Zorgen over nieuw inburgeringsstelsel verdwenen nu Utrecht miljoenen extra krijgt | De Utrechtse Internet Courant Zorgen over nieuw inburgeringsstelsel verdwenen nu Utrecht miljoenen extra krijgt | De Utrechtse Internet Courant

Zorgen over nieuw inburgeringsstelsel verdwenen nu Utrecht miljoenen extra krijgt

Zorgen over nieuw inburgeringsstelsel verdwenen nu Utrecht miljoenen extra krijgt
Archieffoto van het Stadskantoor. Foto: Bas van Setten
De gemeente Utrecht krijgt meer geld om vanaf 1 juli 2021 de regie over inburgering van vluchtelingen over te nemen van het Rijk. Eerder waren er zorgen of er wel genoeg financiële middelen waren om de taak goed uit te voeren.

De gemeente Utrecht krijgt meer geld om vanaf 1 juli 2021 de regie over inburgering van vluchtelingen over te nemen van het Rijk. Eerder waren er zorgen of er wel genoeg financiële middelen waren om de taak goed uit te voeren.

Het kabinet heeft in 2018 besloten dat gemeenten in 2021 een belangrijkere rol krijgen bij de inburgering van vluchtelingen. Zij zijn ervan overtuigd dat lokale overheden het beste in staat zijn de taken van dichtbij uit te voeren.

De gemeenten gaven aan positief tegenover dit idee te staan, maar uitten tegelijkertijd hun zorgen. Ze wisten niet of er wel voldoende geld beschikbaar zou komen om de integratie goed uit te voeren. De gemeente Utrecht heeft in januari van dit jaar samen met de gemeenten Den Haag, Rotterdam en Amsterdam (G4) een brandbrief gestuurd naar minister Wouter Koolmees.

“Het nieuwe stelsel laat gemeenten te weinig ruimte om daadwerkelijk regie te voeren en maatwerk te leveren: we hebben minimale invloed op het traject maar maximale verantwoordelijkheid voor het eindresultaat”, zei wethouder Maarten van Ooijen begin dit jaar.

Overeenkomst

Nu zijn de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid tot een overeenkomst gekomen. De gemeenten krijgen structureel 35,2 miljoen euro extra voor de taken die uitgevoerd worden onder de nieuwe wet Inburgering en eenmalig 36,5 miljoen euro voor de invoeringskosten voor het nieuwe stelsel. De gemeente Utrecht, evenals de andere drie grote gemeenten, zeggen positief te zijn over de uitkomst van de onderhandelingen.

“De inburgeraar werd in de nieuwe conceptwet niet centraal gesteld. En financiële tekorten werden opgelost door de begeleiding van nieuwkomers te verminderen. Met de nieuwe afspraak hebben we er vertrouwen in dat we de inburgeraar centraal kunnen stellen”, zegt Van Ooijen in een reactie op het nieuws.

Binnen het nieuwe inburgeringsstelsel kunnen nieuwkomers vanaf de start van hun inburgering de Nederlandse taal leren in combinatie met betaald- of vrijwilligerswerk. De gemeente geeft aan tot de invoering op 1 juli 2021 voldoende tijd te hebben om de uitvoering van de wet goed voor te bereiden. Daarbij wordt ook samengewerkt met gemeenten uit de regio.

Gekoppelde berichten

2 Reacties

Reageren
  1. Wim Vreeswijk

    Ze zijn inderdaad al een tijdje bezig met een andere herverdeling van gelden uit het gemeentefonds van de Rijksoverheid. Grotere steden hebben veel meer probleemgevallen geïmporteerd dan kleinere gemeenten, dus zouden grotere gemeenten meer moeten krijgen is de theorie. Alle plattelandsgemeenten in Nederland zijn inmiddels opgeroepen om zich massaal, via P10 (een netwerk van plattelandsgemeenten) te weer te stellen tegen de tegen de dreigende negatieve gevolgen van een herverdeling van het gemeentefonds. Intussen wordt er aanvullend onderzoek gedaan, dat tot een minder drastische verschuiving zou moeten gaan leiden van platteland naar grote steden, zoals Utrecht. Het gevolg is anders dat grotere steden nòg meer als een armoedemagneet gaan werken dan nu het geval is, zoals bijstandsontvangers, eenouderhuishoudens, lage inkomen met belastingvrije drempel, minderheden en ouders met langdurig psychisch medicijngebruik. Hetgeen vaak ook een gevolg is van het ernstig gedateerde open grenzenverdrag van Schengen uit 1985 waarover nimmer de mening is gevraagd van de burger via een referendum. Ook wordt bij steeds grotere stedelijke overbevolking de kans op pandemiëën, zoals het fysiek en financieel rampzalige coronavirus,ook steeds groter.. Ook is overbevolking, dus de geplande groei naar 450.000 inwoners in Utrecht, wel interessant voor de extra subsidie van 1600 euro per nieuwe inwoner, maar natuurlijk funest voor een goede beheersing van het woon- klimaat en leefklimaat wat wellicht ook indruist tegen klimaatdoelstellingen van bepaalde Utrechtse partijen.

  2. Koel Hoofd

    @Wim Vreeswijk,
    Ik zie de bui al hangen. De kleine gemeenten gaan gekort worden omdat de grote gemeenten externe armoede aantrekken omdat dit een warm gevoel geeft, banen oplevert voor eenhandvol hogeropgeleiden, maar vooral omdat die subsidie per nieuwe kansloze inwoner de kas spekt wat eigenlijk een bodemloze put is.

    Trouwens, schengen is zoooo achterhaald, de grenzen zijn alweer dicht door corona…. Net zoals de EU, de interne verdeeldheid laat scheurtjes verschijnen in het Brussels bolwerk.
    Wanneer gaat Europa nou eens begrijpen wat Margaret Thatcher bedoelde met “Europe is created by history, America is created by philosophy”?
    Amerika is een gloriously failed state dankzij die filosofie, moet Nederland nou echt dat voorbeeld achterna?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).