Zondag weer Singelloop in de stad; Utrechtse binnenstad moeilijk bereikbaar | De Utrechtse Internet Courant Zondag weer Singelloop in de stad; Utrechtse binnenstad moeilijk bereikbaar | De Utrechtse Internet Courant

Zondag weer Singelloop in de stad; Utrechtse binnenstad moeilijk bereikbaar

Zondag weer Singelloop in de stad; Utrechtse binnenstad moeilijk bereikbaar
De jaarlijkse Singelloop is deze zondag weer in de stad. Deelnemers lopen verschillende afstanden en starten op de Maliebaan of in het Wilhelminapark. De gehele route is verkeersvrij.

De jaarlijkse Singelloop is deze zondag weer in de stad. Deelnemers lopen verschillende afstanden en starten op de Maliebaan of in het Wilhelminapark. De gehele route is verkeersvrij.

Op zondag 6 oktober staan er weer internationale en nationale topatleten aan de start bij de Singelloop. Er doen in totaal zo’n 9.500 lopers mee aan de 69ste Singelloop Utrecht. Traditioneel zijn in de nazomer twee locaties, de Maliebaan en het Wilhelminapark, klaar om de deelnemers te ontvangen.

De Singelloop is de snelste en oudste stratenloop ter wereld. Deelnemers kunnen kiezen om 5 of 10 kilometer hard te lopen. Daarnaast zijn er ook rondes voor kinderen. In de ochtend lopen kinderen de Partou Kids Run 1 km of 2.5 km, in de middag starten de Singelloop 5 km en 10 km.

Omleidingen

Het evenemententerrein is in het Wilhelminapark. Tijdens de Singelloop zijn tussen 10.00 uur en 18.00 uur verschillende wegen en fietspaden afgesloten in de stad. Via gele omleidingsborden worden alternatieve routes aangegeven. Ook zal de organisatie waar mogelijk het verkeer het parcours laten oversteken. Bekijk alle wegafsluitingen en tijden hier of op het kaartje hieronder.

De Maliebaan is zaterdag al vanaf 14.00 uur afgesloten, en ook deze afsluiting wordt zondag om 18.00 uur opgeheven. Een oversteek van de Nachtegaalstraat naar de Burgemeester Reigerstraat blijft wel mogelijk.

Gekoppelde berichten

32 Reacties

Reageren
 1. Gerard Brugmans

  Niet alleen de roeiers maken graag gratis gebruik van de openbare ruimte om hun hobby uit te oefenen, ook lopers zitten er niet mee om andere weggebruikers gewoon aan de kant te zetten. Sportverenigingen die wél netjes een terrein huren zijn eigenlijk behoorlijk dom bezig. Blokkeer gewoon een plein, een kruispunt of een park en ga daar lekker sporten, dat mag van de gemeente en je bespaart een hoop geld!

 2. Steve

  Je hebt helemaal gelijk Gerard.
  Waarom gaan ze niet eens een keer lopen in de Leidse Rijn.
  Veel groen daar en een prachtig parcour daar.
  Geen overlast voor de binnenstad winkeliers.

 3. Kadoendra

  @Gerard Brugmans

  “De Singelloop is de snelste en oudste stratenloop ter wereld”.

  Dit is dus iets waar Utrecht zichzelf weer internationaal op de kaart mee kan zetten!

  Ook betreft het slechts 1 zondag in 1 heel jaar!

  Overigens komt de gemiddelde toerist niet naar Utrecht om naar Utrechters te gaan zitten kijken die in auto’s door de stad heen rijden.
  De gemiddelde toerist komt wel naar Utrecht om leuke en mooie dingen te zien en mee te maken!

  P.s de toeristische industrie is de 2de economie van de wereld.

 4. Gerard Brugmans

  @Kadoendra:
  En daarmee heeft u dus precies de vinger op de zere wond gelegd! Die “2e industrie van de wereld” heeft het karakter van een sprinkhanenplaag. Er zijn steden die doorhebben dat je daar vroeg of laat grote problemen mee gaat krijgen en proberen wanhopig het tij te keren. Utrecht leeft nog in de vorige eeuw en denkt nog steeds dat meer toerime ‘goed voor de stad is’, terwijl ons kleine, historische centrum daar helemaal niet geschikt voor is. Helaas ziet wethouder Verschuure dat ook zo, die wil graag nog meer mensen naar de stad lokken, want dat is ‘goed voor de ondernemers’. Maar ondernemers zijn de eersten die vertrekken als de boel vastloopt, bewoners betalen de rekening van het grenzeloze groeidenken!

