Zo zien de nieuwe Spaanse trams voor de Uithoflijn eruit; in 17 minuten van CS naar Uithof | De Utrechtse Internet Courant Zo zien de nieuwe Spaanse trams voor de Uithoflijn eruit; in 17 minuten van CS naar Uithof | De Utrechtse Internet Courant

Zo zien de nieuwe Spaanse trams voor de Uithoflijn eruit; in 17 minuten van CS naar Uithof

Zo zien de nieuwe Spaanse trams voor de Uithoflijn eruit; in 17 minuten van CS naar Uithof
Bestuur Regio Utrecht (BRU) en de Spaanse leverancier van de Uithoftrams CAF (Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles) hebben vanochtend het contract voor de levering van 27 trams ondertekend. De Uithoflijn moet medio 2018 in gebruik worden genomen. De nieuwe trams zullen in 17 minuten van Utrecht Centraal Station naar P+R De Uithof rijden.

Bestuur Regio Utrecht (BRU) en de Spaanse leverancier van de Uithoftrams CAF (Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles) hebben vanochtend het contract voor de levering van 27 trams ondertekend. De Uithoflijn moet medio 2018 in gebruik worden genomen. De nieuwe trams zullen in 17 minuten van Utrecht Centraal Station naar P+R De Uithof rijden.

De aanleg van de Uithoflijn en de aanschaf van de trams kost in totaal 440 miljoen euro. Het Spaanse CAF levert 27 ‘lagevloertrams’ van het type URBOS 100. Dit tramtype rijdt onder andere in de steden Birmingham, Nantes, Zaragoza en Belgrado. De enkele trams zijn circa 33 meter lang en hebben een totale capaciteit van 216 reizigers.

De trams hebben 62 zitplaatsen, twee rolstoelplaatsen en zijn standaard uitgerust met airconditioning en informatieschermen. De trams gaan gekoppeld rijden en krijgen de geel/grijze huisstijl van U-OV.

Duizenden studenten reizen dagelijks naar de Uithof en de tramlijn moet op den duur buslijn 12, de drukste buslijn, gaan vervangen.

Programma

In 2011 is begonnen met de aanleg van delen van de ondergrond waarop de tramlijn komt te liggen. Dit werk is grotendeels afgerond en het komende jaar zal vooral in het teken staan van werkvoorbereiding door de aannemer en productievoorbereiding door de leverancier.

De aanleg van de traminfrastructuur moet eind 2015/begin 2016 starten. Een jaar later worden vervolgens de eerste trams geleverd. Daarna wordt een test- en proefbedrijf doorlopen om te controleren of alle systemen goed functioneren, om chauffeurs op te leiden en om de dienstregeling te testen. Medio 2018 start de feitelijke dienstregeling.

20150130 foto 2 contract getekend
Contract ondertekend door Jesús Esnaola Altuna, algemeen commercieel directeur CAF en Arjen Gerritsen, portefeuillehouder BRU en Ronald Buitenhek, directeur projectorganisatie Uithoflijn.
Engelstalige factsheet van de nieuwe trams. Klik voor groot.
Engelstalige factsheet van de nieuwe trams. Klik voor groot.

21 Reacties

Reageren
 1. Koen

  In 17 minuten? In 17 minuten fiets ik van Utrecht CS naar de Uithof…
  De bus doet er nu – volgens dienstregeling – 11 minuten over.

 2. Hanks

  17 minuten tot P+R de Uithof. Naar de halte Heidelberglaan zal een stuk sneller gaan. Huidige bus 12 doet daar 14 minuten over.

 3. Automobilist

  Hebben ze deze keer wel goed gekeken of de leverancier geen slechte naam heeft opgebouwd in andere steden/landen? Eén Fyradebacle lijkt me genoeg…

 4. Robb

  440 miljoen. Is er nu echt geen bedrijf in nederland die die trams kan bouwen???

 5. Suus

  Hahahaha, wat een tram! 62 zitplaatsen, de rest moet staan (150).
  Met trots stelt de fabrikant dat 4 passagiers het moeten doen met een (1) vierkante meter.

