Zwaar vuurwerk, maar relatief rustige avond in Lombok na uitschakeling Marokko op WK Zwaar vuurwerk, maar relatief rustige avond in Lombok na uitschakeling Marokko op WK

Zwaar vuurwerk, maar relatief rustige avond in Lombok na uitschakeling Marokko op WK

Zwaar vuurwerk, maar relatief rustige avond in Lombok na uitschakeling Marokko op WK
Het bleef relatief rustig woensdagavond in Lombok nadat Marokko werd uitgeschakeld op het WK voetbal. Een paar honderd mensen kwamen samen rond het Moskeeplein. Wel werd er het nodige vuurwerk afgestoken. De politie was in groten getale aanwezig om de orde te handhaven. Zeven personen zijn gearresteerd.

Het bleef relatief rustig woensdagavond in Lombok nadat Marokko werd uitgeschakeld op het WK voetbal. Een paar honderd mensen kwamen samen rond het Moskeeplein. Wel werd er het nodige vuurwerk afgestoken. De politie was in groten getale aanwezig om de orde te handhaven. Zeven personen zijn gearresteerd.

Om te voorkomen dat er woensdag na de WK-wedstrijd tussen Marokko en Frankrijk weer ongeregeldheden zouden ontstaan was een deel van Lombok aangewezen als veiligheidsrisicogebied. De politie was zichtbaar aanwezig en de Mobiele Eenheid had zich in busjes rondom Lombok opgesteld. Eerder kwam het tot fikse ongeregeldheden in de wijk na wedstrijden van Marokko.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Woensdagavond bleef het relatief rustig. Er kwamen een paar honderd mensen samen maar dat aantal nam in de loop van de avond snel af. Wel werd er het nodige vuurwerk afgestoken waarmee agenten gehinderd werden en en zag de politie zich genoodzaakt om zich strategisch door de Kanaalstraat te bewegen.

Tekst gaat verder onder afbeelding

De politie trok zich een aantal keer terug van het Moskeeplein maar toen het vuurwerk weer toenam besloten de agenten om via het plein de Kanaalstraat in te lopen om eventuele raddraaiers staande te houden. Er werden zeven personen gearresteerd voor het bezit en/of gooien van vuurwerk en het verstoren van de openbare orde.

Gekoppelde berichten

20 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Elders las ik dat er in 030 2 agenten gewond zijn geraakt. Hoezo relatief rustig dan?
  Pas bij meer dan 5 gewonde agenten mag je het niet-rustig noemen? Krankzinnig. De politiek (driehoek) had gewoon keihard moeten ingrijpen. Bij andere gelegenheden worden massaal mensen opgepakt en afgevoerd (demonstraties, rellen) naar het cellencomplex in Houten. Dat had nu ook moeten gebeuren.
  Zwaar vuurwerk gooien? Verkeersoverlast of gevaar? Instructie politie niet opvolgen? Oppakken. Vastzetten. Registreren (inclusief DNA afname). Snelrecht toepassen. Veroordelen (hebben ze een strafblad) en straf laten uitzitten.

 2. Aa

  Laat dit even op u inwerken: het vereist zowat alle bestuurlijke middelen, inclusief preventief fouilleren en NOG zijn er problemen. Moet u nagaan wat voor problemen deze mensen opleveren als er niet een grote politiemacht aanwezig is. We hebben elke dag een grote groep mensen die elke dag onze samenleving ondermijnt en geweld niet schuwt. Waarom wordt dit zo zachtaardig aangepakt? Het is tijd om het monopolie op geweld vd staat harder toe te passen.

 3. Katja

  Kan het nou nooit eens zonder dat achterlijke vuurwerk ?

 4. Klaasjan

  Mooi, over en uit!

 5. Lombokker

  Het is maar wat je onder ‘relatief rustig’ verstaat, mijn kat durft nog steeds niet onder de bank vandaan te komen. Ik ben er zelf ook wel klaar mee, laat die gasten het maar in hun eigen wijk gaan vieren, want er is er niet één uit Lombok zelf afkomstig.
  Hetzelfde verhaal met het spul dat hier ‘s nachts door de straten scheurt, op weg naar de vreetschuren op de Kanaalstraat die tot diep in de nacht open zijn. Laat die alsjeblieft om tien uur sluiten, of verhuizen naar de wijken waar hun klanten vandaan komen. Minder autoverkeer, dus ook nog eens goed voor het milieu.

 6. Katja

  @Lombokker, geldt ook voor ASW, helaas.

 7. Pee

  “en zag de politie zich genoodzaakt om zich strategisch door de Kanaalstraat te bewegen.”
  Er is dagelijks , buiten het voetbal om , reden om door de kanaalstraat te bewegen maar dat doen ze niet want dat werkt provocerend.
  Verder ben ik het eens met voorgaande 6 reacties.
  Als politie het nu al moeilijk heeft en niet durft in te grijpen dan word dat nog wat als die gasten het ergens niet mee eens zijn en in opstand komen dan zal toch echt het leger ingezet moeten worden , lijkt me duidelijk .

