Zorgen om doorkijk in toekomstige Stadskamer Hoog Catharijne | De Utrechtse Internet Courant Zorgen om doorkijk in toekomstige Stadskamer Hoog Catharijne | De Utrechtse Internet Courant

Zorgen om doorkijk in toekomstige Stadskamer Hoog Catharijne

Zorgen om doorkijk in toekomstige Stadskamer Hoog Catharijne
De Stadskamer in Nieuw Hoog Catharijne op toekomstbeeld. De doorkijk naar het water lijkt een stuk minder groot te worden.
In het nieuwe Hoog Catharijne, dat vorige week nog in het nieuws was omdat het zou instorten, komt in de zogeheten Stadskamer een glazen vloer zodat er in de singel gekeken kan worden. Deze lijkt echter een stuk minder groot te worden dan in eerste instantie beloofd. 

In het nieuwe Hoog Catharijne, dat vorige week nog in het nieuws was omdat het zou instorten, komt in de zogeheten Stadskamer een glazen vloer zodat er in de singel gekeken kan worden. Deze lijkt echter een stuk minder groot te worden dan in eerste instantie beloofd. 

Dat concludeert het goed geïnformeerde blog Bouwput Utrecht (BU), dat al jaren de ontwikkelingen in het stationsgebied op de voet volgt. Op de impressies die Klepierre (voorheen Corio) heeft verspreid valt een grote bak te zien waarin men kan neerkijken op de singel. Uit foto’s blijkt nu dat er grote balken zijn aangelegd waar de doorkijk zou moeten komen. Zodoende lijkt er van het beloofde beeld (foto boven) weinig terecht te komen.

In 2012 heeft de gemeenteraad vastgesteld dat er 250 vierkante meter glazen vloer moet komen in het nieuwe Hoog Catharijne. In een motie een jaar later heeft toenmalig GroenLinks-raadslid Chiel Rottier zijn zorgen nog eens geuit over de invulling van deze 250 vierkante meter, omdat dit nergens was vastgelegd.

Volgens BU is de invulling van de doorkijk-gaten anders geworden omdat Klepierre de hal ook wil gebruiken voor evenementen waar een grotere belastbaarheid voor nodig is. Om dat te realiseren zijn de zwaardere balken nodig.

De Stadskamer gezien vanaf de buitenkant
De Stadskamer gezien vanaf de buitenkant

Gekoppelde berichten

23 Reacties

Reageren
 1. Jordy

  Eeuwig zonde.

 2. waldorff

  Ik blijf het maar herhalen; in de raad zitten zwaar incompetente bestuurders die niet tegen de geldwolfen van Corio/Kleppiere opkunnen, zie dit filmpje over wat ons ooit is toegezegd en kijk (en huiver)wat daar nog van over is:
  https://www.youtube.com/watch?v=VpMz8y-4d0M

 3. cas

  Dit stukje singel wordt gewoon een overdekt riool, erg jammer als je het vergelijkt met het deel vanaf Paardeveld tot aan tivoli

 4. Corrie Huiding-Stomp

  En weer worden we in de maling genomen, het was te voorspellen!!
  Ik had niets anders verwacht van Corio/Kleppiere.

 5. herman

  Artist impressions zijn altijd fantastisch mooi, alleen wordt hetgeen men wil laten zien beter in beeld gebracht dan te verhullen punten.
  Op de artist impression zijn de balken wel wazig zichtbaar, toch valt de frisse schone hal, de moeder en dochter en de rondvaartboot het meeste op.

  Al het vuil dat straks zowel in de hal als in die betonnen stinkende tochtgoot (oftewel het stuk Singel onder de hal) is ook nog niet zichtbaar.

 6. Niels Bokhove

  Ik ben nooit een echte activist geweest, maar als je het gedegen en indrukwekkende filmpje “Beloftes die schuld maken” (dank, Waldorff) ziet, dan komt er maar één idee bij me op: een VOLKSOPSTAND! Het is absoluut schandelijk, hoe een volstrekt incompetente gemeenteraad zich al die jaren heeft laten misleiden door het Corio/Klépierre-geboefte en door B & W. Die raad zit er namens en voor de burger, maar heeft al die tijd zitten slapen.
  Indertijd bereidde ik een debat voor over HC bij debatcentrum TUMULT en sprak daarvoor met een hoge piet van (toen nog) Corio. Hij erkende spontaan: “Ach, meneer, wij zitten hier jaren in onze functie, een wethouder [toen Walther Lentink van Leefbaar(!) Utrecht] maar vier jaar.” M.a.w.: wij overrulen ze met gemak met onze kennis van zaken, ervaring, ambities en geld.

