Zomerweer in de stad: hier kan je zwemmen in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Zomerweer in de stad: hier kan je zwemmen in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Zomerweer in de stad: hier kan je zwemmen in Utrecht

Zomerweer in de stad: hier kan je zwemmen in Utrecht
Zwemmen in de Oudegracht wordt afgeraden. Foto: Robert Oosterbroek
Het zomerweer houdt de komende dagen aan in Utrecht. Tijd om wat verkoeling te zoeken bij het water. Natuurlijk kan je in de Oudegracht springen voor verkoeling, maar dat wordt niet aangeraden in verband met de waterkwaliteit. Waar kan er wel gezwommen in Utrecht? DUIC zocht het uit. 

Het zomerweer houdt de komende dagen aan in Utrecht. Tijd om wat verkoeling te zoeken bij het water. Natuurlijk kan je in de Oudegracht springen voor verkoeling, maar dat wordt niet aangeraden in verband met de waterkwaliteit. Waar kan er wel gezwommen in Utrecht? DUIC zocht het uit. 

Bij de Munt zijn op sommige dagen honderden zwemmers te vinden. Het is de favoriete plek van veel zonaanbidders, hoewel het eigenlijk geen officieel zwemwater is. De waterkwaliteit wordt dan ook niet getest. Dit geldt ook voor het Merwedekanaal, waar regelmatig tientallen mensen aan het zwemmen zijn, vooral nabij de Veilinghavenkade. Een andere favoriet van veel Utrechters; de Kromme Rijn bij de landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen.

Er zijn een paar officiële zwemwaterlocaties in en om Utrecht heen. Op zwemwater.nl, een website van de overheid, staan de goedgekeurde buitenzwemplekken aangegeven. Bij deze locaties wordt het water regelmatig getest.

Haarrijnseplas

De Haarrijnseplas ligt tussen Vleuten en het gebied Haarrijn, ten oosten van de Maarssenseweg, vlakbij de noordpunt van het Maxima Park. In het afgeschermde gedeelte aan de noordelijke oever van de oostplas kan men veilig zwemmen. Er is een zandstrand met speelse duinen en een lig- en speelweide met sport- en speelvoorzieningen.

Voorveldse Polder

De Speelvijver Voorveldsepolder ligt aan de oostelijke rand van Utrecht net ten westen van de snelweg A27. De kleine vijver ligt in een parkachtig gebied waarin een aantal sportfaciliteiten zoals een manege en een tennispark aanwezig zijn. De gemeente Utrecht is de beheerder van de locatie. Het zwemgedeelte ligt aan de zuidkant van de vijver. Er is een zandstrandje van ca. 30 meter lang.

Zwembad De Krommerijn

Met een modern 50-meter wedstrijdbad kan er flink gesport worden, maar op een mooie zomerdag kan er ook buiten in het gras gelegen worden. Daarnaast is er ruimte om te volleyballen of voetballen en zijn er buitenrecreatiebaden. Er is ook een peuterterrein aanwezig met een peuterbad.

Strijkviertel

Strijkviertel is een plas gelegen langs het industriegebied Strijkviertel in Vleuten-De Meern, nabij de A12. De plas, met strand en ligweiden, is geschikt voor zwemmen, surfen en vissen.

Maarsseveense plassen

Hoewel net buiten de gemeente Utrecht wordt deze locatie veel bezocht door Utrechters. Er zijn verschillende ligweiden waar gratis gelegen en gezwommen kan worden. Ook is er een betaald strandbad waar meerdere voorzieningen te vinden zijn.

Down Under

Ook net over de gemeentegrens. Er is een kindvriendelijk strandbad. Op warme dagen, zoals vandaag, wordt er entree gevraagd en is er toezicht aanwezig.

De Kikker

Niet ver van de Maarsseveense Plassen ligt zwemplas De Kikker. Een klein buitenzwembad in de buurt van Groenekan naast Fort Ruigenhoek. Er zijn diverse voorzieningen als omkleedruimtes en toiletten aanwezig.  Let op: een dagkaart kopen is niet mogelijk bij De Kikker. Je betaalt eenmaal 15 euro. Daarmee heb je vervolgens een week lang toegang tot de faciliteiten.

20 Reacties

Reageren
 1. Sarah

  Nog steeds missen we in Utrecht West een goeie zwem plek (Den Hommel zou leuk zijn, maar is helaas alleen maar een binnenbad).

 2. Berend

  Is de Haarrijnse plas weer veilig en gezellig? Wat zijn de ervaringen dit jaar?

 3. Don

  In West hadden we een goede zwemplek de Munt maar daar staan al 5 jaar hekken om heen. En we hebben net bericht gehad dat er nog meer en grotere hekken om heen komen te staan.

 4. Cees

  De oude gracht heeft aanvoer van de kromme Rijn, in beide wateren zit volop vis, ik weet niet wat wordt gemeten? Het enige wat ongezond zou zijn bestaat uit fietsen / winkelwagentjes waaraan je jezelf kunt bezeren!

