Zo gaat de gemeente Utrecht bewoners financieel extra ondersteunen vanwege inflatie en energieprijzen Zo gaat de gemeente Utrecht bewoners financieel extra ondersteunen vanwege inflatie en energieprijzen

Zo gaat de gemeente Utrecht bewoners financieel extra ondersteunen vanwege inflatie en energieprijzen

Zo gaat de gemeente Utrecht bewoners financieel extra ondersteunen vanwege inflatie en energieprijzen
Archiefbeeld
De gemeente Utrecht komt met een aantal financiële maatregelen om Utrechters extra te ondersteunen vanwege de stijgende prijzen. De gemeente wil inwoners tegemoetkomen vanwege de grote inflatie en de hoge energieprijzen.

De gemeente Utrecht komt met een aantal financiële maatregelen om Utrechters extra te ondersteunen vanwege de stijgende prijzen. De gemeente wil inwoners tegemoetkomen vanwege de grote inflatie en de hoge energieprijzen.

De gemeente denkt dat de maatregelen nodig zijn omdat een steeds grotere groep Utrechters in de problemen komt. “De inflatie is in augustus naar recordhoogte gestegen, de prijzen liggen nu 13,6% hoger dan een jaar geleden. Een groeiend aantal mensen en maatschappelijke organisaties kan nauwelijks meer rondkomen, de energierekening en de boodschappen dreigen onbetaalbaar te worden. Voor één op de zeven huishoudens dreigt een afsluiting van de energie.”

“Deze signalen schetsen een zwart scenario voor dit najaar” – College van B&W

Volgens de gemeente gaat het niet alleen meer om Utrechters die een uitkering krijgen. Ook mensen met middeninkomens en voltijdsbanen dreigen in de problemen te komen omdat ze hun vaste lasten niet meer kunnen betalen. “Deze signalen, samen met de gierende inflatiecijfers, schetsen een zwart scenario voor dit najaar”, staat in een brief van het college voor B&W aan de gemeenteraad.

Er worden landelijke maatregelen genomen om de gevolgen van de crises in te perken, maar de gemeente wil naar eigen zeggen ook doen wat in haar macht ligt. “Desondanks houden we er ook rekening mee dat we schrijnende gevallen gaan tegenkomen, die we niet kunnen voorkomen”, schrijft het college. De gemeente komt nu met een aantal maatregelen die gelijk ingaan.

Energievergoeding

Zo wordt de aanvullende energievergoeding van 500 euro zo snel mogelijk uitbetaald aan iedereen die eerder al 800 euro energievergoeding kreeg. Daarnaast wordt de bijzondere bijstand voor energievergoeding verruimd.

De energietoeslag van 1.300 euro die mensen met een laag inkomen kunnen aanvragen, blijkt namelijk niet voor iedereen genoeg of mensen verdienen te veel om er recht op te hebben. Toch neemt ook in die laatste groep de financiële druk toe. “Om te zorgen dat ook zij dit najaar niet door het ijs zakken en flinke schulden krijgen, schieten we te hulp en verruimen we de huidige regeling.”

De verruiming houdt in dat inwoners met een inkomen tot 200 procent van het sociaal minimum ‘zonder draagkracht’ die de eindafrekening van hun energiemaatschappij niet kunnen betalen, hun rekening bij de gemeente kunnen indienen. Het gaat dan dus om mensen die geen spaargeld of ander vermogen hebben om de afrekening op te vangen. Mensen die wel spaargeld hebben of bijvoorbeeld een eigen huis bezitten kunnen het best contact opnemen met de gemeente om na te gaan of ze ergens recht op hebben.

Gesprekken

De gemeente is verder met verschillende organisaties in gesprek. Met Stichting Leergeld wordt bijvoorbeeld gekeken of er een kledingpas kan komen voor kinderen in kwetsbare gezinnen, zodat zij voor de komende winter warme kleren hebben. Ook met organisaties zoals JOu, Dock en de voedselbank wil de gemeente in gesprek over wat zij nodig hebben.

