Zijn insectenburgers veilig? UMC Utrecht en partners doen onderzoek naar ‘nieuwe voeding’ Zijn insectenburgers veilig? UMC Utrecht en partners doen onderzoek naar ‘nieuwe voeding’

Zijn insectenburgers veilig? UMC Utrecht en partners doen onderzoek naar ‘nieuwe voeding’

Zijn insectenburgers veilig? UMC Utrecht en partners doen onderzoek naar ‘nieuwe voeding’
Het UMC Utrecht gaat een internationaal onderzoek coördineren naar stoffen die allergische reacties kunnen opwekken in nieuwe voeding. Het gaat dan bijvoorbeeld om insectenburgers.

Het UMC Utrecht gaat een internationaal onderzoek coördineren naar stoffen die allergische reacties kunnen opwekken in nieuwe voeding. Het gaat dan bijvoorbeeld om insectenburgers.

Er worden momenteel allerlei nieuwe voedingsmiddelen geïntroduceerd, waaronder dus de insectenburger. De introductie hiervan draagt volgens het UMC sterk bij aan de beschikbaarheid en duurzaamheid van onze voedselvoorziening. “Deze nieuwe voedingsmiddelen moeten echter wél veilig zijn”, is te lezen op de website van het ziekenhuis.

De huidige methode om te voorspellen of mensen een allergische reactie kunnen krijgen bij het eten van bepaalde voeding blijkt beter te kunnen. Tijdens het onderzoek, waar verschillende partners met verschillende disciplines aan meewerken, moet dan ook de volgende generatie wetenschappers worden opgeleid die nieuwe voeding op een betere manier kunnen beoordelen.

Raamwerk

De jonge onderzoekers gaan het nieuwe onderzoeksgebied verkennen. Ook is het de bedoeling dat ze een raamwerk ontwikkelen dat bijvoorbeeld de voedselindustrie of de autoriteiten straks kunnen gebruiken bij het beoordelen van producten.

Kitty Verhoeckx van het UMC heeft een subsidie van 2,6 miljoen euro ontvangen voor het onderzoek en zij gaat de studie coördineren. Het project wordt samen met tien beginnende onderzoekers en 24 internationale partners uitgevoerd.


Wil jij DUIC steunen en een set ansichtkaarten ontvangen met de beste foto’s uit het boek DUIC in 2021? Voor 7,95 euro krijg je twaalf kaarten, van elke maand in 2021 één ansichtkaart. Met de aanschaf van de kaarten heb je niet alleen een herinnering aan 2021 – om op te hangen, te bewaren of te versturen – maar steun je ook de lokale journalistiek in Utrecht.

12 Reacties

Reageren
 1. Peter

  Wat mij betreft, kan men het veiligheidsonderzoek naar insectenburgers achterwege laten. Het is ongetwijfeld een enorm vooroordeel van me maar het idee insectenburger vind ik weerzinwekkend.

 2. Scherpschutter

  @Peter

  Oprecht; ik zou mijn hond nog geen insectenburger voeren, zelfs al zou die troep veilig voor consumptie blijken te zijn.

 3. W.

  Het Muzieklokaal serveert een krekelburger. Qua structuur en smaak vond ik die best prima en vergelijkbaar met de betere vegaburgers. Zo zien ze er overigens ook uit. Toen ik het las visualiseerde ik me toch platgestampte krekels in de vorm van een burger, maar niets van dat gelukkig. 🙂 Was het heel bijzonder? Nee, maar dat zijn veel basic burgers in eettentjes eigenlijk ook niet, dus in die zin kan het denk ik een prima vervanger zijn voor wie dat wil.

 4. Kadaver

  @Peter
  Waarom zou een insectenburger eigenlijk een weerzinwekkender idee zijn dan bijvoorbeeld een koe-, kip-, of varkenskadaver?

  @SS
  Typisch weer, meteen een oordeel klaar zonder het eerst eens te proberen. Met die levensinstelling missen u en uw hond een hoop moois en lekkers.
  U laat zich blijkbaar nogal leiden door uw emoties, geheel tegen uw eigen evangelie van de rationele mens in.

