Zo ziet de nieuwe bibliotheek in Post Utrecht eruit | De Utrechtse Internet Courant Zo ziet de nieuwe bibliotheek in Post Utrecht eruit | De Utrechtse Internet Courant

Zo ziet de nieuwe bibliotheek in Post Utrecht eruit

Zo ziet de nieuwe bibliotheek in Post Utrecht eruit
Foto's: Robert Oosterbroek
Tienduizenden boeken hebben na jaren van voorbereiding de korte reis afgelegd van de Oudegracht naar de Neude en staan nu dan echt klaar om van de planken gehaald te worden. Na de totale verbouwing opent de nieuwe Centrale Bibliotheek de deuren in Post Utrecht, de nieuwe publiekstrekker van de stad.

Tienduizenden boeken hebben na jaren van voorbereiding de korte reis afgelegd van de Oudegracht naar de Neude en staan nu dan echt klaar om van de planken gehaald te worden. Na de totale verbouwing opent de nieuwe Centrale Bibliotheek de deuren in Post Utrecht, de nieuwe publiekstrekker van de stad.

Het buitenlicht straalt tegenwoordig van alle kanten het voormalige hoofdpostkantoor aan de Neude binnen. Het indrukwekkende pand dat in augustus 1924 zijn eerste grote opening onderging is veel veranderd, maar het monument is nog steeds herkenbaar.

Tekst gaat verder onder afbeelding

De imposante hal waar vroeger postzegels gekocht werden is niet veel aangepast, maar verder het in gebouw is de metamorfose compleet. Met de bibliotheek als grootste huurder is de opening van het boekenpaleis het startpunt voor het nieuwe leven van het bouwwerk.

Opening

De afgelopen jaren is hard gewerkt om de verhuizing van de bibliotheek mogelijk te maken. Vrijdag 13 maart wordt de locatie officieel in gebruik genomen. Prinses Laurentien, zelf ook schrijfster van kinderboeken, komt vrijdag de bibliotheek officieel openen. Dit gebeurt achter gesloten deuren.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Na deze openingshandeling komt wethouder Anke Klein samen met een aantal bewoners van de stad de bibliotheek nogmaals openen. Daar mag wel iedereen bij aanwezig zijn. Dit is om 17.00 uur. De daaropvolgende twee weken zijn er allerlei activiteiten in het pand.

De opening van de centrale bibliotheek is het slotstuk van jarenlange werkzaamheden aan het voormalige postkantoor. Het monumentale gebouw is veranderd in een groot boekenpaleis, maar ook komen er twee horecazaken, een grote Albert Heijn, boekwinkel Broese, Apple-winkel Amac en buitensportwinkel Bever. In het pand is ook ruimte gevonden voor een grote fietsenstalling.

DUIC kreeg een rondleiding door het gebouw. Bekijk hieronder hoe de bibliotheek er nu uitziet.

37 Reacties

Reageren
  1. Ton

    ‘Prinses Laurentien komt vrijdag de bibliotheek officieel openen. Dit gebeurt achter gesloten deuren.’
    Dat lees ik toch goed ?
    Ziet er verder goed uit, behalve die veel te grote posters in de hal.

  2. Erwin

    Echt héél mooi geworden! Ik hoop wel dat de bibliotheek gevrijwaard blijft van studenten met laptops en koptelefoon, dat is toch wel een grote plaag aan het worden in Utrecht. Geen idee waarom die mensen niet gewoon thuis studeren maar dat blijkbaar in kroegen, koffietenten en bibliotheken moeten doen. Geen wifi thuis?

  3. Arie

    @erwin
    Dit doen ze meestal om de vele afleidingen van thuis te vermeiden. Thuis staat mogelijk een hele interresante spelcomputer, en in de bibliotheek niet.

    Ook al ben ik het met je eens over de koffietentjes en cafetjes

  4. G.H.

    Het ziet er prachtig uit allemaal.

  5. Sjaak

    Witte tafels, witte stoelen, lichtgrijze vloeren, lichtgrijze stoelen…….

    Wat zijn dit voor interieurarchitecten?

    Aangezien dit allemaal veel gebruikt gaat worden is dit binnen minder dan een jaar allemaal vies en beschadigt. En wel op zo’n manier dat je het ook niet meer snel goed krijgt.

