‘Zo’n 1.000 bezoekers van Utrechts festival besmet met corona’ ‘Zo’n 1.000 bezoekers van Utrechts festival besmet met corona’

‘Zo’n 1.000 bezoekers van Utrechts festival besmet met corona’

‘Zo’n 1.000 bezoekers van Utrechts festival besmet met corona’
Stockfoto
Zo’n duizend bezoekers van het tweedaagse Utrechtse festival Verknipt blijken besmet te zijn geraakt met het coronavirus. Het gaat om zo’n 5 procent van het totale bezoekersaantal. Dat meldt de NOS op basis van informatie van de GGD.

Zo’n duizend bezoekers van het tweedaagse Utrechtse festival Verknipt blijken besmet te zijn geraakt met het coronavirus. Het gaat om zo’n 5 procent van het totale bezoekersaantal. Dat meldt de NOS op basis van informatie van de GGD.

Verknipt vond plaats op 3 en 4 juli. Het festival werd in de buitenlucht georganiseerd bij recreatieplas Strijkviertel. Een aantal dagen na het evenement bleek al dat bezoekers besmet waren geraakt en dat aantal is nu opgelopen tot duizend personen.

Op de eerste dag zouden zo’n 484 festivalgangers besmet zijn geraakt en een dag later waren dat er 516. Het is voor het eerst dat er zoveel besmettingen zijn te herleiden naar één evenement en de verwachting is dat het aantal de aankomende dagen oploopt.

Verknipt werkte met Testen voor Toegang, waarbij bezoekers bij de ingang een negatief testbewijs moesten laten zien. Eerder bleek ook al in Utrecht dat dit systeem niet waterdicht is.

Gekoppelde berichten

34 Reacties

Reageren
 1. Koel Hoofd

  Dat getal zal nog wel veel verder oplopen.
  En dan blijft er nog een deel onder de radar omdat ze symptoomloos zijn, maar ook denken dat ze veilig zijn omdat ze 2x geprikt zijn.
  Die zullen weer in onwetendheid anderen besmetten, en dan komen er uiteidenlijk weer vele vinkjes bij bron en contactonderzoek: ‘besmetting thuis opgelopen’.

  Corona is een hardnekkig blijvertje, die ongenode gast die maar niet wil vertrekken.
  Mondkapjes nu in de uitverkoop kopen kon wel eens een goede investering zijn…

 2. Esrin W.

  Het gaat nu om mij heen als een malle als ik het allemaal moet geloven. Hoe zit het nu met die Jubelcijfers van die vaccinaties? Die waren toch allemaal topperdetop in orde?

 3. Hans

  Het terugdringen van het virus schreeuwt om een aantal belangrijke maatregelen die per direct moeten worden getroffen:

  1. Het meteen stilleggen van festivals en sportevenementen met publiek en per direct sluiten van nachtclubs en natte horeca,
  2. mond-neusmaskers weer verplicht stellen in alle openbare binnenruimten zoals de supermarkt en alle overige binnenruimten waar 1,5 m afstand houden niet mogelijk is,
  3. bedrijven en instellingen verplichten tot het laten thuiswerken van hun werknemers,
  4. het actief propageren van onze overheid tot het nemen van ventilatiemaatregelen, voor huishoudens, voor instellingen en bedrijven,
  5. het per onmiddellijk beschikbaar stellen van middelen om alle scholen en onderwijsinstellingen te voorzien van deugdelijke ventilatiesystemen ten einde na afloop van de zomervakanties veilig onderwijs te kunnen geven.
  6. het invoeren van een vaccinatieplicht voor allen die werkzaam zijn in de zorg en in overheidsinstellingen,

 4. Baliekluiver

  Zullen we dan nu gewoon maar ophouden met deze flauwekul? Al dat gebluf over hoe veilig ze het wel niet kunnen organiseren blijkt dus grote gevaarlijke onzin te zijn. Festivals zijn leuk als het kan, en dit jaar kan het dus niet. Organisatoren die nu nog iets proberen met rechtszaken gaan echt een grens over, het is gewoon klaar!

 5. Kaat

  Wake up call. We staan weer met beide benen op de grond. We zijn nog niet Corona af.

