Zwembad De Krommerijn weigert gezinnen zonder identiteitsbewijs | De Utrechtse Internet Courant Zwembad De Krommerijn weigert gezinnen zonder identiteitsbewijs | De Utrechtse Internet Courant

Zwembad De Krommerijn weigert gezinnen zonder identiteitsbewijs

Zwembad De Krommerijn weigert gezinnen zonder identiteitsbewijs
Het zwembad De Krommerijn in Utrecht vraagt aan bezoekers bij binnenkomst steekproefsgewijs om een identiteitsbewijs en als deze niet getoond kan worden wordt de toegang geweigerd. Het zwembad is streng en laat klanten niet passeren, ook niet als het om een gezin met kleine kinderen gaat. Het zwembad wordt in de zomermaanden (3 mei t/m 30 augustus) geëxploiteerd door de gemeente Utrecht.

Het zwembad De Krommerijn in Utrecht vraagt aan bezoekers bij binnenkomst steekproefsgewijs om een identiteitsbewijs en als deze niet getoond kan worden wordt de toegang geweigerd. Het zwembad is streng en laat klanten niet passeren, ook niet als het om een gezin met kleine kinderen gaat. Het zwembad wordt in de zomermaanden (3 mei t/m 30 augustus) geëxploiteerd door de gemeente Utrecht.

Bezoeker Peter Fokkema stond voor de kassa om nog even twee uurtjes te zwemmen samen met zijn vrouw en dochter. Hij kon zich niet identificeren en werd tot zijn eigen verbazing vervolgens niet binnengelaten. “Het staat wel in de reglementen op de site zag ik later, maar ik neem mijn ID niet altijd mee naar het zwembad. Het identiteitsbewijs van mijn dochter is ook al twee keer ontvreemd in het zwembad en er zijn niet genoeg kluisjes.” Fokkema zag meerdere bezoekers die rechtsomkeert konden maken na het niet tonen van een ID.

Een woordvoerder van de gemeente zegt dat de communicatie beter had gemoeten. “In alle zwembaden in Utrecht kan om je identiteitsbewijs worden gevraagd. Dat is voor calamiteiten, maar de communicatie is daarin niet goed als er meerdere mensen weer naar huis worden gestuurd.” De gemeente zegt wel identiteitsbewijzen te blijven vragen, maar zal dat duidelijker willen communiceren.

Iedere bezoeker vanaf 12 jaar heeft een legitimatieplicht en kan naar het legitimatiebewijs worden gevraagd. Zonder geldig legitimatiebewijs kan de toegang tot het zwembadcomplex worden ontzegd, aldus de gemeente op de eigen site.

40 Reacties

Reageren
 1. HH

  Wat een idioterie. Weer zo’n doorgeslagen maatregel waarvan je je bovendien kunt afvragen of dit rechtmatig is. De politie mag je niet zonder reden om je ID vragen, waarom zwembadpersoneel dan wel.

 2. Ben

  zo hou je het wel exclusief, vast niet de bedoeling 😉

 3. [email protected]

  Ach Utrecht met zijn doorgeslagen regels en weten, dit soort praktijken zou je in een dictatuur verwachten, maar niet in Democratuur Utrecht.
  Je ziet nu al de doorgeslagen tendens van gemeentelijke handhavers in uniform en beplakte auto om zgn orde te handhaven, Mussert had de landwacht, en Utrecht heeft de …………….
  Nee het gaat helemaal fout in deze stad met zijn verkapte Ordnung Muss Sein mentaliteit.
  Blijkbaar zijn Utrechtse ambtenaren boven de wet gesteld, en kan men van iedere ondernemer en burger zijn toko sluiten omdat nu eenmaal kan als gemeente.
  Utrecht eerste Nederlandse Mensenrechtenstad

  Nieuws 04 okt 9:15 2012 · Redactie

  Navanethem Pillay verklaarde Utrecht tot de eerste Nederlandse Mensenrechtenstad

  Tijdens de opening van het Nationale College voor de Rechten van de Mens in het Beatrixgebouw verklaarde Navanethem Pillay Utrecht afgelopen maandag in aanwezigheid van Hare Majesteit de Koningin en burgemeester Wolfsen tot eerste Nederlandse Mensenrechtenstad. Dit omdat Utrecht zich onderscheidt door een lokale mensenrechten strategie.