 5. Mia

  Ja maar waarom zou het niet gewoon ‘s ochtends kunnen, dan heeft het een minder grote impact op de rest van de binnenstadsgebruikers. Voor sporters zelf zou het niet zo veel verschil moeten maken.

  Er zijn wel heel veel evenementen, dus dat de Singelloop maar 1x per jaar is een leuke opmerking, maar het gaat om hoe vaak er wat in het centrum gebeurt, niet alleen de Singelloop. Een centrum is een knooppunt van verschillende verkeersaders en ik vind het niet kunnen dat centrum in feite een hele dag helemaal op slot gaat voor een sportevenement.

 6. Katja

  Eén keer in het jaar gaan mensen iets gezonds doen in de stad, en gelijk azijnzeikers in de pen. Dit gebeurt toch ook op Koningsdag ? Dus waarom dat gezeur ?

 7. Jolanda

  @
  Tja en dan heb je nog de Utrecht marathon, de maliebaanloop, een allerlei andere lopen.

  Ben overigens wel benieuwd hoe het in Utrecht zit met verlenen van vergunningen, zoals in Den Haag. Niet dat ik daar nu speciaal een link leg met Singelloop, maar in het algemeen de festival- en horecavergunningen in Utrecht!

 8. Bernhard

  Ontzettend zure reacties vanwege een sportevenement dat één keer per jaar plaatsvindt. Men doet alsof dit wekelijke kost is. Reaguurders die moeite hebben met dit soort evenementen (overlast nihil) zou ik een verhuizing naar een gezapig dorpje in de polder willen aanraden. Zomaar wat opties: Luttelgeest, Kraggenburg en Tollebeek. Stadse fratsen als een singelloop moeten ze niets van hebben en de auto heeft er 24/7 vrij baan!

 9. Gerard Brugmans

  @Bernhard
  U maakt een veel voorkomende fout: het gaat niet om die ene Singelloop, het gaat om de optelsom van veel te veel evenementen in het centrum. Dan doet het op een gegeven moment echt niet meer toe waar het volgende feestje over gaat. Om het in uw woorden te zeggen: het is dus wel degelijk ‘wekelijkse kost’. Door steeds slechts te focussen op een bepaald evenement negeert u net zoals de gemeente utrecht de overkill aan overlast die binnenstadbewoners te verwerken krijgen.

 10. Peet

  Prima zo’n sportwedstrijd
  Veel erger zijn die bier en harde muziekevenementen op stadhuisplein domplein
  Meer hardlopen op de singels
  Minder bral en bierzuipfeesten op stadhuisplein etc

 11. Hedwig

  Op zich prima die Singelloop, maar ik vind het wel onhandig dat er vanuit mijn wijk = wijk C, geen oversteekplaatsen zijn. Ik moet om 15 uur naar mijn werk, ik ga met de fiets, ik begrijp uit het kaartje dat ik eigenlijk voor 12 uur nog weg moet gaan, daarna kan ik er niet meer uit.
  Vorig jaar ontstond er een chaos op de Catharijnesingel omdat mensen tussen de lopers door gingen oversteken. Een van de hardlopers heeft er ongeluk iemand omver gelopen. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?

 12. Bernhard

  @Gerard Brugmans:
  Steden zijn constant in beweging. Zo is het Utrecht van nu in vele opzichten niet meer de stad die het vijf of tien jaar geleden was. Vele tienduizenden nieuwe inwoners, een compleet stadsdeel uit de grond gestampt en een stationsgebied dat flink op de schop is gegaan. Het grotere inwonertal en de landelijke trend van ‘festivallisering’ van de publieke ruimte zorgen voor een grotere evenementendruk, met name op de binnenstad. Die ontwikkelingen zijn niet inherent goed of slecht. Tegenover binnenstadbewoners die ‘een overkill aan overlast’ ervaren – ik kom vaak genoeg in de binnenstad om te durven beweren dat het allemaal best meevalt -, staan duizenden Utrechters (en mensen van buitenaf) die een plezierige dag/avond/nacht beleven, in diezelfde binnenstad die zij DELEN met diens inwoners.

  In plaats van te klagen over overlast, kunt u ook de afweging maken of de Utrechtse binnenstad voor u nog wel de meest passende plek is om te wonen. Het hóeft namelijk niet. Vergeet niet dat veel Utrechters, waaronder ik, graag met u zouden ruilen – en eventuele overlast op de koop toe zouden nemen. Dat neemt niet weg dat er grenzen zitten aan het toelaatbare. Maar m.i. doet de gemeente Utrecht meer dan genoeg om die grenzen af te bakenen en te handhaven.