 6. AndersV

  Een dergelijk aantal besmettingen bij een buitenevenement lijkt erg onwaarschijnlijk, gegeven de vele menigten die in de afgelopen periode buiten bij elkaar waren zonder besmettingsgolf.

  Het Verknipt Festival heeft pendelbussen ingezet vanaf de Jaarbeurs (https://www.verknipt.org/faq/ onder kopje ‘algemeen’). Het lijkt mij veel waarschijnlijker dat de besmettingen in die (ongetwijfeld behoorlijk volle) bussen plaatsvonden dan op het festivalterrein in de buitenlucht.

  Goed onderzoek lijkt me hier essentieel. Want als de besmettingen inderdaad in het openbaar vervoer plaatsvonden, dan kan dit ook bij busdiensten voor niet-festivals voor grote problemen zorgen. En is een buitenevenement dus wel degelijk mogelijk zonder pendelbussen.

 7. Don

  Tijd om de festivals en horeca aan te klagen voor het veroorzaken van alle maatschappelijke schade.

 8. Saskia

  Helaas is een (corona)test nooit 100% waterdicht.
  Uit ‘over de betrouwbaarheid van de PCR-test voor SARS-COV2’ van het RIVM blijkt dat er in 2% tot 33% van de gevallen een negatieve testuitslag is, terwijl de persoon eigenlijk positief is.
  Andersom is de kans dat de test positief is, terwijl de persoon eingenlijk negatief is 0,5-4%.

  De kans dat een test terecht positief of terecht negatief is, is onder andere afhankelijk van de monstername (juiste afname met het staafje in keel en neus) en het moment waarop dat wordt gedaan. 2 tot 10 dagen na besmetting zijn de meeste virussen te vinden. Hoe meer virussen in keel en neus, hoe groter de kans dat het op het wattenstaafje zit, en er dus een positieve uitslag is.

  Als je uitgaat van de meest positieve kant van die cijfers zouden er op een festival met 20000 bezoekers 400 mensen een negatieve test uitslag hebben, terwijl ze wel positief zijn. Niet al die 400 mensen zullen ook daadwerkelijk andere mensen besmetten, maar heel vreemd dat er 1000 mensen positief testen achteraf, vind ik het ook niet.

  Hier hebben we het dus niet over mogelijke sjoemelaars die met een vals bewijs binnen weten te komen. En ook niet over de periode tussen testen en het evenement waarbij personen ook nog besmet kunnen raken.

 9. Binnenstadsbewoners

  Was het niet de horeca Inc de horecalobby , die maandenlang op tv waren,,,met hun slogan
  De horeca kan het zelf wel regelen,, dat kunnen ze niet
  Mijn advies,,de natte horeca per direct sluiten
  Daar zitten de Corona explosies

 10. Scherpschutter

  Ja, dat Huug een volgend falend systeem zou optuigen stond op voorhand al vast (de man kan niks), maar so what? Wat is nou het probleem? Laat dat virusje toch lekker rondgaan. Alleen maar goed voor het opbouwen van natuurlijke immuniteit.

  Kijk, de meeste ouderen en kwetsbaren zijn gevaccineerd en daar gaat het om! De ziekenhuizen lagen vol met zwakke 60+’ers. Dat kan nu niet meer gebeuren door de vaccinaties en daarmee is een nieuwe zorgcrisis al definitief afgewend.

  De ziekenhuizen zijn momenteel zo goed als leeg, dus lekker open houden de boel, door vaccineren en recht zo die gaat. Alles onder controle. Verder staat het ieder individu dat bang is voor dit virus natuurlijk 100% vrij om te kiezen voor een vrijwillig kluizenaarsbestaan om zo zelfs het miniemste risico te mijden.

 11. Bernhard

  Hoeveel zijn er (ernstig) ziek geworden? Waarom zijn deze besmette jonge mensen nog zorgwekkend als 50% van Nederland 2 keer gevaccineerd en zeker alle ouderen en zwakkeren?

 12. Dick Schiferli Sr

  Hans heeft helemaal gelijk. Het oude gezegde “slechte heelmeesters maken stinkende wonden”gaat nog steeds op. Maar politici ( althans de meesten) laten zich nog steeds leiden door de angst voor de kiezer.