  Navanethem Pillay is de huidige Hoge Commissaris voor Mensenrechten van de VN. Zij bezocht Utrecht in het kader van het Nationale College voor de Rechten van de Mens, dat hier werd georganiseerd. In haar verklaring van Utrecht als eerste Nederlandse Mensenrechtenstad komt tot uitdrukking dat Utrecht ondertussen wereldwijd opvalt als stad van Kennis en Cultuur. Utrecht onderscheidt zich door een lokale mensenrechten strategie, waarin vele maatschappelijke organisaties, sociale ondernemers, verenigingen en buurtgroepen, maar ook kunstenaars, culturele organisaties en programma’s als 2013 en 2018 verantwoordelijkheid nemen voor de Utrechtse vertaling van de wereldwijde afspraken over ‘menselijke waardigheid’. Daarbij blijkt met name de kennis, binnen de Utrechtse stadsgrenzen zijn vele kennisinstellingen op het gebied van mensenrechten gevestigd, Utrecht tot de echte mensenrechtenstad van Nederland te maken. Pillay deed haar uitspraak onder andere op grond van de inzet die de gemeente sinds enige jaren doet om de veelheid van lokale initiatieven op het gebied van de mensenrechten te verbinden aan internationale ontwikkelingen en netwerken: act local, think global… Utrecht werkt in dit kader ook samen met steden als Barcelona, Graz, Neurenberg en Wenen om lokale mensenrechten een steun in de rug te geven.

  Zo vindt van 8 tot en 12 oktober in Utrecht de Europese Week van de Mensenrechten plaats met een uitgebreid programma waar tal van Utrechtse organisatie aan mee doen. Kijk voor meer informatie op utrecht.nl.

 4. Echte Utrechter

  Peter Fokkema had gewoon een ID opzak moeten hebben. De knuppel moet hier niet de boel omdraaien.

 5. Willem

  @HH: omdat dit civielrechtelijk is, maw staat in de reglementen van het zwembad waarmee je als bezoeker instemt. Analogie: de beveiliger van de Hema mag in je tasje snuffelen. Dat staat namelijk in de reglementen. Als klant van de Hema stem je daarmee in.

 6. Jiri

  Terechte maatregel. Op deze manier houd je kinderverkrachters en pedofielen buiten het zwembad. Mijn dochter kan nu rustig spelen. En die vader moet weten dat je je in Nederland ten alle tijden moet kunnen legitimeren.

 7. Advocaat Piepsnor

  @Willem:

  aanvulling: binnen een zekere marge van redelijkheid, dus ook bij de Hema of in de voetbalkantine mag niet alles ‘omdat het in de reglementen staat’.

  Daarbij geldt voor een gemeente als exploitant niet alleen het civiel recht, maar ook bestuursnormen.

 8. Martin

  @HH: Er mag naar legitimatie worden gevraagd als dit onderdeel uit maakt van de toegangsvoorwaarden. Trouwens… iedereen MOET volgens de wet een legitimatie bij zich hebben.
  De gemeente had het alleen beter moeten communiceren. Daarvan is zij zich (achteraf, en dus te laat) bewust en gaat het veranderen.
  Een groot probleem? Nee. WEL wordt aangetoond, dat de steekproef niet gericht is op een bepaalde groep overlast bezorgende bezoekers, maar op iedereen, en consequent, wordt toegepast!!

