De jaarlijkse Singelloop gaat zondag 7 oktober weer van start. Deelnemers van deze 68e editie kunnen verschillende afstanden lopen en starten op de Maliebaan of in het Wilhelminapark. De gehele route is verkeersvrij.
Ruim 10.500 lopers staan zondag 7 oktober aan de start van de 68ste Singelloop Utrecht. Traditioneel liggen in de nazomer twee echte Utrechtse locaties, de Maliebaan en het Wilhelminapark, klaar om de deelnemers te ontvangen.
Bands, dj’s en orkesten, waaronder muziekorgel De Drie Pruiken van Museum de Speelklok, staan langs het parcours van de Singelloop Utrecht om de lopers en de supporters muzikaal te begeleiden.
De Singelloop is de snelste en oudste stratenloop ter wereld. Deelnemers kunnen kiezen om 5 of 10 kilometer hard te lopen. Daarnaast zijn er twee rondes voor kinderen waarvan de een 2,5 kilometer lang is, en de ander 1 kilometer. Deze laatste start om 11.30 uur, en van het koningsnummer, de 10 kilometer, klinkt om 14.00 uur het startschot. Tussen deze twee rondes door worden de andere disciplines gelopen.
Omleidingen
Tijdens de Singelloop zijn tussen 10.00 uur en 18.00 uur wegen en fietspaden afgesloten. Via gele omleidingsborden worden alternatieve routes aangegeven. Ook zal de organisatie waar mogelijk het verkeer het parcours laten oversteken. Bekijk hier de kaart met alle afsluitingen en omleidingen.
Op zaterdag 6 oktober is de Koningslaan bij het Wilhelminapark al vanaf 7.00 uur afgesloten. Deze afsluiting wordt om 24.00 uur weer opgeheven, en is een dag later om 7.00 uur weer van kracht. Op zondag wordt deze afsluiting om 18.00 uur definitief opgeheven.
De Maliebaan is zaterdag vanaf 14.00 uur afgesloten, en ook deze afsluiting wordt zondag om 18.00 uur opgeheven. Een oversteek van de Nachtegaalstraat naar de Burgemeester Reigerstraat blijft wel mogelijk.
Een aantal andere straten is zondag op zijn vroegst vanaf 10.00 uur afgesloten, en wordt uiterlijk om 17.00 weer vrijgegeven. Raadpleeg de website van de organisatie voor een overzicht van deze straten.
24 Reacties
ReagerenBinnenstad moeilijk bereikbaar.
Is dat nieuws?
Wanneer verhuist dit circus naar de Leidsche Rijn?
Prima locatie voor zulke evenementen.
In de stad geeft het alleen maar overlast voor het winkelend publiek en voor de bus en taxi.
Ben ik nou de enige die zich afvraagd of het nog wel van deze tijd is om de hele stad dicht te gooien omdat de openbare weg moet worden gebruikt om te sporten? Waarom gaan die gasten niet op een atletiekbaan lopen, ik ga toch ook niet de straat afsluiten omdat ik daar wil voetballen of tennissen?
Aan bovenstaande azijnzeikers; ga zondag lekker vissen in Leidsche Rijn, kunnen de lopers gezellig lopen!
Evenementen horen bij een stad, net zoals festivals, demonstraties en begrip voor iets wat jou niet uitkomt of interesseert.
@Gerard Brugmans
Je reageert afkeurend op ieder muziek-/bier-/bok-/foodtruckfestival en een sportevenement mag nu blijkbaar ook al niet meer. Kortom, alles wat een beetje drukte en reuring genereert.
Gewoon uit nieuwsgierigheid, wat vind je eigenlijk wél leuk aan het wonen in een stad?
