Zwarte vingers en suffe automobilisten bij het EK voor wegenwachten in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Zwarte vingers en suffe automobilisten bij het EK voor wegenwachten in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Zwarte vingers en suffe automobilisten bij het EK voor wegenwachten in Utrecht

Zwarte vingers en suffe automobilisten bij het EK voor wegenwachten in Utrecht
De allerbeste wegenwachten uit 19 Europese landen zijn vandaag en morgen in actie voor de Europese Kampioenschappen in Utrecht. Techniek, veiligheid en contact met de bestuurder – het wordt allemaal getoetst. De kampioenschappen vinden plaats bij het ANWB Wegenwachtstation aan de Winthontlaan.

De allerbeste wegenwachten uit 19 Europese landen zijn vandaag en morgen in actie voor de Europese Kampioenschappen in Utrecht. Techniek, veiligheid en contact met de bestuurder – het wordt allemaal getoetst. De kampioenschappen vinden plaats bij het ANWB Wegenwachtstation aan de Winthontlaan.

Deelnemers moeten aan de gang met auto’s, fietsen en andere voertuigen – praktisch én theoretisch. Tijdens de zogenoemde assessments worden de teams, bestaande uit twee wegenwachten, beoordeeld door technische trainers die ook de rol spelen van ongelukkige klant.

Tekst gaat door onder afbeelding

Het Portugese team is geconcentreerd bezig aan een van de wagens.

Organisator Ed van Dijk vertelt dat het overkoepelende doel is om de wegenwacht in heel Europa te verbeteren. “Wij willen met zijn allen van elkaar leren. De jongens zijn heel geïnteresseerd in elkaars technieken en auto’s. Gisteren zijn 15 teams aangekomen in Den Haag. Als een wesp doken ze allemaal bij elkaar de auto in om de wagens te bekijken.” De ANWB heeft de laatste jaren, samen met partners zoals de Fédération Internationale de l’Automobile en ARC Europe, trainingen ontwikkeld en georganiseerd in heel Europa.

De afgelopen drie jaar hebben Nederlandse teams het EK al twee keer gewonnen. De teams van de ANWB behoren dit jaar ook tot de favorieten. Helaas schuilt er voor Nederland een addertje onder het gras. “Wij organiseren het kampioenschap, dus moeten wij dit jaar helaas iemand anders de bokaal gunnen”, vertelt Van Dijk. Wie nu de favorieten zijn? Dat weet hij niet, maar Slovenië eindigde vorig jaar als tweede. Engeland en Duitsland doen het ook altijd heel goed. Het niveau komt volgens hem ieder jaar steeds dichter bij elkaar.

Nico Stemmer en Mohamed El Mansouri vormen samen een team van de ANWB. Zij moeten deze middag een taak uitvoeren voor een ‘bestuurder’ die een probleem heeft met zijn elektrische auto. Tijdens de opdracht gaat het contact tussen de technische trainer en de wegenwacht in het Engels. Automobilist en trainer Adriaan van Broekhoven vertelt dat hij het probleem zelf niet kan oplossen. “Ja, mijn laadkabel zit vast en de accu doet heel raar. En ehh… I´ve never driven an electric car before” vertelt hij terwijl hij bewust een suffe houding aanneemt om de wegenwachters een extra uitdaging te bieden.

Tekst gaat door onder afbeelding

Wegenwacht Nico Stemmer en technisch trainer Adriaan van Broekhoven bespreken het probleem.

“We’ll do our best to get inside of the car and fix the problem”, wegenwacht Stemmer kalmeert de chauffeur. Samen voeren Stemmer en El Mansouri de opdracht snel en zorgvuldig uit. “Zoals je ziet hebben de Nederlandse mannen de kabel losgekregen, met de juiste handschoenen en veiligheidsmiddelen. Ze hebben netjes alles afgezet zodat mensen niet te dichtbij komen”, zegt technische trainer Van Broekhoven.

Stemmer vindt dat zij samen het probleem goed hebben opgelost. “Een normale, goed functionerende auto laat de stekker los, maar dat deed dit voertuig niet. We hebben de storing helaas niet kunnen repareren, maar de bestuurder is volgens mij wel tevreden!” Ook donderdag gaat de wedstrijd nog door waarna bekend wordt wie de beste wegenwacht van Europa is.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).