 13. Moniek

  Voorlopig maar even niets ondernemen, zeker geen buitenlandse reizen, mondneuskapje op in binnenruimtes. De boel is veel te vroeg vrijgegeven, een grove inschattingsfout. De politiek moet de adviezen van het OMT niet afzwakken. Zo komen we er nooit vanaf.

 14. Theo

  Echt “verknipt” dus die lui!!

 15. Moniek

  Het virusje “lekker laten rondgaan”, is een forse onderschatting, Scherpschutter. U hebt kennelijk geen idee wat de gevolgen zijn, ook niet bij “milde klachten”.

 16. Hans

  @ Moniek

  Het virusje “lekker laten rondgaan”, is een forse onderschatting, Scherpschutter. U hebt kennelijk geen idee wat de gevolgen zijn, ook niet bij “milde klachten”.
  Daar heeft u volkomen gelijk in Moniek. We denken hierbij b.v. aan long covid bij een niet onaanzienlijke groep jongeren die wegens deze aandoening maandenlang op een heel laag pitje moeten functioneren, de studie moeten uitstellen of zelfs opgeven. Hun baan raken deze jongeren soms kwijt wegens langdurige uitval. In Trouw valt vandaag o.m. te lezen dat het RIVM de komende periode ten minste 150 nieuwe coronapatiënten op de intensive care verwacht. Maar in een negatief scenario kunnen dat er ook zeshonderd worden. En dat in een periode dat ziekenhuizen proberen om uitgestelde zorg in te halen en hun personeel wat rust te geven.
  Maar dhr. Schutter leeft in zijn eigen realiteit, ergens op zolder achter een scherm. Niet teveel op reageren, alles wat aandacht krijgt groeit immers.

 17. Rivierenwijk

  Je verwacht het niet…

  @Hans op grond van wat kun je mensen in de zorg verplichten zich te vaccineren? En op basis van wat trek je de grens van wel/geen vaccinatieplicht?

 18. Max

  Als de tests en de vaccinatie niet 100% waterdicht zijn wat moeten we dan doen?
  Voor eeuwig thuis blijven en sociaal contact vermijden?
  Leven bestaat uit risico’s, sommige daarvan zijn onacceptabel of te vermijden maar ze zullen er altijd zijn.
  Voor iedereen die zegt dat we alles weer moeten sluiten zou ik graag willen vragen tot wanneer?
  Want alles lijkt er op dat Corona net als de griep niet zal verdwijnen.

 19. Esrin W.

  Of stoppen met testen en meten van deze griep. De Survival of the fittest mode en je bent in september van alles af. Alles opengooien en alles open laten. Wat binnen boord blijft blijft binnen boord, wat afvalt valt af. De natuur welke je ook op National Geographic in mooie docu’s kan zien.

 20. Tim

  Dus Esrin gaat straks solliciteren in de zorg om een handje te helpen…met haar survival of the fittest mentaliteit… het gaat niet om survival of the fittest slimmerd..het gaat er om dat de zorg dat niet aan kan. Zucht.

 21. Utrechter

  @Esrin ga dat even toelichten aan zorgmedewerkers mensen die op een uitgestelde operatie zitten te wachten en diegenen die iemand verloren hebben aan corona.

 22. Moniek

  @Esrin W.
  De dor hout-politiek dus? Ik vind het nogal hardvochtig. Als je deze gedachtengang doortrekt, zouden verzekeringen en toeslagen ook niet moeten. Iedereen redt zichzelf maar en anders jammer dan.
  @ Hans @Rivierenwijk
  Mensen die weigeren zich te laten vaccineren, zouden beter moeten weten en niet in de zorg behoren te werken.

 23. Moniek

  @ Esrin W.
  Het is geen griep.

 24. Scherpschutter

  @Moniek & Hans

  Ik zou graag eens cijfers en studies van u willen ontvangen waar dat dan uit blijkt. Persoonlijk kan ik deze niet vinden in ieder geval.

