Zorgen om nieuwbouw aan de Nolenslaan in Utrecht; blijft de historische binnentuin behouden? Zorgen om nieuwbouw aan de Nolenslaan in Utrecht; blijft de historische binnentuin behouden?

Zorgen om nieuwbouw aan de Nolenslaan in Utrecht; blijft de historische binnentuin behouden?

Zorgen om nieuwbouw aan de Nolenslaan in Utrecht; blijft de historische binnentuin behouden?
Er zijn zorgen om de nieuwbouwplannen aan de Nolenslaan in Utrecht. De historische binnentuin van de monumentale jongensschool aan de naastgelegen straat dreigt namelijk te verdwijnen. GroenLinks, Partij voor de Dieren, Volt en ChristenUnie hebben daarom om opheldering gevraagd.

Er zijn zorgen om de nieuwbouwplannen aan de Nolenslaan in Utrecht. De historische binnentuin van de monumentale jongensschool aan de naastgelegen straat dreigt namelijk te verdwijnen. GroenLinks, Partij voor de Dieren, Volt en ChristenUnie hebben daarom om opheldering gevraagd.

Aan de Grave van Solmsstraat, de straat die parallel loopt aan de Nolenslaan, liggen de Sint-Josephkerk, de voormalige jongensschool en het voormalige fraterhuis. De kerk was al een monument en de andere gebouwen zijn afgelopen zomer benoemd tot gemeentelijke monumenten, maar de historische binnentuin van de school heeft deze status niet gekregen.

De huizen aan de Nolenslaan zijn eigendom van Portaal en worden gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw. Er wordt gewerkt aan twee plannen en in een van die modellen worden de nieuwe huizen tegen de gevel van de jongensschool gebouwd, waardoor de tuin verdwijnt.

Pocketpark

De lokale fracties van GroenLinks, Partij voor de Dieren, Volt en ChristenUnie hebben schriftelijke vragen gesteld over de kwestie. Zo willen de partijen onder meer weten waarom de tuin niet is aangewezen als monument. Het college van B&W schrijft dat het weliswaar mogelijk is om tuinen deze status te geven, maar dat daar in dit geval niet voor gekozen is omdat ‘er geen waardevolle onderdelen resteren’.

Daarnaast schrijft de gemeente dat er meer groen terugkomt, wanneer wordt gekozen voor het plan waarbij de historische tuin verdwijnt. Zo komt er een zogenoemd ‘pocketpark’ van 1.000 vierkante meter. “Met dit pocketpark wordt een nieuwe fijnmazige voetgangersroute gerealiseerd die de Grave van Solmsstraat verbindt met het nabijgelegen winkelcentrum.”

Het lijkt dus allesbehalve zeker dat de tuin behouden blijft. In het begin van 2025 wordt meer bekend over de nieuwbouw aan de Nolenslaan.

Gekoppelde berichten

14 Reacties

Reageren
  1. JdV

    Utrecht heeft behoefte aan woningen. De behoefte aan zeker-niet historische binnentuintjes is daarentegen verwaarloosbaar. In gelul kun je niet wonrn, in een binnentuintje ook niet. Volbouwen die hap dus.

  2. Wim

    Monumentale tuin? Het is een grasveld met wat bomen.
    Het tuindeel achter de school was de speelplaats die door de fraters vroeher in een ijsbaan een omgevormd.

  3. BdV

    Naast dat pocketpark ook wel verrassend dat je nieuwbouwhuizen tegen de gevel van een monument mag bouwen.

  4. Katja

    “Zorgen om nieuwbouw aan de Nolenslaan in Utrecht; blijft de historische binnentuin behouden?” Nee, natuurlijk niet, dit is Utrecht.

  5. Pee

    @Wim
    Hoe weet jij dat want die tuin is namelijk afgesloten .
    Ook is er nog nooit een ijsbaan van gemaakt.

  6. Rob

    Ik zat in de 1950tiger Jaren op deze school. Achter de school was de speelplaats, die in de winter schaatsbaan was. Achter het Fraterhuis lag de tuin. Daar werden elk jaar de klassenfotos gemaakt. Dat de school en het fraterhuis monument zijn is fantastisch. Of de speelplaats en de kloostertuin dat ook moeten zijn geloof ik niet.

  7. Nuance

    Dit soort kleine stukjes groen zijn ook heel belangrijk om de stad leefbaar te houden. Straks zitten we in de zomers met een hete steenwoestijn, waar bij zware regenval het water nergens heen kan. Dus woningen er bij ja, maar alsjeblieft met een beetje beleid om de stad leefbaar te houden. Dus terechte zorg dat dit pocketpark dreigt te verdwijnen.

  8. Van Puffelen

    GroenLinks kan hun naam beter veranderen in BetonLinks in plaats van groen en geef ons maar veel POEN voor al dat groen!!!!

  9. Statler

    @Pee
    In de befaamde elfstedenwinter 62/63 hebben de fraters het speelplein opgespoten. Heb daar toen nog geschaatst.

  10. Jenny

    Gewoon minder mensen toelaten a d grens dan hoef je ook minder te bouwen.
    Maarja is tegen dronkemans oor gezegd .Kabinet doet toch wat ze willen .
    En Nolenslaan toch slopen ? En ze kregen pas vorig jaar nieuwe ramen of isolatie en nieuwe portieken ?? Ik zit op Hoograven in n hoogbouw flat 4 hoog met 8 trappen wann zijn wij dan a d beurt ?? Er is geen isolatie en steenkoud hier en van 1950..dus wij kun weer wachten want Nolenslaan is a d beurt pfffff

  11. Joost

    Dat stukje is totaal niet historisch. Lang een schoolplein geweest, en sinds een jaar of 20 tuintje bij de broedplaats. Niets bijzonders, altijd tussen de muren gestaan.

  12. Edward

    Tja iedereen heeft een mening Maar we hebben besloten in het natte gedeelte van Nederland niet meer te bouwen Maar we hebben wel 8 miljoen mensen binnen laten komen En klein probleem wat weer ontkent wordt door de bedrijven want die hebben mensen nodig tja wat te doen

  13. Koel Hoofd

    Achtertuin politiek

  14. Wim Elfrink

    Bij mijn weten is de tuin nooit een ijsbaan geweest, de speelplaats ban de school wel, daar werd s’winters wel eens water op gespoten zodat wij konden schaatsen en glijden.
    Ik zat in de 50er jaren op de Lagere School daar.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).