Zonnepanelen op dak Antoniushof van Bo-Ex al jaren niet aangesloten Zonnepanelen op dak Antoniushof van Bo-Ex al jaren niet aangesloten

Zonnepanelen op dak Antoniushof van Bo-Ex al jaren niet aangesloten

Zonnepanelen op dak Antoniushof van Bo-Ex al jaren niet aangesloten
Het Antoniushof. Foto: Robert Oosterbroek
Het leek zo mooi; duurzaam stroom opwekken via zonnepanelen op het dak. Dat dacht ook woningcorporatie Bo-Ex. Drie jaar geleden begon de aanleg van 152 zonnepanelen op het dak van het Antoniushof in Utrecht. De panelen werden echter niet aangesloten.

Het leek zo mooi; duurzaam stroom opwekken via zonnepanelen op het dak. Dat dacht ook woningcorporatie Bo-Ex. Drie jaar geleden begon de aanleg van 152 zonnepanelen op het dak van het Antoniushof in Utrecht. De panelen werden echter niet aangesloten.

Bewoners wonen mooi in het voormalige Antoniusziekenhuis in de Schildersbuurt nabij het Rietveld Schröderhuis. Het gebouw is een gemeentelijk monument en kent een rijke geschiedenis. Tegenwoordig zijn er 122 woningen die beheerd worden door woningcorporatie Bo-Ex.

Ongeveer drie jaar geleden wilde Bo-Ex graag investeren in het verduurzamen van het gebouw en liet daarom 152 zonnepanelen plaatsen. Van de 152 panelen waren er 60 bedoeld voor twee nul-op-de-meter-woningen.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Zonnepanelen op het dak van het Antoniushof.

Kabels

Na het nodige kluswerk lagen alle panelen op het dak, klaar om stroom te oogsten van de zon. Maar wat bleek; er bleken geen juist kabels te zijn en dus konden de panelen niet gebruikt worden. Bo-Ex geeft aan dat Stedin ‘problemen heeft met het energienet’.

De woningcorporatie legt verder uit waarom de panelen niet aangesloten konden worden: “Stedin gaf aan dat het geen probleem opleverde met de huidige kabels en netwerk, later bleek het toch een probleem te zijn. De huidige kabels hadden onvoldoende capaciteit en moesten alsnog verzwaard worden.”

Asbest

Het bleek echter lastig om zo maar een paar nieuwe kabels te trekken: “Daarbij kwam het volgende probleem aan de orde, de kabels moesten via de kelder door de schacht naar boven worden getrokken. In de kelderruimte was asbest aangetroffen en dit moest onderzocht worden.”

Het asbest zorgde voor verdere vertraging; er moest een compleet asbestinventarisatie worden uitgevoerd, een saneringsplan worden opgesteld en overleg gevoerd worden met andere partijen. “Je begrijpt wel dat er dan veel tijd overheen gaat”, aldus Bo-Ex.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Reactie Stedin

Stedin bevestigt dat de kwestie op het Antoniushof complex is, maar bestrijd wel dat er problemen zijn met het netwerk. “Het energienet dat daar ligt functioneert gewoon goed.”

Een woordvoerder van Stedin laat verder weten: “Het verzoek om de zonnepanelen aan te leggen is bij ons in februari 2018 binnengekomen. Wij zijn hiermee aan de slag gegaan en toen bleek dat er asbest zat in de ruimte waar wij nieuwe kabels moesten aanleggen. Het saneren hiervan – Stedin mag dit niet uitvoeren – neemt veel tijd in beslag.”

Eind mei 2019 was deze klus geklaard. Daarnaast hebben enkele woningen om een verzwaring van de aansluiting gevraagd, waardoor Stedin een nieuwe kabel door het hele gebouw, inclusief andere woningen, moest trekken.

“Onze opdrachtgever moet ervoor zorgen dat er mantelbuizen worden geplaatst. Er zijn hier dus meerdere partijen betrokken bij het uiteindelijke aansluiten van die panelen. Momenteel vindt er afstemming plaats tussen Stedin, de installateur en de bewoners (Bo-Ex) om al die werkzaamheden met zo min mogelijk overlast voor de bewoners uit te voeren.”

Complex

Alle partijen benadrukken dat het aanleggen van de panelen een gecompliceerde klus is. Stedin zegt daarover: “Deze casus is gecompliceerder dan je op het eerste gezicht zou denken met veel afhankelijkheden, waardoor dit niet één-twee-drie is gefikst.”

13 Reacties

Reageren
  1. Scherpschutter

    Ach, na een jaar of 100 zijn ze wel terugverdiend. Een kniesoor die hier over valt.

  2. Toine Goossens

    In onze dichtgeregelde en dichtgetimmerde samenleving ligt de dader altijd op het kerkhof. In een anoniem door de gemeente betaald graf.

  3. JdV

    Gelukkig verhoogt BoEx uiteraard wel elk jaar de huur met vele procenten. Dat geld kunnen ze prima gebruiken voor dit soort blunder-projecten.

  4. Lombokker

    De capaciteit van het netwerk van elektriciteitskabels in Nederland gaat een groot probleem worden bij de energietransitie. In het noorden van het land kunnen projecten met zonnepanelen niet worden uitgevoerd omdat erg domweg niet genoeg kabels liggen om de opgewekte elektriciteit bij de gebruikers (Randstad) te krijgen.

    Lokaal wordt het ook een probleem als er wijken van het gas af gaan, want dan zaal het netwerk ter plaatse minimaal moeten worden verdubbeld in capaciteit. Dat gaat vele miljarden kosten, en zal ook veel overlast opleveren omdat hele straten moeten worden opgebroken om die leidingen te kunnen leggen.

