Zeventiende-eeuwse eendenkooi opgegraven bij herontwikkeling bedrijventerrein Strijkviertel in Utrecht Zeventiende-eeuwse eendenkooi opgegraven bij herontwikkeling bedrijventerrein Strijkviertel in Utrecht

Zeventiende-eeuwse eendenkooi opgegraven bij herontwikkeling bedrijventerrein Strijkviertel in Utrecht

Zeventiende-eeuwse eendenkooi opgegraven bij herontwikkeling bedrijventerrein Strijkviertel in Utrecht
De eendenkooi. Foto: gemeente Utrecht
Bij de herontwikkeling van bedrijventerrein Strijkviertel in Utrecht is een zeventiende-eeuwse eendenkooi opgegraven. Het is de eerste keer dat een verdwenen eendenkooi in Nederland in zijn geheel wordt opgegraven.

Bij de herontwikkeling van bedrijventerrein Strijkviertel in Utrecht is een zeventiende-eeuwse eendenkooi opgegraven. Het is de eerste keer dat een verdwenen eendenkooi in Nederland in zijn geheel wordt opgegraven.

De gevonden eendenkooi is ongeveer 130 bij 40 meter en bestaat uit een zogenoemde kooiplas – het centrum van de eendenkooi, waar de eenden in moesten vallen – met vier vangpijpen. Een eendenkooi werd gebruikt om in het wild levende eenden te vangen voor consumptie.

Nadat de eendenkooi in de achttiende eeuw niet meer werd gebruikt, is hij opgevuld met grond en daardoor verdwenen uit het landschap. Nu het bedrijventerrein Strijkviertel wordt herontwikkeld, kan de eendenkooi niet in de bodem bewaard blijven. Archeologen hebben de eendenkooi daarom nu opgegraven.

1.500 in Nederland

In Nederland is van zo’n 1.500 eendenkooien het bestaan bekend, maar daar zijn er nu nog honderd van over. Tot halverwege de twintigste eeuw werden ze nog gebruikt om eenden te vangen voor consumptie. Tegenwoordig worden de eenden alleen gevangen om ze te voorzien van een ring, voor wetenschappelijk onderzoek.

De eendenkooi van Strijkviertel is de eerste eendenkooi in Nederland die in zijn geheel wordt opgegraven. Archeologen van de gemeente Utrecht hopen door het doen van onderzoek meer te weten te komen over het functioneren van de eendenkooi en het ambacht van kooiker. 

Gekoppelde berichten

6 Reacties

Reageren
 1. Gerben

  Aanstaande zondag, op 4 september van 13.00 tot 16.00 uur, is er mogelijkheid de eendenkooi te bezoeken! Er zijn rondleidingen door archeologen van de gemeente Utrecht en je kunt de opgegraven eendenkooi bewonderen!

 2. C.

  Leuk weetje: het principe van de eendekooi is een echt Nederlandse uitvinding geweest die indertijd ook is geëxporteerd naar Engeland. Daar heet een eendekooi dus min of meer letterlijk ‘vertaald’: duck de coy.
  (The word decoy is derived from the Dutch word eendenkooi, which means “duck-cage”;[2] Chambers Dictionary suggests Dutch de kooi = “the cage”).

 3. Cico

  Raar hoe onze culinaire tradities zo zijn verschraald en dat dit de maat is geworden.

 4. Lexus

  @Cico: ik denk dat de eenden die nu nog gegeten worden gefokt zijn. Voor degenen die van eendenvlees houden lijken me gevangen wilde eenden nog de beste keus. Dergelijke eenden hebben tenminste nog de mogelijkheid gehad gedurende enige tijd een natuurlijk leven te leiden. Maar ik denk dat de huidige vangst van eenden in Nederland te verwaarlozen is. En een deel van die vangst is ook nog illegaal (https://www.ad.nl/rivierenland/celstraf-en-boete-geeist-tegen-broers-uit-molenlanden-voor-illegale-vangst-van-wilde-eenden~a33f0587/).

 5. W.

  @C.: wat leuk, dank voor het delen! 😀

 6. PeterH

  @Chico: wabedoelu? Culinaire traditie als eendenborst of -lever? Verkregen d.m.v. een eendenkooi?
  Met vriendelijke groet,
  PeterH

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).