“Het aantal Utrechters dat afhankelijk is van onze voedselpakketten neemt fors toe” – Voedselbank Utrecht

De voedselbank luidt vrijdag de noodklok over de situatie in de stad. “Het aantal Utrechters dat afhankelijk is van onze voedselpakketten neemt fors toe. Op dit moment zien we al een stijging van 10 procent ten opzichte van begin dit jaar, en we verwachten dat dit verder zal toenemen. Tegelijkertijd neemt de hoeveelheid producten die de Voedselbank ontvangt af.”

De voedselbank verwacht producten bij te moeten kopen om ‘tot volwaardige voedselpakketten te komen’. “Op dit moment voorzien we een nieuwe crisis situatie, waarin veel meer Utrechters in financiële nood zullen komen. Daarom doen we nu een brede oproep voor hulp.”

Tekst loopt door onder de foto

Archieffoto van de voedselbank. Foto: Bas van Setten

Energiebesparing

Dan gaat er ook op het gebied van energiebesparing nog een aantal maatregelen komen. De gemeente is al bezig met het uitdelen van energieboxen, maar wil nog kijken of meer mensen bereikt kunnen worden. Verder komt er in samenwerking met de SSH een energiebox voor studentenwoningen. In de box zitten producten waarmee mensen energie kunnen besparen, zoals tochtstrips en radiatorfolie.

Verder gaat de gemeente driehonderd huishoudens met een minimuminkomen die wonen in een koopwoning in Overvecht, Kanaleneiland, Hoograven en Zuilen aanbieden om hun spouwmuur of vloer te laten isoleren. Bewoners hoeven zelf niet financieel bij te dragen aan de isolatiemaatregel, want die wordt betaald met subsidie van de provincie Utrecht. Als dit goed werkt, wordt het ook uitgebreid naar andere Utrechtse wijken.

“We willen niet wachten tot er in 2030 een verbod komt op het verhuren van woningen met een laag energielabel” – College van B&W

Tot slot wordt er gekeken naar inwoners die nog buiten al deze maatregelen vallen. De gemeente zegt bijvoorbeeld weinig middelen te hebben om particuliere verhuurders aan te sporen om energiemaatregelen aan woningen te nemen. “Het nemen van maatregelen aan een woning is afhankelijk van de bereidheid van de eigenaar. We denken na over opties om ook hier een versnelling te krijgen en komen daar later op terug. We willen niet wachten tot er in 2030 een verbod komt op het verhuren van woningen met een laag energielabel.”

35 Reacties

Reageren
 1. Lexus

  Het is goed dat de gemeente de ellende niet op haar beloop laat, zoals de rijksoverheid doet. Er zullen gigantische problemen moeten worden opgelost. Ik wil hier bijvoorbeeld wijzen op de problemen bij vele verenigingen van eigenaren in de gemeente die vaak even laks zijn als de onze regering. Het gaat hierbij in veel gevallen om slecht geïsoleerde gebouwen die nodig onderhanden genomen moeten worden, maar die door de laksheid van veel eigenaren — en ook van beheersmaatschappijen waar hun administratie is ondergebracht — niet tot activiteit op dit terrein te bewegen zijn.

 2. Nico

  Lees ik gisteren volgende bricht op Rtv Utrecht, Begroting Utrecht: ‘Fors hogere lasten voor inwoners’. Prijzen stijgen in de supermarkt gemiddeld met 12 procent; de lokale lasten stijgen veel sneller. Utrecht verhoogt de ozb met 21 procent.
  Ook de middeninkomens gaan het slecht of stuk slechter krijgen momenteel.
  En wat lees ik dan hier vandaag…??
  Zo gaat de gemeente Utrecht bewoners financieel extra ondersteunen vanwege inflatie en energieprijzen.
  Ivm middeninkopens schrap die 21% ozb dan heb je grosextra ondersteuning bij middeninkomens welke een huis gekocht hebben al geholpen want met ozb geld kanmen dan de rekeningen betalen. Kun je je gelijk bezig houden met de mensen welke onder de middeninkomens vastlopen.
  Schandalig noem ik al de verhogingen door gemeente om een dag er na te roepen we gaan de bewoners helpen. Sorry, maar dit is niet meer mijn gemeenteraad. Ik ben zeer teleurgesteld in mijn gemeente.

