Zeven extra bomen op de Neude voor eind 2020 | De Utrechtse Internet Courant Zeven extra bomen op de Neude voor eind 2020 | De Utrechtse Internet Courant

Zeven extra bomen op de Neude voor eind 2020

Zeven extra bomen op de Neude voor eind 2020
De Neude. Foto: Marlot van den Berg / DUIC
Voor het eind van 2020 moeten er minimaal zeven extra bomen op en rond de Neude zijn geplant. Op dit moment staan er negen bomen op het plein.

Voor het eind van 2020 moeten er minimaal zeven extra bomen op en rond de Neude zijn geplant. Op dit moment staan er negen bomen op het plein.

In 2004 was de Neude op zijn groenst. Toen stonden er maar liefst 25 bomen. De gemeente wil dit zoveel mogelijk herstellen. Op basis van het plan dat de gemeente heeft gemaakt en de huidige inrichting is gebleken dat er plek is voor 19 bomen.

Toen eind vorig jaar bekend werd dat de gemeente extra bomen op de Neude wilde neerzetten trok de festivalorganisatie van Tweetakt aan de bel. “Als de huidige plannen van de gemeente om 16 nieuwe bomen op de Neude te planten doorgaan, past ons festivalcentrum er niet meer op een verantwoorde en veilige manier bij.”

Gesproken

De gemeente zegt dat er met Tweetakt is gesproken. “Met de horecaondernemers en Tweetakt zijn de onderliggende principes en de visie besproken, ook is daarbij de mogelijk veranderende dynamiek op en rondom de Neude aan bod gekomen”, aldus wethouder Kees Diepeveen.

Daarnaast zegt de wethouder: “We kiezen ervoor de visie nu te communiceren zodat huidige en toekomstige gebruikers rekening kunnen houden met de aangepaste inrichting en dynamiek op en rondom de Neude, bijvoorbeeld voor Tweetakt in 2020.”

Stenig

Diepeveen is bang dat de Neude zonder bomen een stenig stadsplein zonder beschutte plekken wordt. “Een boomrijker Neude, als ontmoetingsplein in de historische binnenstad, zorgt voor een aangename uitstraling, meer sfeer en prettige omstandigheden voor onder andere bewoners, bezoekers, evenementenorganisatoren en horecaondernemers.”

Daarnaast wordt gezegd dat een bomenrij de Vinkenburgstraat op een natuurlijke manier kan verbinden met de Voorstraat. Hiermee moeten bezoekers van de binnenstad ‘verleid’ worden om de Oudegracht te verlaten en omliggende gebieden, zoals in dit geval de Neude en Voorstraat, te bezoeken.

Gekoppelde berichten

22 Reacties

Reageren
 1. Barend

  Nou nou nou. Wat kost het toch een moeite om die bomen daar geplaatst te krijgen. Het schiet maar niet op. Utrecht en daadkracht…

 2. Gerard Brugmans

  Wethouder Kees Diepeveen formuleert voorzichtig dat de plannen voor de extra bomen “met Tweetakt zijn besproken”, maar nergens staat dat zij er ook mee accoord zijn gegaan. Dat lijkt me wel nuttige informatie, omdat die festivalorganisator eerder met één verongelijkte brief het unanieme raadsbesluit van tafel kon vegen. Ben erg benieuwd of ze bij Tweetakt nu wel zo vriendelijk zijn om de gemeente toe te staan om die bomen te gaan planten, of dat de gemeenteraad zich straks opnieuw in de hoek laat zetten door de machtige festivallobby!

 3. Fred

  Ja, natuurlijk moeten er meer bomen bij op de Neude. Komen er nu 7 bomen ipv het aantal van 19 dat ook mogelijk zou zijn? Lijkt mij beetje karig.

  Het lijkt soms wel of onze stad er patent op heeft om dingen die mooi/goed zijn – water in de singel, een trambaan naar Zeist, bomen op de Neude – eerst helemaal af te breken. Om ze vervolgens weer driftig te gaan herstellen.

 4. Jelle

  Houd toch op met dat Tweetakt, met die lelijke blokhut van ze midden op de Neude, en nog op het moment van het jaar dat het plein er het mooist bijligt ook. Verhuis het lekker naar het Jaarbeursplein of zo. De mensen die het interessant vinden, vinden het daar ook wel.

 5. JdV

  Tweetakt kan uiteraard volledig rekenen op onze burgervader, die hun belangen ongetwijfeld voorrang geeft boven die van de bewoners. Dus op die bomen zou ik maar niet rekenen.