 7. Dennis

  @Waldorff: Dank voor de link naar dat filmpje! Zo was inderdaad plan 1 en plan A ooit opgezet. Lachwekkend wat ze er van hebben laten maken

 8. Joris

  Bedankt voor de link naar het filmpje. Zeer educatief!

 9. Michiel

  Een klein stukje extra duiding n.a.v. het gelinkte filmpje:

  Het is duidelijk dat ons – zowel in het referendum alsmede het daarop volgende masterplan uit 2003 – twee transparante, relatief kleinschalige traverses over de herstelde singel zijn beloofd.

  Dat we nu met een volgestouwde Catharijneknoop van 120 meter breed worden opgezadeld is uiteraard volledig terug te leiden naar Corio / Klépierre. Je kan al raden wat hun positie in alle planningsdiscussies was: we willen best meewerken en vernieuwen, maar dan moeten we wel [x] extra meters krijgen.

  Extra meters is nog tot daar aan toe, maar die hadden niet per se op die plek hoeven komen. Het college (“de gemeente”) is destijds veel te meegaand geweest. De commissie welstand heeft iedere keer het ontwerp van de Catharijneknoop afgekeurd: het was niet te verenigen met wat er op die plek had moeten komen. Helaas besloot de gemeente de commissie te overrulen wegens de o.a. zwaarwegende economische impact. Meer details rondom deze zeer belangrijke beslissing kun je in dit Bouwput Utrecht artikel lezen: http://www.bouwpututrecht.nl/2012/11/21/welstand-bij-in-stof-over-catharijneknoop/

 10. Jan Scherjon

  Ik hoop dat de leegloop van winkels gestadig doorgang vind en dat Corio zo zijn eigen graf graaft !
  Wat zijn wij burgers belazerd keer op keer door de gemeenteraad ,ook zij zitten binnen kort in de schaduw als dat monterlijke gebouw voor hun neus staat klaar is , daar geniet ik dan maar van in plaats van het beloofde groen !

 11. Kees Truijens

  Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Dat is het slotwoord in het indrukwekkende filmpje dat Waldorff hier plaatst. Let wel, het was op 18 maart 2011 al beschikbaar. Op dat moment was er wellicht, met voldoende politieke wil (of macht?), nog iets aan te doen geweest.
  En dan gaat het filmpje niet over wat er inmiddels ondergronds is gebeurd. Een reusachtige parkeergarage, die gevoed moet worden door twee wegen die jaar in jaar uit op de lijstjes met te zware luchtverontreiniging voorkomen…
  En nu? Het is nog maar de vraag of al die nieuwe winkelruimte wel in gebruik genomen gaat worden. De jongste generatie koopt heel veel op het internet, schaft op een latere leeftijd een auto aan en is op zoek naar een authentiekere winkelervaring dan geboden kan worden in een betonnen complex gevuld met winkels van grote ketens. Je zou er leedvermaak over kunnen hebben als Corio/Klépierre het lid op de neus zou krijgen, maar aantrekkelijk wordt het niet om door dat enorme deels leegstaande complex naar het station te lopen.

 12. John

  Dat de Utrechtse gemeenteraad bevolkt wordt door goedwillende incompetente bestuurders is al lang bekend. Maar dat dit telkens maar weer bewezen wodt is toch wel dramatisch. Bah.

 13. Joop

  Waarom klaagt iedereen dat de nieuwe binnenstad anders wordt dan beloofd. Besef eens een keer met de linkse kliek die Utrecht al jaren regeert, dat onze oude centrum al jaren verkracht is en helaas niemand die ook maar moeite doet dit enigszins in ere te herstellen. Maak alles maar beton en glas, en van de oude (nieuwe) singel een smalle betonnen bak. Ga zo door en het we worden Almere de tweede.

 14. A. Oldenburger

  Hoog Catharijne was al niet mooi, maar wordt nu helemaal een groot gedrocht.
  Waar is het mooie Utrecht gebleven???? Zo verschrikkelijk zonde al dat betonnen kubussen. Sfeerloos!