 5. Peter

  Ik ben het geheel met u eens, Kadaver, en schreef al over mijn vooroordeel. Toch zal ik nooit zo’n “insectenburger” gaan proberen omdat me het idee van het eten van insecten totaal tegenstaat. Logica moet u hier niet achter zoeken. Ook vleesvervangers en vegaburgers blief ik niet. Ik bestel overigens nooit “burgers” in de horeca, dus ik kan niets toevoegen aan het vergelijkend warenonderzoek van W.

 6. WvR

  Ik geloof best dat ze veilig zijn, maar waarom zou ik?
  Ik neem wel een burger van een goed stuk vlees.
  Gemaakt van bonen is ook prima, al komt er dan doorgaans meer zout bij kijken, en moet er wat rijker met sauzen en specerijen worden omgegaan (maar daar heb ik geen problemen mee).

 7. Scherpschutter

  @Kadaver

  Ik begrijp u niet. Enerzijds spreekt u indirect uw weerzin uit tegen het eten van dieren en anderzijds lijkt u groot voorstander te zijn van mensen die een schijfding consumeren dat bestaat uit honderden vermalen dieren…

  Bent u nu tegen het eten van dieren of juist voor en ziet u liever dierenmassamoord op een nog veel grotere schaal?

  Verklaar u nader.

 8. Kadaver

  @SS 13/4/2022 – 17:49
  U leest dingen die er niet staan. Of ik voor of tegen het eten van dieren ben doet voor deze vraag totaal niet ter zake. Het gaat om de vaak totaal inconsequente en irrationele gedachtegang inzake vleesconsumptie.

  Rest dus de vraag waar u niet op ingaat: op welke rationele grond is uw afwijzing van de insectenburger gebaseerd? Of is het misschien toch emotie, angst voor het onbekende? Dat is niet erg hoor, de mens is nu eenmaal ook een emotioneel wezen.

 9. Scherpschutter

  @Kadaver

  Dat is dus de vraag die u in eerste instantie had moeten stellen, voordat u me veroordeelde zonder mijn motivatie te begrijpen…Zucht.

  Mijn motivatie is tweeledig; 1) Ik vind het onnodig om duizenden dieren te doden zodat ik één maaltje heb en 2) Gadverdamme. Het idee alleen is compleet weerzinwekkend.

 10. Aggie

  Als ze insecten verwerken zodat het onherkenbaar is als insect, zoals je in een hamburger of gehakt geen biefstuk of beenham herkent, zullen mensen het wellicht wel eten. Bijvoorbeeld zoiets als kokosbrood of pindakaas.

 11. Kadaver

  @SS 14/4/2022 – 13:35
  Och arme, voelt u zich veroordeeld? Dat is niet de bedoeling! Ik schreef toch dat het niet erg is?

  Maar goed, u vindt insectenburgers dus troep, onnodig (i.t.t. het UMC) en weerzinwekkend, waarvan akte.
  Niet de harde feitelijke motivatie die ik verwacht van een ‘egoïstisch rationeel wezen’. Maar nogmaals, dat is niet erg. Het is een inherent menselijke eigenschap om niet altijd rationeel te redeneren. Ik begrijp dat dat wellicht wat confronterend is voor uw mensbeeld, maar bewustwording kan de eerste stap van vooruitgang zijn moet u maar denken.
  Veel sterkte en eet smakelijk!

 12. Scherpschutter

  @Kadaver 15/4/2022 – 9:30

  “Maar goed, u vindt insectenburgers dus troep, onnodig (i.t.t. het UMC) en weerzinwekkend, waarvan akte.”

  Ik vind het vooral inhumaan. Duizenden dieren doden om 1 broodje te kunnen eten, is mij een brug te ver.

  “Niet de harde feitelijke motivatie die ik verwacht van een ‘egoïstisch rationeel wezen”.

  Het feit dat je duizenden dieren moet kweken, doden en vervolgens in een minuut consumeert op 1 broodje, lijkt mij nochthans een tamelijk rationeel en feitelijk correct oordeel.

  “Het is een inherent menselijke eigenschap om niet altijd rationeel te redeneren”

  Integendeel. De mens kan ervoor KIEZEN om tegen zijn natuur in te handelen. En ja, er zijn inderdaad hele groepen mensen die daarvoor kiezen. Waar zijn bijvoorbeeld de dierenrechtenactiviten in dit topic te bekennen, die moord en brand schreeuwen als een restaurant een paar kreeftjes serveert, en nu oorverdovend stil toekijken hoe de mens duizenden dieren wil vermalen om er een burgertje van te maken?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).