Zorgen om verdwenen aanduiding Buurkerk in Choorstraat | De Utrechtse Internet Courant Zorgen om verdwenen aanduiding Buurkerk in Choorstraat | De Utrechtse Internet Courant

Zorgen om verdwenen aanduiding Buurkerk in Choorstraat

Zorgen om verdwenen aanduiding Buurkerk in Choorstraat
De herbestrate Choorstraat. Foto: André van Schie / VVD
Bij het herstraten van de Choorstraat is de aanduiding van het koor van de buurkerk in het plaveisel komen te vervallen. Zowel het Gilde Utrecht als de VVD maken zich zorgen om de verdwenen aanduiding.

Bij het herstraten van de Choorstraat is de aanduiding van het koor van de buurkerk in het plaveisel komen te vervallen. Zowel het Gilde Utrecht als de VVD maken zich zorgen om de verdwenen aanduiding.

Het Gilde Utrecht noemt de verdwenen aanduiding ‘zeer ongelukkig’. Niet in de laatste plaats omdat de bogen op de straat voor stadsgidsen een mooie aanleiding was om over de Buurkerk te vertellen. “Deze kerk werd vroeger door het volk gebruikt om erdoorheen te lopen”, vertelt Paul Vergeer, voorzitter van het gilde. “De mensen liepen met vee en al zo door de ingang, wat nu Museum Speelklok is, naar binnen om zo aan de andere kant van de kerk te komen. Pas na afbraak van het priesterkoor van de Buurkerk ontstond de Choorstraat en hoefde men niet meer dwars door de Buurkerk heen te lopen.”

Daarnaast was de aanduiding van het koor van de Buurkerk in de Choorstraat altijd een mooie aanleiding om daar het verhaal te vertellen van Suster Bertken die daar 57 jaar van haar leven als kluizenares in het koor van de Buurkerk opgesloten heeft gezeten.

Het gilde heeft een dringende oproep gedaan aan de gemeenteraad om te zorgen voor herstel van het straatbeeld. De VVD gaf hier vanmiddag gehoor aan en hoopt dat het Utrechtse college de aanduiding zo snel mogelijk kan terugbrengen. Mocht dit nog weken gaan duren, dan hoopt de partij dat er een tijdelijk aanduiding in het straatbeeld kan worden aangebracht.

6 Reacties

Reageren
 1. Suus

  Aanduiding? Aanduiding?
  Het gaat om de contouren!

 2. kees berger

  Stond natuurlijk niet op het opdrachtenbriefje van de statenmakers.
  Ambtenaar even niet opgelet.
  Snel herstellen, want dit is een goede Utrechtse traditie, dus moet echt op een foutje vanuit het stadskantoor berusten.

 3. Kuch

  Het is te merken dat het campangetijd is voor de VVD. Alhoewel er landelijke verkiezingen aankomen is het de lokale VVD die ineens niet meer uit het nieuws weg te slaan is, met vaak zinloze, achterhaalde luchtballonetjes, die of door eigen toedoen teniet gedaan worden> door eerder beleid of juist veroorzaakt zijn door eigen beleid.

  Ineens vindt de VVD in Utrecht overal iets van, de afgelopen jaren heb ik weinig van ze vernomen.

 4. R

  Hier heeft vast weer een landschapsarchitekt aan gewerkt die liever geheel vrij van omgeving zijn ‘vrije geest’ laat gaan, ipv bestrating in te passen in de lokale historische situatie. 🙁

 5. Luukupuuk

  Poolse stratenmakers zijn goedkoper zeker?

 6. Ton

  Goede aktie van het Gilde! Ik geef regelmatig rondleidingen in de stad en hier kun je enkele bijzondere dingen vertellen: vooral dat het geen goor- maar koorstraat is, zelfs voor de meeste Utrechters een eye-opener. En inderdaad: het ongelofelijke verhaal van Suster Bertken die hier vrijwillig 57 jaar ingemetseld in een cel heeft geleefd en toch erg veel voor Utrechters heeft betekend, voor de meesten ook nu een openbaring. Met de markering van het koor (en gedenksteen) komt de geschiedenis concreet zichtbaar tot leven. Hopelijk vinden velen dat de markering terug moet komen!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).