 6. w

  dus een festival van een paar weken beinvloedt de keuze van het aantal bomen voor de overige 50 weken vh jaar???! WTF!

 7. M

  Liever extra bomen dan Tweetakt. Terrasje minder kan daar ook geen kwaad.

 8. Bernhard

  Meer bomen in de binnenstad, minder matige festivals die de Neude veranderen in een dichtgetimmerde kermis. Doe dat soort ongein maar lekker op een grasveld bij Papendorp.

 9. Massegast

  Eerst zien, dan geloven!

 10. Herman

  Alsof een festivalletje dat een paar dagen ergens staat het voor het zeggen heeft op een plein….

  Ga maar naar het Berlijnplein met je handel, dan genieten wij wel van een groen Neude!

 11. Tinus

  Bomen zijn nodig voor een heleboel meer redenen dan 1x per jaar een besloten feestje! een grove schande!! Wie in hemelsnaam is Tweetakt om zoveel macht uit te oefenen ?

 12. Rob H.

  Wat een rare Utrechtse ziekte is het eigenlijk: open pleinvrees. We hebben al nauwelijks pleinen in Utrecht en op ieder plein, moet zoveel mogelijk neergezet worden: bomen, fonteinen, poffertjeskramen. Laat een plein, nou eens een plein zi8jn, een open ruimte in een stad, geschikt voor evenementen.

 13. Koel Hoofd

  Slechts 7 bomen op dat oerlelijke plein (plein, niet alle huizen eromheen)? Zet er 20 neer dan lijkt het tenminste weer wat. Wederom een gemiste kans van de gemeente. Ze kunnen letterlijk sneller bomen kappen vanwege lullige argumentjes van enkelen zoals fietscomfort, peper dure woningen en vermaak, dan nieuwe bomen plaatsen om de leefbaarheid van de stad voor iedereen te verbeteren.

 14. Marcel

  Jongens en meisjes hier, u kunt roepen wat u wilt, de gemeente heeft mandaat van u gekregen om te doen wat ze willen. Nergens in een verkiezing programma staat wat ze ( bestuur ) nu doen. Leuker kunnen/willen ze het niet maken. Ik zie u bij de volgende verkiezingen. ( 80% van de Utrechters maakt t echt geen ene r..t uit wat er gebeurd ).

 15. Katja

  In 202 pas ? Doe het nu, en laat Tweetakt (lag vorig jaar ook al dwars) maar ergens anders gaan. Jaarbeursplein is groot genoeg, en geen “last” van bomen.
  Bomen geven schaduw en verkoeling in deze opwarmende wereld (en stad).
  Zie ook Het Utrechts Archief foto 830975

 16. R.v T.

  Waarom zijn die bomen in godsnaam allemaal gekapt. Het zal wel met efficiëntie te maken hebben want onder die bomen komt in het najaar bladeren te liggen en die moeten opgeruimd worden. Ook zullen de wortels de straatstenen van de Jeu de ongelijk maken en dan moet het plein weer opnieuw geplaveid worden omdat er een zatlap gestruikeld is en de pers meteen moord en brand schreeuwt. Als de bomen er nog stonden,dan had het festival zich daaraan moeten aanpassen in plaats van nu.

 17. Claudia

  Wat een trieste toestand dat de gemeente zn oren laat hangen naar de organisatie van een of ander knullig festival. T brengt zeker veel geld in het laatje?

 18. NK

  Waarom zijn al die bomen überhaupt gekapt?
  Wie is daarvoor verantwoordelijk geweest?

  Bomen terug, stenen evt. vervangen door gras en laat al die festivals en nep kunstenaars lekker oprotten.

 19. Kadoendra

  Wie het slot kent van Asterix en Obelix en het Romeinse lusthof kan weten dat zij 7 zeer grote bomen daar in een paar tellen kunnen plaatsen!

 20. blm

  @Claudia, dat festival Tweetakt krijgt zelfs geld toe… subsidie heet dat… en nog moeite om hun broek op te houden, vandaar die verongelijkte brief over de bomen die hun in de weg staan…

 21. Frits Verweij

  Graag dan ook 3 bomen (wilde kersenboom met witte bloesem) op het Stadhuisplein, zoals dit ook vroeger was. In de volksmond werd dit de “3 bruiden” genoemd, als je bij de achteruitgang het stadhuis uit liep en alle bomen prachtig in bloei stond

 22. wollie

  bomen ❤️

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).