Zonnepanelen, elektrische auto’s en nieuwe diersoorten – Utrecht wordt steeds duurzamer | De Utrechtse Internet Courant Zonnepanelen, elektrische auto’s en nieuwe diersoorten – Utrecht wordt steeds duurzamer | De Utrechtse Internet Courant

Zonnepanelen, elektrische auto’s en nieuwe diersoorten – Utrecht wordt steeds duurzamer

Zonnepanelen, elektrische auto’s en nieuwe diersoorten – Utrecht wordt steeds duurzamer
De nieuwe wijk Merwede moet een voorbeeld worden voor circulair bouwen. Foto: Bas van Setten
De gemeente Utrecht heeft donderdag het Duurzaamheidsverslag van 2019 gepresenteerd. Uit het verslag blijkt dat Utrecht vorig jaar weer duurzamer is geworden dan 2018. Er kwamen meer zonnepanelen, groene daken en elektrische auto’s bij, maar ook werden er diersoorten ontdekt, die nog niet eerder in Utrecht zijn waargenomen.

De gemeente Utrecht heeft donderdag het Duurzaamheidsverslag van 2019 gepresenteerd. Uit het verslag blijkt dat Utrecht vorig jaar weer duurzamer is geworden dan 2018. Er kwamen meer zonnepanelen, groene daken en elektrische auto’s bij, maar ook werden er diersoorten ontdekt, die nog niet eerder in Utrecht zijn waargenomen.

Zonnepanelen en laadpalen

De gemeente heeft als doel gesteld om in 2025 op 20 procent van alle daken zonnepanelen te hebben liggen. Uit de nieuwe cijfers blijkt dat het doel in zicht komt: in 2019 lag op 13 procent van de Utrechtse daken zonnepanelen, terwijl dat in 2018 nog 9,5 procent was. Verder kwamen er in de stad bijna 200 laadpalen voor elektrische voertuigen bij. In 2019 stonden er 1.607 laadpalen, voor 7.175 elektrische auto’s. Het aantal elektrische voertuigen nam namelijk met 37 procent toe.

Groene daken

De aandacht voor groene daken in Utrecht was vorig jaar zelfs internationaal groot, toen 316 bushokjes in de stad voorzien werden van een groen dak. In 2019 werden daarnaast 69 groene daken aangelegd bij bedrijven en particulieren, met een totale oppervlakte van 3.623 m2. Groene daken zorgen voor de opvang van regenwater, isolatie in de winter, verkoeling in de zomer en ze zijn goed voor de biodiversiteit.

Natuur en dieren

72 procent van de Utrechters was in 2019 (zeer) tevreden over groen zoals grasveldjes en bomen in de buurt. Per huishouden was vorig jaar ongeveer evenveel groen en water beschikbaar als in 2018, namelijk 107 m2.

Verder is door de gemeente een inventarisatie gedaan van de natuur in gebieden waar nog niet veel over bekend is. Tijdens die inventarisaties werd een aantal soorten gevonden die nog niet eerder in de stad of provincie waren waargenomen. Dat waren onder meer wilde bijen, wespen en zweefvliegen. Volgens de gemeente wijst het voorkomen van deze soort erop dat het ecologisch beheer in Utrecht, zoals gehoopt, zorgt voor meer biodiversiteit.

Vervoer

In 2019 opende in Lage Weide een zogenoemde hub voor schoon goederenvervoer. Dat moet ervoor zorgen dat het vervoer van goederen naar de binnenstad steeds schoner wordt. Utrecht blijft daarnaast de stad met de meeste deelauto’s per 100.000 inwoners van Nederland. In 2019 waren er 4.265 deelauto’s in de stad. Dat is 1.209 deelauto’s per 100.000 Utrechters.

De gemeente

De gemeente Utrecht gebruikte in 2019 100 procent groene stroom, opgewekt door windturbines. Die stroom is nodig voor de lantaarnpalen, het stadskantoor en andere gemeentelijke gebouwen, zoals zwembaden. De gemeente wil daarnaast al haar eigen vastgoed voor 2040 duurzamer maken.

Het is de ambitie van de gemeente Utrecht om deze trend door te zetten. De gemeente maakt daarom jaarlijks een duurzaamheidsverslag om de stand van zaken te bepalen.

9 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Prachtig, alleen daar kunnen werkelozen niet van vreten noch kan een bedrijf ervan overleven…

  Jan van Zaanen: “Het water stond Utrecht voor de coronacrisis al aan de lippen”.

