Een groot deel van de Utrechtse gemeenteraad vraagt aandacht voor de huisartsenzorg in Kanaleneiland. Eerder dit jaar uitten bewoners en huisartsen al hun zorgen over de huisartsenzorg op twee locaties in de Utrechtse wijk, schijven de acht fracties. Er is namelijk onzekerheid over de toekomst van twee praktijken, met name die op de Bernadottelaan.
“Op Kanaleneiland spelen verschillende ontwikkelingen die een risico vormen voor de toekomst van voldoende en goede huisartsenzorg in de wijk”, constateren de Utrechtse fracties. Het gaat om twee locaties: het gezondheidscentrum aan de Marco Pololaan en aan de Bernadottelaan.
Over die laatste locatie trok de Utrechtse huisarts Nanja Danhof begin dit jaar aan de bel. Ze deed haar verhaal bij verschillende Utrechtse media. Zo vertelde ze aan het AD dat zij en haar collega’s vorig jaar te horen kregen dat ze moeten verhuizen. De pandeigenaar wil er honderden appartementen van maken. Een nieuwe locatie hebben ze nog niet. “Als het zo doorgaat, zitten negenduizend Kanaleneilanders zonder huisarts”, zei Danhof tegen de krant.
In het gezondheidscentrum werken niet alleen huisartsen, maar bijvoorbeeld ook fysiotherapeuten en diëtisten en er is een apotheek. Het huurcontract loopt nog twee jaar, maar of er dan een nieuwe plek voor ze is in de wijk, is nog onduidelijk.
Geen makkelijke opgave
De gemeente kan daarbij naar eigen zeggen maar een beperkte rol spelen, omdat huisartsen volgens de wet worden gezien als ondernemers. Wel wil de gemeente “doen wat mogelijk is”.
“Bij de situatie in Kanaleneiland zijn we als gemeente stevig betrokken en hebben we verschillende acties ondernomen. Er is bestuurlijk en ambtelijk veelvuldig contact met de huisartsen Utrecht Stad (HUS), de gezondheidscentra en betrokken ontwikkelaars over de situatie in Kanaleneiland.”
Zo is er een externe procesbegeleider aangesteld, meldt de gemeente. Diegene “zal samen met de huisartsen van het gezondheidscentrum Kanaleneiland de mogelijkheden voor toekomstige huisvesting onderzoeken”. Dat is geen makkelijke opgave, zegt de gemeente, onder meer doordat er een groot pand nodig is van 2500 vierkante meter.
Maatschappelijke functie
De andere locatie, het gezondheidscentrum aan de Marco Pololaan, heeft ongeveer 10.000 patiënten. Voor die plek zijn er ook nieuwbouwplannen, maar daarin staat al wel dat er ook een gezondheidscentrum met verschillende voorzieningen en een buurtcentrum komt.
“Voor het plan Marco Pololaan 111-117 is in december 2023 het bestemmingsplan vastgesteld met daarin ook een maatschappelijke functie”, meldt de gemeente. “Het bestemmingsplan maakt daarmee de bouw van een nieuw gezondheidscentrum mogelijk. […]”
‘Een van de opties’
Aan de Bernadottelaan heeft de gemeente niets te zeggen over de contracten die tussen de huurder en verhuurder worden gesloten. “In de omgevingsvisie Kanaleneiland en Transwijk is echter aangegeven dat bij eventuele herontwikkeling van het winkelcentrum het behouden van het zorgcentrum belangrijk is.”
Tegen het AD zei de vastgoedbelegger dat hij inziet dat het gezondheidscentrum belangrijk is. “Het past ook goed in onze visie. We zitten nu nog in de ontwerpfase en een ontwerp mét gezondheidscentrum is een van de opties. De vraag is nu of we er met de gemeente en financieel uit gaan komen.”
Gekoppelde berichten
Gezondheidscentrum en 240 nieuwe woningen aan Marco Pololaan in Utrecht
Aan de Marco Pololaan in Utrecht komt nieuwbouw met een gezondheidscentrum met verschillende voorzieningen, een…
Deel van Utrechtse buurt Kanaleneiland wordt groener en verkeersveiliger
Het deel van Kanaleneiland dat in de omgeving van de Bernadottelaan en Bevinlaan ligt, moet…
7 Reacties
ReagerenDe gemeente ontwikkeld pand Van Broese, huurt een pand op de gracht, blokeert bouw Ravel etc etc. Dat zijn allemaal geen taken voor het bestuur van Utrecht. Een locatie aanwijzen kan wel. daarna: stop. Maar…. Utrechters kiezen een bestuur wat dit doet. Dus? Niet zeuren, gewoon ergens naar de huisarts en misschien is nadenken als je gaat stemmen?
@Marcel,
Bedoelt u dat patiënten probleemloos zomaar ergens anders een huisarts kunnen gaan kiezen?
Gemeente is geen partij waar een huisarts, tandarts, schoonheidsspecialist, kapper of wat voor ondernemer dan ook rekening mee hoeft te houden mits het binnen de regels van bestemmingsplan en vergunning valt.
Huisartsen kunnen prima zelf grond of pand kopen.
Zorgen voor essentiële lokale voorzieningen behoort tot de kerntaken van de gemeente. Kunstwerken heen en weer slepen en geld doneren aan een land op een ander continent niet.
Student in Utrecht, u weet dat u een tekort heeft van 21 miljoen? Geen dekking? Kerntaak gezondheids zorg? Dat doet het landelijk bestuur. De gemeente Utrecht hoeft echt niet een onderkomen te zoeken voor huisartsen. Die kunnen met z’n 10en makkelijk 2 miljoen lenen. Hebben ze ook een aftrekpost dan betalen ze niet alleen maar inkomsten belasting over bruto salaris. Als student fiscaal mogelijkheden zou u dat toch weten?
@StudentinUtrecht
Een gemeente is geen bedrijf, is zelfs geen zorgministerie en weet ook werkelijk helemaal niets van zorg… Er werken ambtenaren, geen gelouterde zorgspecialisten of zorgondernemers. Nul komma nul expertise, en in die hoedanigheid wellicht wel de allerlaatste partij die zich hiermee zou moeten bemoeien…
Die huisartsen redden zich echt wel. Twee jaar de tijd om een nieuw pand te vinden. Een oceaan aan tijd. Kom op zeg…Dat mag toch geen probleem zijn toch voor een beetje ondernemer, die dit huurcontract bovendien ook vrijwillig is aangegaan en op voorhand al wist van de einddatum…?
Ik zit me overigens ook wel af te vragen waar een klein huisartsenpraktijkje, een handje vol diëtisten en fysiotherapeuten en een apotheekje in godsnaam 2500m2 (!) aan oppervlakte voor nodig hebben….Volgens kun je dat op 500m2 ook makkelijk kwijt.
@Scherpschutter
Als een huisartsenpraktijk met 12 huisartsen en nog een aantal POH’s en doktersassistenten een “huisartsenpraktijkje” is dan ben ik benieuwd naar uw definitie van een normale huisartsenpraktijk. Met in totaal iets meer dan 100 medewerkers vind ik zelfs 2500m2 krap bemeten.