Zorgen over vluchtelingenopvang Overvecht: “Zijn er geen alternatieve plekken?” | De Utrechtse Internet Courant Zorgen over vluchtelingenopvang Overvecht: “Zijn er geen alternatieve plekken?” | De Utrechtse Internet Courant

Zorgen over vluchtelingenopvang Overvecht: “Zijn er geen alternatieve plekken?”

Zorgen over vluchtelingenopvang Overvecht: “Zijn er geen alternatieve plekken?”
Onder de Utrechtse politiek heerst nog steeds ongerustheid over het voornemen van het college om een vluchtelingenopvang aan de Einsteindreef in Overvecht te openen. De huidige veiligheidsproblematiek in de wijk zou al zo groot zijn, dat de gemeente er geen 400 vluchtelingen zou moeten huisvesten.

Onder de Utrechtse politiek heerst nog steeds ongerustheid over het voornemen van het college om een vluchtelingenopvang aan de Einsteindreef in Overvecht te openen. De huidige veiligheidsproblematiek in de wijk zou al zo groot zijn, dat de gemeente er geen 400 vluchtelingen zou moeten huisvesten.

Het Utrechtse college is van plan om meerdere locaties beschikbaar te stellen voor de opvang van vluchtelingen in de stad. Het AZC in Oog in Al moet gaan uitbreiden met 100 tot 150 plaatsen, er moet een tijdelijk AZC komen op de Ravellaan voor 250 plaatsen en er is een plan voor een noodopvang aan de Einsteindreef in Overvecht voor maximaal 400 asielzoekers. Dit alles maakte de gemeente begin dit jaar bekend en vooral de opvang in Overvecht zorgt voor de nodige discussie.

“Overvecht zou ook niet onze eerste keuze zijn”, vertelt Raadslid Anne-Marijke Podt van D66 in de commissievergadering deze ochtend. “Wij snappen de zorgen van de buurt.” Toch denkt Podt dat een opvang in de wijk zeker mogelijk is.

spandoekZorgen van omwonenden zijn er zeker. Op 11 januari moest de politie ingrijpen bij een informatieavond in de wijk toen demonstranten van zich lieten horen en ook op een bijeenkomst op 25 januari waren er nog veel vragen over de komst van de opvang. Het wijkbureau in Overvecht gaf eerder al een negatief advies aan het college over de komst van de vluchtelingen naar de Einsteindreef.

Vooral de huidige veiligheidssituatie in de wijk wordt steeds naar voren gehaald als argument om geen vluchtelingenopvang in de wijk te plaatsen. “Hoeveel kan een wijk en haar bewoners incasseren?” schreef het wijkbureau. “Toestroom van (tijdelijke) nieuwe bewoners met dergelijke geestelijke problematiek door alle (oorlogs)ervaringen, zal hoe dan ook extra druk op de politie leggen en zijn weerslag hebben op het toch al niet hoge veiligheidsgevoel van bewoners in de wijk.”

Dit geluid was vandaag ook te horen in de commissievergadering. Alle partijen benadrukken dat de opvang in Overvecht extra aandacht verdient. Podt: “De bewonersbijeenkomsten hebben veel indruk gemaakt. Er moeten goede randvoorwaarden worden gesteld en omwonenden moeten invloed kunnen hebben” D66 is echter niet tegen de opvang in Overvecht.

Een partij als Stadsbelang is hier stelliger in. “Overvecht is het afvalputje van Utrecht, het afvalputje is nu vol en het college stopt er nog wat bij. Ik roep alle partijen op om zich uit te spreken tegen dit plan. We moeten op zoek naar een wijk waar er wel draagvlak is. Overvecht heeft al genoeg problemen”, zei Cees Bos.

Luchtfotografie-25Alternatieven

De commissievergadering spitste zich vooral toe op de vraag of er geen andere mogelijkheid is in de stad dan het pand in Overvecht. Stadsbelang is zeker niet de enige partij die liever een andere plek ziet. VVD maakt zich ook zorgen over de veiligheid in de wijk en was graag van tevoren ingelicht over de mogelijke locaties. Judith Tielen: “Ook zijn we benieuwd wat voor vluchtelingen er in deze opvang komen, de verdelingen tussen mannen en gezinnen. We zijn ook benieuwd hoe de zoektocht naar de mogelijke opvanglocaties is verlopen.”

Het college publiceerde eerder een geanonimiseerde lijst waarop twaalf locaties in de stad staan die onderzocht waren op mogelijke beschikbaarheid voor een opvang. Hier kwamen drie mogelijke plekken uit naar voren. De Amerikalaan, waar nu enkele honderden asielzoekers zitten, is er daar een van. De Einsteindreef en de Ravellaan zijn de andere twee. Bij deze selectie werd onder andere gekeken naar capaciteit, ligging, grootte, duur van transformatie en spreiding door de stad. Veel politieke partijen vroegen zich vandaag af of er echt geen andere locaties in Utrecht zijn die voldoen aan de wensen van het COA.