  Het is voorlopig klaar met deze waanzin. In plaats van nadenken over torren en windmolens dient de Gemeente zich bezig te gaan houden met massaontslagen. Je kunt natuurlijk niet je 4500 man in dienst houden waar 20% van alle bedrijven dit jaar nog om dreigen te kegelen met Rutte’s rampbeleid…en de staatsschuld in bizar tempo oploopt.

  De tijd van idealistisch hobbyen is voorbij. Het is tijd voor de economische botte bijl in het eigen vet.

 2. Jozzz

  @ Scherpschutter

  1.Nog niet zo heel lang geleden betoogde u dat duurzaamheid gewoon een nieuwe geldmachine is (en niet echt duurzaam), economische drijfveren vooral dus.

  Als dit zo is levert dit dus veel banen op. Verplaatsing van werkgelegenheid dus gewoon. Juist nu.

  2.En waarom zou de overheid mensen ontslaan die ze nodig heeft?

  Bedenk dat een groot deel van de kosten alsnog voor diezelfde overheid (lokaal en landelijk is) als mensen thuis komen te zitten.

 3. wollie

  een circulaire geïndustrialiseerde samenleving kan helemaal niet. het is één van de twee. maar als je dat zegt worden de solarhippies en vegameisjes boos

 4. Kerel

  @ Wollie

  Je denkt, we blijven gewoon lekker verder gaan met hokjesdenken en mensen tegen elkaar uitspelen?

  Lekkere ouderwetse generalisaties weer; solarhippies en vegamensjes.

  Ik ken trouwens zelf veel solaryuppen (en niet zo links stemmen, maar wel heel groen zijn) en veel duurzame mensen die wel een beetje vlees eten. Maar goed.

 5. Harry

  Micheal Moore geeft in zijn nieuwe docu een verhelderend beeld over deze materie.
  https://planetofthehumans.com/

 6. Toine Goossens

  @Scherpschutter,

  Alle bedrijven die alleen het botte instrument van de botte bijl gebruikten zijn failliet. Uw waarneming van de economische realiteit loopt ver achter. Andere bril kopen?

 7. Scherpschutter

  @Toine Goossens 11:46

  Daarmee demonstreert u opnieuw dat u niet zo veel verstand van economische zaken en bedrijfsvoering hebt (uw rekensom inzake de zonnepanelen was al een duidelijk signaal) , want zulks hangt uiteraard volledig van de specifieke situatie van een bedrijf af (solvabiliteit kt/lt), eigen vermogen, cashflow, omzetverwachtingen, schuldpositie, historische winstgegevens, productiecapaciteit, winstmarges, timing, lastenverdeling, organisatiestructuur, automatiseringsmogelijkheden, etc etc) of een spreekwoordelijke botte bijl door het personeelsbestand nuttig is of juist schadelijk. Het is in ieder geval stringente nonsens om te stellen dat ieder bedrijf dat een botte bijl gebruikte failliet is. Hoe krijgt u het uw toetsenbord uit…

  Bovendien hebben we het hier niet over een bedrijf, Toine, maar over een Gemeente. Een organisatie die zelf letterlijk geen Euro verdiend, maar haar bestaansrecht 100% ontleent aan haar unieke vermogen om geld van burgers en bedrijven in te vorderen, waar burgers en bedrijven natuurlijk niet beter van worden, en al helemaal niet in de ernstigste economische crisis sinds ’29…Burgers en bedrijven hebben nu behoefte aan zoveel mogelijk van hun geld in de eigen zakken, niet in de zakken van improductieve ambtenaren.

 8. Pee

  Utrecht word er niet duurzamer op en al het groen is al gehalveerd.
  Degenen die dit wel duurzaam achten gaan vanzelf wel inzien dat het niet duurzamer is ,de tijd zal het leren.

 9. Toine Goossens

  @Scherpschutter,

  U bent duidelijk niet bekend met de studies over de succes- en faalfactoren van bedrijven. Dat heeft namelijk weinig met economie, maar meer met psychologie, sociologie en boerenverstand te maken. Verdiep u erin, er gaat een wereld voor u open. Het boek van Daniel Kahneman: ‘Ons feilbare denken’, is een aanrader. Hij is de enige Nobelprijswinnaar voor economische theorie, die ook een Nobelprijs voor zijn onderzoek naar het nemen van beslissingen ontving.

  Overigens ik ben u voor u.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).