 9. Geesje Werkman

  Als bijna 64 jarige wil ik voorkomen om te zeggen dat vroeger alles beter was, maar het is toch te zot voor woorden als je 12 jarige of 14 jarige zoon of dochter alleen met een paspoort in de hand naar het zwembad kunnen. En dan vol blijven houden dat het zo fijn is dat we geen binnengrenzen hebben in Europa. zonder paspoort door Europa , maar niet naar het zwembad. Volledig doorgeschoten. Ik vind trouwens dat ook kinderen van ongedocumenteerden naar het zwembad mogen, en recht hebben op plezier in hun ingewikkelde levens. Voor mij een reden om niet naar het Kromme Rijnzwembad te gaan, terwijl ik dit van plan was met mijn kleinzoon. Hangen ze nu ook bordjes op : verboden voor mensen zonder papieren?

 10. Harry

  Prima regel. Heb je die algemeen geldende regel moet je ook handhaven

 11. maria

  OP ZICH DENK JE OKE MOET DAT NOU ZO DOCH INDIEN ER PROBLEMEN ONTSTAAN – EN DAT IS TOCH NIET ONGEWOON TEGENWOORDIG- ER DINGEN GEBEUREN WAARBIJ DIE PERSOON NIET HERKENBAAR IS DAN STAAN DE GROOTSTE SCHREEUWERS TE ROEPEN – HOE KAN DAT NOU-.

 12. Willem

  @Martin: iedereen moet idd legitimatiebewijs bij zich hebben conform Wet ID. Dit betekent echter niet dat een ieder, zelfs de politie, hier zomaar naar mag vragen. Er dient een geldige reden voor te zijn.
  Legitimatie bij zwembad staat hier los van. Zoals eerder gesteld is dat civielrechtelijk.
  Niet mee eens? Dan gewoon ergens anders gaan zwemmen.
  Gezien alle problemen in de Utrechtse zwembaden (hinderlijk gedrag, aanrandingen, vernieling) zou ik als zwembad ook willen weten wie er in mijn toko rondhangt zodat je weet tegen wie je aangifte moet doen en wie je toegang kan ontzeggen.

 13. Huh

  @Maria: volgens mij zit je caps-lock vast…

 14. Ronald

  Schandalig. Alleen de politie zou moeten vragen om legitimatie.
  Huisregels smuisregels, de wet staat boven huisregels.

 15. Willem

  @ronald: naast de politie zijn er nog meer ambtenaren (boa’s) die naar je ID mogen vragen. Maar daar moet wel een reden voor zijn.
  En iedereen bepaalt toch zijn eigen huisregels? Doe jij thuis toch ook..?

 16. R.A.F

  “In alle zwembaden in Utrecht kan om je identiteitsbewijs worden gevraagd. Dat is voor calamiteiten

  Dit is gewoon een slappe lul smoes
  Ik begrijp niet wat dit met calamiteiten te maken heeft .
  Als het voor calamiteiten is dan moet iedereen gecontroleerd worden en alle ID,s moeten dan gekopieerd worden zodat ze kunnen zien wie er in het zwembad zijn en als er echt wat aan de hand is kunnen ze zien wie het gedaan heeft of wie er nog vermist wordt of wie die hartaanval kreeg .
  Stel een viespeuk komt zonder ID het zwembad in maar wordt niet gecontroleerd [[ het is immers een steekproef ]] en hij flikt wat bij kinderen dan nog weet je dus niet wie het is .
  Of er breekt een brand uit dan weet je dus niet wie er allemaal binnen zijn en wie er eventueel vermist kan zijn .
  Of er ligt iemand op de bodem van het zwembad die heeft dus niet zijn ID in zijn zwembroek , en je weet ook niet waar zijn/haar spullen liggen , dan weet je dus nog niet met wie je te maken hebt .
  Of er zijn spullen gestolen en het slachtoffer weet wel hoe de dader er uit ziet dan kunnen ze nog niks terug vinden alleen zijn kop op de video als die er is .
  Of je staat in de rij en de persoon voor je mag gewoon doorlopen en jij [ met of zonder gezelschap] mag niet door want je hebt geen ID , dat is toch volledige willekeur van de kassier .
  Een totaal nutteloos idee dus
  EEN TOTAAL NUTTELOOS IDEE !!!
  Maar ja de gemeente Utrecht is niks vreemd
  http://nl.tracesofwar.com/artikel/39895/Hoofdkwartier-Nederlandse-SS.htm