“Wij hebben het college altijd gesteund in haar zoektocht naar opvanglocaties”, vertelt Bouchra Dibi van de PvdA. Toch ziet ook zij liever de opvang ergens anders komen. Zij wilde vooral van de wethouder weten hoe de zoektocht naar mogelijke locaties is verlopen. “Is er ook gekeken naar sociaaleconomische factoren, kloppen de criteria wel die zijn toegepast, is er echt geen alternatief?” vroeg zij zich af. “Als het college tot de conclusie komt dat er echt geen andere plek beschikbaar is en de PvdA hiervan ook overtuigd is, dan moeten we met de fractie kijken hoe we nu verder gaan.”

Omdat de lijst van locaties die eerder onderzocht zijn geheim is, kon tijdens de commissievergadering niet inhoudelijk gesproken worden over de panden. De onderbouwing vanuit het college waarom de andere locaties niet geschikt zouden zijn moet wel beter, dan vonden bijna alle partijen. GroenLinks was daar een uitzondering op. “Er is geen ruime keuze van panden in Utrecht die geschikt zijn voor noodopvang. Wij nemen aan dat het college goed heeft gekeken naar alle opties”, zei raadslid Peter van Corler. Verder gaf hij aan: ” Voor GroenLinks is het belangrijk dat er heldere afspraken gemaakt worden met het COA over omvang en duur van de opvang, veiligheid en inbedding in de wijk. Hierover heeft de wethouder goede toezeggingen gedaan.”

Wethouder DiepeveenkVan 600 naar 400 vluchtelingen

Wethouder Kees Diepeveen gaat hier graag in mee. “We hebben breed in de stad gezocht, we hebben gekeken naar locaties in alle wijken. Er is een hoge nood en we sloten dus ook niks op voorhand uit.” Diepeveen vertelt dat de ervaringen met de twee opvanglocaties in Utrecht, bij de Jaarbeurs en de Amerikalaan, tot nu toe positief zijn. “Ik begrijp dat Overvecht een lastige keuze is. Daar zijn we ons terdege van bewust geweest. We hebben de locatie dan ook meerdere malen besproken met het COA.” Zo heeft het college tegen de wens in van het COA gesteld dat er maar plek is voor 400 vluchtelingen, niet voor de gewenste 600, en dat de locatie beschikbaar is voor 2,5 jaar en geen 3,5.

Over de veiligheidssituatie zei de wethouder het volgende: “De komst van een vluchtelingenopvang wil niet meteen betekenen dat de veiligheidssituatie in de wijk verslechtert.” De gemeente benadrukt wel dat het onveiligheidsgevoel in heel Overvecht aangepakt moet worden en de overlast teruggedrongen. Ook in de opvang zal er extra toezicht komen en zal de situatie goed gemonitord worden. “Daarnaast zal de buurt zoveel mogelijk betrokken worden bij het plan. Het gesprek moet doorgaan.”

Het debat in de commissievergadering had zoveel voeten in de aarde dat er vandaag niet genoeg tijd was om alles te bespreken. Daarom is besloten om de vergadering volgende week door te zetten.

14 Reacties

Reageren
 1. Hans Oudwijk

  Blijf weg uit oost!
  Wij hebben al genoeg apothekers, civiel-ingenieurs, KNO artsen, rechters, (micro)biologen, radiologen en advocaten. Veel advocaten zelfs, van allerhande zaken thuis.
  Jeetje wat hebben wij in oost toch veel advocaten. Weliswaar geen Syrische, maar toch. Je struikelt in oost bijkans over de advocaten. En ter uwer informatie. Die kunnen heel gemeen kijken als je ze tart.

 2. Geenstijl@Utrecht

  Ik zou in LeidscheRijn een groot AZC plaatsen, er is genoeg plaats voor zeker wel duizend mensen.

 3. Ceessie

  Oude stadskantoor / huis (Arthur van Schendelstraat), nieuwe units (containers) in Wilhelminapark ??

 4. Henk

  Overvecht is de ongezondste wijk in Nederland. Vervolgens wil men daar 400 personen bij zetten waarvan men niet weet wie het zijn en niet weet hoe ze er lichamelijk en psychologisch aan toe zijn. Deze personen komen ook nog eens uit een oorlogsgebied en hebben een gevaarlijke en zware overtocht gemaakt. Wie weet wat voor klachten ze hebben opgelopen tijdens de oorlog of overtocht…

  Onbegrijpelijk.