    We zien hier op kleine schaal wat er mis kan gaan als je van tevoren niet goed nadenkt over wat er mogelijk, en technisch haalbaar is. Als de groene wensdenkers het voor het zeggen krijgen houd ik daarom mijn hart vast als ik alleen al denk aan wat voor (financiële) rampen dat op gaat leveren.

    Voor alle duidelijkheid: ik ben geen klimaatontkenner, mijn huis is goed geïsoleerd, ik kook al jaren op inductie en er liggen hier een paar zonnepanelen op het dak. Energietransitie is zeker nodig, maar laat dat alsjeblieft over aan de techneuten die er verstand van hebben, en niet aan drammende politici.

  5. Gerard Brugmans

    Managers en projectleiders kunnen tegenwoordig heel goed uitleggen waarom iets niet kan. Het afschuiven van verantwoordelijkheden is tot kunst verheven in die kringen. Dat lijkt me een vreselijk bestaan, alsmaar dingen niet doen, uitstellen, naar elkaar wijzen en de boel afschuiven, om vervolgens alles nog maar een keer met elkaar ‘af te stemmen’ om het toch nog een beetje op drukdrukdruk werk te laten lijken.

  6. Hugo Aylva

    Als Bo-Ex-huurder kan ik alleen maar zeggen dat dit weer een typische Bo-Ex-actie is. Ik kan er een boek mee vullen. Het enige wat ze – zoals JdV al terecht aangeeft – kunnen is jaarlijks de huur verhogen. Het valt me nóg mee dat de bewoners niet de schuld krijgen van dit alles. Doorgaans worden alle verantwoordelijkheid én de kosten in de schoenen van de huurders geschoven.

  7. Harry

    De subsidie is voor het plaatsen van hoog giftige zonnecellen, niet voor het aansluiten. Niet aansluiten is veel veiliger voor dakwerkers en brandweer en zo kan er ook geen kortsluiting ontstaan.

    Dus perfect! Behalve de sanering van de zonnecellen. Het is maar afwachten dat dat tzt niet milieu belastend zal gebeuren.

  8. R

    Tja, niemand zei dat onze stad energieneutraal maken een peuleschil zou zijn. Vooral bij bestaande bouw zal heel vaak per geval gezocht moeten worden naar een oplossing. Precies hierom zijn bedrijven fan van het bouwen van zonnepanelen op weilanden, daar hoef je immers niet op bouwkundige zoektocht hoe panelen met hoofdkabels van een energiebedrijf te verbinden. Op weilanden is het tevens heel gemakkelijk en veel veiliger zonnepanelen te onderhouden, daar je niet van een dak kan vallen.

  9. Antonius

    Ze mogen het gebouw ook wat beter isoleren, alle energie die ik verstook loopt zo weer tussen de kieren door en mn enkel glas helpt ook al niet mee…

  10. El

    Bo Ex is veruit de meest on sociale woningbouw vereniging. In de toplaag zitten aardig wat mensen die er een potje van maken. En niemand die ze stopt. Niet met de blunders van dit project of anderen. Als ze ergens onderuit kunnen dan doen ze het. Het word tijd dat deze woningbouwvereniging eens ter orde wordt geroepen voor hun beleid. Alleen wie trekt deze handschoen aan?

  11. v Harinck

    En weet je wat het geval is? Zonnepanelen KUNNEN ER NIET GOED TEGEN om aan de zon (intens licht) blootgesteld te worden ALS ZE NIET AANGESLOTEN ZIJN, en dus de energie die ze opwekken niet kwijt kunnen. Het is zelfs zo dat wel wordt beweerd dat je zonnepanelen nog beter kunt KORTSLUITEN dan ze onaangesloten voor langere tijd aan zonlicht blootgesteld kunt laten zonder dat ze hun energie kwijt kunnen. Ik denk persoonlijk dat je er dan beter een ‘bank’ zware weerstanden tussen zet, die zich dan gedragen als kunstmatige belasting en die de opgewekte elektriciteit in warmte kunnen omzetten in plaats van dat de opgewekte stroom die nergens heen kan degradatie in de panelen zelf gaat veroorzaken. Ik neem maar even aan dat degenen die het aanleggen en onderhoud/beheer doen dat ook weten en daar dus wel voor gezorgd zullen hebben, maar als dat niet zo is heb je best kans dat de panelen na enige jaren ondertussen eigenlijk al vrijwel waardeloos zijn..

  12. Jan

    Als de meeste huizen zonnepanelen laten plaatsen en aan sluiten draait de meter terug, en zijn verzwaarde kabels niet nodig.
    Goede Chinese panelen goede trafo’s ,een Chinese electric auto en alles gaat goed.
    Schone lucht,minder lawaai, geen benzine of dieseldampen, de Chinese. Regelen het allemaal geen Klaver,of Jetten deze gastjes hebben dat inzicht niet ,over 10 jaar of eerder is het zover. Ook vracht auto’s bussen etc.

  13. Andre

    overdrijven is in kunst verheven in ons land. De echt grote vervuilers worden ontzien vanwege economisch belang, Geld dus. Wat alle auto,’s in een jaar vervuilen in Rotterdam vervuild 1 cruise boat op 1 dag. Maar ja, alles draait om geld. En dan hebben we het nog niet over de vliegtuigen gehad. Waar gaan we straks het afval laten van de accu’s? Niemand wil hier een antwoord op geven…. Zoals altijd… Kop in het zand en we zien dan wel weer. Intussen plukken Jan met de pet kaal met belastingen voor de groots mogelijke onzin. Welkom in Holland!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).