    Zonde van het geld. Het eerste waar je bij openbare-/ veel gebruikte gebouwen naar gaat kijken is materiaalkeuze.

    Je zou dan dus veel donkergrijs, geolied hout, en bijvoorbeeld tegels (donker), moeten gebruiken.

  6. Joas

    @ Erwin

    Wat lul jij nu weer man?

    Een bieb is toch juist bedoeld voor lezende en dus ook studerende mensen en dus ook studenten? De koptelefoons hebben ze op, omdat muziek luisteren tijdens studeren effectief werkt en omdat er nu eenmaal zoveel asociale mensen in Nederland zijn die ten allen tijden en overal moeten laten horen dat ze er zijn. Neem een voorbeeld aan Vlamingen. Die zijn zoveel stiller. Ook als ze kletsen in een koffietentje en een café.

  7. Rietje

    Mooi hoor. Behalve die loeigrote posters in die legendarische hal.

  8. simoners

    Mooie stoelen op de foto, kosten per stuk 3500 euro. Wel mooi opgeknapt.

  9. Erwin

    @joas: ah, dus je gaat lekker in een kroeg zitten, houdt de halve middag een tafel bezet, drinkt af en toe een ‘latte’, en zet een koptelefoon op om niet gestoord te worden. Gelukkig zag ik vandaag in een kroeg aan de leestafel een bordje “verboden voor laptops”.
    En nee: de openbare bibliotheek is helemaal niet juist bedoeld voor in zichzelf gekeerde want koptelefoon dragende studenten met een laptop. Ik snap werkelijk niet waar je dat vandaan haalt.

  10. Sanne

    Ziet er mooi uit. Ben benieuwd hoe lang het dure materiaal mee zal gaan van stoelen, piefjes en tafels. Het ziet er uit als een design woonkamer en dat voor een openbare ruimte…?

  11. Keesje

    Ik vind het prachtig. Blij dat dit fantastisch mooie gebouw zo’n mooie nieuwe publieke functie heeft gekregen. Ik ga snel kijken.

  12. Joas

    Erwin

    OK boomer.

    Als je niks bestelt in een horeca gelegenheid wordt je wel vriendelijk verzocht weg te gaan. Dus men zal gewoon bestellen en gast en klant zijn. Niemand die je verplicht 3 consumpties per uur af te nemen hoor, overigens.

    Ik snap werkelijk niet hoe jij last kan hebben van mensen met een koptelefoon op aan een tafeltje, tenzij de muziek er alsnog uitknal en je er last van hebt

    Als er trouwens zoveel mensen steeds specifiek in jouw omgeving een koptelefoon opzetten, zal ik me eerder zorgen gaan maken over het geluid dat jij produceert en wat er aan inhoud kennelijk uit jouw mond komt.

    Bibliotheken zijn ontstaan als bewaarplek en plekken voor studie. Pas later werden bibliotheken ‘openbaar’ en gingen ze boeken uitlenen en probeerde men de onderkant van de samenleving aan het lezen te krijgen.

    Bibliotheken zijn primair studieplekken. Vandaar ook het ruime aanbod aan studieplekken in deze bieb.

    Betekent godzijdank dat jij er wel wat minder gaat komen, zure boomer.

  13. Sjaak

    Lekker hygiënisch nu, met corona, van die sierkussentjes in een openbare gelegenheid (die waarschijnlijk nooit gewassen worden).

    Sowieso super ‘besmettelijke” materiaal keuze die er vanuit gaat dat er veel schoon gemaakt zal gaan worden.

    Juist op schoonmaakt wordt het eerste en meeste bezuinigd in aanbestedingsprocdures. Deze bieb gaat echt niet 4x per dag van topt teen schoon gemaakt worden. Vandaar dat veel wit, grijs en lichte kleuren al een slecht idee zijn. Geldt ook voor veel gelamineerd spul, dat is zo stuk. Solide echt eikenhout is dan al een betere optie. En de stoffen gebruikt op de bankstellen e.d.? Is dat robuust, slijtvast, vuilafstotend, vlekafstotend? Beschadigt dat niet snel als je er per ongelijk met een scherp object inhaakt?

  14. Klaas

    Waarom alle meubels nieuw aanschaft?

    Had er vanuit de duurzaamheidsgedachte niet gedacht kunnen worden aan het oppoetsen, herstellen, renoveren, vermaken van de oude meubels?

