Zorgen over voortbestaan modelbouwcentrum in Utrechtse wijk Overvecht Zorgen over voortbestaan modelbouwcentrum in Utrechtse wijk Overvecht

Zorgen over voortbestaan modelbouwcentrum in Utrechtse wijk Overvecht

Zorgen over voortbestaan modelbouwcentrum in Utrechtse wijk Overvecht
De racebanen aan de Floridadreef vanuit de lucht
Het modelbouwcentrum aan de Floridadreef in Overvecht heeft de noodklok geluid. Het voortbestaan van de plek, waar beurzen worden gehouden en meerdere banen voor modelauto’s en modelvliegtuigen te vinden zijn, is in gevaar. Ook de gemeenteraad vraagt om opheldering bij de wethouder.

Het modelbouwcentrum aan de Floridadreef in Overvecht heeft de noodklok geluid. Het voortbestaan van de plek, waar beurzen worden gehouden en meerdere banen voor modelauto’s en modelvliegtuigen te vinden zijn, is in gevaar. Ook de gemeenteraad vraagt om opheldering bij de wethouder.

In 1973 kreeg stichting SUL een stuk weiland aan de rand van Utrecht aan de Floridadreef om daar met modelvliegtuigen en -auto’s te racen. Ook worden er beurzen gehouden waar de vliegtuigen en auto’s verkocht worden.

Rob Bruinsma, de huidige voorzitter van de stichting vertelt: “We kregen in de jaren ’70 een stuk nat grasland. We hebben hier alles zelf aangelegd, van drainage tot aan de racebanen.”

Erfpacht

Met de stichting werd een gering bedrag afgesproken voor de erfpacht. Het ging tenslotte om een stuk weiland. Die afspraken zijn afgelopen en nu heeft de gemeente het plan om het bedrag flink te verhogen. “We betalen nu 780 euro per jaar, maar dat moet zo’n 50 keer meer worden. Dat kunnen we gewoonweg niet betalen. Als we een goed jaar draaien hebben we een omzet van 18.000 euro. Nu met corona is dat nog veel minder geweest.”

Verschillende Utrechtse politieke partijen willen van de gemeente weten wat de plannen zijn. GroenLinks, VVD, CDA en de ChristenUnie zijn benieuwd waar het nieuwe erfpachttarief op gebaseerd is. In Utrecht zijn namelijk verschillende tarieven voor verschillende gebruiksdoeleinden. De politieke partijen benadrukken ook het maatschappelijke belang dat de stichting lange tijd heeft gehad.

Bij het modelbouwcentrum kwamen namelijk jarenlang jongeren om technische vaardigheden op te doen. Rob vertelt: “Die kwamen via bureau Halt of het waren schoolverlaters. Op deze plek leerden ze wat techniek ze kon bieden.”

Reactie gemeente

De voorzitter benadrukt nogmaals dat de stichting het nieuwe tarief niet kan betalen. “Dat zou het einde voor ons zijn hier. We hebben de afgelopen tientallen jaren alles overleefd, maar dit kunnen we niet betalen. Ik hoop dat de wethouder er nog een keer naar kan kijken.”

Het college van de gemeente Utrecht gaat naar de vragen van de gemeenteraad kijken en komt binnen enkele weken met een reactie.

15 Reacties

Reageren
 1. Herman1963

  Eeuwig zonde als deze club moet sluiten. Voor veel jongeren (ook voor mijzelf) lag hier de basis van de technische vaardigheden die ze op de dag van vandaag van de straat houdt. Velen zijn doorgestroomd naar mooie opleidingen en goede jobs. Maar in ieder geval waren ze als kind van de straat en hadden ze een leuke en nuttige vrijetijdbesteding. Deze club moet behouden blijven voor onze huidige jeugd; Utrechtse politiek, denk hier serieus over na!

 2. W.

  Aan de andere kant is 780 euro per jaar werkelijk een habbekrats. Ik hoop dat ze tot een mooi compromis kunnen komen.

 3. cas

  Laat ze toch gewoon dezelfde prijs betalen. gemeente heeft er niks aan gedaan, maar wel veel geld willen vangen. Vind je het gek dat hobby verenigingen verdwijnen.