 15. Mick

  Hoewel ik het poortgebouw ook verre van fraai vind, toch even een tegengeluid:

  Het ‘beruchte’ filmpje is zeer demagogisch van aard en bekijkt alles maar vanuit 1 perspectief:
  – kwaliteit van buitenruimte zit hem in de inrichting en niet sec in het aantal m2 dat bebouwd is. Het Vredenburgplein voelt nu veel meer als fijn stadsplein dan de vormeloosheid die het had 8 jaar geleden.
  – schaduw is er overal. Het Tivoli-terras dat volgens het filmpje zogenaamd in de schaduw ligt en daarmee waardeloos zou zijn, ligt dat allerminst en is zonder meer een succesnummer vanaf dag 1.
  – de totale singel is bij afronding in 2019 ca 5,5 km in lengte. Wie denkt dat de 110 meter overkapping (=2%) een rondvaart/boottocht door Utrecht compleet verziekt mist denk ik toch echt de boot…
  – grote winkelcentra lijken welhaast altijd verguist te worden. Ook dit is niet mijn smaak, maar toch zijn ze over algemeen een groot succes. Dit geldt voorzowel HC net zoals dit voor Zuidplein in Rotterdam geldt. Overigens heeft overdekt en dus droog winkelen zonder fietsen en vrachtwagens in het straatbeeld voor veel mensen ook zo z’n waarde.

  Nogmaals ik ben het niet helemaal eens met alles wat er in het Stationsgebied gebeurt of staat te gebeuren. De mate waarop alles door veel mensen die reageren op dergelijke berichten in een kwaad daglicht wordt geplaatst lijkt me wat overtrokken.

 16. DV

  Ik snap de teleurstelling, maar niet de plotselinge verontwaardiging. Dit zag toch zelfs een blinde al aankomen. Voor degenen die dit soort plannen altijd enthousiast verwelkomen en achteraf zeuren zal ik nog een paar verassingen verklappen:
  1) Het glas zal niet zo transparant zijn als op de renders
  2) De zon zal niet altijd schijnen
  3) Er zullen ook gekleurde en oude mensen komen
  4) Er zullen op den duur ook bewakers komen te staan
  5) Niet alle winkelruimte zal verhuurd worden

  De reden dat architecten dit op de renders anders weergeven, is dat plannen daardoor beter verkopen. Het feit dat men zich nu pas realiseert dat het raam naar de gracht niet zo open wordt, is een teken dat deze strategie effectief is.

  Om diezelfde reden is bij de renders van het terras bij TivoliVredenburg een rij bomen ingetekend om die steenpuist van HoogCatherijne (Media Markt) te verbloemen. Of is al die tijd een restant van de fundering aangegeven geweest (later bleek het “plotseling” te duur om dit te realiseren).

  Binnenkort is het hier een groot Almere…

 17. Niels Bokhove

  Ik heb vandaag een email naar de Gemeenteraadsleden gestuurd met het verzoek naar deze DUIC-pagina en naar het Youtube-filmpje te kijken en “zich dan te gaan schamen”. De assistent-griffier antwoordde dat ze mijn verzoeken heeft doorgestuurd.
  Nu een eventuele reactie afwachten!

 18. Mick

  Hoewel ik het poortgebouw ook verre van fraai vind, toch even een tegengeluid:

  Het ‘beruchte’ filmpje is zeer demagogisch van aard en bekijkt alles maar vanuit 1 perspectief:
  – kwaliteit van buitenruimte zit hem in de inrichting en niet sec in het aantal m2 dat bebouwd is. Het Vredenburgplein voelt nu veel meer als fijn stadsplein dan de vormeloosheid die het had 8 jaar geleden.
  – schaduw is er overal. Het Tivoli-terras dat volgens het filmpje zogenaamd in de schaduw ligt en daarmee waardeloos zou zijn, ligt dat allerminst en is zonder meer een succesnummer vanaf dag 1.
  – de totale singel is bij afronding in 2019 ca 5,5 km in lengte. Wie denkt dat de 110 meter overkapping (=2%) een rondvaart/boottocht door Utrecht compleet verziekt mist denk ik toch echt de boot…
  – grote winkelcentra lijken welhaast altijd verguist te worden. Ook dit is niet mijn smaak, maar toch zijn ze over algemeen een groot succes. Dit geldt voorzowel HC net zoals dit voor Zuidplein in Rotterdam geldt. Overigens heeft overdekt en dus droog winkelen zonder fietsen en vrachtwagens in het straatbeeld voor veel mensen ook zo z’n waarde.

  Nogmaals ik ben het niet helemaal eens met alles wat er in het Stationsgebied gebeurt of staat te gebeuren. De mate waarop alles door veel mensen die reageren op dergelijke berichten in een kwaad daglicht wordt geplaatst lijkt me wat overtrokken.

