Ziekteverzuim te hoog bij ambtenaren gemeente Utrecht; aanpak wordt minder vrijblijvend Ziekteverzuim te hoog bij ambtenaren gemeente Utrecht; aanpak wordt minder vrijblijvend

Ziekteverzuim te hoog bij ambtenaren gemeente Utrecht; aanpak wordt minder vrijblijvend

Ziekteverzuim te hoog bij ambtenaren gemeente Utrecht; aanpak wordt minder vrijblijvend
Archieffoto Stadskantoor
Het ziekteverzuim onder ambtenaren van de gemeente Utrecht moet omlaag. Op dit moment zit 8,6 procent van het personeel ziek thuis. Een minder vrijblijvende aanpak moet soelaas gaan bieden.

Het ziekteverzuim onder ambtenaren van de gemeente Utrecht moet omlaag. Op dit moment zit 8,6 procent van het personeel ziek thuis. Een minder vrijblijvende aanpak moet soelaas gaan bieden.

Het is al langer bekend dat het percentage van zieke medewerkers van de gemeente vrij hoog is. Bij alle gemeentes in Nederland is dit gemiddeld 6,5 procent, terwijl dit in Utrecht dus op 8,6 procent zit. 80 procent van het verzuim betreft ook langdurig zieke medewerkers, die al meer dan zes weken thuiszitten.

De arbodienst geeft aan dat de druk binnen het werk als groot ervaren kan worden, en dat medewerkers een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben.

De gemeente wil dat het aantal zieke medewerkers minder wordt, daar wordt dan ook aan gewerkt. Een van de maatregelen is dat de aanpak minder vrijblijvend wordt. Nu ligt er veel verantwoordelijkheid bij de directe leidinggevenden en medewerker en speelt ‘eigen regie’ een grote rol. Dat lijkt niet altijd goed uit de verf te komen. Daarom komt er nu meer sturing, zowel op het gebied van preventie als herstel.

Er wordt aan team opgericht om de verschillende afdelingen binnen de gemeente daarmee te helpen. Op deze manier hoopt de gemeente dat het verzuimpercentage gaat dalen.

25 Reacties

Reageren
  1. Diederik

    Niet meegeteld wordt dat ze ook vaak op cursus zijn, met vakantie zijn, gaan, of terugkomen en de mail dus niet lezen of maandenlang met vaderschapsverlof. Dus het percentage niet aanwezig ligt zelfs behoorlijk boven de 10%.

    En check deze colum: https://www.ad.nl/economie/herman-mijn-salaris-is-buitenproportioneel-hoog-voor-wat-ik-bijdraag~abb80183/

  2. Koel Hoofd

    8.6% ziekteverzuim??
    Terwijl het gros parttimer is?
    Klinkt al compleet verziekte werksfeer waar ook de kantjes er vanaf worden gelopen omdat het geld toch wel binnenkomt.
    Dat verklaart heel wat prutswerk van de afgelopen jaren, alsook de complete afwezigheid van ook maar een greintje zelfreflecterend vermogen.

    Koude sanering zou de stad echt ten goede komen want dit is totaal onacceptabel en zeer, zeer ondeugend maar vooral ook heel beschamend.

  3. Bert

    Laat net als in het uitzendwerk de 1e dag van ziekmelding niet uitbetalen en alle andere dagen maar 90% van het loon. Wedden dat het ziekteverzuim naar beneden gaat

  4. Flo

    Het is toch niet te geloven dat degene die ervoor zorgen dat er zoveel medewerkers met een burn-out thuis zitten dit durft te zeggen:
    “Een van de maatregelen is dat de aanpak minder vrijblijvend wordt. Nu ligt er veel verantwoordelijkheid bij de directe leidinggevenden en medewerker en speelt ‘eigen regie’ een grote rol. Dat lijkt niet altijd goed uit de verf te komen. Daarom komt er nu meer sturing, zowel op het gebied van preventie als herstel.”

    Ik zie meerdere mensen in m’n omgeving al jaren fysiek en mentaal achteruit gaan door de bizarre werkdruk, narcistische leidinggevenden en mensen die via via op posities komen waar ze niet de kennis voor hebben. Al jaren geven medewerkers aan wat nodig is om uitval te voorkomen maar als preventie maatregelen blijkbaar nog steeds te moeilijk zijn, hoe kunnen zo dan zelfverzekerd zijn om te denken dat ze sturing aan iemands herstel kunnen gaan geven en diegenes eigen regie afnemen?!

  5. Tekort?

    Aha, een gedeeltelijke verklaring voor het gemeentelijk financiële tekort?! Goed dat er aan gewerkt wordt.