    Dit alleen al snoep al weer tonnen tot miljoenen euro’s budget op die dus niet gebruikt worden voor de taken waarvoor een bieb op aarde is.

  15. Onveilige Wifi

    Ik ben vooral benieuwd naar de wifi beveiliging en haalbare internetsnelheden, die totaal ovoldoende zijn in alle andere bibliotheken van de gemeente Utrecht.

  16. Koel Hoofd

    @Joas De wetenschap zegt dat er maar één methode is om snel en efficient iets goed te leren: zonder muziek en met pen en papier.
    Maar ja, dat vergt extra energie en eist zelfdiscipline, niet iets waar studenten om bekend staan.

    Vanuit die achtergrond:
    @Erwin en Arie die studenten presteren ondermaats omdat ze geen zelfdiscipline hebben en het hun kleine grijze celletjes te gemakkelijk maken waardoor ze zich samen op een geisoleerd kluitje prettig voelen, totdat ze voor de zoveelste keer een tentamen niet halen…

    Maarre, die bieb ziet er -zonder contactgestoorde studenten- goed uit!

  17. Thomas

    @Erwin: wat betreft de kroegjes ben ik het met je eens, deze hebben een sociale functie. In je uppie een tafel voor vier bezet houden met je macbook is niet heel sociaal.

    Wat betreft de bieb ben ik het totaal met je oneens, dit lijkt me bij uitstek de plek om te studeren, lezen, een scriptie te schrijven etc. Dat er mensen zijn die ter concentratie een koptelefoon opzetten of oordopjes indoen lijkt me logisch. De Universiteitsbibliotheek heeft al jaren te weinig plek voor het aantal studenten dat zij aannemen dus hopelijk worden onze koffietafels weer wat ontlast met de opening van de nieuwe bieb op de Neude.

  18. Anders

    Zoals verwacht weer genoeg zure reacties. De een ergert zich aan lichtgrijze stoelen, de ander aan mensen met koptelefoons. Weet je waar ik me aan erger? Mopperaars. Het hoeft niet altijd half leeg hoor, mensen.

    De bibliotheek ziet er prachtig uit, complimenten. En mooi dat de centrale hal nog zoveel karakter heeft behouden.

  19. wollie

    jammer dat ie na een week weer dicht mag vanwege coronavirus…

  20. Joris

    Inderdaad die grote affiches moeten weg.. 🙂 Horror vacui?

  21. Joris

    Studenten moeten eigenlijk naar de universiteitsbibliotheken. Onlangs werd toch besloten dat niet-studenten niet in de UB mochten studeren wegens plaatsgebrek ? Dus… is het helemaal niet zeker dat studenten aan de UU ook hier gaan zitten.

  22. Alex

    Die enorme posters in de hal zijn inderdaad een misser. Jammer.. Maar de rest is minder erg dan ik verwacht had.

  23. Rutger

    Wat een zure reacties, was de azijn in de aanbieding? 🤔

    Vind het erg mooi geworden. Leuk dat het iconische postkantoor een nieuwe openbare bestemming heeft gekregen.

  24. Katja

    Posters snel weg in de hal, enige smetje. Maar wat is het idee achter die halve fietsen ?

  25. G.H.

    Hahaha, DUIC-lezer bereikt enthousiasme-hoogtepunt:
    “Minder erg dan ik verwacht had.”

  26. GeeWee

    Ik ben van de week al even binnen geweest. Het ziet er fantastisch uit! De sfeer in de hal is wat mij betreft heel mooi behouden gebleven. Complimenten!

  27. Joris

    Opening achter gesloten deuren door een prinsesje?!?

    Leve de republiek!

  28. wollie

    @katja zitten schijnt het nieuwe roken te zijn, en roken is verboden in de bieb, dus men neemt vast een voorschot

  29. Martijn

    @Klaas
    Waarom alle meubels nieuw aanschaft?
    Had er vanuit de duurzaamheidsgedachte niet gedacht kunnen worden aan het oppoetsen, herstellen, renoveren, vermaken van de oude meubels?

    Had gekund, maar als regelmatig bibliotheekbezoeker kan ik je melden dat het meeste materiaal in de oude bibliotheek echt flink versleten was. En daarnaast zou je voor dat renoveren zoveel tijd moeten inruimen dat de bibliotheek dan nog maanden dicht was geweest.