 5. Mia Amram

  We komen er wat bekaaid van af qua mogelijkheden om ergens te zwemmen.
  Waarom buitenzwembaden als in Vleuten-De Meern en Den Hommel in Kanaleneiland ooit gesloten zijn wegens bezuiniging, is me een raadsel. Overal geld voor in Utrecht, maar als het om plezier en genieten gaat, moet er bezuinigd worden?

 6. Cico

  @Cees: de OG heeft een riooloverslag. Bij hevige buien spoelt het riool er dus in. En fietsen zijn inderdaad levensgevaarlijk. Maar iets buiten de stad stroomopwaarts is het inderdaad prima zwemmen

 7. Ineke Thierauf

  In de plassen van het Noorxerpsrk wordt ook gezwommen. Helaas worden ze niet getest. Raar omdat het officieel recreatiegebied is.

 8. JdV

  @MiaAmram: Wat denk jij dan? Die stadsboulevards moeten ergens van worden betaald. Groen Linkse hobbies gaan altijd ten koste van iets voor de gewoner burgers tenslotte.

 9. Jeroen

  Nergens in de stad Utrecht valt dus veilig buiten te zwemmen? Overal moet je een behoorlijk eind naartoe fietsen? Dat lijkt me echt niet realistisch. Laten ze in de stad ook eens een paar meetpunten opzetten.

 10. MJPD

  @JdV
  Wat een getroll weer. U hoeft niet overal een links/rechts discussie van te maken, daar waar het niet opportuun is zoals in deze. U raak kant noch wal, wat het hebben in godsnaam de stadsboulevards er mee te maken? On-topic blijven aub en niet altijd uw stokpaardjes te berde brengen. Mia Amran brengt hier een goed punt in en u zeurt over stadsboulevards…

 11. Bert

  Gewoon een tip: Zwemmen in de zilveren schaats is prima. Niet te diep wel wat modderig maar gewoon prima te doen.

 12. Theo

  @ Sarah: vanuit Utrecht-West ben je met de fiets zo bij Strijkviertel. Dat is prima zwemwater.

 13. Mark

  @Jeroen en Mia, heb je het bovenstaande stuk niet gelezen? Overal rondom en in de stad liggen dus plaatsen waar je kan zwemmen in buitenwater. Tja, soms moet je 3 km fietsen, dat lijkt mij niet buitengewoon ver. Gewoon de beentjes even strekken en 20 minuten later lig je aan het water. Lijkt mij realistisch genoeg.
  Zijn mensen zo lui in Utrecht-West dat ze denken dat de Strijkviertel in Harmelen ligt ofzo?
  Google Maps geeft vanaf OBS Oog in Al naar de Strijkviertel 2,5 km fietsen aan. vanaf winkelcentrum Kanaleneiland 2,6 km.
  Ik heb liever niet dat de gemeente groots gaat investeren ten dienste van luie Utrechters die 2,5 km fietsen al veel te ver vinden. Die gemeentebelasting kan beter in wat nuttigs geinvesteerd worden.

 14. bee

  er werd toch ook voor het goede doel gezwommen in de oude gracht?

 15. Bert

  @bee: correct maar is officiel niet toegestaan doordat het ongekeurd zwemwater betreft. Doordat niemand bezwaar maakt geeft onze gemeente ieder jaar een evenementenvergunning af. Dat dit tegen strijdig is zegt meer over onze gemeente dan de gebruikers.

 16. Jeroen

  @Mark de stad is vol met waterwegen, haventjes en plassen. Waarom moet je dan kilometers door de hitte fietsen naar een troosteloze lauwe plas bij een industriegebied?

 17. Z

  @Jeroen, het is duidelijk dat je er nog nooit geweest bent. Prima plek.

 18. Luuk Upuuk

  In de Ouwegracht zwemmen ook ratten!!!

 19. Ellen

  Er kan op veel meer plekken gezwommen worden. De singel bijvoorbeeld (daar wordt voor het goede doel gezwommen, niet in de Oude Gracht. En dan wordt de waterkwaliteit getest voordat hele groepen te water gaan. Het is dan geen officiële zwemwaterkwaliteit maar in elk geval geen riskante vervuiling). Ik heb vandaag, met vele anderen, in de Kromme Rijn gezwommen. Heerlijk verfrissend maar ook geen officieel zwemwater. En in de Biltsche Grift, aan de A. Numankade wordt ook gezwommen. Als je goed gezond bent en niet teveel water hapt is dat prima te doen. Helaas rukt de blauwalg op en daar moet je mee oppassen.
  En de Voorveldse Polder is meer een speelbadje voor kinderen. Erg leuk maar je kan er als volwassene alleen pootje baden

 20. Mia Amram

  Duidelijk komkommertijd; bericht van juli maar weer eens terug laten komen.
  Maar DUIC, het blijft nog steeds de grote vraag waarom bijv. een kleine plaats als Montfoort, met nog geen 14.000 inwoners, een echt buitenzwembad heeft en wij in Utrecht met een veelvoud aan inwoners, alleen hier en daar een zwemplas hebben. Ik blijf het armoe vinden dat we zo weinig keus hebben en er geen echt lekker zwembad buiten is.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).