De gemeente Utrecht kampt naar eigen zeggen met veel zieke mensen. Ruim 8 procent van alle medewerkers zit op dit moment thuis vanwege psychische of fysieke klachten. “Om die reden heeft dit alle aandacht binnen de organisatie”, schrijft het college van burgemeester en wethouders.
Om precies te zijn ligt het ziekteverzuimpercentage binnen de gemeente Utrecht op dit moment op 8,2 procent. Uit onderzoek van de arbodienst blijkt dat dit vooral komt door mensen die langdurig ziek zijn. Iets meer dan de helft van deze langdurig zieken kampt met psychische klachten en bij 61 procent van de gevallen wordt dat veroorzaakt door het werk.
“Dezelfde constatering wordt ook teruggezien in de uitkomsten van het meest recente medewerkersonderzoek waar 1 op de 3 collega’s aangeeft vaak meer werk te doen dan ze aankunnen en het werk mentaal zwaar te vinden”, aldus het college.
Prioriteit
Het verlagen van het ziekteverzuim heeft momenteel binnen de gemeente de ‘nadrukkelijke aandacht’ en krijgt dan ook prioriteit. “Met als doel om zowel in het heden als in de toekomst over voldoende personele capaciteit te blijven beschikken.”
De gemeente heeft dan ook maatregelen genomen. Zo moeten de verschillende onderlenen binnen de organisatie beschrijven op welke manier ‘de fysieke en mentale vitaliteit’ van medewerkers wordt gestimuleerd.
Inzetbaarheidsspecialisten
Ook maken medewerkers en leidinggevenden tijdens een jaarlijks gesprek afspraken over de manier waarop bijvoorbeeld met werkdruk wordt omgegaan en in hoeverre de fysieke en mentale gezondheid gestimuleerd kan worden.
Tot slot worden er ook zogenoemde inzetbaarheidsspecialisten ingezet. “Deze inzetbaarheidsspecialisten zijn deskundig op het gebied van verzuim en re-integratie en ondersteunen de leidinggevenden bij de re-integratie van langdurig zieke medewerkers.”
19 Reacties
ReagerenHoly moly…8% landurig(!) zieken…?! Hoe dan?! Dat ligt procenten boven het landelijke gemiddelde…. Als bedrijf kun je je deuren zo ongeveer wel sluiten bij die aantallen.
Heeft links een totaal schrikbewind op de gemeentelijke kantoren ingevoerd of…? Dit is wel zo extreem buitensporig dat hier eigenlijk direct een onafhankelijk onderzoek naar gestart zou moeten worden.
@SS Misschien komt het wel door die enorme hoeveelheid nutteloze WOO-verzoeken en constante negativiteit? Nooit personeel begeleid, neem ik aan?
Het was interessant geweest om in dit artikeltje ook te vermelden wat het ziekteverzuim gemiddeld in Nederland is (ik vermoed minder dan 4%) en wat het gemiddeld bij gemeenten is. Voor een journalist moet dat op te zoeken zijn. Dan weet je hoe uitzonderlijk gemeente Utrecht is. Komen onder gemeenteambtenaren misschien meer ‘zware beroepen’ voor met meer kans op uitval? Zijn het de complexe projecten of lastige burgers? Of is het meer een managementprobleem, met slechte werkrelaties en reorganisaties? Het inzetten van inzetbaarheidsspecialisten zou wel eens symptoombestrijding kunnen zijn.
@Utrechtvoorutrecht 27/3/2024 – 15:58
WOO verzoeken zijn meer dan noodzakelijk.
Je kunt iemand aanstellen om de noodzakelijkheid van een WOO verzoek te beoordelen, en als je dat doet, heb je daarmee nogmaals aangetoond dat WOO verzoeken noodzakelijk zijn.
Het zou ook geen verzoek moeten zijn, maar een eis. De overheid draagt verantwoording af aan ons, niet omgekeerd.
Of zou dat moeten doen in ieder geval.
Hoezo ziek, mogen ze geen barbecues meer aannemen vd werkgever.
Onvoorstelbaar, betreft veelal hoogopgeleid en duurbetaald personeel……grootste deel zit veilig op kantoor.
Enige voordeel is dat ze minder capaciteit vanwege ziekteverzuim hebben en minder rare plannen kunnen bedenken.
Geef die ambtenaren gewoon weer een eigen werkruimte in plaats van die kantoortuinjungle waar ze zichzelf niet eens kunnen horen denken. Worden ze heel blij van.
Als er iets een ongezonde werkomgeving is dan is het wel die kantoortuin waar mensen elke dag weer ‘hun tijdelijke plekkie’ moeten zoeken.
Dat is al 70 jaar geleden bewezen door de typistes, daarom zijn er ooit cubicles uitgevonden. Dat was namelijk weer goedkoper dan allemaal aparte kantoorruimtes. in de 21e eeuw is die ‘persoonlijke ruimte’ gereduceerd naar de ‘personal space on the network’ terwijl je ‘verplicht gezellig samen’ met 50 individuen in een zaal zit.
@Utrechtvoorutrecht
Het gros werkt parttime, bij een groeiende ergernis onder de bevolking dan blijven die WOO verzoeken zich wel opstapelen…
@Mark: landelijk lag het ziekteverzuim in Nederland op 4,6% in 2023.