 4. Malvinas

  Sluiting zal de samenleving heel wat meer gaan kosten dan die luizige (voor de gemeente Utrecht) 18.000 euro. Zie als gemeente de jeugd maar eens op het juiste pad te houden voor dat bedrag. Laat staan voor 780 euro per jaar.
  Kortzichtig beleid is vaak de oorzaak van veel ellende in Utrecht.

 5. Cico

  Totaal onzichtbare club, misschien ligt het daaraan? Ik wist niet eens dat er al 50 jaar een modelbouwracebaan in Utrecht ligt. Drones zijn ontzettend in, bestuurbare auto’s zijn nooit uit geweest maar ze zijn alleen maar bezig met HALT? Ja dan snap ik ook wel dat je geen omzet draait. Dat kan echt wel slimmer

 6. HArry

  Wat zijn ze op de foto er naast aan het aanleggen? ik hoop geen woningen of natuurgebied want dat is de sterkste wettelijke (RO) manier om je buren de afgrond in te wippen.

  Beproefde methode tegen boeren.

 7. Wim

  @Cico,
  Dat jij er nog nooit van gehoord hebt zegt alleen maar dat het een voorbeeldige club is die geen wanorde schept. Ze zitten er niet voor de omzet maar om plezier te hebben van hun hobby en dat hoeft niet meteen commercieel te maken

 8. Bernhard

  Wat Cico zegt. Best lachen, zo’n baantje, maar ik woon in de buurt en had er werkelijk waar nog nooit van gehoord. Als ze slim zijn, gaan ze zich wat meer profileren. Wordt ‘t ook makkelijker om je kop boven water te houden.

 9. Herman1963

  Zit me net te bedenken, dat het een mooie daad van onze nieuwe burgemeester zou zijn, om deze technische hobbyclub te bezoeken en met eigen ogen te zien wat men betekent voor de maatschappij. Net zoals burgemeester Vonhoff vroeger regelmatig deed, gewoon op het fietsje langskomen en zich op de hoogte laten houden van het reilen en zeilen.

 10. Pee

  Als je niet weet dat die club daar zit weet je vast nog meer niet wat er is in utrecht.
  Dat maakt de club niet minder belangrijk .
  Ik heb het flauwe vermoeden dat er weer een plek is gevonden om woningen op te bouwen.
  Als dat het geval is en de gemeente haar zin daar op heb gezet begin dan maar met de boel in te pakken want dat de gemeente haar zin gaat krijgen kan je vergif op innemen.

 11. Herman

  @CiCo in Utrecht zitten her en der ook diverse verborgen sexclubs, drugs- en drankholen. Sommige gelegenheden zijn misschien wat lastig vindbaar, maar dat wil niet zeggen dat deze geen functie vervullen!

 12. Jacco

  Ik heb er 40 jaar geleden gewerkt toen hadden ze een werkplaats met draaibanken en freesmachines ruim was toen volgens de oprichter samen met henny bora volgens mij ben nu bijna 59 heb 20 jaar in Overvecht gewoont en 20 jaar op de rubenslaan bij het stadion woon nu alweer 20 jaar in Maarssen kwam er vaak ook bij de sul heel erg als dit zou verdwijnen rij er vaak nog met veel emotie voorbij.ik heb daar toch een verleden liggen.

 13. Zuilen 030

  Deze club veroorzaakt geen overlast, heeft de geluidswal van containers zelf bekostigt en heeft het hele terrein zelf opgeknapt en onderhouden, gemeente: kom met een redelijk bedrag en laat deze club bestaan!!! Of heeft Vd Steen het terrein nodig????

 14. Rumi Quadir

  Hele leuke en unieke modelbouwclub voor Utrecht, is helemaal vanuit niets opgebouwd naar een modern onroadcircuit en de mooiste en spectaculairste offroadcircuit van Nederland. Zou heel zonde zijn als deze modelbouwclub weg moet. Hopelijk is de Gemeente Utrecht bereid om water bij de wijn te doen.
  Het onroadcircuit is overigens het oudste circuit van Nederland en vroeger waren er 3 vliegcirkels, nu nog 1 vliegcirkel die nog steeds wordt gebruikt. Dit geeft al aan hoe populair deze club nog steeds is.

 15. Harrie

  Jammer, heel erg jammer!
  Ik heb er redelijk wat wedstrijden gereden met heel veel plezier.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).