  Dat gezegd hebbende: we vertrouwen onze jongeren democratisch stemrecht toe. Vanaf 18 jaar mogen ze meebeslissen over de gehele toekomst van Nederland, gezondheid inbegrepen. Vast en zeker dat we ze dan toch ook wel een zelfstandige afwegingetje kunnen toevertrouwen om een festival al dan niet te bezoeken i.v.m een risico op een virusbesmetting…? Zo nee; dan vindt u vast ook dat het stemrecht van jongeren afegpakt dient te worden, gok ik?

 25. Natte Otter

  @Max iig niet de super simpel te voorkomen dingen toe te laten, als Dansen met Jansen…

 26. Moniek

  @Scherpschutter
  Lees dagelijks de krant, zou ik willen zeggen. Cijfers en studies genoeg die daar worden vermeld, inclusief series grafieken. Maar mogelijk leest u mijn kwaliteitskrant niet?
  Waarom stemrecht vanaf 18 jaar hier aan de orde komt, ontgaat me. Er worden zoveel regels en wetten opgelegd voor iedereen boven 18 jaar. Bij b.v. de belastingwetgeving is toch ook niet of nauwelijks sprake van een “zelfstandig afwegingetje”?

 27. Uuutje

  Zit scherpchutter nu om onderbouwingen te vragen die hijzelf NOOIT geeft? De man die er ongefundeer op los roeptoetert?

  Overigens, zaken waar de wetenschap zo goed als unaniem over is,staan vast tot het tegendeel bewezen wordt. Daar mag je op bouwen. We hoeven ook niet in ieder gesprek of schrijven te bewijzen dat zwaartekracht bestaat.

 28. Hans

  @ Uuutje
  Zo is het!

 29. Ton

  “Lekker rond laten gaan” is natuurlijk ook een optie.
  Het is de meest natuurlijke oplossing.
  Hoewel ik geen cijfers en studies ken die dit onomstotelijk garanderen, lijkt het me niet onwaarschijnlijk dat hierdoor vroeger (?) of later (!) eens een immuniteit tegen dit virus zal ontstaan.
  Ik ken echter geen studies of cijfers die onomstotelijk aantonen dat het aantal slachtoffers geen 10-tallen procenten van de menselijke soort zal omvatten.
  Wel zijn er historische onderzoeken die aannemelijk maken dat virussen 50% tot zelfs 100% van een bepaalde bevolking kunnen uitroeien.
  Ik zeg niet dat Cofid 19 dit zal doen. Maar niemand kan bewijzen dat, wanneer we het ‘lekker laten rondgaan en muteren’, er niet uiteindelijk grote groepen aan zullen bezwijken.
  Persoonlijk kan ik deze niet vinden in ieder geval.
  Ik hou me aanbevolen.

 30. Rob

  Jammer dat de jeugd de vaccinaties niet serieus neemt.
  Een vaccinatie met jansen en daarna dansen .naief en dom! De grote vestivals werden stilgelecht van de 100.000 geplande prik afspraken kwamen er helaas maar 15.000 jongeren toch hun geplande prik halen .laxheid en egoisme nu niet op vakantie zonder vaccinatie .haal toch gewoon je vaccinatie wand zo doormodderen daar is niemand bij gebaad .

 31. Marcel

  De jeugd heeft de toekomst. Verstand op nul en hossen en zuipen en knuffelen. Komt allemaal goed. Duurt even op deze manier.

 32. Max

  @Natte Otter, oké dus zijn we het eens dat twee weken nadat iedereen een kans heeft gekregen om een tweede prik te krijgen alles weer mag?

 33. Eland

  Het is heel eenvoudig te verklaren en te verhelpen….
  Bezoekers moeten getest zijn en bij personeel mag je dat niet vragen…. Laat jong personeel de drankjes verzorgen voor het geteste bezoek…

 34. Esrin W.

  Precies Ton. Ik ben iemand die al ruim 18 maanden net als zovelen de hele dag door tussen de mensen doorloopt en vice versa, ik zonder mondkapje en iedereen zonder mondkapje, in de supermarkt wordt er óngevraagd tijdens het boodschappen doen meerdere malen intiem tegen mij aangeschuurd, af toe schuur ik terug, en ik lik elke deurhendel en trapleuning. Het afgelopen jaar ben ik niet ziek geweest of ook maar zelfs verkouden of licht verkouden. Niémand in mijn omgeving trouwens. Niémand.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).