 13. Erwin

  @Gerard Brugmans: u hebt helemaal gelijk! Het loopt inderdaad de spuigaten uit met het gratis gebruik maken van de openbare ruimte ten behoeve van hobby-uitoefening. Zo zijn er zelfs wielrenners en motoren die over de openbare weg rijden. Ook wandelaars zijn mij een doorn in het oog, en shoppers en toeristen/dagjesmensen die lopen te slenteren over de Oudegracht. Het is een gruwel!

 14. Hadjememaara

  Er gaan een kleine 10.000 mensen rondjes rennen, prima toch? Hartstikke gezellig. Beter dan die stomme festivals.

 15. Kadoendra

  @Gerard Brugmans

  Maar als u de toerist in een ander land en andere stad uithangt vind u het heel erg leuk dat u daar in dat andere land en andere stad iets leuks en moois meemaakt………..

  P.s de toeristische industrie is de 2de economie van de wereld.

 16. Bert

  Inderdaad Gerard:

  Dat moeten we toch niet willen met zijn allen, mensen die gratis gebruik maken van de openbare ruimte. Het is niet alsof burgers de openbare ruimte zelf hebben bekostigd!

  Oh wacht…

 17. Fred

  Mijn dank voor de waarschuwing vooraf om de stad Utrecht en dan met name het centrum zondag te mijden. Die in de weg lopende wandelaars hhebben ze liever niet in de stad.

 18. Frits

  @Gerard Brugmans
  Zéér juist, ik zag laatst zelfs dat een doorgaande fietsroute was afgesloten voor een rommelmarkt. Schandelijk!

  Ik zag kinderen skaten in het Maximapark, die heb ik van de weg af gereden. Hoe durven ze!

  Hardlopers beuk ik sowieso aan de kant.

  Ik heb de politie gebeld toen ik mensen zag zwemmen in de Haarrijnse plas. Kan toch niet?

  Het ergste vind ik nog de binnenstadbewoners. Die zitten (!) heel vaak met hun eigen (!) meubelen op de openbare (!) weg. Gewoon, te zitten..lezen., bier drinken, wijn drinken. Alsof het hun tuin is! En dan laten ze ook nog kinderen op straat (!) spelen. Hoe asociaal!

 19. Trol

  Ik dacht dat Gerard bedoelde dat hardlopers overal in de weg lopen als ze privé hun hobby uitoefenen, daar heeft hij natuurlijk een punt. Net als groepjes wielrenners, zijn hardlopers net zo irritant. Ik ga ook niet op een kruispunt basketballen of voetballen en ander verkeersdeelnemers hinderen met mijn hobby. Een georganiseerd evenement is dan wel weer gewoon prima en begrijp het probleem niet echt. Er is het ėėn en ander afgesloten.. ..de wereld vergaat niet. Al is 10km niet echt een sportieve uitdaging 🙂

 20. Gerard Brugmans

  Opmerkelijk dat veel mensen normaal publiek gebruik van de openbare ruimte hier op één hoop gooien met exclusief gebruik door een bepaalde groep, die daarmee juist dat normale publieke gebruik onmogelijk maakt. Dat is zo bij sportwedstrijden op de openbare weg (hardlopen, wielrennen) maar ook bij al die ‘festivals’ die pleinen en parken afzetten door er hoge, geblindeerde hekken omheen te plaatsen.
  Zij die de veelal commerciële evenementen als een soort onvermijdelijk ‘natuurverschijnsel’ in de stad wensen te beschouwen, i.p.v. bewust vergunningsbeleid, en een zero tolerance ‘meedoen, mond houden of vertrekken’ houding aannemen t.a.v. de omwonenden die daar overlast van ondervinden, dragen bij aan de uitholling van onze binnenstad.

 21. Kadoendra

  @Gerard Brugmans

  U wil maar niet begrijpen dat het werkelijke probleem het feit is dat de 2de economie van de wereld nu de toeristische industrie is en u wil dit veranderen door te proberen om deze industrie naar een lagere rangorde te plaatsen.

  In de loop der jaren is de economie geheel veranderd, waar de mensen vroeger heel veel aan het sparen waren voor later geven mensen hun geld uit aan zaken die een emotie opwekken.
  Vakanties, festivals, horeca bezoek, etc.

  U probeert de wereld bevolking te veranderen door ze op te laten houden hun geld uit te geven aan zaken die emoties bij hun opwekken en denkt u nu werkelijk dat dat u gaat lukken?

