Zwembad Waterwijs in Kanaleneiland in Utrecht moet sluiten vanwege ‘torenhoge gasprijzen’ Zwembad Waterwijs in Kanaleneiland in Utrecht moet sluiten vanwege ‘torenhoge gasprijzen’

Zwembad Waterwijs in Kanaleneiland in Utrecht moet sluiten vanwege ‘torenhoge gasprijzen’

Zwembad Waterwijs in Kanaleneiland in Utrecht moet sluiten vanwege ‘torenhoge gasprijzen’
Zwembad Waterwijs in Utrecht
Zwembad Waterwijs aan de Jan Cornelisz. Maylaan in Kanaleneiland heeft besloten de deuren per 9 juli te sluiten. Het warmwaterzwembad in Utrecht kan de oplopende kosten vanwege de hoge gasprijzen niet meer bijbenen.

Zwembad Waterwijs aan de Jan Cornelisz. Maylaan in Kanaleneiland heeft besloten de deuren per 9 juli te sluiten. Het warmwaterzwembad in Utrecht kan de oplopende kosten vanwege de hoge gasprijzen niet meer bijbenen.

Veertig jaar lang konden Utrechters in Zwembad Waterwijs terecht voor onder meer hydrotherapie en zwemlessen. Maar sinds de coronacrisis heeft het zwembad het zwaar. “Het water van het zwembad moet op 33 graden Celsius zijn voor onze doelgroep”, vertelt Lieke Winter. “Anders heeft het voor hydrotherapie geen zin en is het te koud voor kinderen om in te leren zwemmen.”

Ten tijde van corona konden er vanwege de maatregelen minder mensen van het zwembad gebruik maken. “Ook toen moest het bad verwarmd worden, voor de paar mensen die erin konden. Met de toenemende gasprijzen en het uitblijven van inkomsten, lopen de kosten snel op”, legt Winter uit. 

Geen subsidie

Waterwijs kan voor onderhoud en verduurzaming van het bad juist goed geld gebruiken. “We voldoen nu nog aan alle wet- en regelgeving, maar volgend jaar gaat ook een nieuwe zwembadwaterwet in. De kosten voor een nieuwe installatie zijn erg hoog. Voor subsidie van de gemeente komt Zwembad Waterwijs niet in aanmerking, want het is geen gemeentelijk bad.” 

En dat wringt volgens Winter, want de wachtlijsten voor zwemlessen zijn ontzettend lang in Utrecht. “Er is een groot tekort aan zwemonderwijzers in Utrecht”, zegt Winter. “Het vervelende is, dat wij mensen die bij ons op de wachtlijst stonden nu moeten teleurstellen.” Aan de andere kant geven de wachtlijsten een vertroebeld beeld, denkt Winter, omdat veel kinderen op meerdere wachtlijsten staan ingeschreven.

Instromen bij ander bad

De gemeente Utrecht heeft met Zwembad Waterwijs meegedacht over het verplaatsen van kinderen met zwemles en personen die gebruikmaken van onder andere de hydrotherapie. “In samenspraak met de gemeente konden we de zorgvraag verplaatsen naar Zwembad Den Hommel en De Hoogstraat. Daar was nog plek voor patiënten om zorg te verlenen.”

Kinderen die al zwemles hebben, maar voor het sluiten van het zwembad nog geen diploma kunnen krijgen, organiseert Waterwijs samen met de gemeentelijke zwembaden zij-instroomdagen zodat de kinderen de mogelijkheid krijgen om in te stromen bij een andere zwemschool. Het personeel van Zwembad Waterwijs kan in overleg een nieuwe plaats binnen de overkoepelende organisatie FysioHolland krijgen.

10 Reacties

Reageren
 1. Len

  Je kunt toch ook je doelgroep aanpassen?

 2. Harm

  Klinkt als slecht management ook. Niets gespaard zeker. En natuurlijk doorverwarmen tijdens Corona. Kinderen kunnen ook leren zwemmen in lager dan 33 graden.

 3. Lombokker

  Ongetwijfeld zullen er nog wel meer zwembaden in de problemen komen, want verwarming is daar met stip de hoogste kostenpost. Ook bij sporthallen maakt verwarming trouwens een groot deel van de begroting vol.
  Ik verwacht wel dat de landelijke overheid maatregelen gaat nemen om de hogere gasprijs voor dit soort instellingen (deels) te compenseren.

 4. Scherpschutter

  @Lombokker

  De overheid neemt ook maatregelen. Ze koopt momenteel op ongekende schaal Russisch gas in (PDF rapport onderaan het bericht openen);

  https://energyandcleanair.org/publication/russian-fossil-exports-first-two-months/

  De Nederlandse overheid was in de afgelopen 2 maanden zelfs de op 3 na grootste importeur van Russisch gas ter wereld! Alleen Italie, China en Duitsland kochten nog meer Russisch gas. Putin mag ons wel eens een bloemetje sturen als bedankje…

 5. Gbrie

  Maar om kinderen te leren zwemmen hoeft het water echt geen 33 graden te zijn. 18 graden is prima! Hele volksstammen hebben het in Nederland in open water geleerd en dan was 18graden al warm!
  Tenzij het om zwaar zieke kinders gaat maar dat miet je dan wel in het artikel vermelden.

 6. Peter

  Te koud om in te leren zwemmen? Lijkt me onzin. In de Kwakel is het water zéker geen 33 graden en daar leren kinderen ook zwemmen. Voor de rest zal de (doelgroep-)argumentatie wel kloppen, maar wat de zwemlessen betreft ….

 7. Gerard

  @schepschutter Dat is de import van Nederland als land, niet door de overheid. Nederlandse bedrijven importeren voornamelijk gas voor Duitsland.

 8. Ton

  Dat mag de gemeente Utrecht toch niet laten gebeuren .! Hopelijk vinden ze nog ergens een handje klein geld.

 9. Nina

  Geld zat, als we stoppen met subsidie voor kunst en cultuur waar het hoognodig is een veel hogere entreeprijs te vragen om deze sector zichzelf te laten bedruipen.

  Kwestie van prioriteiten stellen. Dat doe ik thuis ook. Plezier en vermaak komen na educatie en gezondheid.

 10. Mitch

  Wat een Drama dit gebeuren !
  Putin verzuipen !

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).