 6. Koen

  @Hanks
  Je hebt volledig gelijk. Je m’excuse. De eindhalte van lijn 12 ligt bij het ziekenhuis. Daarover doet de bus 15 minuten.
  Desalniettemin ben ik niet bepaald ondersteboven van deze reistijd. Ik zal er mijn fiets in ieder geval niet voor laten staan.

 7. H. Stofmeel

  Wanneer komen er nieuwe trams op de bestaande lijnen?

 8. Ronald

  Dat kan sneller!

 9. Ot

  Waarim fietsen die studenten eigenlijk niet meer? In een kwartiertje ben je op de Uithof, en het is nog gezond ook!!

 10. Bob Dirksen

  In 17 minuten kan ik naar de uithof fietsen, onderweg chinees halen en even zonnen in het Wilhelminapark. Meine gute, rijdt die tram op kolen?

 11. Hans Versnel

  Toch maar liever door de binnenstad met zo’n tram. Raken we de stinkende bussen kwijt hoe schoon ze nu ook zijn.

 12. Utrechter

  Als we de gaskraan in Groningen dichtdraaien (PvdA), hoop ik dat we ook wat zuiniger worden met de portemonnee en stoppen met linkse hobby’s. Wat een geldverspilling voor een bestaande verbinding waar al fors is geinvesteerd in energiezuinige harmonicabussen! Dit kost E 1.500 euro per Utrechter!

 13. Kurt Westerman

  @Automobilist ik ben onlangs in Birmingham geweest en daar rijden ze prima. Probleem met de Fyra was dat het een compleet nieuw ontwerp was. Dit ontwerp heeft zichzelf bewezen.

  @Robb de BRU is verplicht om voor een project als dit een Europese aanbesteding te doen.

  @Suus ach zo is de situatie in de bus nu ook zo’n beetje.

  @Koen de meeste mensen die van deze tram gebruik zullen maken zullen niet in Utrecht wonen en hier dus ook geen fiets hebben staan

  @Ronald O ja, hoe dan?

  @Ot er zijn genoeg studenten die fietsen, dat weet je zelf ook wel. Maar deze studenten komen met de trein omdat ze niet in Utrecht wonen.

  @ Bob Dirksen zoals al uitgelegd, niet naar het begin van de Uithof maar helemaal naar het einde. Leuk dat u zo snel kunt fietsen.

  @Hans Versnel helemaal mee eens!

 14. Ronald

  De bestaande busverbinding kon het aantal reizigers ècht niet meer aan.

 15. Ronald

  @Kurt
  Door bijv. op de Adema v Scheltemabaan 70 te rijden en niet te stoppen op haltes Koningsweg en Kromme Rijn. Die knik in het tracé helpt ook niet echt natuurlijk.

 16. Erik

  Ronald: de halte Koningsweg is al enige tijd geleden gesneuveld in de plannen.

 17. Robb

  @kurt ja dat weet iedereen. Maar dan blijft nog steeds de vraag of er geen Nederlands bedrijf is die ze kan maken en de pitch kan winnen.

 18. Frank

  @Robb: Eeh.. misschien mis ik iets, maar is het antwoord op je vraag, gegeven de uitkomst van deze inschrijving niet gewoon: ‘nee, kennelijk niet’ ??
  Het is zelfs de vraag of er in Nederland überhaupt trein- en trambouwers zijn.

 19. Erik

  @Robb: Er is in Nederland al in decennia geen tram meer gebouwd. Die know-how is er helemaal niet meer.

 20. Bill

  Waarom zijn er bij die nieuwe trams geen deuren aan de kopstukken te zien…? Het ontbreken ervan lijkt mij niet zo handig..!!

 21. Frank

  Dat lijkt me juist wel handig. Op deze manier kan de tram langer zijn dan het perron. Dat betekent dat de perrons kleiner kunnen of de trams langer bij een gegeven perronlengte.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).