  6. Don

    Misschien maar beter dat het zo hoog. Laat ze maar thuis zitten dan gaat er veel minder mis.

  7. Nina

    @ Bert
    Dat gaan de toeslagen omhoog om het mindere loon te compenseren. Het netto loon blijft gelijk.

  8. Mark

    Dat hoge verzuim is geen verrassing. Van een goed ingelichte bron begreep ik dat er veel organisatieveranderingen zijn met bijbehorende interim managers, met als gevolg weinig gemotiveerde medewerkers en een slechte werksfeer. Veel open vacatures kan bijdragen tot hoge werkdruk op onderbezette afdelingen. In het artikel wordt de suggestie gewekt dat het aan de ‘eigen regie’ zou liggen. Eigenlijk wordt daarmee gezegd dat medewerkers teveel vrijheid hebben om de kantjes ervan af te lopen. Dat gaat voorbij aan het echte probleem en illustreert het ook tegelijk, namelijk dat er bij het hogere management en HR onthutsend weinig voeling is met wat er leeft onder medewerkers en wat belangrijk voor ze is.

  9. W.H.de Groen

    Niet alleen het stadskantoor maar in de gehele ambtenarij is het momenteel compleet loos.. !
    Een gebrek aan kennis en ervaring in het hogere management waarbij dit steeds vaker leidt tot vormen van frustratie cq agressie maakt dat het werk voor vele ambtenaren onmogelijk word gemaakt.
    Voeg daarbij een draaikonten politiek vanuit het Haagse waar werkelijk geen touw meer aan vast te knopen is en dan kunnen we constateren dat we hier met iets te maken hebben waar zelfs een breed georienteert Anti-Biotica kuurtje geen soelaas meer gaat bieden.
    Wat wel gaat werken is de mensen op de werkvloer meer zeggenschap te gaan geven daar positieve groei ten aller tijde van onderaf moet gaan starten.
    En wanneer je dat niet onderkent…Opzouten.

  10. Rutger

    Hoogste tijd dat het hele ambtenarenapparaat en alle werkwijzes volledig op de schop gaan. Meer klantgericht werken, sneller acteren, minder vergaderen, kortere lijnen en minder regels.

  11. Utrechtvoorutrecht

    Wellicht heeft het te maken met het feit dat een deel van de stad consequent op je loopt te zeiken en je overal verantwoordelijk voor houdt. Bijvoorbeeld op dit forum. Het feit dat een ambtenaar iets fout heeft gedaan als je iets niet bevalt, werkt weinig motiverend, kan ik me voorstellen.

  12. L. Tiland

    Er is nieuws onder de zon. Ook in de jaren 80 en. 90 vorige eeuw lag het ziekteverzuim percentage vele malen hoger dan in het bedrijfsleven. Ambtenaren werden in die tijd ook al niet gecontroleerd, in het bedrijfsleven wel.
    In het bedrijfsleven wordt werk van zieke medewerkers overgenomen door anderen, bij ambtenaren blijft werk van zieke medewerkers vaak in de la liggen.
    Ambtenaren zijn te weinig individueel verantwoordelijk voor hun werk.

  13. Van Puffelen

    Ha, ha, ik heb jaren gewerkt bij Dienst Stadsbeheer, die daar werkte waren erg druk met werk vooral voor hun zelf en niet voor de baas, dus ze waren druk met het woord druk, geen leidinggever die er wat van zij!!!
    Als ze daar 40% van het personeelsbestand er uit zouden gaan, dan hebben de overige nog weinig tot niks te doen.
    Ik ging er van onderdoor de hele dag bijna niks uitvoeren en als ze dan iets moesten gaan doen dan maar gaan klagen, dat ze zo moe waren en overwerkt…
    Ziek melden wat ze me zelf vertelde als een van de kinderen ziek was dan bleef hij ziek thuis, als zijn vrouw het niet kon maken om zich ziek te melden op haar werk.
    Huis gekocht, dan kon je er opwachten dat ze de ziektewet in gingen, te weinig vakantie dagen dan ziek melden in je vakantie om zo dagen over te houden voor in het na jaar, om dan nog lekker een weekje er op uit te gaan.
    In de wandelgangen ging het verhaal, dat sommige collega,s een lecense to kill hadden, maar deze alleen mochten gebruiken als ze iemand konden vinden die nog luier was dan hun zelf!!!!

  14. Clio

    Ik snap dat wel. Ik weet dat veel personeel zich niet kan vinden in de aanpak van het beleid in Utrecht. Als je lang met tegenzin naar je werk gaat omdat je je niet gehoord voelt, raak je vanzelf overspannen.

