Zorginstelling Fundament uit Utrecht hoeft Zilveren Kruis niet terug te betalen, ook al vindt Zilveren Kruis dat Fundament fraudeerde met PGB-gelden. Dat oordeelt de rechtbank in een civiele procedure tussen Zilveren Kruis en Fundament.
Het zorgbedrijf Fundament en de eigenaar van het bedrijf zijn in 2020 veroordeeld voor valsheid in geschrift en verduistering. In die strafrechtelijke procedure oordeelde de rechtbank dat het bedrijf te veel (zorg)uren declareerde en het PGB-geld van de cliënten naar eigen inzicht besteedde. Tegen dit vonnis is hoger beroep ingesteld, die procedure loopt nog.
Zilveren Kruis keerde PGB-gelden (een soort subsidie) aan mensen met een zorgbehoefte uit. Zij konden met dit geld zelf een zorgverlener inschakelen en betalen. Zo’n honderd mensen kochten deze zorg in bij Fundament, maar daar ging het mis. De zorginstelling zou volgens Zilveren Kruis niet de juiste zorg hebben geleverd. Fundament is dus ook eerder veroordeeld voor onder meer verduistering.
Schade
Het is een wat ingewikkelde zaak. Zilveren Kruis vroeg eerst direct aan de mensen die zorg bij Fundament hadden afgenomen het geld terug, dat veranderde echter toen Zilveren Kruis een brief schreef aan hen dat de organisatie zelf het geld ging opeisen bij Fundament.
De rechtbank oordeelt dat met die brief Zilveren Kruis de ‘onvoorwaardelijke en ondubbelzinnige’ toezegging deed dat de betrokken personen zelf geen geld terug hoeven te betalen. Wanneer de betrokkenen geen geld terug hoeven te betalen, lijden zij ook geen schade door toedoen van Fundament en kan Zilveren Kruis dus ook geen schade namens die betrokkenen op Fundament verhalen.
Aangezien Zilveren Kruis zelf ook geen schade heeft geleden, het geld kwam namelijk van de overheid en niet uit de eigen spaarpot, heeft het bedrijf daarmee ook geen recht op de schadevergoeding. Zodoende vervalt ook het recht op een schadevergoeding en daarmee hoeft Fundament de ruim 3,4 miljoen euro niet terug te betalen.
Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg hebben samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode gemaakt en dat is nu te bestellen in de DUIC shop! Bestel hier een exemplaar in de voorverkoop.
4 Reacties
ReagerenWoehahaha. Wat een sukkels daar bij Zilveren Kruis. Glasheldere redenering van de rechter. De enige die de sjaak is zijn de belastingbetalers van wiens geld de PGB budgetten worden gefinancierd. U en ik dus.
@JdV
Ben blij dat je er nog ergens de lol van inziet.
Ik zie dat niet echt.
De belastingbetaler wordt een poot uitgedraaid door een zorghufter.
De overheid moet aangifte doen van fraude en kan dat niet.
Dus die moeten zichzelf een draai om de oren geven dat dit probleem in de Wet, die ze helemaal zelf hebben gemaakt, al 20 jaar lang niet wordt aangepakt. Dit is namelijk niet de eerste zorgfraudeur maar de -tigste en het gaat ten koste van de allerzwakste in onze samenleving. Diegene die weerloos en hulpeloos zijn.
Dat is wel een totaal diepte punt van onze beschaving te noemen.
Kan daar niet echt om lachen.
Voor diegene die gelijk met het vingertje naar de VVD wijzen, die andere partijen in de coalitie hebben toch echt bij het kruisje getekend want anders komt er geen Wet -die dergelijke hufters gewoon vrij spel geeft- tot stand.
Ze hadden ook iets kunnen doen in al die tussenliggende jaren (dat PGB gebeuren is van rond de eeuwwisseling) want deskundigen waarschuwen de overheid ook al al die jaren in alle talen vanuit alle kanten.
Die rechter kan ook anders redeneren en zorgen dat dat geld , wat door fraude is verdient , gewoon terug betaald moet worden .
Het is ook niet de eerste keer dat ze zich schuldig maken aan fraude en er toch weer mee weg komen.
Ik weet alweer genoeg.
Kom niet met de vraag hoezo want dat kan je makkelijk zelf vinden.
In het vonnis is sprake van 3 gedaagden; ik neem daarom aan dat het gaat om het zorgbedrijf van de 3 broers op de Vleutenseweg, waarover DUIC al eerder berichtte:
https://www.duic.nl/criminaliteit/om-eist-dat-frauderende-broers-uit-utrecht-15-miljoen-euro-terugbetalen/
https://www.duic.nl/criminaliteit/twee-medewerkers-van-thuiszorg-aangehouden-na-miljoenenfraude-met-pgb/
Deze 3 broers zijn overigens wel veroordeeld tot celstraffen van 3,5 en 4 jaar.
De budgethouders (cliënten), die willens en wetens meewerkten aan deze fraude (zij ontvingen de helft van de opbrengst) komen er veel beter mee weg. Omdat Zilveren Kruis destijds hebben gemachtigd om het teveel betaalde geld terug te vorderen hoeven zij dit nu niet zelf terug te betalen.
De volledige uitspraak van de rechtbank is hier te vinden (zie 5.7):
https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBMNE:2022:4291