 8. Bill

  “Oppakken. Vastzetten. Registreren (inclusief DNA afname). Snelrecht toepassen. Veroordelen (hebben ze een strafblad) en straf laten uitzitten.”

  Een beetje zoals ze in Amerika doen, JdV? Het schoolvoorbeeld van een land waar door hard optreden van de politie eigenlijk geen criminaliteit meer is en de politie ook nooit misbruik zou maken van hun bevoegdheden? Heb je nog meer goede ideeën, deel ze vooral!

 9. Lombok

  @bill: Nederland is niet te vergelijken met de VS. Totaal andere context. Vertel andere eens, wat is uw oplossing voor deze problematiek? Oh wacht die heeft u niet en u laat de problemen voor wat het is. Succes daarmee.

 10. Claire Obscur

  Hoeveel bonnen zijn er uitgedeeld voor het afsteken van vuurwerk? Precies. Nul. Succes met handhaven richting eind van de maand. Ik wil ze zien hollen, rennen, vliegen om alles een beetje bij te kunnen benen. Leuk bedacht vanachter zo’n theoretisch managers bureau maar in de echte wereld op straat is het tóch anders dan op zo’n excellijstje.

 11. Koel Hoofd

  Kom kom mensen, beetje relativeren aub.
  “Er kwamen een paar honderd mensen samen maar dat aantal nam in de loop van de avond snel af.”
  Kortom, het was veel te koud om echt herrie te schoppen.

 12. Josias

  Nu weten we gelijk waar we het zware vuurwerk kunnen vinden. Lombok was overigens een van utrechts mooiste wijken ooit. Er is niets meer van over.

 13. josias

  blij dat dit is afgelopen.. tijd om de wijk te saneren en sociale huur terug te brengen op basis van eerlijke verdeling door huizen op te kopen door de gemeente van uittredende bewoners. Zodat de wijk weer in balans is. Dit is toch niet normaal meer?

 14. het oranje mannetje

  fijn dat ze er uit liggen ik heb dit nog nooit geroepen,, mijn motto ,,mogen de beste winnen, maar deze gasten verdienen de 4de plaats niet eens . dit is geen feestje vieren maar puur rellen en de grens zoeken.

 15. Lombokker 2

  @lombokker

  Tienduizend keer eens. Deze wijk is niet gemaakt voor zoveel verkeer van buitenaf. Vier het feest in je eigen wijk. En hou dat vuurwerk op zak kerels. Groot aandacht issue die mannetjes. Je kan ze pamperen met een jeugdhonkje, een snuffelstage of een zakje snoep. Maar het blijft wandelende poep. Opzouten, blijf in je eigen wijk!

 16. Geenstijl@Utrecht

  Allahmamachies, wat een toestand zeg,ik ben blij dat ze uitgeschakeld zijn voor de finale,dit laat zien dat integratie een illusie is,met een dun laagje chroom,zou henk westbroek zeggen.

 17. Bill

  “@bill: Nederland is niet te vergelijken met de VS. Totaal andere context. Vertel andere eens, wat is uw oplossing voor deze problematiek?”

  @lombok, wat bedoel je met “deze problematiek”? Volgens mij is het WK bijna afgelopen dus dat lost zichzelf op, toch? Als het gaat over problemen met marrokkaanse jongeren (maar dat niet durft te zeggen of zo): het lijkt me vrij naief om te denken dat kort-door-de-bocht DUIC reacties daar iets aan bijdragen. Maar, prima, ga ze lekker opsluiten allemaal. Minstens tien jaar. Allemaal een strafblad. Moet je eens kijken hoe ze over tien jaar opeens allemaal een keurige kantoorbaan krijgen. Probleem keurig opgelost!

 18. Bill

  “dit laat zien dat integratie een illusie is,met een dun laagje chroom”

  @Geenstijl@Utrecht, dus je claimt op basis van dit soort incidenten dat _de volledige integratie_ mislukt is? Dan is de integratie van ADO Den Haag, Feyenoord en FC Utrecht supporters minstens zo mislukt. Ze mogen Rome in ieder geval niet meer in omdat ze zich zo keurig hadden gedragen, die goudeerlijke jongens.

 19. Lombokker

  @Josias
  Kennelijk bent u als een jaar of twintig niet in Lombok geweest, want de boel is lang geleden al gesaneerd. Het is nu een leuke wijk, alleen de ‘Kop van Lombok’ kent nog steeds nogal hardnekkige problemen.

  @Bill
  Houd alsjeblieft eens op met je ‘whataboutism’.

 20. Bill

  @lombokker, je lijkt niet te begrijpen wat whataboutism betekent maar los daarvan, hoe verwacht je dat JdV’s reactionaire suggesties dan daadwerkelijk zouden bijdragen aan een oplossing?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).