Zoektocht nieuwe eigenaar Tivoli Oudegracht eindelijk van start | De Utrechtse Internet Courant Zoektocht nieuwe eigenaar Tivoli Oudegracht eindelijk van start | De Utrechtse Internet Courant

Zoektocht nieuwe eigenaar Tivoli Oudegracht eindelijk van start

Zoektocht nieuwe eigenaar Tivoli Oudegracht eindelijk van start
Het pand aan de Oudegracht 245
De gemeente Utrecht is een selectieprocedure gestart om een nieuwe eigenaar te vinden voor de voormalige Tivoli aan de Oudegracht 245. Utrecht zoekt een ontwikkelaar, investeerder en exploitant die zullen samenwerken in het pand.

De gemeente Utrecht is een selectieprocedure gestart om een nieuwe eigenaar te vinden voor de voormalige Tivoli aan de Oudegracht 245. Utrecht zoekt een ontwikkelaar, investeerder en exploitant die zullen samenwerken in het pand.

Na het vertrek van poppodium Tivoli naar TivoliVredenburg kwam het gebouwencomplex aan de Oudegracht 245 gedeeltelijk leeg te staan. Ter voorkoming van schade of kraken heeft de gemeente voormalig Tivoli daarom tijdelijk verhuurd aan Kytopia, de muzikale broedplaats van Kyteman. Maar het gebouw moet uiteindelijk verkocht worden.

Er is tender uitgeschreven waarmee de vijfde eigenaar wordt gezocht in de 750-jarige historie van het middeleeuwse pand. “Ervaring met herontwikkeling en verduurzaming van een monument van voor 1945 is hierbij een vereiste. Daarnaast heeft de gemeente samen met diverse betrokkenen wensen geformuleerd”, aldus de gemeente. De monumentale waarde moet bijvoorbeeld worden behouden.

Vanwege de ligging tussen de verschillende centrumkwartieren moet het pand ook een verbinding gaan vormen tussen het centrum en de zuidelijke binnenstad. De gemeente wil daarmee een rustplek of verblijfsruimte creëren en een bijdrage leveren aan de aantrekkelijkheid en leefbaarheid van dit deel van de binnenstad, ‘zowel aan de voorzijde met de drukke verbindingsroute van de Oudegracht als aan de stille achterzijde met openbare binnentuin’.

De tender bevat twee rondes. In de eerste ronde ontvouwen partijen hun plannen, waarna maximaal drie partijen doorgaan naar ronde twee. Dan wordt een visie samen met de gemeente uitgewerkt tot een schetsontwerp. De beste verhouding tussen prijs en kwaliteit bepaalt de uiteindelijke winnaar.

15 Reacties

Reageren
 1. w

  waarom is er niet destijds gekozen voor zoals Tivoli en de Helling, en dan nu Tivre en Tivoli, als extra zaal met historie?

 2. James

  Ik stel voor om hier gewoon weer een poppodium van te maken. Is wat Utrecht nodig heeft. Het nieuwe Tivoli heeft dezelfde sfeer als de pathe arena…

 3. Arjan Verhoeven

  Ik wist niet eens dat het met de “aantrekkelijkheid en leefbaarheid” van de Oudegracht problematisch was gesteld. Een “verbinding tussen het centrum en de zuidelijke binnenstad” is al helemaal gewauwel van een ambtenaar.

  Tenders, rondes, schetsontwerpen. Hou eens op de stad op detailniveau te willen managen. Zet het pand toch gewoon op Funda.

 4. Willem

  Is het niet een geschikt pand voor het universiteitsmuseum?

 5. JdV

  Lekker platgooien en wat mooie nieuwe architectonisch interessante gebouwen neerzetten. Waarom toch altijd die behoudzucht? Steden ontwikkelen zich, en hier en daar iets nieuws in een grotendeels historische straat zorgt voor de afwisseling die een stad interessant maakt. Zet er een toekomstig monument neer. Toon lef en nodig een moderne architect uit de ruimte vernieuwend in te vullen.

 6. Ben

  Kwam toch een sauna in, of is dat al weer van de baan?

 7. Jvs

  Een rustplek of verblijfsruimte. Da’s toch veel te duur om er een bejaardencentrum van te maken.

 8. W

  Graag Tivoli terug

 9. Adje

  @willem, wat een uitstekend idee!

 10. An

  Gewoon weer Tivoli terug met ook de Spiegelzaal erbij, want naast ACU is er weinig plek waar DIY avonden georganiseerd kunnen worden.

 11. Herman

  alles prima zolang er maar geen subsidie heen gaat.

 12. Frits

  Goed plan. Niet voor het snelle geld gaan, maar voor de leefbaarheid. Het pand is een Rijksmonument. Fijn te zien dat de gemeente de waarde van dergelijke panden tegenwoordig wel inziet en niet de fouten uit het verleden herhaald (zoals het slopen van De Utrecht om het voor “de afwisseling” te vervangen door Hoog Catharijne)

 13. Katja

  Indoor ijsbaan, dan wel skatebaan ?

 14. JdV

  Ik begrijp dat Kringloopwinkel de Waarde nog een plek zoekt? Problem solved.

 15. Piet

  Zolang Crytopia er maar uit blijft

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).