Het college heeft naar aanleiding van vragen uit de gemeenteraad laten weten welke maatregelen er genomen gaan worden om de opkomst tijdens de gemeenteraadsverkiezingen te verhogen. De gemeenteraad uitte vorige maand schriftelijk zijn zogen over de dalende opkomst bij gemeenteraadsverkiezingen, en wilde weten wat het college van plan is om dit tegen te gaan.
Vorige maand diende D66 – ook namens GroenLinks, Student & Starter, Denk, UtrechtNu!, PvdA, EenUtrecht, en Volt – schriftelijke vragen in de opkomst tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. De partijen wilden weten of er manieren zijn om meer mensen naar de stembus te krijgen. Het college laat in antwoord op de vragen weten ‘te streven naar een zo hoog mogelijk percentage’.
Studenten
De gemeenteraad was onder meer benieuwd hoe het college van plan is om jongeren, praktisch opgeleiden en mensen met een migratieachtergrond meer te betrekken bij de verkiezingen. Het college laat weten MBO-studenten te willen werven om mee te helpen bij de verkiezingen en om campagne te voeren zodat de verkiezingen meer aandacht krijgen. Daarnaast wijst het college op de stembureaus op verschillende MBO-scholen.
Daarnaast opperde de gemeenteraad om verkiezingsfestivals te organiseren voor studenten, en om nachtstembureaus te openen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. “Het organiseren van zulke festivals is geen taak van de verkiezingsorganisatie, maar uiteraard kunnen wij wel ondersteuning bieden”, schrijft het college. Een nachtstembureau is volgens het college niet aan de orde, nadat een dergelijke pilot tijdens de Europese stemverkiezingen niet tot het gewenste effect heeft geleid.
Subsidies en projecten
Met betrekking tot de toegankelijkheid van stembureaus geeft het college aan dat het zich gaat inzetten om die nog meer te verbeteren. “Daarnaast bestaat voor gebouweigenaren van niet-gemeentelijke panden de mogelijkheid om een subsidie aan te vragen, maar hierbij zijn we dus wel afhankelijk van de welwillendheid van de eigenaren”, aldus het college.
Op de vraag hoe het college de opkomst in bepaalde wijken wil vergroten benadrukt het college dat ‘inspanningen rondom de verkiezingen slechts een deel van de opkomst bepalen’. In wijken met een (te) lage opkomst zijn volgens het college structurele inspanningen nodig om het vertrouwen in de overheid en het democratisch bewustzijn van inwoners te vergroten. De gemeente heeft verschillende projecten lopen die dit moeten bevorderen, en zetten buurt- en wijkgerichte aanpak in om delen die achterblijven in de stad extra aandacht te bieden.
Gekoppelde berichten

Gemeenteraad wil verkiezingsopkomst in Utrecht bevorderen
Er zijn zorgen binnen de Utrechtse gemeenteraad over de opkomst tijdens gemeenteraadsverkiezingen. In 2018 stemde…
9 Reacties
ReagerenHet organiseren van de verkiezingen is een (wettelijke!) taak van de gemeente en daarbij ook komt kijken dat ze zoveel mogelijk eenieder de mogelijkheid geven om te gaan stemmen.
Maar eerlijk is eerlijk, met meer dan 200 stembureaus door de hele stad, zal “ik wilde wel, maar ik kon niet” echt niet de hoofdreden zijn waarom ruim 40% van de stemmers hun biljet in de papierbak, in plaats van de stembus, deden.
Het lijkt me dat het juist de *partijen* zijn, die zich lage opkomst mogen aantrekken! De gemeente maakt stemmen mogelijk, maar het zijn de politieke partijen die mensen moeten motiveren om het daadwerkelijk te doen!
Wat dacht je van beleid voeren ?
Of daadwerkelijk naar je bewoners luisteren, zodat ze herkennen wat er met hun leefomgeving gebeurd.
Of zorgen dat mensen wat te kiezen hebben.
En niet telkens verkiezingsbeloften breken
Zomaar wat voorbeelden die meer effect zouden kunnen hebben dan wat (MBO) studenten met een flyer de wijk in sturen.
Gemeente verkiezingen, wat heeft het voor zin ?
Ik zou om meer stemmen te trekken beginnen met een sluitende begroting en daarnaast luisteren naar de inwoners van Utrecht. Het stoppen met het steeds verhogen van de gemeentelijke belasting zou ook wel kunnen helpen denk ik.
Ik kan mezelf bij allerhande overheidsinstellingen legitimeren online met mijn digid dus waarom lan ik niet stemmen met mijn digid, het zou voor erg veel mensen uitkomst bieden.
Gebrek aan vertrouwen in de gemeente komt door teveel aan ambitie in de plannen en gebrek aan connectie met de inwoners om hun wensen en zorgen serieus te nemen. Pas als je daaraan werkt komen de inwoners weer naar de stembus. https://www.rtvutrecht.nl/tv/aflevering/docu/RTVU_3800374_20241214200000
Doe maar koffie met een appelpunt. Dan staan de stemmers in de rij. Wel eerst stemmen natuurlijk.
De mensen zeggen dat stemmen toch geen zin heeft.
Ook de programma’s van sommige partijen laten niet zien wat de mensen juist wel willen zien.
Dat aanwijsbare problemen , alweer , niet eens genoemd worden.
Dan krijg je vanzelf dat men het nut van stemmen in twijfel trekt.
Lage opkomst komt door de politiek zwaar in gebreke blijft, niet omdat de gemeente te weinig stemmogelijkheden heeft.
D66, GroenLinks, Student & Starter, Denk, UtrechtNu!, PvdA, EenUtrecht, en Volt…die hebben politieke dromen waar ieder nuchterdenkend mens buiten hun bubbel helemaal niets te maken mee wil hebben.
Maar daar willen deze partijen niet aan, het is allemaal de schuld van de nukubu die niet van zn stoeltje komt om veren in de reet van de pronkende politiek te steken.
@ Vent
Stemmen dient u anoniem en ongedwongen te doen. Zo mag u niet met een ander het stemhokje in, om te voorkomen dat die ander u kan beïnvloeden tijdens het uitbrengen van uw stem.
Die garantie is er bij online stemmen (al dan niet via DigiD) niet. En daarom mag dit niet.