Zorgen van twaalf woongroepen die in handen van SSH zijn gevallen nog niet weggenomen Zorgen van twaalf woongroepen die in handen van SSH zijn gevallen nog niet weggenomen

Zorgen van twaalf woongroepen die in handen van SSH zijn gevallen nog niet weggenomen

Zorgen van twaalf woongroepen die in handen van SSH zijn gevallen nog niet weggenomen
Foto: SSH
Het lijkt erop dat het overgrote deel van de woongroepen die onlangs in handen van SSH zijn gekomen niet meer volledig worden vrijgelaten bij het kiezen van nieuwe bewoners. Dat blijkt uit een gesprek dat de gemeente Utrecht afgelopen week heeft gevoerd met de studentenhuisvester en het Actiecomité Utrechtse Woongroepen.

Het lijkt erop dat het overgrote deel van de woongroepen die onlangs in handen van SSH zijn gekomen niet meer volledig worden vrijgelaten bij het kiezen van nieuwe bewoners. Dat blijkt uit een gesprek dat de gemeente Utrecht afgelopen week heeft gevoerd met de studentenhuisvester en het Actiecomité Utrechtse Woongroepen.

SSH en woningcorporatie Bo-Ex hebben een tijdje terug een aantal woningen geruild. Deze ruil omvatte onder meer 58 woongroepen. 14 hiervan hebben een formele status en zijn daardoor een vereniging. De overige woongroepen hebben een informele status en zijn als samenlevingsvorm niet officieel vastgelegd.

Bewoners van 14 informele woongroepen hebben eerder aangegeven zich zorgen te maken omdat zij bang zijn hun manier van wonen niet voort te kunnen zetten. SSH heeft eerder aangegeven dat deze bewoners nog steeds zelf hun nieuwe huisgenoot kunnen kiezen, maar dat het wel een student moet zijn die bij hun staat ingeschreven.

Eenheid

SSH heeft in het gesprek met de gemeente gezegd dat de 14 formele woongroepen in stand blijven. Daarnaast is de studenhuisvester in gesprek gegaan met de 14 informele woongroepen om te kijken wat deze huizen tot een eenheid maakt.

Twee van die informele woongroepen krijgen naar verwachting ook een ‘formele’ status. Het gaat om huizen waar leden van de Utrechtse studentenroeivereniging Orca wonen en leven met een bepaald ritme voor studie en sport.

Hospiteersysteem

Bij de overige 12 woongroepen met informele status zouden de bewoners hebben aangegeven dat de binding onderling vooral bestaat uit goede sociale contacten en het hebben van eenzelfde leefpatroon. “SSH ziet dit niet als reden om de informele manier van coöptatie voort te zetten”, aldus de gemeente.

Zoals hierboven ook al aangegeven wil SSH voor deze huizen het hospiteersysteem toe passen. De bewoners kunnen in een advertentie voor een nieuwe huisgenoot aangeven wat het huis gezamenlijk doet en wat zij belangrijk vinden. Woningzoekende studenten die bij SSH staan ingeschreven kunnen hier vervolgens op reageren. SSH wil dit vanaf 1 januari 2022 invoeren.

De overige dertig informele woongroepen zijn akkoord gegaan met de nieuwe werkwijze van SSH.

Gekoppelde berichten

10 Reacties

Reageren
  1. Anne Marie ten Berge

    — SSH heeft eerder aangegeven dat deze bewoners nog steeds zelf hun nieuwe huisgenoot kunnen kiezen, maar dat het wel een student moet zijn die bij de SSH staat ingeschreven—.
    Wat ik niet begrijp is dat een woningzoekende ingeschreven kan staan bij een woningbouwcoöperatie. Laat ik nu, op zoek naar een woning, 100.000 keer te horen hebben gekregen dat je als woningzoekende ingeschreven moest staan bij de Stichting Woningnet te Utrecht.. Overigens is mij ooit verteld dat Stichting Sociale Huisvesting afgekort werd als SSH. Wie weet hoe een en ander nu echt in elkaar steekt?