 5. MMMMMMMMM

  Hahaha, die Hans Oudwijk toch. Niet in je achtertuintje toch zeker, dat bedoel je toch?

  Reacties als de uwe, door standaard nee te zeggen tegen opvang, geven daar toch echt blijk van (want zo’n ding mag nergens komen, terwijl de vluchtelingen, met harde aanpak/ zonder harde aanpak, toch wel blijven komen. De gevolgen van een stroom die blijft komen zonder opvang hoef ik u toch niet uit te leggen of wel?).

  En natuurlijk is er geschikte ruimte te vinden op andere plekken in de stad. Er is genoeg ruimte, als je maar zoekt. Richting Uithof is plek zat bijv.. Staan trouwens ook genoeg oud-gemeentepanden leeg in de stad die makkelijk tijdelijk aan te passen zijn en voor containerunits is al snel plek te vinden. Dat hoeft niet zo lang te duren en ook niet zo veel te kosten overigens.

  Juist is in Oost! De roep is toch om ook de elite zo hun bijdrage te laten geven aan de opvang., dus kom maar met zo’n tijdelijk AZC in Oost, kunnen we alvast wennen, voor als de permanente opvang in het PBC open gaat.

 6. Wim Vreeswijk

  Het was m.i. veel verstandiger en democratischer geweest als over dit soort heikele kwesties over een asiel opvang in een reeds, sociaal zeer verzwakte wijk, als Overvecht, huis-aan-huis een wijkreferendum was ontwikkeld. Dan waren we m.i. niet afhankelijk geweest van een klein selectief groepje politici in de Utrechtse gemeenteraad geweest en had de besluitvorming enige samenhang verkregen met de inwoners zelve..

 7. Toine Goossens

  Ik was lid van de facebookgroep AZC Overvecht nee. Er wordt in die groep enorm veel bagger gepubliceerd waarop leden dan met niet toelaatbare agressie reageren.

  Toen Mario een post publiceerde over een incident met een doodgeschopte hond en daar een asielzoeker als dader opvoerde, heb ik gereageerd dat zulks methoden zijn die ook Goebbels, de propagandaminister van Hitler, toepaste. Ik kreeg daar redelijk snel reacties op van, dit is op het kantje, maar je hebt wel gelijk.

  Zodra Mario mijn post zag heeft hij mij direct uit de groep geschopt. Blijkbaar houdt Mario niet van tegenspraak, ook al is die terecht.

  Voorafgaand aan de RIA sprak ik met bewoners die tegen de komst van het AZC waren. Dan blijkt dat zij de komst van een centrum met gezinnen niet tegen willen houden. Er is angst voor alleenstaanden.
  Het toestaan van witwasbedrijven aan de Straatweg was hen ook een doorn in het oog. Zij zijn door de gemeente op hun wenken bediend, nu nog stevige fiscale controles en dan is weer een uitwas uit de wereld.

  De uitbreiding van de buurtteams met 39 fte zal de inwoners van Overvecht ook goed moeten doen, maar het is de vraag of dat wel voldoende tot hen doordringt. De gemeente moet vaker communiceren over goede ontwikkelingen en deze boodschappen vaker herhalen. Het is net als met reclame maken, een eenmalige aankondiging heeft geen enkel effect.

  Opvallend tijdens de RIA was dat de meeste van de bewoners van Overvecht na de pauze niet meer aanwezig waren. Daardoor misten zij veel uitleg van hoe dingen in de praktijk gaan, zoals het samenscholen. Dat vindt plaats op plekken waar openbaar wifi bereikbaar is of rond geldautomaten waarbij men elkaar helpt om door de menu´s te scrollen.

  Heeft dus niets met bedreiging te maken, maar de Overvechters weten dat nog steeds niet. Hallo Mario, neem dat eens op op je facebookgroep.

 8. Ben

  Jeetje, Henk heeft nog nooit van ironie gehoord?? Geinig. Dat het bestaat. Ik denk, Henk, dat Hans eigenlijk bedoelde dat het best in Oost kan gezien….je eigen argumenten. Mooi (ironie) om te zien dat de polarisatie in de samenleving zelfs gelijkgestemden uit elkaar drijft.

  Wim, ik stel (ironie) referenda voor op wijkniveau bij beslissen over plaatsing van een rioolwaterzuivering, opvang van verslaafden, opvang van daklozen, afvalstation en afwerkplek (gevangenis, busstalling?). Dan komt het vast in….euh, nergens. Nieuwegein, want dat bezetten we dan, en dan doen we gewoon alle lastige dingen daar (ironie).

  Maaar moet gezegd, Overvecht heeft al de rioolzuivering, prostitutie op komst en genoeg problemen, dus misschien moet de Azc eens naar Oost, de Uithof of iets dergelijks (geen ironie). Het gaat om gelijke verdeling van de lasten, laat daar in godsnaam een gekozen stadraad over beslissen en niet lokale not-in-my-backyard-referenda gaan optuigen (waarvan je de uitkomst kan raden, in elke wijk).

