Zeven parkeerplekken op Plompetorengracht in Utrecht afgezet om werfkelders te beschermen Zeven parkeerplekken op Plompetorengracht in Utrecht afgezet om werfkelders te beschermen

Zeven parkeerplekken op Plompetorengracht in Utrecht afgezet om werfkelders te beschermen

Zeven parkeerplekken op Plompetorengracht in Utrecht afgezet om werfkelders te beschermen
Vanwege de slechte staat van drie onderliggende werfkelders zijn momenteel zeven parkeerplaatsen op de Plompetorengracht in Utrecht afgesloten. Of en wanneer automobilisten weer gebruik kunnen maken van de plekken is nog niet bekend.

Vanwege de slechte staat van drie onderliggende werfkelders zijn momenteel zeven parkeerplaatsen op de Plompetorengracht in Utrecht afgesloten. Of en wanneer automobilisten weer gebruik kunnen maken van de plekken is nog niet bekend.

Uit een inspectie is onlangs gebleken dat drie kelders bij de Plompetorengracht 1 en 3 in slechte staat verkeren. De gewelven waren er zo slecht aan toen dat de constructie gestut moet worden. Hierdoor mogen er nu ook geen auto’s boven de kelders staan. De rijbaan blijft wel toegankelijk.

De gemeente heeft zeven parkeerplekken afgezet met bouwhekken. “Of en wanneer deze parkeerplekken weer beschikbaar komen, is op dit moment nog niet bekend. Dit hangt af van verder onderzoek en of de werfkelders na maatregelen sterk genoeg zijn”, schrijft de gemeente in een brief aan omwonenden.

Stutten

De komende twee weken wordt onderzoek gedaan. Daarna worden de kelders uit voorzorg gestut. “Bij het stutten wordt een plaat tegen het keldergewelf geplaatst en ondersteund met een constructie van houten palen. De kelder is daarna niet meer toegankelijk.”

Eerder dit jaar werden vanwege dezelfde reden twee parkeerplaatsen aan de Nieuwegracht afgesloten. Deze plekken zijn inmiddels weer te gebruiken.

Gekoppelde berichten

10 Reacties

Reageren
 1. Vincent

  En terecht! Belachelijk dat parkeerplekken blijkbaar belangrijker zijn dan het beschermen van ons unieke werfkelders

 2. W

  Maak de rest van de grachten ook gelijk maar autovrij. Honderden miljoenen (belastinggeld!) worden uitgegeven aan renovatie van werven, maar ondertussen worden ze weer aan gort gereden door auto’s (die overigens steeds zwaarder worden).

 3. Len

  Heel goed, nu alle andere nog!

 4. Hoera

  Ik sluit me bij de vorige sprekers aan: de eeuwenoude monumentale werven moeten autovrij. Vervelend voor de bewoners maar oplossingen genoeg.

 5. Koen

  Ook ik sluit me hier van harte bij aan, de stad gaat kapot aan al dat blik

 6. Katja

  Sluit me ook aan. Weg ermee.

 7. de Kreek

  Als er brand uitbreek dan komt de brandweer zeker met paard en wagen voor rijden en met een hand pompwagen en een slang in de gracht of heeft de gemeente al een brandweerboot??? (Brandweerwagen is veel te zwaar)
  Ik weet uit ervaring dat de werfkelders erg sterk zijn gebouwd, maar omdat de gemeente de werfkelders niet water dicht heeft gemaakt, want de gemeente zijn die genen die de weg in hun beheer hebben en werfeigenaren mogen niet zo maar de weg openbreken om hun kelder met teer dicht te smeren, want daardoor kan vocht de steen poreus maken. Conclusie, door het achterstallig onderhoud van de gemeente, zijn het weer de automobilisten die alles kapot rijden en was de gemeente zijn handen in onschuld!!! Ze hadden eerder het parkeergeld kunnen aanwenden om de werfkelders waterdicht te maken, in plaats van het geld aan andere hobby’s te besteden, voorbeelden ten over.

 8. Boogschutter

  Erfgoed stuk laten gaan door het steeds zwaarder en brederwordend autopark, dat is evident een slecht idee. Op die prachtige fotoserie ‘de veranderende stad’ zien we ook veel blik in de oude binnenstad. Als je goed kijkt zie je, naast het zware materiaal wat die oude Mercedessen beslist waren, tevens allerlei leuke lichtgewicht Eendjes en Kevers.
  Laat op de werfstructuur van onze oude binnenstad voortaan alleen het equivalent van het Eendje toe en weer die volumineuze kiloknallende tractoren op onze grachten!

 9. Pee

  achterstallig onderhoud .
  Hier krijgt de auto de schuld maar de gemeente is de directe schuldige.

 10. S

  Haha kreekje toch… 😂
  Altijd lachen als brandweer of ambulance erbij gehaald wordt.
  Hele buurten in NL zijn autovrij, dat betekent toch niet dat de brandweer daar niet blust?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).