    Prachtig gebouw, iconisch voor de stad. Ja, lichte vloeren, maar zo te zien prima en duurzame projectinrichting. Ontzettend zin om hier te gaan ontdekken, lezen, studeren, werken.

  30. W

    Vréselijk en misplaatst al die grote posters in zo’n prachtige monumentale hal! Esthetische misser! Wie is er op dit idee gekomen? Sluit me dan ook helemaal aan bij Ton(toch niet Ton van Vlimmeren, de directeur?), Rietje, Joris, Alex en Katja!

    Verder ziet het er allemaal prachtig uit, ben zeer benieuwd!
    Ben in ieder geval ook héél blij met het destijds dwarse raadslid!!! Nu kunnen we van de openbare bibliotheek in dit gebouw genieten, heerlijk! Aanwinst voor de stad. Grote dank aan dit raadslid! Helaas zijn naam vergeten…….

  31. Anlies

    @joas: “ Bibliotheken zijn primair studieplekken.“
    Huh, wat? Serieus?! Net zoals een apotheek een plek is waar men medicijnen tot zich neemt, en een videotheek een plek is waar men films kan kijken. Oh nee.

  32. Joas

    @ Koel Hoofd

    De wetenschap zegt ook dat wanneer je tijdens een tentamen de muziek voor de geest haalt die je tijdens het studeren geluisterd hebt, ook die info weer gereproduceerd kan worden.

    Lijkt me dus niet dat je (in het geheel) gelijk hebt.

    Ik kan beter lezen met muziek op de achtergrond dan met andere geluiden op de achtergrond. Aangezien er in onze samenleving nog maar weinig echte stille plekken zijn, verkies ik zachte rustgevende muziek (meditation playlists of klassieke muziek).

    Overigens stimuleert klassieke muziek juist de gedeelten in het brein die je nodig hebt voor hogere orde denken, dus waarschijnlijk ben je weer een reaguurder die roept: ‘de wetenschap zegt’, maar eigenlijk heb je geen flauw idee.

    Misschien eens wat vaker naar Erik Scherder luisteren. Dat is wetenschap op instapniveau. Lekker basic.

    Die kan je al vertellen dat je het waarschijnlijk niet helemaal bij het rechte eind hebt.

    Misschien geldt je theorie wel voor helemaal stille ruimten, omdat je jezelf dan nog harder op de stof conceptreet en je niet kan laten afleiden. Overigens is afleiding na iedere 3 bladzijden lezen gewoon een ingebouwd mechanisme om je hersens niet over te belasten. Korte mini-pauzes nemen en dan jezelf even toetsen over wat je zojuist gelezen hebt is dan een goed idee.

  33. Aanstoot

    Ik ben het met Erwin eens. Die koffietenten met al die laptops en koptelefoons noem ik inmiddels DAKLOZENOPVANG, want die mensen hebben blijkbaar nergens een dak boven hun hoofd.

  34. Joas

    @ Annelies

    Wat een flauwe nietszeggende reactie op mijn schrijven.

    Als je goed zou lezen, zou je zien dat ik reageer op ene Erwin die het maar raar vindt dat er straks studenten in een bieb zitten te studeren met laptops.

    Dus inderdaad geheel cynisch: “o nee, studenten die studeren in een bieb”.

  35. Hugo Aylva

    @Anlies: ja inderdaad, bibliotheken zijn primair plekken om te studeren, om kennis tot je te nemen, een verzameling boeken en andere media om te raadplegen. De letterlijke betekenis is een plaats waar boeken worden bewaard. En je kunt er inderdaad ook boeken lenen, maar dat hoeft niet.

    @Joris: ja kan in een openbare bibliotheek natuurlijk geen studenten weigeren, daarin verschilt deze bibliotheek met een universiteitsbibliotheek. Daarnaast kunnen studenten aan de UU natuurlijk ook gewoon lid zijn van de openbare bibliotheek.

  36. Ton

    Ja serieus, Annelies. Er bestaan zelfs volop bibliotheken waar de boeken niet eens uitgeleend worden.

  37. Abel

    Die enorme gigantische posters in de hal zijn een grote misser en heel lelijk. Jammer..
    Wanner worden ze verwijdert?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).