 3. Realist

  De gemeente moest onlangs nog de broekriem aanhalen maar als ik de uitgaven zie snap ik dat alles fors duurder wordt. Dan ook nog even klakkeloos progressief links beleid volgen en gascontracten opzeggen en. De burger mag het allemaal ophoesten.

 4. Scherpschutter

  Om dezelfde reden dat je cocaïneverslaafden geen gratis cocaïne moet geven, moet je financieel analfabeten natuurlijk ook geen gratis geld geven voor het belonen van wangedrag.

  Als je geen energie kunt betalen, moet je geen energie verbruiken. Punt. Dan trek je maar 3 truien aan. De gemeente beloont hier financiële roekeloosheid. Spendeer maar lekker, wij betalen je rekeningen wel…Man man man.

  En waar gaat de gemeente dit van betalen? Die heeft immers geen stuiver eigen geld en zal dat geld dus extra moeten afpakken van de rest van de burgers, waarop daardoor weer een deel van i de problemen komt, und so weiter….

  Totaal de verkeerde oplossing voor een probleem dat overheden geheel zelf hebben veroorzaakt, door nodeloos ruzie te zoeken met de energielevercier en het massaal bijdrukken van haar nepgeld. Etatisme is een eindeloze bron van ellende, om over socialistisch etatisme nog te zwijgen…Mon dieu.

 5. Nina

  Ga vooral niet de mensen steunen waarop dit land finanieel leunt, maar alleen de minima en maatschappelijke organisaties. De geldboom op het Binnenhof doet de rest?

 6. De wereld is voor iedereen

  @scherpschutter

  Natuurlijk moet je zuinig omgaan met energie maar de energieprijs is gewoon verzesvoudigd! Dus ook al ben je zuinig bezig dan nog ga je 6 keer meer betalen. En ja als je een gezin hebt ga je gewoon energie gebruiken. Of douche jij niet kook jij niet was jij je kleren niet? En ga zo maar door. Ik vind het prima om nu wat meer lasten te betalen zolang ik het aankan en als ik daarmee mijn medemensen kan helpen vind ik dat helemaal oké.

 7. Lexus

  Zo kennen we onze Stadskanaler weer. Stadskanaal? Volgens mij stikt het daar van de communisten (https://www.rtvnoord.nl/nieuws/711122/communisten-willen-oost-groningse-samenwerking-vuist-maken-naar-den-haag). Levensgevaarlijk!

 8. Geenstijl@Utrecht

  Het is voor iedereen moeilijk in de stad Utrecht, maar krijg het idee dat veel mensen een sigaar uit eigen doos krijgen.
  Natuurlijk is het belangrijk om gezinnen met kinderen te helpen,maar rust ook een verantwoordelijkheid bij de ouders,om zuinig met energie om te gaan.
  Voorlichting over energie verspilling is ook met name door hulpverleners noodzakelijk om hun cliënten te behoeden voor hoge rekeningen.

 9. Scherpschutter

  @De wereld is voor iedereen

  De energieprijs is helemaal niet verzesvoudigd. Pff. Hoe komt u er een godsnaam bij? Mijn hemel…Dat is punt 1.

  Punt 2 is dat als je iets niet kan betalen dat je het niet moet kopen. Dat leert een kind van 4 op de basisschool en ja, dan verzin je dus andere oplossingen. Maar wat je niet gaat doen is de rekening van financieel roekelozen betalen. Dat is een schokkend onverantwoorde boodschap, zoals ik zei; hetzelfde als cocaïneverslaafden gratis coke verstrekken. Zo leren ze het nooit!

  Punt 3. Dat u verder bereid bent om te betalen voor de coke voor cokeverslaafden is aan u. Ik weiger dat en gedwongen worden om te betalen voor coke voor cokeverslaafden is al helemaal van den zotte uiteraard.

 10. Noot

  Ik begrijp wel waarom midden inkomens en daarboven geen ondersteuning krijgen. Om de vraag naar woningen te dempen. Niemand die nu een vast energie contract heeft wil nu verhuizen en een flexibel contract af sluiten.