  2. Anne Marie ten Berge

    Ik heb ook nog even mijn eerdere reactie erbij gehaald: Anne Marie ten Berge 16/6/2021 – 13:04
    Laat mij nu altijd verteld zijn dat SSH betekende: Stichting Sociale Huisvesting! en dat de Stichting Studenten Huizen (SSH) vroeger, met zicht op de Weerdsluis een gezellige mensa dreef!

  3. Uuutje

    @ Anen Marie

    De SSH, betekent Stichting Studenten Huisvesting. Misschien dat vroeger het een-en-ander anders geregeld was, maar dit is hoe het in elkaar steekt.

    Het is geen normale coöperatie, want slechts voor 2 doelgroepen bedoeld, studenten en ex-studenten-starters. Een aantal woningen van de SSH staan ook open voor leeftijds-doelgroep-bewoning en deze worden via woningnet open gesteld. De rest van de woningen zijn alleen te huren als je ingeschreven staat bij de SSH en aan de voorwaarden voldoet. Dat is ook logisch, want een student die een 4-jarige studie doet en te ver van Utrecht af woont, heeft er niks aan om 10-15 jaar ingeschreven te staan. Dan is hij/ zij al klaar en heeft het geen zin meer.

  4. JdV

    @anna marie ten berge: dus in het verleden was je verkeerd geinformeerd. SSH bestaat al vele jaren, is er voor studentenhuisvesting. Google het maar even.

  5. Binnenstadbewoner

    @ Annemarie: alweer een behoorlijk aantal jaar geleden heeft SSH haar naam veranderd van Stichting Sociale Huisvesting naar Stichting Studenten Huisvesting. De ondertitel van SSH luidt nu ”Student housing”. Een kleine wijziging zo lijkt het, maar is het niet. De SSH is er uitsluitend voor studenten. Vroeger waren er nog veel ex studenten die nog heel lang in hun studentenkamer bleven, maar ook dat is met de campuscontracten afgelopen. Ben je geen student dan kun je niet bij SSH terecht. Als je niet meer studeert – afgstudeerd of gestopt – dan moet je binnen een jaar of korter je studentenkamer uit.

    Die ex bo-ex woongroepen hebben jarenlang ongestoord hun eigen gang kunnen
    gaan. Zij konden zelf bepalen wie er bij hen kon komen wonen. In die woongroepen is bijna geen student meer te vinden met ook behoorlijk wat 40 / 50 plussers en ouder. Zij krijgen nu te maken met een sterfhuisconstructie van hun oude manier van wonen. Straks wonen zij als ouderen met vast huurcontract (!) tussen de studenten met campuscontract (!). Veel wisselingen dus. Studenten die qua leeftijd hun eigen kinderen hadden kunnen zijn.

  6. Geenstijl@Utrecht🤪

    Woningcorporaties zijn niet meer van die gezellige sociale verhuurders,alles draait om het geld en zo min mogelijk onderhoud.
    We moesten als klein land aan marktwerking doen, nou dit is het resultaat, net zoals het zorgsysteem.

  7. Scherpschutter

    @Geenstijl@Utrecht

    Volgens mij weet u niet wat marktwerking is. Bewijs mijn ongelijk.

  8. Anne Marie ten Berge

    50 jaar geleden had iedere studentenvereniging zijn eigen mensa (tafel). Student of niet, ik stond iedere dag in de rij staan voor een warme maaltijd, voor een redelijke prijs in guldens. Het leukste vond ik nog het schoolbord waarop het menu stond geschreven. Ik at altijd bij de SSH tegenover de Weerdsluis.
    @ Scherpschutter ik bewijs uw ongelijk: dat het sociale karakter bij de SSH met tafel en al is verdwenen, dat oud BO-EX woongroepen geen vrije keuze meer hebben, met wie ze wonen en tafelen, dat studenten om te kunnen studeren en te kunnen wonen schulden moeten aangaan, dat in alle sectoren de privatisering met winstoogmerk het doel was van de politiek, heeft ALLES te maken met die goddeloze marktwerking, met het daaraan gekoppelde graaien en snaaien van politici aan wie het nepotisme als heersend systeem, vastgebakken zit.

  9. Geenstijl@Utrecht🤪

    @mevrouw ten Berge,

    U heeft volkomen gelijk, zo realistisch als ik ben …bravo.

  10. monus

    SSH; Sullige Sociale Huur.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).