 19. jos stelling

  Helemaal eens met Niels B.
  Utrecht is “verhoerd”. De Spoorwegen, Jaarbeurs, Corio cs en ambtenaren hebben het hier al zoveel jaren voor het zeggen. De politiek is incompetent, visieloos en traditioneel opportunistisch. Dus kijkt de Utrechter al decennia lang verbijsterd en machteloos toe. De geschiedschrijving zal hier straks een genadeloos oordeel over vellen en duidelijk maken hoe iets niet moet.

 20. BdV

  Ja, dit is toch wel ernstig. Dat er hier en daar misschien wel eens geld en macht wordt gebruikt om zaken buiten bereik en buiten het zicht van het volk krom te buigen is nog tot daar aan toe, maar dit gaat decennia lang vol in beeld staan, om duidelijk te maken dat het volk niets voorstelt en er maar beter aan kan wennen dat het niets te zeggen heeft.

 21. Dirk

  Lekker makkelijk zo oordelen over politici. Uiteindelijk maken ze een pragmatische afweging om Utrecht vooruit te brengen. En ja natuurlijk maken politici fouten en zijn ze niet zo geslepen als kleppiere, maar laten we alsjeblieft gebalanceerd blijven oordelen.

  Politici moeten meerdere belangen afwegen en vervolgens ook nog eens brede coalities opzetten met partijen die ideologisch niet heel dichtbij liggen, dus ook zij zelf zijn vaak niet blij met alle aspecten van een beslissing. Ze realiseren zich echter wel dat iedereen deels zijn of haar zin heeft gekregen en dat we netto met zijn allen vooruit zijn gegaan.

  Het zou mooi zijn als de klagers zich zouden realiseren en het zouden waarderen dat het ook aan onze politici (en de gemeente) te danken is dat we in een van de meest competitieve en welvarendste regio’s van de wereld wonen. Je moet echt een compleet in jezelf gekeerd perspectief op de wereld hebben om met dit gegeven in het achterhoofd zo hard over politici te oordelen zoals sommigen hier nu doen.

  Ik deel overigens de kritiek op Kleppiere die waar het maar kan de gemeente dwarsligt met bezwaarschriften zodat de gemeente extra autoparkeerplekken bij ze huurt en concurrenten tegengewerkt worden.

  Voor mij is het duidelijk dat we hier als burgers maar ook gemeente/politiek een actievere rol in moeten gaan spelen en deze commerciële partij in het defensief moeten gaan dwingen.

  Het enige waardoor ze misschien weer met hun benen op de grond komen te staan is door met zijn allen niets meer te kopen in Hoog Catharijne (en dit ook te melden aan de winkels) tenzij ze publiekelijk afstand doen van dat ‘strongarm’-gedrag (zoals het indienen van ‘offensieve’ bezwaarschriften gericht tegen andermans plannen die hen niet direct raken).

  Daarnaast wordt het tijd om de politieke partijen te benaderen met de vraag hoe zij de rol van Kleppiere op het moment zien, welk gedrag ze ongewenst vinden en of ze van plan zijn iets daaraan te doen.

  Wat mij betreft gaat elke toekomstige politieke coalitie Kleppiere via de gemeente actief bestrijden met stiptheidsacties wat betreft controles op voorschriften en vergunningen, totdat ze publiekelijk verklaren te kappen met bezwaarschriften richting concurrenten en gemeente.

  Wat mij betreft gaat de gemeente los van wat Kleppiere belooft rondom bezwaarschriften een actief beleid voeren om de entrees naar de binnenstad rondom smakkelaarsveld en moreelsepark veel aantrekkelijker en levendiger te maken zodat mensen niet de facto door hoog catharijne heen lopen maar er ook omheen gaan lopen. Kom maar op met die trappen van de moreelsebrug richting de perrons. Investeer maar enkele tienduizenden Euro’s in borden en bewegwijzering rondom en in het station om mensen via de noordertunnel, smakkelaarsveld, moreelsebrug en moreelsepark naar buiten te leiden.

  Overal waar Kleppiere de gemeente nodig heeft is het tijd om tegen te werken en waar mogelijk lege gebouwen op te kopen en stukje bij beetje weer laagbouw te realiseren en groen te planten (te beginnen met het v&d-gebouw aan de singel, wat een gedrocht is dat).

  De entree naar de binnenstad is van ons en niet van Kleppiere en de politiek mag daar wat mij betreft duidelijk stelling tegen gaan innemen.

 22. Barend B

  @ Dirk

  Wereldvreemd. Totaal.

 23. Dirk

  @Barend B.
  Ik kan weinig inhoudelijks met je bijdrage. Ik heb niet de indruk dat je geinteresseerd bent in een discussie dus ik laat het hier ook maar bij.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).