 17. Guus

  En ja hoor, daar is ie dan: een verwijzing naar de oorlog. Pfffff.

 18. Roos

  Prima maatregel. Zo kun je branieschoppers buiten de deur houden. Goedwillenden vergeten het hooguit één keer.

 19. Atilla Vigh

  Wat mij altijd verbaasd is dat we de zeefmethode blijven gebruiken, terwijl die identificatie allang voorhanden is. Ik durf te wedden dat de gemeente en/of politie echt wel weten welke onruststokers er binnen de eigen gemeente wonen en wie dat zijn. De oplossing is niet om IEDEREEN dan te gaan controleren, opdat er wellicht een bekende tussen zit. Nee, omdraaien, actief die onruststokers heropvoeden door zowel hun ouders als zijzelf zo druk zijn met de heropvoeding dat ze geen tijd en zin meer hebben om onrust te gaan stoken. Dat heropvoeden moet dan wel wat anders zijn dan een bureau HALT straf en straatvuil op vegen. Maar dat is andere discussie.

 20. Geesje Werkman

  wat naief is veel commentaar, het gaat hier om schijnveiligheid. Echt Willem Holleder kon zich altijd wel legitimeren, vele anderen die niet uit zijn om een gezonde samenleving ook, veel mensen die anderen het leven zuur maken ook. Het is vooral de veiligheid van het zwembad dat kan zeggen: Maar we hebben er alles aan gedaan iedereen moest zich kunnen legitimeren, dat zich beschermt. En dat van die oorlog begrijp ik niet goed, waar is die verwijzing? Alleen in het hoofd van de respondent? En mocht het zo zijn, wat is er mis mee als je vindt dat we ons land bederven met al die maatregelen als legitimatie, verklaringen goed gedrag etc. Een sociale , veilige samenleving maak je samen, door er iets mooiis van te willen maken samen, en door ondanks veel toch te kiezen voor vertrouwen, hoe moeilijk soms ook. alks wantrouwen d evbasis wortdt van onze samenleving, inclusief alle regeltjes, dan komt die mooie samenleving er niet. Wat mij betreft mag je zwemmen ook als je geen papieren hebt.

 21. wimutrecht

  De gemeente is in de Wet op de Uitgebreide Identificatieplicht is de gemeente bevoegd gezag. In het verlengde daarvan zijn bepaalde ambtenaren uitvoerders van dat bevoegde gezag. Indien gevraagd wordt door zo’n ambtenaar (kassa vh zwembad) naar uw identificatie (die iedereen vanaf 14 jaar verplicht is bij zich te hebben) en u kunt dat niet tonen dan is het helaas pindakaas. Op grond van diezelfde wet kan de zwembadambtenaar zelfs de politie laten komen omdat u niet in staat bent zich te identificeren hetgeen een strafbaar feit is op grond van de wet.
  De zwembadmedewerker doet gewoon zijn/haar plicht.

 22. Peewee

  Ik denk dat er weloverwogen na gedacht is om problemen te voor komen, in het verleden zijn er problemen geweest en om dit te voorkomen neemt men steekproeven.En een ID is verplicht om bij je te hebben.

