Zorgen om tijdelijke ingang Hoog Catharijne: ‘Te klein en niet brandveilig’ | De Utrechtse Internet Courant Zorgen om tijdelijke ingang Hoog Catharijne: ‘Te klein en niet brandveilig’ | De Utrechtse Internet Courant

Zorgen om tijdelijke ingang Hoog Catharijne: ‘Te klein en niet brandveilig’

Zorgen om tijdelijke ingang Hoog Catharijne: ‘Te klein en niet brandveilig’
De hoofdingang van Hoog Catharijne gaat een jaar lang dicht en dat is volgens veel Utrechters vragen om problemen: “Wat als er brand of paniek uitbreekt? Dat is met die enkele krappe uitgang een recept voor een ramp van ongekende omvang.”

De hoofdingang van Hoog Catharijne gaat een jaar lang dicht en dat is volgens veel Utrechters vragen om problemen: “Wat als er brand of paniek uitbreekt? Dat is met die enkele krappe uitgang een recept voor een ramp van ongekende omvang.”

In augustus gaat de hoofdingang van Hoog Catharijne tijdelijk dicht en worden er twee nieuwe ingangen gebouwd. Dat heeft de eigenaar van het winkelcentrum, Corio, afgelopen week laten weten. De verbouwing zal ongeveer een jaar duren en in de tussentijd wordt de ingang bij Xenos, ook als 24-uurs route, in gebruik genomen. De lift blijft ook beschikbaar. “Die in-en uitgang bij Xenos is op een drukke zaterdagmiddag echt niet toereikend”, aldus een reactie op het forum SkyscraperCity.

Utrechters spreken hun zorgen uit over de doorstroom en de daarmee gepaarde onveiligheid op SkyscraperCity. “De roltrappen zijn een stuk smaller dan de roltrappen in de huidige ingang. Je kan er niet met twee personen naast elkaar op staan. Dat wordt echt ellende.” Iemand anders vult aan: “Wie heeft dit bedacht en heeft de brandweer dit goedgekeurd?”

Corio laat aan DUIC weten dat ze er alles aan doen om de veiligheid en doorstroom te waarborgen en dat zij net zomin onveilige situaties als de inwoners willen. De werkzaamheden zijn samen met de brandweer en de gemeente goed voorbereid. “De brandveiligheidsinstallaties werken, de nooduitgangen functioneren, de doorstroom wordt aan de hand van camera’s bewaakt en beveiliging is aanwezig”, aldus woordvoerder Nathalie Colomyvicens. Ze vult aan dat Clarenburg een obstakel-vrije route is om te wandelen en dat de bezoekers daar gebruik van kunnen maken, zodat de doorstroom wordt bevorderd. Er zijn een aantal maatregelen die nog uitgewerkt moeten worden.

De gemeente Utrecht bevestigt dat er geen reden is voor zorgen: “Corio mag de eigen looproutes aanpassen. Wij hebben gekeken of de straten bij de Xenos genoeg capaciteit hebben en dat is zo. Als er calamiteit plaatsvindt dan zijn er genoeg uitgangen en nooduitgangen die door de brandweer zijn goedgekeurd. De gemeente benadrukt dat er genoeg capaciteit is om naar buiten te kunnen.

12 Reacties

Reageren
 1. Bahco

  Oud nieuws:
  “Ik verzoek den luisteraars dan ook om wanneer ze straks hunne legersteden opzoeken, even rustig te gaan slapen als ze dat ook andere nachten doen. Er is voorshands nog geen enkele reden om werkelijk ongerust te zijn.”
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Hendrikus_Colijn#.27Ga_maar_rustig_slapen.27

 2. onkl

  Klinkt alsof Corio en de gemeente netjes om het probleem heenpraten.
  Ik geloof ze best hoor, daar niet van. Natuurlijk zijn er allerlei noodroutes en uitgangen, dus het pand zal als het afbrand in mum van tijd leeg zijn.
  De zorgen lijken ‘m echter niet te zitten in de echte noodsituaties, maar in de enorme drukte die dit iedere drukke zaterdag, avondspits etc. teweeg gaat brengen. Moeten we nou echt een jaar lang als vee door die gangen schuifelen zodat Corio zijn nieuwe gebouw lekker efficiënt kan bouwen? De spelregel die ze schenden is niet de spelregel dat er bij brand een nooduitgang moet zijn, maar de spelregel dat er een functionele, openbare verbinding tussen Vredenburg en station is. Maar waarschijnlijk staat er in de letter van die overeenkomst niets over de capaciteit van die verbinding en heeft de gemeente dus geen andere mogelijkheden om in te grijpen dan controleren of er een nooduitgang is…

 3. johan

  Echte Utrechters mijden Hoog Cathelijne.

 4. Frank

  Inderdaad belachelijk dat Corio dit weer zo besluit.. Gelukkig ruil ik binnenkort mijn woonplaats in voor Rotterdam en hoef ik hier geen gebruik meer van te maken. Dit alles was trouwens niet nodig geweest wanneer Hoog Catharijne nooit gebouwd was/gesloopt zou worden. Een smet voor onze stad..

 5. herman

  Dit kan echt niet.
  Betekent dat je tussen de mariaplaats en muziekcentrum maar op een plekje naar station kan komen en dan heb je het wel over een enorme stroom mensen tussen centrum Utrecht en centraal station.

 6. JC

  Gelukkig kun je ook buitenlangs lopen. Hoef je Hoog Catharijne helemaal niet meer in..

 7. C

  Ten eerste Frank vaarwel niemand zal je missen, en ze hebben gekeken naar de veiligheid klaar punt einde discussie zal wel goed komen stelletje zeikerds.

 8. Rob

  Herman, als jij van de Mariaplaats via HC naar het station wil, dan loop je aardig om…

 9. Jolanda

  Ik en velen met mij hebben niets te zoeken in HC, dus het lijkt mij geen groot probleem, die kleine in/uitgang….

 10. Monique

  Er zijn belangrijkere dingen om je druk over te maken.

 11. wimutrecht

  Wanneer je Utrecht inruilt voor Rotterdam dan is er sprake van;
  a verstandsverbijstering of
  b. een partner die je dwingt te verhuizen of
  c. je kan je in Utrecht niet meer vertonen omdat je Feijenoord
  supporter bent of
  d.je echte schoonheid niet weet te waarderen.

  Combinatie is natuurlijk ook mogelijk

 12. Bakker

  Ik vroeg laatst aan iemand die op Hoog Catharijne werkt, waar de nooduitgangen waren. Hij had geen idee. Nu alleen maar hopen dat er niks gebeurt….

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).