Zo zou de fontein op het Vredenburgplein eruit gaan zien | De Utrechtse Internet Courant Zo zou de fontein op het Vredenburgplein eruit gaan zien | De Utrechtse Internet Courant

Zo zou de fontein op het Vredenburgplein eruit gaan zien

Zo zou de fontein op het Vredenburgplein eruit gaan zien
Ondanks dat het ontwerp ‘Kasteel Vredenburg met Stadsfontein’ is uitgesloten van de verkiezing voor de inrichting van het Vredenburgplein hebben de initiatiefnemers een visualisatie van hun kunstwerk naar buiten gebracht.

Ondanks dat het ontwerp ‘Kasteel Vredenburg met Stadsfontein’ is uitgesloten van de verkiezing voor de inrichting van het Vredenburgplein hebben de initiatiefnemers een visualisatie van hun kunstwerk naar buiten gebracht.

Het is een bronzen kasteel Vredenburg, geplaatst in een schaal van robuust wit natuursteen, op kijkhoogte voor kinderen. “Zodat zij goed kunnen zien hoe het kasteel eruit zag”, aldus de bedenkers. Het geheel van kunstwerk met de banken erom heen zou een doorsnede van zeven meter moeten krijgen met aan de randen van de bak waar het kasteel in staat een watergordijn. “We zijn erg blij dat we dit al binnen twee weken kunnen laten zien. Willem Noyons (kunstenaar, red.) heeft al onze verwachtingen overtroffen. Zeker als je bedenkt dat dit onverwachts en tussen de bedrijven door is gerealiseerd”, vertelt Wouter van Dam, één van de initiatiefnemers.

Daarnaast wijst Van Dam erop dat het nog steeds belangrijk is dat Utrechters hun mening uitspreken over de inrichting van het Vredenburgplein via de door hem gestarte petitie. “Uiterlijk dinsdagochtend 4 juli sturen we het plan en de ondertekeningen naar de gemeente Utrecht. Bij de wethouder is bekend dat ons plan er aan komt. We weten inmiddels dat dinsdag het college van Burgemeester en Wethouders de uitslag van de internetverkiezing en ons plan voor Kasteel Vredenburg met Stadsfontein bespreekt. Wat zij besluiten en hoe het dan verder gaat, zullen we daarna horen.”

Gekoppelde berichten

20 Reacties

Reageren
 1. Bram de Goede

  Ziet er goed uit. Mooi om de historie te verbinden met een mooi object op het Vredenburg en dan ook nog een verfrissende fontein. Daar kunnen de andere ontwerpen niet aan tippen.

 2. BdV

  Wat die petitie betreft, het enige wat daar geteld wordt is het aantal personen tegen de vijf door de gemeente geselecteerde kunstwerken. Niet het aantal personen dat één of andere fontein of wat voor kunstwerk dan ook wil.

 3. Michiel

  Helemaal leuk!
  Maar ja, het leukste idee hebben wil nog niet zeggen dat………

 4. HGJ

  Afschuwelijk! Wordt geen fontein maar een natte maquette. Wat is er precies ‘kunst’ aan?

 5. herman

  Wat goed dat de gemeente dit verbied!
  Dit soort flauwekul kun je bij de Intratuin kopen om in je Vinex tuin te plaatsen.

  Vredenbrug gewoon leeg laten, mooi bestraten en waar mogelijk een bom op bank.

 6. blm

  mmmm niet echt mijn smaak… maar ja over smaak valt niet te twisten hé!

 7. Chantal

  “Aanstellerige kitsch” lijkt me zelfs nog een understatement.

 8. Masha

  Leuk voor in de tuin van Centraal Museum. Maar om nou te zeggen dat dat troosteloze plein hiervan gaat opknappen? Hou toch op zeg

 9. Jasper

  Mooi gedaan hoor. Nu wordt het lastig voor de gemeente om dit zomaar te negeren, dan krijgen ze helemaal het verwijt dat het hele centrum project zonder echte inbreng van bewoners wordt uitgevoerd (zoals het negeren van het referendum, platgooien huizen Croeselaan etc).

 10. Jan scherjon

  Mooi voor Madurodam …………..

 11. Marco Giebels-Vitorino

  Geen briljante ideeën tegenwoordig in Utrecht? Een beetje “Out of the Box” plannen lijkt mij beter, uiteindelijk geldt dit voor de volgende (pakweg) 50 jaar.

 12. Michiel

  Ja hoor, in de Intratuin… tuurlijk. Ik durf te wedden dat de azijnpissers, als ze een dergelijke fontein op vakantie in een willeurige buitenlandse stad zouden tegenkomen, meteen foto’s stonden te maken omdat het zo bijzonder was en zo mooi de historie van de plek weergaf.
  Zet maar neer dat kasteel!

 13. JdV

  Blergh. Als bewoner van het Vredenburg stel ik voor dat ze dit onding maar bij Jan van Zanen in zijn tuin zetten. Als ze dit hier gaan plaatsen moeten we het maar snel platrijden of met de lasbrander verwijderen,

 14. stefan

  @Herman, ” en waar mogelijk een bom op bank”?
  ik hoop dat dat twee spelfouten waren 🙂

 15. e.g.

  Ook mooie ontwerpen kunnen niet overal geplaatst worden!

  – En dan…….7 meter?? Weg (de onverplaatsbare) Ruimte van een plein!
  – Brons…….Hoe lang zal dat staan, voor het weggezaagd, uitgebikt, of anderszins
  weg-gejat gaat worden?!
  – Hoeveel geld (gewoonte van veel buitenlanders) gaat erin geworpen worden?
  – Met hoeveel papiertjes, blaadjes of anderszins wordt geexperimenteerd om de stroomsnelheid van het water te testen?
  – Wedstrijdjes: =(als eerste) het kasteel bezitten (nat worden, geen probleem)
  =hoe het kasteel bezetten, zonder natte voeten?
  – ‘sWinters geen water i.v.m. ev. bevriezing dus…..klim-en klauter object.

  AUB…..”Gewoon” een (Bruikbaar)plein laten zijn, met
  1-of meer, personen-drinkfonteintje voor warme dagen (als op sommige vliegvelden; door op knopje te drukken, komt er een boogje -drink-water)
  Paar banken, al dan niet rondom 1-of meerdere bomen.

  (had de huis-gevels aangepast en dit plein de “binnenplaats” laten zijn van het kasteel Vredenburg)

 16. Barend

  Verschrikkelijk wat een kitsch, wat een nep. Gemeenteraad, B&W, neem dit alstublieft niet serieus.

 17. Jan scherjon

  Heel simpel drie bomen planten en in het midden een DRINKFONTEINTJE om water te drinken en misschien de platte grond van het Kasteel in geel koper in de bestrating maken groot of klein …………………

 18. Sjonnie

  Dit voorstel kan je toch niet serieus nemen?

 19. cico

  Hoewel ik een voorstander ben van historische verwijzingen, is het gewoon ironisch dat Utrecht een standbeeld maakt van zijn eigen bezetters, nota bene de gevangenis waar de Utrechters werden gemarteld.

 20. Katja

  Een fontein met op een sokkel Katrijn van Leemput.
  Wellicht inspireert het tot totale sloop van HC 🙂

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).