Ter info:
Op de website van A&O fonds Gemeenten is te lezen dat ziekteverzuim in het eerste halfjaar van 2023 er als volgt uitzag:
– landelijk ziekteverzuim: 5,4%
– organisaties met meer dan 100 werknemers: 6.1%
– gemeentelijke sector: 6,3%
Verder is in het artikel ‘Ambtenaar grote stad steeds vaker en langer ziek’ (27-11-2023), van binnenlandsbestuur.nl, te lezen dat bij de 4 grote steden het ziekteverzuimpercentage bij gemeenteambtenaren 7,4% bedraagt.
Ik ben niet meer verbaasd, als je met ambtenaren mailt zijn ze altijd zwak, ziek, misselijk of op cursus. Geldt niet zo zeer voor het normale werk (balie, plantsoenen etc.), dat gaat goed.
Het probleem zit m in beleidsmedewerkers die alleen maar heel erg druk met elkaar zijn en elkaar zo bezig houden. En dat ook bij plannen maken doen en de inwoners vergeten. En inmiddels is het ambtenaren apparaat gegroeid naar 5700 waarvan dus bijna 10% ziek. Als de gemeente een bedrijf was zou ze binnen een maand failliet zijn.
Dus een heldere taak voor de nieuwe gemeentesecretaris: organisatie flink aanpassen, taken helder maken, ballast eruit, kiss en neem inwoners serieus, dat scheelt ook veel woo verzoeken.
En het kantoor is geen enkel probleem, thuiswerken is nergens zo goed ingeburgerd als bij de Utrechtse ambtenaren.
Niet zo gek, de meeste van hen hebben nooit een dag in leven gewerkt. Tel daar bij dat ze een dik salaris hebben, nagenoeg onschendbaar zijn en er niet wordt geselecteerd op vaardigheden of kwaliteit, maar “inclusiviteit”; en dan heb je mensen die niks gewend zijn, niet tegen tegen stress kunnen en bij de eerste de beste hobbel op de weg “ziek” zijn.
En WOO is allesbehalve nutteloos. Daarnaast als ze niet zo druk bezig waren met hun koninkrijkjes en persoonlijke politiek er door te duwen, maar gewoon waar ze betaald voor krijgen, dan waren die hele WOO verzoeken niet nodig geweest.
@Peter
U slaat de spijker op de kop; teveel mensen die plannen maken, en te weinig mensen om die plannen vervolgens uit te voeren. Voor beide partijen op de lange duur zeer frustrerend.
@Peter
Waarom denk je dat thuiswerken zo populair is bij Utrechtse ambtenaren? Een eigen stekkie in het eigen plekkie bereikbaar zonder openbaar sardientjesvervoer…
Daar is vast wel weer een manager voor.
Daar zijn er trouwens veel te veel van.
@ss
Waar maak jij je druk om?Je woont toch niet Utrecht?
Ga lekker in Stadskanaal lopen zeuren.
In zo’n lelijk gebouw wordt je vanzelf wel ziek ja. Het wekt angst op. Lelijk, groot in de nummer 4 … Nog lelijker dan die muziekreactor …….. het is allemaal lomp en ziekmakend om te zien. Dit gebouw heeft (serieus) last van het sick-building-syndrome. Mensen worden mentaal én fysiek ziek van niet – organische vormen en te strakke lijnen. Zelfs bij Dudok en Berlage was niet alles zo lelijk strak. D emenselijke geest heeft ronde, organische vormen nodig, of i.i.g. geen exacte strakke lijnen (daarom vinden mensen oude handgemaakte gebouwen ook zo mooi) om zich fijn, lekker in de vel en comfortabel en prettig te voelen. . Dit soort gebouwen geven al stress bij het aanzicht. En dit heeft een ongezonde uitwerking op het mentale deel, en dus later ook het fysieke deel van het lichaam. Teveel stress geeft fysieke klachten. Het gebouw is té groots. De gemeente kan beter weer, zoals eerst met verschillende wijkgebouwtjes werken en terminalsystemen. Dit werkt niet. Maak hier studentenwoningen van. Die zijn toch te dronken en te stoned om iets te volgen en leven toch als beesten.
Alleen cultuurzieke en demotiverende organisaties hebben zo’n absurd hoog ziekteverzuim. Maar blijkbaar is er ook geen enkele controle meer of mensen wel echt ziek zijn of gewoon geen zin hebben om te werken. Acht procent is een schande waarop het management dient te worden afgerekend. Acht procent van hun loon af en voor straf de opleiding “Management en motiveren” laten volgen.
Dus over 2 jaar kan ruim 8% van het personeel ontslagen worden. 5.272 fte, 8% daarvan is 422 stuks.
https://www.werkzoeken.nl/salaris/ambtenaar/ gemiddeld 3100 per maand *14 (vakantiegeld, eju) = 43400 per ambtenaar. Komen we op een structurele besparing van 18,3 miljoen per jaar over 2 jaar. Dat is exclusief verdere overhead die die ambtenaren kosten.
Gratis extra tip voor de gemeente: Mocht dit in Excel bijgehouden moeten worden vergeet dan ook de inflatie niet.
Ooit van het Sick Building syndrome gehoord? Kan hier van toepassing zijn. Het is een oerlelijk ontwerp van binnen en buiten. Te groot, te bureaucratisch, te sfeerloos. Dat doet wat met de menselijke psyche.