 11. Hans

  Ach mensen, laat toch gaan die onsamenhangende wartaal uitslaande grappige schrijver uit Stadskanaal. Laat hem nou toch rustig denken telkens een punt te hebben. Nu weer over armoede en energiebeleid. Dat zijn serieuze onderwerpen waar de meesten hier vrij verstandige dingen over kunnen zeggen. Maar dat kan hij nu eenmaal niet. Rustig laten rammelen op zijn toetsenbord op die mannenkamer van hem in de provincie. Dat geeft hem een fijn gevoel. Daar is niks op tegen. Niks van aantrekken Scherpschutter!

 12. Don

  Ja als je in deze tijden de OZB met 21,5 % verhoogd zul je bewoners financieel extra moeten ondersteunen. Misschien is het slim om de OZB niet met 21,5 % te verhogen scheelt een boel werk. Of is het de bedoeling dat het gemeente bestuur kan laten zien dat ze lekker woke goed bezig zijn en ze elkaar lekker op de schouders kunnen kloppen.

 13. Nina

  @Hans

  Wat jammer dat je iemand buiten wilt sluiten en anderen oproept dat ook te doen. Misschien brengt Scherpschutter het op een onduidelijke of ontoegankelijke manier, maar er zit een kern van waarheid in zijn verhaal.

  Men vergeet vaak dat de rijken en bedrijven de financiële ruggengraat zijn van ons land. Gaat het met hen slecht, dan heeft dat invloed op uitkeringen, toeslagen, de zorg en onderwijs bijv. omdat er dan onvoldoende belasting binnenkomt bij onze overheden die dit alles betalen. Er staat geen geldboom op het Binnenhof.

  Energie moet omlaag voor iedereen (ook de middeninkomens, rijken en bedrijven) om het verdienmodel omhoog te houden van en voor iedereen.

 14. JdV

  Prima om mensen te steunen die een eerste levensvoorziening niet meer kunnen betalen. Daar moet dan wel een verplichting tegenover staan. Volledig inzicht in de financiele huishouding. Want geld krijgen voor energie terwijl de spotify en netflix abonnementen, uitstapjes, autokosten etc. gewoon doorlopen is geen optie uiterasrd. En het geld moet ook rechtstreeks naar de energieleveranciers om te voorkomen dat het alsnog voor andere doelen kan worden ingezet en de gemeente dan over een aantal maanden alsnog afsluiting mag voorkomen door te betalen.

 15. Wim

  De gemeente gaat haar inwoners financieel steunen. Terwijl ze tegelijkertijd haar inwoners uitkleedt met een extreme lastenverzwaring.
  Om met Scherpschutter te spreken: man, man, man.

 16. Thuisblijver

  Volgens mij is er gas genoeg, gewoon uit Groningen halen, wel de overwinsten terug naar Groningen zodat iedere gedupeerde naast de (helaas vaak oude woning) een nieuwe, aardbevingsbestendige nieuwe woning neer kan zetten. Met 20 miljard (gemiddelde jaarwinst van de NAM) geen probleem. Iedereen blij in heel Nederland.
  En Putin nog verder en harder uitknijpen zodat de inwoners van Rusland hem zo snel mogelijk uit het Kremlin jagen, want met dit Europese pappen-en-nathouden duurt de oorlog (daardoor is alle ellende van hoge prijzen ontstaan) nog jaren.

 17. Rob H.

  @nina: Scherpschutters asociale wereldbeeld zou je sowieso buiten beschouwing moeten laten. Gas, licht en water zijn nutsvoorzieningen die hoog in Maslows behoeftenpyramide zitten die uberhaupt nooit aan de markt overgelaten moeten mogen worden. Net zoals zorg. Ieder verdienmodel daarin gaat ten koste van het grootste deel van de bevolking en diegenen die het voorstaan, zullen er het grootste slachtoffer er van worden. Want die beseffen niet wat de impact is.

  Maar dat beseffen jullie niet.

 18. Beertje23

  Hey Mitros!! doe eens spouwmuurisolatie.

 19. Dre

  Financieel ondersteunen, dat geld halen we bij de mensen die een eigen woning hebben
  21 procent de ozb verhogen…

 20. Koel Hoofd

  Helder artikel, fijn.
  Het zal me niets verbazen als op prinsjesdag dezelfde soort maatregelen worden aangekondigd. Utrecht heeft hele korte lijntjes. Maar wat er in het Haagse koffertje zit zal nog voor einde dit jaar achterhaald zijn.

