Het duurt nog even voordat onderhuurder KPN het oude postkantoor op de Neude verlaat maar als dit zover is en de plannen voor de bibliotheek doorgang hebben gevonden, gaat het verbouwen op 1 januari 2016 direct beginnen. Een indruk.
Het duurt nog even voordat onderhuurder KPN het oude postkantoor op de Neude verlaat maar als dit zover is en de plannen voor de bibliotheek doorgang hebben gevonden, gaat het verbouwen op 1 januari 2016 direct beginnen. Een indruk.
11 Reacties
ReagerenGut…. Het is mooi! 🙂
Zonde van het geld. Laat de bibliotheek lekker zitten waar hij zit. Kost het ook niets.
Boeken lenen en lezen is zo jaren 80, verspilling van gemeenschapsgeld dus. Ik zie er liever een soort van overdekte markt zoals je in heel veel grote wereld steden tegen komt. Daar heeft iedereen profijt van en niet alleen een handje vol boekenwurmen.
Fantastisch.
Ik vind het een geniaal plan, prachtige bestemming voor dit gebouw, en een mooi alternatief voor de nieuwbouw die politiek is weggestemd. Voorwaarde is wel dat het meer wordt dan een bibliotheek: ook een (cutuur)plek: ontmoeten, eten, drinken, lezen, luisteren, zien…
Ik vind het een mooi plan. Als de gemeente de grond van het Smakkelaarsveld voor een hoofdprijs verkoopt aan een projectontwikkelaar die daar een mooie woontoren gaat bouwen, dan kunnen daarvan mooi de hogere exploitatiekosten voor de bibliotheek worden gedekt.
@Echte Utrechter…
Ik weet niet of u wel eens in de bibliotheek komt, maar uw beeld lijkt zelf uit de jaren ’80 te stammen. De bibliotheek bedient zoveel mensen.
Volwassenen met jonge kinderen komen er om naar een voorstelling te kijken waardoor ze direct geprikkeld worden om over die voorsteling te lezen. Studenten komen er om te studeren en te werken en op die manier kennis te delen. Ouderen komen er om boeken te halen omdat ze nog niet met e-readers kunnen omgaan. Mensen met weinig geld komen er om boeken te halen die ze niet in de winkel kunnen kopen omdat ze daar het geld niet voor hebben. Er worden voorleesavonden met auteurs gehouden waardoor de jeugd in aanraking komt met de schrijvers van hun (jeugd)boeken. Er zijn (historische) filmvoorstellingen die gekoppeld kunnen worden aan het lezen van bepaalde boeken. Zo zijn er nog een heleboel functies te bedenken. Absoluut geen verspilling van gemeenschapsgeld.
Daar komt nog eens bij dat een bibliotheek op de Neude vanuit het hele land mensen naar Utrecht zal trekken om dit geweldige pand te bekijken. Daar profiteren onze middenstanders ook weer van.
Absoluut fantastisch. Wat zou dat een aanwinst zijn voor de stad. Toekomstige generaties zullen ons er dankbaar voor zijn!
Absoluut geweldig! Wat een mogelijkheden! Een complete feestlift voor dat stukje stad! Prachtig aan de grachtkant. Alleen de entree van de oude hoofdingang op het Neude is een gemiste kans! Dat kan zoveel spannender met behoud oude deuren! En misschien iets van groen?
Ik heb bijna altijd wel wat kritiek, maar dit ziet er in één woord fantastisch uit. En laat die zeurpieten over ‘het is zo jaren 80’ er over vijftig jaar nog maar eens naar gaan kijken!
Het lijkt mij een mooi plan en een grote (culturele) stimulans voor de oude binnenstad (en de Neude). Wel een beetje “top-down” en dus erg afhankelijk van wie het gaan doen. Human-interest, hospitality, flexibiliteit met het oog op de toekomst, inventiviteit en een zekere aanspakelijkheid m.b.t. de risico’s lijken mij belangrijke uitgangs-/discussiepunten.
In vele moderne top-down projecten worden mensen als kippen behandeld (zie b.v. stations en vliegvelden). Maar een publieke functie voor dit bastion is natuurlijk fantastisch.