 23. R.A.F

  Alleen als de gegevens van een persoon worden opgeslagen met foto erbij dan heeft het enig nut want dan kan je iemand achterhalen op zijn gegevens , maar een ID tonen betekend alleen dat je je ID bij je hebt en heeft dus niks met veiligheid of andere calamiteiten van doen .
  En ik neem aan dat een vader die even wilt gaan zwemmen met zijn kind geen rare dingen van plan is .
  Het moet niet goed gevonden worden dat je overal maar te pas en te onpas je ID moet laten zien waar stop dit met een streepjescode op je pols .

 24. Tja

  Even voor alle mensen zonder enige kennis van zaken en die zich niet bewust zijn van de eventueel negatieve consequenties die het legitimeren met zich mee brengt voor jou persoon.

  Volgens de wet moet je jezelf kunnen legitimeren als daar vanwege een goede verklaring (aanleiding) door het bevoegde gezag om gevraagd wordt. Zomaar om legitimatie vragen mag dus niet en je hoeft dus ook niet per sé een ID op zak te hebben, alleen wanneer er vanwege een goede reden om je ID gevraagd wordt, bijv. als je ergens van verdacht wordt en je kunt dan je ID niet overleggen, dan ben je in overtreding. Je bent in Nederland pas strafbaar als aangetoond is dat je iets doet dat in strijd is met de wet, niet op voorhand al.

 25. Dienmeibos

  Kunnen de mensen die niet het zwembad in mogen geen kruisje op het voorhoofd krijgen. Makkelijk herkenbaar en dan kunnen de mensen zonder een kruisje gewoon lekker zwemmen.

 26. [email protected]

  @Dienstrontbos, ja dan beginnen we bij jou, ben je blijven hangen in 40/45.

 27. l

  Of iedereen controleren of niemand.

 28. Frits

  @tja: helaas voor jou, maar je bent te allen tijde verplicht ID op zak te hebben. Lees de wet er nog even op na anders…

 29. Kirsten

  @I: want? Waarom òf iedereen òf niemand..?

 30. Robb

  Als gecontroleerde heb je het recht om de id-gegevens van de controleur te noteren, gelijk oversteken heet dat. Volgt iedere bezoeker dit principe dan is het gauw afgelopen met die SD-praktijken bij de Krommerijn.

 31. R.A.F

  Kirsten dat is heel makkelijk , anders krijg je willekeur , want waarom de ene wel en de ander niet waar wordt dat op geselecteerd en wie maakt die selectie .
  Dus gewoon niemand .
  Hoe zou jij het vinden dat er mensen voor je gewoon door kunnen lopen zonder controle maar jij moet je ID laten zien , zo niet geen toegang .
  Dit gaat allemaal om schijnveiligheid dit gaat om CONTROLE , de lamme schaapjes zullen hem laten zien , ik neem wel een duik in de sloot dan zie ik ook nog kikkers .

  Als ik een keer zou gaan zwemmen in dat bad met me neefje en nichtje omdat ze een keer op visite zijn dacht je dan echt dat ik met hun ID ga lopen .

 32. remco

  Men mag zeggen wat hij wilt…..maar staat er geen boete hier in Nederland als men zich niet kan legitimeren bij bijvoorbeeld een controle waar dan ook!

  Gewoon id meenemen dus volgende keer?

 33. R.A.F

  Er is in Nederland een toonplicht geen draagplicht Identificatieplicht
  Politie en toezichthouders, zoals conducteurs en arbeidsinspecteurs, mogen naar uw identiteit vragen. Ook zorgverleners en werkgevers mogen uw identiteit controleren.

  Identificatieplicht op straat
  Alleen bepaalde toezichthouders mogen op straat om een identiteitsbewijs vragen. Personen die uw identiteit mogen controleren zijn:
  politieagenten;
  conducteurs in het openbaar vervoer;
  buitengewone opsporingsambtenaren (BOA’s) zoals inspecteurs van de Arbeidsinspectie of boswachters.