  Triest is dat het zo ver moet komen. Vrede is slechts een interbellum wat gemiddeld 3 generaties standhoud, we zijn 77 jaar verder. Als de geopolitieke piepeltjes in power elkaar weer voor rotte vis gaan uitmaken is het tijd voor zandzakken voor de deur.

 21. Hans

  @ Nina

  c’est le ton qui fait la musique

  Scherpschutter zet min of meer expliciet mensen met een te laag inkomen, of dat nu werklozen met een uitkering zijn, werkende armen, bijstandsmoeders, chronisch zieken, ouderen met een mager AOW-tje noemt u maar op, weg als ‘cocaïneverslaafden’.
  Energie en warmte kunnen betalen, dat vinden wij in een beschaafde samenleving behoren tot de eerste levensbehoeften.
  Dit soort uitlatingen, hoezeer wellicht slechts een ‘stijlkenmerk’ van het orakel uit Stadskanaal zijn niet alleen stigmatiserend, maar ook onwaar, denigrerend en nodeloos kwetsend.

  Vandaar mijn oproep om hem, als hij zich zo uitlaat, links te laten liggen en dit soort uitlatingen niet te waarderen.

 22. Jeroen

  Juist. Dus alleen mensen met een huurhuis zijn “zielig”? Mensen met een middeninkomen en een koophuis mogen wel fijn de 21% hogere OZB ophoesten, maar kunnen verder in de stront zakken dus? Duidelijk. Het wordt tijd dat we breder gaan kijken wie hier allemaal in de problemen komen. Dat zijn niet alleen de favo zielegheidsclubjes van groen links et al., dat is de halve samenleving. En dat zijn ook mensen met een normale baan en een normaal koophuis.

 23. Peter

  Bent u wel eens in Groningen geweest, Thuisblijver? U schrijft er over of het een achtergebleven kolonie is waar alles mag instorten als u maar warm zit.

 24. Nina

  @ Jeroen
  Ben ik met je eens.

 25. Realist

  @Jeroen. Daarnaast is een compensatieregeling fraudegevoelig en ingewikkeld om uit te voeren. Iedereen zou daarom baat moeten hebben van een compensatie en dat bereik je alleen door energie goedkoper te maken. Ik denk zelfs dat dat goedkoper is dan deze compensatieregeling. Afijn, dat zal niet gebeuren want voor een progressief linkse regering en dito coalitiepartijen is idealisme belangrijker dan realisme. Dat hebben we ten slotte kunnen zien bij de stemmingen op moties voor verlaging van de energiebelasting.

 26. Rijk - arm

  @Nina (16/9):

  Hoe is die rijkdom ontstaan dan? Rijkdom van de een gaat altijd ten koste van de armoede van anderen. Dus de rijken hoeven niet gesteund te worden i.v.m. de energieprijzen. Een stukje welkome extra nivellering zo, zou ik zeggen.

 27. Scherpschutter

  @Rijk – arm

  Rijkdom van de één is bijna altijd in het voordeel van de ander. Zonder Henry Ford zou iedereen nog paard en wagen rijden…Rijkdom ontstaat natuurlijk niet zomaar. Rijkdom is vrijwel altijd het gevolg van een grote geest, die unieke gedachten omzet in unieke producten en diensten, welke daarop op vrijwillige basis worden gekocht door betalende klanten…

  Armen dragen grosso modo weinig tot niets bij aan de mensheid. Omdat ze dat niet kunnen of willen. Vermogenden dragen de wereld. Werkkapitaal afpakken van het productieve deel in een maatschappij en dit geven aan een improductief deel zal tot niets anders leiden dan meer armoede. Je geeft de zwakste voetbalspeler in een elftal ook zo min mogelijk de bal. De topscorers horen de bal te hebben. Die brengen overwinnigen.

  U pleit ervoor om de bal af te pakken van Bas Dost en hem wat meer te geven aan Mark van den Maarel. Joost mag weten waarom iemand dat een goed idee vindt.

