Zeven dagen zonder Facebook of Instagram? ‘Je zal meer rust ervaren’ | De Utrechtse Internet Courant Zeven dagen zonder Facebook of Instagram? ‘Je zal meer rust ervaren’ | De Utrechtse Internet Courant

Zeven dagen zonder Facebook of Instagram? ‘Je zal meer rust ervaren’

Zeven dagen zonder Facebook of Instagram? ‘Je zal meer rust ervaren’
Bron: MDV Fotografie
Zeven dagen lang zonder smartphone, Facebook, Twitter of Instagram klinkt voor de een als een makkie, voor de ander lijkt het een onmogelijke opdracht. Vandaag is de aftrap van De Week Zonder, waarin Utrechter Johan van Houten Nederlanders uitdaagt om een week lang de ergste online-verslaving(en) links te laten liggen.

Zeven dagen lang zonder smartphone, Facebook, Twitter of Instagram klinkt voor de een als een makkie, voor de ander lijkt het een onmogelijke opdracht. Vandaag is de aftrap van De Week Zonder, waarin Utrechter Johan van Houten Nederlanders uitdaagt om een week lang de ergste online-verslaving(en) links te laten liggen.

Initiatiefnemer van De Week Zonder, Johan van Houten, is inmiddels een expert op het gebied van offline leven. De Utrechter leefde 366 dagen offline en schreef er een boek over, die hij woensdag 25 april presenteert in Kanaleneiland. DUIC vroeg hem naar de valkuilen, moeilijkheden en zijn aanpak.

Is het voor jou nog moeilijk om deze week te digiminderen na die 366 dagen in 2015?
“Voor mij was het toch wel weer even wennen. In 2015 had ik echt alles zorgvuldig voorbereid. Nu heb ik het niet uitgebreid aangekondigd, dus moest ik gisteravond nog even snel mijn mailbox op orde brengen en het melden op WhatsApp. Ik heb dit keer de regel dat ik wel gewoon mag bellen en gebeld kan worden, dat is handig voor bijvoorbeeld interviews. En mijn mail check ik één keer per dag.“

‘Het zorgde voor heel wat gefronste wenkbrauwen’

Hoe pak jij dit precies aan?
“Destijds heb ik een vaste telefoonlijn laten aansluiten en ben bijvoorbeeld ook naar de bank gegaan om aan te geven dat ik niks meer digitaal wilde. Dit zorgde voor heel wat gefronste wenkbrauwen. Verder ben ik volledig van sociale media afgegaan en ook de TomTom ging weer in de doos. Deze week is niet zo extreem als toen, iedereen moet het ook op zijn of haar manier invullen. Ik ben erg voor digitale middelen, maar De Week Zonder gaat wat mij betreft meer om hoe we er mee om gaan.“

Welke adviezen heb jij voor mensen die dit willen proberen?
“Kies iets waarvan jij zelf het gevoel van hebt dat je er te veel mee bezig bent. Je hoeft natuurlijk niet in één keer rigoureus te stoppen met alles. Maak afspraken met jezelf. Bijvoorbeeld: ik mag vandaag drie keer op WhatsApp kijken. Of zet deze week al je meldingen uit. En houd een logboekje bij, hierin kun je later teruglezen op welke momenten je het lastig vond. De eerste dag ben je misschien onrustig, maar daarna zal je echt meer rust ervaren.”

‘Je wordt soms zo geleefd door je telefoon’

 Waar loop je tegenaan tijdens het digiminderen?
“Je wordt soms zo geleefd door je telefoon. Ik stond op en het eerste uur leefde ik gewoon online. Mijn mail, het nieuws, mijn tijdlijn. Ik heb nu ook nog weleens een dag dat ik weer in oude gewoontes val. Dan ben ik er zo weer veel langer mee bezig dan eigenlijk de bedoeling was. Tijdens zo’n week als deze besef je gewoon weer even dat je eigenlijk helemaal niet zo veel mist als je even niet kijkt of klikt.“

Wat bleek makkelijker dan gedacht?
“De weg vinden zonder TomTom. Als je het eenmaal doorhebt is kaartlezen toch best leuk. En het contact dat je hebt met mensen. Iemand aanspreken om de weg te vragen bijvoorbeeld. Mensen vinden het over het algemeen leuk om je te helpen. Ik voelde tijdens die periode meer verbinding met mensen.“

3 Reacties

Reageren
 1. Yoshua

  Onzin allemaal, heb nog nooit een TomTom gebruikt of navigatie, ken mijn land goed genoeg om naar de plek te rijden die ik heb uitgekozen.
  We hebben het hier over de marginale mensen die slechts 1 telefoon bezitten.
  Voor de solo telefoonbezitters zal dit een zware opgaaf zijn, maar voor de gemiddelde normale Nederlander die meerdere telefoons en dus meerdere identiteiten bezit is dit helemaal geen probleem.
  Ik gebruik mijn Accra/Lagos telefoonnummer soms zes maanden niet om whatsapp te bekijken.
  Dit onderwerp betreft de simpele mens die slecht 1 telefoon gebruikt en daar alles op moet doen, deze groep is echt zeldzaam.
  Normale mensen bezitten meerdere nummers en aliassen online en kunnen dat makkelijk voor een aantal maanden uitzetten.

 2. cas

  Misschien zijn er dan iets minder huilerige millenials (ik ben er ook 1) die zogenaamd overspannen zijn door de sociale druk….

 3. Mark

  @Yoshua, even het contact met de gewone wereld verloren? De meerderheid van de nederlanders gebruikt maar 1 telefoon, maar dat was helemaal niet waar dit stuk over ging. Heb je het uberhaupt wel gelezen?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).