@Janneman en @BW,
Het is hier al vaker gezegd, het gaat er niet om dat er niets georganiseerd mag worden, het gaat er vooral om dat er veel te veel evenementen in deze kleine binnenstad zijn. We gunnen iedereen zijn feestje, maar voor ons is het zo dus altijd bal, de verhoudingen zijn volledig zoek. Echte binnenstadbewoners (dus niet al de studenten en al die Airbnb typjes) worden door het pretparkbeleid van de Gemeente Utrecht stelselmatig genegeerd en weggepest. In Amsterdam hebben ze inmiddels begrepen dat het belangrijk is om ook rekening te houden met de echte bewoners, maar Utrecht leeft nog in de vorige eeuw en denkt dat steeds grote bezoekersaantallen voor zoveel mogelijk evenementen goed zijn voor de stad. Maar zo wordt de stad uitgehold en de sociale cohesie afgebroken!
er wordt nog heel erg gewerkt aan/op de Maliesingel. Middenstrook is nog zand, stoep is 1 persoon breed begaanbaar-maar alleen zeer provisorisch-hoe moeten daar 10.000 lopers overheen? klunen door de berm?
Maar Gerard de loop gaat juist om de binnenstad. Dus is het nu een lekker rustig in die binnenstad. De vraag is ook of een loop die meer dan een halve eeuw bestaat nu het juiste voorbeeld is om tegen te argeren en aan te halen bij het pretpark Utrecht.
@Fabian Verheule
Het gaat niet om dit of dat specifieke evenement, het gaat om de optelsom van al die evenementen. En dan maakt het op een gegeven moment echt niet meer uit hoe het volgende evenement heet en wat ze precies gaan doen. Door de discussie steeds op de ene, prachtige, gezellige, unieke evenement te beperken wordt stelselmatig de overlastdruk door het hele jaar heen ontkent, dat is ook de altijd strategie van de Gemeente Utrecht als je bezwaar probeert te maken.
Gerard,
U heeft een punt als u zegt dat de “echte” bewoners niets te zeggen hebben, dit gemeentebestuur gaat uit van studenten en recreanten en dan het liefst zoveel mogelijk, maar het blijft zo dat er evenementen georganiseerd moeten kunnen wonen waar ook veel “echte” bewoners aan mee doen.
Wat een feest is voor de een is in dit geval verlies voor de ander. Als winkelier heb ik de ervaring dat we op zo’n dag net zo goed dicht kunnen gaan, vooral ook omdat in de communicatie verteld wordt dat de binnenstad op slot gaat. Boodschap naar mijn klanten is dus kom maar niet.
Ik wens iedereen een leuk feest, beetje overlast is geen punt maar zoals het nu gaat gaat het wel te veel ten koste van anderen die er niets mee te maken hebben.
En als je er wat van zegt ben je een azijnzeiker, kom nou! Als zo’n loop wat vroeger begint en vroeger op houdt, als de communicatie over bereikbaarheid verbetert, als men een beetje rekening houdt met ondernemers zou het veel schelen. Tot die tijd sluiten mijn buren en ik de deuren maar a.s. zondag.
De bewoners van een deel van de Koning slaan moeten auto’s twee dagen elders parkeren. Waarom?
Opdat er anderen kunne parkeren. Die hadden ook naar elders gekund. Wat een ongein. Voor de looproute wil ik best wijken, maar dit slaat nergens op.
Graag zou ik ook wat meer aandacht willen voor rust in de stad. Een feestje of evenement op zijn tijd is leuk, maar tegenwoordig is dat de dagelijkse gang van zaken geworden. De stad is ook een plek waar mensen wonen, tot rust willen komen en gewoon hun dagelijkse leven willen leiden. Elke dag feest of een evenement slaat in mijn ogen nergens op. Het lijkt erop dat mensen zich zelf niet meer kunnen vermaken.
Wat er ook te zeggen valt voor of tegen: de stad is niet geschikt voor zoveel en (in dit geval) zo grote evenementen. Teveel bewoners, die niets hebben met festivals of hardloopfeesten, en ook de middenstanders hebben hier flinke last van. Het ontwricht de (binnen)stad veel te veel.
En de gemeente houdt zich oostindisch doof, leest deze protestberichten niet en gaat gewoon door. Geen wonder dat de burger steeds minder vertrouwen in de overheid krijgt, ook landelijk (zie dividendbelastingkwestie). Het gaat de verkeerde kant op met het openbaar bestuur.
En mijn stokpaardje: stadspleinen als OPENBARE, dus voor iedereen toegankelijke ruimte worden om de haverklap tot PRIVATE ruimte omgebouwd, soms zelfs met entreeheffing. OPENBARE straten vallen hier kennelijk ook al onder.