 22. Mia

  Heel flauw en kortzichtig om een ieder die moeite heeft met hoe het nu geregeld is met de Singelloop af te schilderen als azijnzeiker etc etc. Als ik een feestje geef is het ook niet zo dat de hele straat er onbeperkt van mee moet genieten of anders maar moet gaan verhuizen. We kunnen ook kijken hoe we het leuk voor iedereen kunnen houden en overlast (want die is er natuurlijk wel degelijk!) te beperken.
  Ik gun iedereen z’n feestje maar vind het heel jammer dat het ook dit jaar weer ontbreekt aan begrip voor bewoners en ondernemers in de binnenstad.

 23. Bart

  Oh…wat gaat dat heerlijk lopen zo in de wetenschap dat er ergens zo’n zure bom zich erover zit op te vreten 🙂

 24. JR

  @ Bart.

  Leuke reactie zeg. Kennelijk vind jij het normaal dat de stad een paar keer per jaar volledig op slot gaat. Daar denk ik in ieder geval heel anders over. Normaal is dat beslist niet.

 25. Hadjememaar

  @Mia, ik ervaar wel een verschil tussen een buurtbewoner die een feestje geeft (weinig feestvierders en veel overlast) en een bekend evenement waar 10.000 mensen aan meedoen (heel veel feestvierders en relatief weinig overlast)

  Zou er iets zitten in de verhouding tussen vreugde van de deelnemers en overlast voor de omwonenden?

  Overigens leef ik wel me u mee hoor. Als de deelnemers aan vier kanten om uw huis lopen is dat behoorlijk irritant. Klein leed is groot leed voor hen die het treft.

 26. Brian

  Voor al die azijnzijkers hier..HAHAHA. Ik ga extra lang over mijn rondje doen straks om de overlast zo groot mogelijk te maken ;))

 27. Rottebert Peermans

  Ik vind iedereen irritant. Hardlopers, roeiers, skaters, wandelaars, automobilisten, binnenstadsbewoners, toeristen, fietsers, festivalmillennials, azijnzeikers. Van mij mogen ze allemaal de stad uit. Eigenlijk tolereer ik alleen mijzelf in de openbare ruimte.

 28. Karel5

  Onvoorstelbaar wat een gezeur hier, je woont in een stad en niet op de hei. Ik heb zelf ook jaren in Utrecht gewoond en ben verhuisd naar een stad buiten de Randstad. Niet perse vanwege de drukte, maar het bevalt mij uitstekend dat ik niet meer in de Randstad woon. In Utrecht kom ik nog steeds graag, in de stad waar ik nu woon worden ook regelmatig festivals en sportevenementen georganiseerd, ook hier klagen binnenstad bewoners steen en been vanwege die zogenaamde “overlast” ik vind dat wonderlijk. Want zoals hier terecht ook wordt gesteld: Niemand is verplicht om in een binnenstad te gaan wonen. Ik wens deelnemers en toeschouwers vandaag erg veel plezier bij deze prachtige loop.

 29. Fvr

  Prachtig dat dit soort evenementen worden georganiseerd in onze stad. Als binnenstadbewoner kostte het mij geen enkele moeite om me even aan te passen aan de verkeerssituatie.

 30. RB

  Helemaal niks mis met de singelloop. Leuk voor alle deelnemers en toeschouwers.

  Maar de gemeente heeft haar zaakjes weer eens niet op orde. Omdat ik dingen te doen had vandaag had ik gister opgezocht hoe de afzettingen bij mij in de buurt zouden zijn. Tot 1 uur kon ik de binnenstad uit. Maar toen ik om half 12 in mijn auto zat om deze ergens anders te parkeren was de enige uitrij-route afgesloten.

  Ook heb ik nooit een brief ontvangen over de afzettingen. De kaart met de afzettingen was lastig te vinden, en heel erg onduidelijk. En tenslotte besluit men om zich niet aan de gecommuniceerde afzettingstijden te houden. Chapeau

 31. Koel Hoofd

  @RB Dat is traditie in Utrecht.

  Het was nogal nat vandaag. Is deze happening vandaag niet volledig in het water naast de singels gevallen?

 32. Cor

  Tja, het enige zinnige wat je erover kunt zeggen is volgens mij dat dergelijke evenementen net zo bij het leven in de stad horen als de mensen die daarover willen zeuren.

  Rottebert verwoordt het hierboven eigenlijk wel geinig. Vervelend, al die andere mensen in de stad. 😜

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).