  15. Herman

    Dit lees ik al 25 jaar, welke aanpak dan ook het werkt nooit.

  16. Rob

    Ach weet je, je word niet gemist dus een dagje thuis blijven voor een kuchje daarvan gaat het licht niet van uit in onze witte toren.

  17. Inez

    ‘medewerker speelt ‘eigen regie’ een grote rol. Dat lijkt niet altijd goed uit de verf te komen. Daarom komt er nu meer sturing,’ dat wisten we al: https://www.duic.nl/algemeen/kosten-conflict-gemeente-utrecht-en-pandeigenaar-oudegracht-228-loopt-in-de-miljoenen/

  18. Henk

    #minderoverheid

  19. Scherpschutter

    @Herman 19:36

    Uiteraard niet. Het doel is ook niet om het probleem werkelijk op te lossen, maar om de overheid en haar uitgaven verder te laten groeien… Extra ambtenaren aannemen om je bestaande ambtenaren weer iets te laten doen in een tijd waarin je al honderden miljoenen aan geleend potverteert, lijkt een probaat middel om dat doel te verwezenlijken.

  20. Zoef

    De (in)directe leidinggevenden kennende bij de diverse overheden gaat dit probleem niet snel opgelost worden.
    Ze zullen ongetwijfeld de juiste papieren hebben om leiding te geven, maar hebben vaak geen idee waar de werkvloer mee bezig is .

  21. Yoshua

    Een fors percentage, voor een onderneming kan dit het einde betekenen van zijn bedrijf.
    Voor de zieke medewerker heb je twee medewerkers nodig die het werk opvangen.
    Dit soort hoge percentages zie je vaak in logistiek en productiebedrijven met slechte arbeidsvoorwaarden.
    Een gemeente met deze percentage, is niet uit te leggen.
    Het middenkader functioneert niet, de verantwoordelijken voor het middenkader functioneren helemaal niet.
    Verkeerde mensen op verkeerde plekken leiden tot veel ziekteverzuim.
    Minister zal moeten ingrijpen, de gemeente heeft laten zien dit niet te kunnen managen.

  22. Bert

    burnout, my ass, daar moet je eerst voor werken.

    Deze letterlijke quote van een middenmanager tijdens een functionerings gesprek vat het redelijk samen: “ja, iemand moet mijn controleren, want ik besteed geen aandacht aan de kleine dingen, die raffel ik af. Nu ik er over nadenk: dat doe ik ook bij grote dingen.”

    Gewoon het pikmeer arrest en en het volkelarrest vernietigen en zoals elke andere volwassene, ze verantwoordelijk houden voor hun eigen daden.

  23. Utrechtvoorutrecht

    @Bert. En, zoals je juf destijds al zei: “Bert, de woordjes raffel je een beetje af, daar staan veel foutjes in. En nu ik eens goed kijk: eigenlijk deugt je hele werk niet.” En dan wel anderen bekritiseren? Ga er dan solliciteren, ze hebben je duidelijk nodig!

  24. Ralf

    @Utrechtvoorutrecht: Precies wat u schrijft. Men hoeft ook nu weer alleen al de bij dit bericht geposte volkomen misplaatste en bezijden de waarheid reacties maar te lezen om je een indruk te vormen welke bagger ambtenaren dag in dag uit vanuit het zogenaamd mondige burgervolk over hen heen gestort wordt. Ik heb een groot respect voor de meeste ambtenaren die, dag in dag uit, hun best doen wat goeds voor de stad te betekenen. En alle stereotiepe kwalificaties zeggen meer over de persoon die het schrijft of zegt als over de ambtenaar. Daarnaast lijkt me de inbreng van Mark uiterst plausibel. Uit eigen relevante ervaring, in het bedrijfsleven, weet ik dat bij een dergelijk ziektepercentage de oorzaak zelden bij de individuele medewerkers ligt. Maar veelal haar oorsprong heeft in de organisatie. Het aangekondigde beleid lijkt mij niet echt een voorbode voor verbetering van de organisatie, eerder een opmaat naar nog meer uitval en zeker ook verloop.

  25. Robert

    De gemeente is teveel het sociale vangnet van de arbeidsmarkt, met veel mensen met ontzettend lage belastbaarheid, volledig vrij gelaten in thuiswerken en de genoemde ‘eigen regie’, geen beheersbaarheid vanuit management omdat de ‘onveilige werksfeer’ kaart direct getrokken wordt, en een leger aan mensen wat druk is met druk zijn ipv (kosten)efficiënt productief te zijn. Tel daarbij een politiek apparaat wat ook nauwelijks sturing geeft of controleert en voila, een volledig verwaarloosde organisatie. Betaald door ons als Utrechters.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).