 28. Wendy

  Met veel verbazing een aantal reacties gelezen.
  Door omstandigheden zelf in WAO gekomen.Nog wel zoveel mogelijk andere mensen geholpen.
  Al 20 jaar niet met vakantie geweest of naar naar de kroeg gegaan.Ik red het financieel redelijk maat kan me voorstellen dat mensen dit niet redden.
  Voor alle mensen met een woning van 1.5 miljoen en en pracht auto……..een dikken middelvinger

 29. Lexus

  @Rijk – arm: in de economie hoeft de rijkdom van de een niet ten koste te gaan van de ander. Samenwerking kan leiden tot vooruitgang van alle deelnemers, ook degenen die afhankelijk zijn, mits het economisch leven goed is ingericht.
  @Wendy: een dikke middelvinger lijkt me niet de juiste reactie. Organisatie en overtuigingskracht binnen het democratisch bestel lijken me verstandiger. Eén advies: geloof niet in de ogenschijnlijk mooie praatjes van rechts. Rechts heeft maar één agenda: hebben, halen en houwen voor de welgestelden.

 30. Thuisblijver

  @Peter, ja, in Groningen geweest. Mensen daar zijn niet achtergebleven (zoals u wel suggereerd maar zeker niet blijkt uit mijn reactie). Maar u brengt mij wel op een idee: De Groningers hadden natuurlijk beter moeten onderhandelen. De megawinsten gingen direct naar ome Joop (Den Uyl) en diens opvolgers. Beter was geweest om gelden te reserveren voor de bekende “collateral damage”. Ben ik het toch met u eens dat ze een beetje zijn achtergeleven. Dat doen ze in een gemiddeld Arabisch olieland toch slimmer.

  @Rijk – arm, het is maar net wat voor definitie je er zelf aan geeft. De economie is namelijk niet begrensd kwa omvang. Als je buurman een huis heeft van 1.5 miljoen en een pracht auto en jij niet, dan ben je nog steeds niet arm hoor! En zeker niet in dit Nederland. Mijn Opa ging nooit op vakantie en ook nooit naar de kroeg (wel een jonge jenever tussen de middag), en wat was die man gelukkig, ondanks z’n versleten rug.
  Dus @Wendy, zet je grote flatscreen aan en kijk naar de oorlog in Oekraine en prijs jezelf gelukkig.

 31. Barber

  Een hele hoop goedkope retoriek hier.

 32. Lexus

  @Thuisblijver: die gestegen welvaart voor iedereen hebben we te danken gehad aan het zogeheten Rijnlandse model, dit wil zeggen een vrije, maar wel door de overheid gestuurde economie. In de jaren zeventig ontstond zogeheten stagflatie, zodat ingrijpen noodzakelijk was. Toen is ingezet op de markt en het afbreken van de overheidsinvloed, met andere woorden is het kind met het badwater weggegooid. Uit dat rechts neoliberaal beleid is steeds neer ellende ontstaan: wel economische groei maar steeds ongelijker verdeling van de welvaart. Bovendien een gigantische verspillingseconomie die, wanneer we zo zullen doorgaan, het einde van de menselijke soort en een aantal andere soorten zal betekenen.

 33. Nina

  @ Rijk-arm

  Kapitalisme is een verdienmodel waarbij uitkeringsgerechtigden (hulpbehoevenden) leunen op de werkenden (rijken).

  Na te veel nivelleren is het geen kapitalistisch systeem meer en gaat het ten koste van welvaart. Dit hebben we kunnen zien in de vroegere USSR.

 34. Lexus

  @Nina: u haalt dingen door elkaar. De USSR was streng communistisch, dictatoriaal en kende bovendien nog bevoordeling van de zogeheten nomenclatuur. Er zijn tussenvormen tussen een dergelijke dictatuur en de dictatuur van de zogenaamde vrije markt, die eigenlijk nooit vrij was, niet vrij is en nooit vrij zal zijn. De markt wordt altijd beheerst door de rijken en de machtigen ten voordele van diezelfde groep. Dat hebben we ook in Nederland kunnen zien sinds de rechtse neoliberalen met hun liberalisering, privatisering, ieder-voor-zich en zoek-het-zelf maar-uit het voor het zeggen hebben.

 35. Nina

  @ Lexus

  Hoe wil je alle Nederlandse verworvenheden blijven betalen en alle uitkeringen/toeslagen, als er geen rijke belastingbetalers zijn?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).