is het te hopen dat er uiteindelijk een goede werkzame pil tegen corona gaat komen zodat vaccinatie geen jaarlijks ritueel gaat worden.

 7. Koel Hoofd

  Uhm, is er sprake van een werkelijk probleem, of is het een minuscuul probleem wat is uitvergroot in de media?

  Als mensen de taal niet begrijpen, wat niet verwonderlijk is met de huidige pictogrammen cultuur, dan is dat eenvoudig op te lossen door mensen in hun eigen taal van informatie te voorzien. Mensen zijn echt niet achterlijk, hooguit totaal gedesinformeerd door de totale bullshit van ‘meningen op steroiden’ die de media domineren tegenwoordig.

  Maar iemand als Giphart, een zanger of een hockyster waar ik ook nooit van gehoord heb, zal die ‘prikangst’ groep nooit bereiken. Misschien dat die wethouder er een prettig warm cultureel sociaal gevoel aan overhoudt?

 8. Sanne

  @uutje, ja, die zet ik zeker bewust voort natuurlijk! Als je zoals Van Rossum zo om
  aandacht smeekt door bekend te maken hoe hij zelf zijn vaccin regelt (overbodig bleek ook nog eens want een uitnodiging voor meneer ongeduld was gewoon al onderweg) tja, dan kun je die krijgen… vandaar

 9. Mark van Roozendaal

  @kandoendra Heb je wel een een paracetamol genomen? Dit zijn de daarvan de mogelijke bijwerkingen: In zeldzame gevallen (bij 0,1-1% van patiënten) kunnen echter de volgende bijwerkingen optreden: duizeligheid, koorts, sufheid, lage bloeddruk, jeuk, huiduitslag, depressie, verwardheid, maag-darmklachten, afwijkende leverfunctie, leverfalen.

  In het gavel van de door jou genoemde vaccins is het 0,01% van de patiënten die bijwerkingen (trombose klachten) krijgen. Waarbij deze ook nog eens tegenwoordig gelijk hierop gemonitord wordt en dus kan worden ingegrepen.
  Ter vergelijking: De kans op trombose door vliegen is 0,2%

  Je kan dus kiezen om het vaccin niet te nemen omdat je bang bent voor trombose. Begrijpelijk. Neem je het vaccin echter niet en zou je op de IC belanden met Covid: Tot nu toe is bekend dat bij bijna de helft van de patiënten op de intensive care veneuze trombose in de longen ontstaat, ook wel longembolie geheten.

  De keuze lijkt mij makkelijk

 10. Andersom

  @Kadoendra

  Inderdaad een terecht punt dat we simpelweg nog niet weten wat de gevolgen op lange termijn zijn.

  Verder belangrijk om te weten:

  In de media gaat het voortdurend over de bijwerkingen van Astra Zeneca, die slechts in heel weinig gevallen zouden voorkomen. De website van het Lareb (officiële meldpunt van bijwerkingen) laat echter zien dat er veel meer serieuze bijwerkingen zijn gemeld. Juist ook bij het vaccin van Pfizer!

  https://www.lareb.nl/coronameldingen#/

  Dergelijke officiële websites zijn vaak beter dan de bekende bronnen.

 11. JdV

  Helemaal eens met Erwin. Giphart en Dijksma zijn “bekende” Utrechters. De rest zegt me niks. Vraag me af wie de selectie heeft gemaakt.

 12. Marcel

  @ Sanne; wat een nare levensinstelling….

 13. Wim

  Ja, JdV, lieden uit de tijd van Cartouch raken de connectie met het heden zo langzamerhand kwijt.

 14. De count

  Heb niet het idee dat deze mensen de juiste doelgroepen gaan aanspreken/bereiken. Een hockeymeisje, schrijver, burgemeester, volkszanger en 2 voor mij onbekende zangers. Deze groep zal vast het d66GL electoraat aanspreken. Martin van Doorn wellicht sterrewijk en zuilen. De groepen waar nu de vaccinatiebereidheid het laagtst is, en besmettingen relatief hoog wordt wederom niet bediend.

 15. Kadoendra

  @Mark van Roozendaal

  Als jij mijn reactie leest dan kan je weten dat ik mij laat vaccineren!

  Alleen met het vaccin van Biontech/Pfizer daar dit vaccin op het ogenblik het veiligst is gebleken.

  Met mijn bovenstaande reactie heb ik ook duidelijk proberen te maken dat nieuwe medicijnen maken in eerste instantie niet zo eenvoudig is als het lijkt.

  En daar heeft gisteren het grote biotech bedrijf Galapagos ook blijk aangegeven want ze gaan zich meer richten op het kopen van bestaande kansrijke biotech bedrijven die met de ontwikkeling van nieuwe medicijnen bezig zijn dan met het zelf ontwikkelen van nieuwe medicijnen.

  Het is bij biotech uiteindelijk net zo als bij voetbal, alleen de beste wint.

 16. Pee

  Alles tegen elkaar afgewogen kom ik persoonlijk op de uitkomst om niet te vaccineren.
  Dan mag ik niet meer naar een concert,bioscoop,festival en er komen vast nog meer zaken bij die je worden ontzegd bij het weigeren van vaccinatie.
  Wat voorheen normaal was worden nu privileges voor gevaccineerde mensen.
  Dat druist tegen de grondwet in maar dat mag waarschijnlijk zomaar.

 17. Wim

  Het is simpel wie na 1 Sept niet gevaccineerd is krijgt geen medische zorg meer als ze corona krijgen worden geisoleerd en zoeken het maar uit.
  Wie niet wil luisteren moet het voelen. Al dit gezeur over wel of niet vacineren kost alleen maar energie .

 18. Utrechter2

  @Wim: als je het zo speelt dan zou je ook bij onverwachte bijwerkingen geen recht hebben op medische zorg.

 19. Henk

  Angst? Risco van problemen door corona is (als je onder de zestig bent en niet tot de risicogroepen behoort) is nóg lager dan de negatieve bijwerkingen van de vaccins. Waarom zou je dan vacineren? Zeker omdat ook de lange termijn effecten daarvan nog niet bekend zijn.
  Waarschijnlijk zijn er best veel mensen die zo denken. En die worden ook niet overtuigd door Utregse BN’ers…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).