Twee professoren van de Universiteit Utrecht hebben hun zorgen geuit over de afhankelijkheid van de universiteit van grote techbedrijven. De twee maakte hun zorgen kenbaar in een open brief op de website van de universiteit. Nu de relatie met de Verenigde Staten snel verandert, is het vertrouwen op Amerikaanse software een risico, vinden ze. Daarom pleiten ze ervoor dat de Universiteit Utrecht gaat werken aan digitale weerbaarheid door een onafhankelijke koers te gaan varen.
Een groot deel van het kantoorwerk en communicatie op de universiteit, zoals e-mails en tekstverwerking, wordt met Office 365 van Microsoft gedaan. Ook Google en Amazon worden genoemd als bedrijven waar de universiteit te afhankelijk van is. Het gebruiken van de diensten van deze bedrijven kan onmogelijk gemaakt worden als de Amerikaanse overheid dat wil. In dat geval zouden alle lessen en onderzoeken in een keer plat komen te liggen.
Invloed
De professoren maken zich ook zorgen over de controle over de veiligheid van hun data. Op een universiteit zijn dat naast persoonlijke gegevens bijvoorbeeld ook de uitslagen van onderzoeken. Amerikaanse bedrijven kunnen volgens de Amerikaanse wetgeving worden gevraagd om informatie te delen met de Amerikaanse overheid.
De afhankelijkheid zou ook direct invloed kunnen hebben op onderzoek en innovatie, staat in de brief. Omdat alle data op cloud-servers van Amerikaanse bedrijven staat, zouden deze eisen kunnen stellen aan de onderzoeken. Innovatie die uit de onderzoeken voortkomt, moet dan bijvoorbeeld ten goede komen aan het bedrijf dat de clouddienst levert.
Alternatieven
Na het uiten van hun zorgen, doen de professoren een oproep om de universiteit te bevrijden van de zware afhankelijkheid van de externe bedrijven. Hiervoor zou de universiteit eigen digitale infrastructuur moeten bouwen in samenwerking met andere Europese universiteiten, en innovatie op een hoger pitje zetten. De Universiteit Utrecht zelf moet investeren in lokale kennis, en e-mails lokaal opslaan.
De brief wordt afgesloten met een petitie die lezers kunnen tekenen. De auteurs zeggen in overleg te zijn met het universiteitsbestuur, en hopen dat ook andere universiteiten gehoor geven aan hun oproep.
8 Reacties
ReagerenKlinkt behoorlijk paranoide van die ‘professoren’ diein principe rationeel getraind zouden moeten zijn zodat ze zich niet te verliezen in emoties die de ratio benevelen. Amerika kan namelijk niet zonder de EU en vice versa, idem voor NATO. En die Trump, hebben ze nou werkelijk echt niks geleerd van de vorige keer dat die geflipte oempaloempa aan de macht was? De soep wordt namelijk helemaal niet zo heet gegeten zoals trump hem graag mag opdienen.
Maar enfin.
Overigens, die cloud is sowieso enorm milieuvervuilend dus gewoon terug naar opslag op de eigen computer en USB stickies is low cost high impact oplossing en nog goed voor milieu ook.
Want de digitale stoomboot heeft NL dankzij de eigen laksheid al lang geleden gemist…
Een uitstekende kans voor de universiteit om van Microsoft/Apple af te gaan.
Veel Nederlandse overheidsorganen stappen precies om die reden nu over op het Duitse Nextcloud. De Amerikanen hebben anders teveel invloed op ònze data. https://www.binnenlandsbestuur.nl/digitaal/lokale-overheden-melden-zich-bij-duitse-cloudleverancier
Koelhoofd volgt blijkbaar al een tijdje het nieuws niet meer…
@W
Koel Hoofd laat zich tenminste niet opnaaien door achterlijke retoriek die enkel is bedoeld om de massa angst aan te jagen en in ‘standje oorlog’ te krijgen.
Alsof die Amerikanen niet in Nextcloud kunnen komen als ze zich even druk maken…Om nog maar te zwijgen over het gegeven dat alle data van Nextcloud ook gewoon op te vragen is door Europese overheden.
Het is allemaal grenzeloos naïef. Als je zo veilig mogelijke data wil, dan werk je met ‘on premise’ omgevingen. Punt.
Maar goed. Dit gaat natuurlijk allemaal niet om data veilig stellen, maar om het plegen van een symbolische verzetsdaad tegen het land waar het gezonde verstand weer wat lijkt te zijn teruggekeerd na decennia aan postmodernistische madness.
Angst is een slechte raadgever.
De relatie met de VS veranderd wellicht tijdelijk, maar de VS heeft ons net zo hard nodig, als wij hen. Trump zet de boel op scherp en dat zijn we niet gewend. Hij is een zakenman.
Gewoon blijven doorademen.
Tja, Utrecht moet het een soort wereldwijs zien te krijgen. Maar zelf in Europawijs zit je met corrupte landen die openlijk of stiekem voor Poetin of Trump zijn, net hoe de muts staat, en rare dingen kunnen uithalen.