“Een oversteek van de Nachtegaalstraat naar de Burgemeester Reigerstraat blijft wel mogelijk”: klopt niet. Het is nu zondag 12.15 u. en de oversteek is niet mogelijk, auto’s vanuit Nachtegaalstr. worden de ventwegen opgestuurd (noordwaarts tegen inrijverbod in nota bene!)
Eens met Gerard Brugmans en Mia Amram: leuke evenementen zijn welkom, maar de manier van organiseren ontwricht zo’n binnenstad. Je kunt je afvragen in hoeverre dat vandaag de dag nog past. Tijden veranderen.
Neem dit specifieke geval van de singelloop: de 68e editie. Dat is dus gestart in 1950: een tijd dat de stad veel minder druk was. Het inwonersaantal van Utrecht was toen: 193.000, het inwonersaantal nu in 2018 is 349.000. Dat zijn 156.000 mensen meer. En natuurlijk wonen die niet allemaal in/om het centrum, maar de druk op het centrum/binnenstad is evengoed evenredig toegenomen.
Als de gemeente Leidsche Rijn zo graag wil promoten als onderdeel van Utrecht, is dit toch bij uitstek een mooi evenement om daar te doen, ipv de binnenstad lam te leggen.
Altijd fijn: weer schade aan mijn woning (hardlopers die de bocht afsnijden) en vervolgens slecht behandeld worden wanneer je een melding doet.
Van mij mogen ze er meteen mee stoppen.
Waarom beginnen ze niet om 9:00 uur met het programma?
Het bestuur van Utrecht laat in haar megalomanie graag een ieder die met een plan komt iets organiseren in de binnenstad. De elitaire hobbies van een enkeling krijgen volop ruimte te koste van de stadsbewoner, ondernemer en reguliere bezoeker. Jammer dat er geen luchtverontreinigingsmetingen speciaal op dit soort dagen worden uitgevoerd. Utrecht en de toevoerwegen staan vol met stilstaande auto’s. De auto’s die wel rijden maken flink meer extra kilometers, evenals vrachtwagens en bussen. Maardat interesseert de gemeente vandaag toevallig even niet. Net zoals de mening van de gewone utrechter ze niks interesseert.
En voor wat betreft het azijnzeiken, dat is nou net iets waar inwoners van deze stad bekend om staan. Maar Janneman is waarschijnlijk ook import en woont niet al generaties lang in deze stad.
File tot op de A2. Binnenstad op slot voor het autoverkeer dus volledig onbereikbaar. @ Mia Amram: ik heb met je te doen.
Was een erg leuk evenement! 10k lopers en zeker zoveel, zo niet meer, aanhang vonden het leuk.
Ik woon midden in de binnenstad, ben geen student, heb he-le-maal niets met hardlopen (of veel andere evenementen) en had vandaag zowel bij vertrek als terugkomst last van de afsluitingen.
En toch ben ik helemaal voor. Leven in de brouwerij, veel mensen die plezier maken en exact de sfeer waarom ik in de binnenstad ben gaan wonen. Niets aan veranderen, buiten mogelijk iets betere communicatie over afsluitingen, omleidingen en bijbehorende tijdstippen.
We hadden vandaag een onbereikbare binnenstad door de singelloop. Eerder hadden we een onbereikbare binnenstad door de Marathon. Maliebaanloop, meidenrun, etc, etc, etc. Ik woon hartje stad maar kan verdorie om de haverklap mijn eigen huis niet bereiken. Ik gun ieder zijn pretje, maar: STOP, HET IS TE VEEL!!!
Het was weer een fantastische loop en super georganiseerd. Op naar volgend jaar en ooit weer langs een gesloten singel.
Fijn nu eens wat geluiden te horen van authentieke binnenstad bewoners. Ik durf al een tijd niet meer te reageren op dit platform ( als winkelier én bewoner ) omdat ik meestal te horen krijg dat ik maar moet verhuizen en meer van die onzin. Dank voor de reacties. Voel me hier in gesteund. Pieter, ( Conemans since 1906 )