Zes procent uitgeloot voor middelbare school van eerste keus | De Utrechtse Internet Courant Zes procent uitgeloot voor middelbare school van eerste keus | De Utrechtse Internet Courant

Zes procent uitgeloot voor middelbare school van eerste keus

Zes procent uitgeloot voor middelbare school van eerste keus
Van de 3434 Utrechtse leerlingen die deze zomer naar de middelbare school gaan is 94 procent geplaatst op de school die als eerste keuze is aangegeven. Voor de overige leerlingen betekent het dat ze een nieuwe keus moeten maken.

Van de 3434 Utrechtse leerlingen die deze zomer naar de middelbare school gaan is 94 procent geplaatst op de school die als eerste keuze is aangegeven. Voor de overige leerlingen betekent het dat ze een nieuwe keus moeten maken.

De leerlingen moeten een nieuwe keus maken omdat er op het Christelijk Gymnasium, het Sint Bonifatiuscollege (op havo), het Gerrit Rietveld College (op tl, havo en vwo) en Unic (op havo) zich te veel leerlingen hebben aangemeld.

In het belang van leerlingen hebben de schoolbesturen net als in voorgaande jaren op de onderwijsniveaus waar dat nog kon extra ruimte gemaakt om loting waar mogelijk te voorkomen en meer leerlingen op hun school van eerste keuze te plaatsen, zo laat POVO, het orgaan dat de aanmeldprocedure in goede banen leidt, weten.

Basisscholen gaan de komende week met ouders en leerlingen op zoek naar een school die nog plaats heeft op het juiste onderwijsniveau. Op de website van POVO staat welke scholen in de tweede ronde nog ruimte hebben.

Tot woensdagmiddag 13 april 15:00 uur kunnen Utrechtse leerlingen en hun ouders aan de basisschool hun nieuwe keuzes doorgeven op basis van de nog beschikbare plaatsen. Op donderdag 14 april is aan het einde van de dag bekend op welke school zij het komend schooljaar kunnen starten.

De nog beschikbare plekken voor de tweede ronde van de loting
De nog beschikbare plekken voor de tweede ronde van de loting

7 Reacties

Reageren
 1. bart

  Hoorde net dat iemand van de plaatsingscommissie laconiek tegen een leerkracht zei dat de niet geplaatste leerling dan maar een niveau lager moest inschrijven….. ik vind dat schandalig. sowieso dat loten is onmenselijk, en bizar dat dat nou nooit eens opgelost wordt….

 2. Maarten reichwein

  Blijft toch sneu dat Utrecht 30 kinderen die gymnasium hebben gekozen verplicht om een ander onderwijs te kiezen of de stad te verlaten. Zo ga je toch niet om met talentvolle leerlingen in een onderwijsstad als Utrecht?

 3. waldorff

  Het is gewoon een ordinaire centen kwestie: een extra klas kost een school rond de €50.000,- per jaar.
  (en de school moet natuurlijk wel de lokalen hebben…)
  Nogmaals sneu voor de leerlingen.

 4. Danielle Raats

  Toch jammer dat men vooraf al weet dat er onvoldoende Gymnasium plaatsen te verdelen zijn en dat er niets over gecommuniceerd wordt. Daarbij communiceert POVO doodleuk dat Gymnasiumleerlingen toch naar het Atheneum kunnen. Dus dat er daarmee voldoende plaatsen zijn. Je moet keuze 1 tot en met 4 opgeven, maar er zijn slechts 2 keuzes op hetzelfde niveau. En hoe leg je dit aan je kind uit, dat je nu weer gaat loten?

 5. Miranda Jansen

  Dat klinkt leuk, 94%. Maar er zijn nu kinderen (waaronder mijn zoon) die mogelijk niet op een Gymnasium terecht kunnen omdat daarvoor te weinig plekken zijn in Utrecht. Hoezo toegankelijk onderwijs? Reactie POVO: ‘dan moet ie maar naar VWO of buiten de stad’. Oftewel: totaal absurde situatie voor slimme leergierige kinderen in Utrecht.

 6. Francine

  De Gymnasium opleiding wordt in Utrecht toch niet alleen door het Christelijk Gym aangeboden? Van het Boni is alleen de HAVO afdeling vol lees ik in dit artikel? En over het Stedelijk wordt helemaal niks vermeld?

 7. Maarten reichwein

  Francine, boni en stedelijk hebben de deur al dicht voor gym, geen plekken meer. Maar met alle commotie blijkt er opeens WEL wat te kunnen. Amadeus (niet de meest gewilde school) komt met een extra gym klas!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).