  Groet

 9. @Toine Goossens

  Bedreigingen en of beledigingen zijn niet goed te praten, maar u kunt het de Overvechter nauwelijks nog kwalijk nemen. In plaats van u druk te maken over wat ongenuanceerde reacties, kunt u zich beter afvragen hoe deze uitingen tot stand zijn gekomen. Deze mensen zijn ervaringsdeskundigen pur sang. Baart dat u geen zorgen? Hecht u dan soms meer waarde aan de mening van de Judith Sargentini’s die vanuit roomblanke hipster barretjes twitteren dat we ons geen zorgen hoeven te maken, dan aan die van de mensen wiens buurvrouw een boerka draagt?

 10. Paul Siousias

  Wat dachten julie van het terrein van Hessing in de Bilt
  Zat ruimte daar en net buiten de stad ,dicht bij het ziekenhuis als er wat is
  Ben benieuwd naar jullie reactie.
  ik woon trouwens in overvecht de mensen hebben gelijk ,wij kunnen hier geen AZC erbij hebben,eerst de buurt veilig maken,politie kan het nu al niet aan

  Gr Paul

 11. De groot

  Toni goossens.
  Wat the fuck ga je iemand zwart maken.
  Ik ben ook beheerster daar.
  Wij hebben ook regels want wij hoeven geen tokkies in onze groep.
  Of agressie.
  En mogen wij tegenwoordig ook geen fucking meening meer hebben.
  Want dat is wat jij nu zegt!!!
  Wij doen verdomme ons best om te zorgen dat azc in overvecht niet door gaat.
  En ga jij zo achterlijk reageren.
  Als jij het verdomme ergens niet mee eens ben doe je dat ook prive met iemand oplossen en niet als een achterlijke tokkie hier neer plaatsen.
  Want mario reageert totaal niet agressief heeft u wel eens na u zelf gekeken om dit zo te plaatsen.
  Denk even eerst na voor dat je wat schrijft.
  wij zijn tegen geweld!!!!.
  Dus los dit eerst netjes op met mario zelf voor dat je wat asociaal openbaar plaatst.
  Met vriendelijke groeten beheerster van azc weg ermee

 12. Wendy snel

  Heb op de ria de raad toegesproken. De hele zitting aanwezig dus ook toen het coa sprak. Overvecht is niet een wijk die nog eens 400 problemen erbij kan hebben. In overvecht worden nu al veel ex asielzoekers zogenaamde statushouders geplaatst omdat overvecht de hoogste percentage sociale huurwoningen van utrecht heeft. Inderdaad in de stad zeker in Oost utrecht zouden prima opgevangen kunnen worden. Maar ja daar zit het geld dus daar komt geen azc. Overvecht de armste wijk van Utrecht ach dat geeft niet hoor. Ook ik en mijn man zijn uit de groep van Mario Pollé gezet omdat ik kritiek had op het feit dat we op de hoogte willen worden gehouden over de eventuele komst van een azc. Niet alleen maar gedeelde berichten over wat asielzoekers fout doen Willem zien. Gelukkig is er een groep die goed bezig is op facebook. Wij utregters zeggen nee tegen de komst van een azc.

 13. Paul Siousias

  Dhr Toine Goossens u woont zeker zeker niet in overvecht.
  Het is wel makkelijk om te zeggen hoe wij overvechters moeten leven en wonen.
  Ik woon er 25 jaar maar zie dat het snel achteruit gaat o ja de meeste criminelen hier zijn toch afrikanen.
  Ik zou zeggen kom lekker met je gezin hier wonen en wil dan kijken of je nog praatjes heb als er een AZC naast je komt.
  Hoe veilig je dochter of zoon naar school kunnen fietsen.
  Lekker als je vrouw wil winkelen als ze rond de 4 winkelcentums blijven hangen.
  En dat er weinig gebeurd bij de AZC hier is gelul het word alleen niet naar buiten gebracht.
  Voordat je mening geef over overvecht en bewoners kom achter je lui stoel vandaan en ga lekker de buurt in .
  Trouwens Mario zet zich 100% in voor de wijk en geef hem wel gelijk dat hij jou negeert ,meneer beterweter.

 14. Wim Vreeswijk

  BEN: De gemiddelde politicus DURFT gewoon de mening NIET te vragen aan de bevolking via een referendum omdat ze donders goed weten dat het overgrote deel van de bevolking, en zeker in Overvecht, al verschrikkelijk gearmoediseerd is en zeker niet zit te wachten op het binnen halen van armoede en ellende. Zo simpel is dat!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).