  Deze toezichthouders mogen u niet zonder reden naar een identiteitsbewijs vragen. Situaties waarin dit mag zijn bijvoorbeeld:
  verkeerstoezicht (bijvoorbeeld als een fietser door rood licht rijdt);
  handhaving van de openbare orde (de veiligheid is in het geding);
  opsporing van strafbare feiten.

  Als u geen origineel en geldig identiteitsbewijs kunt of wilt laten zien, bent u strafbaar. U loopt dan het risico dat u naar het politiebureau moet of dat u een boete krijgt.
  http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/paspoort-en-identificatie/identificatieplicht

  Sinds 1 januari 2005 geldt in Nederland de Wet op de Uitgebreide Identificatieplicht. Burgers moeten op verzoek van een daartoe bevoegd ambtenaar een identificatiebewijs kunnen tonen. Er is derhalve sprake van een toonplicht, de plicht tot het dragen van een identiteitsbewijs (draagplicht) staat niet in de wet.
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Identificatieplicht_in_Nederland

  Wat dus betekend dat je iemand naar de plek van controle kan laten komen met jou ID of dat iemand je op moet zoeken op het politie bureau om daar jou ID te laten zien en dan KAN je alsnog een bekeuring krijgen

  Laats nog meegemaakt , me moeder belde of ik even met haar ID langs kon komen bij een grote controle op de straatweg bij de voetbalvelden , ik was er zo liet de ID zien en niks aan de hand .

 34. Onager Booden

  het zwembad heeft een metamorfose ondergaan en is daarna echt belachelijk streng bezig gegaan met hun 35 badwachten die je werkelijk op alles en alles aanspreken.. te veel te overdreven en daar past dit gestapostaaltje ook bij, zonder reden mag je niet zomaar naar een id vragen, dat gaat ze helemaal niets aan ook al dien je het bij je te hebben. ha ik lees dat de gemeente het dus exploiteerd in de zomer tja dus daarom mag je er ook niet meer drinken of blowen of een radio aan hebben.. niet echt uitnodigend waren mijn laatste twee bezoeken daar en voorlopig ook voor het laatst geweest.

 35. [email protected]

  Het is eigenlijk te gek voor woorden dat dit nodig is, zo erg hebben mensen het verziekt, daar zouden wij eens over moeten discussiëren.

 36. Martin

  @Tja: “Je bent in Nederland pas strafbaar als aangetoond is, dat je iets doet dat in strijd is met de wet, niet op voorhand al.”…
  Klopt helemaal, maar je bent iig verplicht om vanaf 14 jaar een legitimatie bij je te hebben. Zoniet… dan ben je dus strafbaar!

 37. Tja

  @ Martin. Volgens mij toont RAF al aan dat dit incorrect is, er is toonplicht geen draagplicht. Er mag alleen bij een geldende reden on gevraagd worden en alleen bij dan niet tonen is men strafbaar, wanneer men de wet niet overtreed hoeft men dus in theorie geen ID op zak te hebben. Verdiep je eens in de wet zou ik zeggen.

 38. Frank

  @Tja: Wat je zegt klopt als een zwetende vinger. Niettemin gaat het hier om een maatregel die daar niet onder valt. De regels m.b.t. tonen en dragen van ID zijn niet relevant voor het zwembad. Zij stellen gewoon een voorwaarde voor toegang. Ze zouden evengoed kunnen zeggen: met een tas kom je het zwembad niet in (vgl musea). In dit geval stelt het zwembad c.q. de gemeente: zonder ID kom je het zwembad niet in. Punt. En wij controleren dat steekproefsgewijs.

 39. Frank

  zwetende=zwerende (f*cking autocorrectie ook).

 40. Carla

  Als je je ID moet tonen, moet je iedereen controleren bij entree. Dat gebeurt niet. Het is een willekeur. Hetzelfde als je in het grote bad wil zwemmen, ben je verplicht diploma A te hebben, alleen DAT hoef je niet bij je te hebben in het grote bad. Wel raar!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).