Zwemmen bij De Munt in Utrecht blijkt nu ook uit onderzoek razend populair; moet het een officiële zwemlocatie worden? Zwemmen bij De Munt in Utrecht blijkt nu ook uit onderzoek razend populair; moet het een officiële zwemlocatie worden?

Zwemmen bij De Munt in Utrecht blijkt nu ook uit onderzoek razend populair; moet het een officiële zwemlocatie worden?

Zwemmen bij De Munt in Utrecht blijkt nu ook uit onderzoek razend populair; moet het een officiële zwemlocatie worden?
De Munt in Utrecht
De zomer komt eraan en dus zal het niet lang meer duren voor Utrechters zich op warme dagen weer massaal naar het water begeven, op zoek naar verkoeling. Van oudsher is het water bij De Munt zeer populair zwemwater in Utrecht, terwijl het water officieel niet bestemd is voor zwemmers. De gemeente Utrecht heeft recent laten onderzoeken of het aantal officiële zwemplekken in de stad misschien uitgebreid moet worden.

De zomer komt eraan en dus zal het niet lang meer duren voor Utrechters zich op warme dagen weer massaal naar het water begeven, op zoek naar verkoeling. Van oudsher is het water bij De Munt zeer populair zwemwater in Utrecht, terwijl het water officieel niet bestemd is voor zwemmers. De gemeente Utrecht heeft recent laten onderzoeken of het aantal officiële zwemplekken in de stad misschien uitgebreid moet worden.

Wie op een zomerse dag graag in en rond het water bij De Munt vertoeft kan rekenen op veel gezelschap, blijkt nu ook uit onderzoek in opdracht van de gemeente Utrecht. In de zomer van 2021 telden onderzoekers van het Mulier Instituut op een aantal warme dagen het aantal bezoekers op negen populaire buitenzwemplekken in Utrecht.

Niet geheel verrassend kwam het water bij De Munt als een van de drukste zwemwateren uit de bus. Op het piekmoment telde het aantal bezoekers hier 974, op een maximale capaciteit van 800: maar liefst 118 procent. Alleen de Haarrijnse Plas werd drukker bezocht, daar waren er 2.485 bezoekers op het piekmoment. Daar is echter plek voor 7000 mensen.

Officieel en niet-officieel

In het onderzoek werden zowel officiële als niet-officiële buitenzwemplekken meegenomen. Officiële zwemplekken zijn bijvoorbeeld de Haarrijnse Plas en de Strijkviertelplas. Hier wordt de veiligheid en de waterkwaliteit gereguleerd. Het water bij De Munt en de Kromme Rijn bij Amelisweerd, maar ook het water bij de Veilinghaven zijn niet-officiële zwemplekken.

Toch worden plekken als De Munt en de Kromme Rijn bij Amelisweerd juist veel bezocht, blijkt uit het onderzoek. De Munt blijkt populair vanwege de nabijheid bij de stad en Amelisweerd wordt vooral bezocht vanwege de mooie locatie in de natuur. De onderzoekers concluderen dan ook dat niet-officiële buitenzwemplekken belangrijk zijn in het totaalaanbod van het buitenzwemwater in Utrecht.

Veilig zwemmen bij De Munt

Een van de voorstellen van de onderzoekers aan de gemeente is daarom om te kijken of niet-officiële zwemplekken, zoals bij De Munt, omgezet zouden kunnen worden in officiële zwemplekken: “Door het realiseren van (kleinschalige) plekken in de stad waar gezwommen mag worden, kan voorkomen worden dat ‘overal’ op (onveilige of overlast veroorzakende) plekken gezwommen gaat worden.” De onderzoekers raden aan om bij dit soort plekken duidelijk aan te geven waar zwemmen dan mag ofwel gedoogd wordt.

Het college laat weten de aanbevelingen van de onderzoekers mee te nemen. Komende zomer zal al gekeken worden naar de impact van het eventuele omzetten van niet-officiële zwemlocaties naar officiële zwemlocaties. Het college zegt wel dat het omzetten een proces is dat veel tijd in beslag neemt. Er moet zorgvuldig afgestemd worden met omwonenden, die rondom een recreatievoorziening zouden komen te wonen. Hiernaast moet bijvoorbeeld ook overlegd worden met de Provincie Utrecht, die officiële zwemlocaties toewijst en toeziet op de waterkwaliteit.

Of en wanneer zwemmen bij De Munt ook op papier toegestaan gaat worden is dus nog even de vraag, maar dat zal de vele mensen die ongetwijfeld ook deze zomer weer verkoeling zullen gaan zoeken bij het water waarschijnlijk niet deren.

Gekoppelde berichten

21 Reacties

Reageren
  1. [email protected]

    Dat deed ik vroeger als jochie met mijn vrienden al,toen lag er ook nog de boot vd waterpolitie verderop in de hoek.
    Altijd al een super plek geweest om even lekker verkoeling te zoeken.

  2. Len

    Nou als je het aan de doorsnee DUIC reaguurder vraagt dan weet je het antwoord wel

  3. Lombokker

    Een eindje verderop, bij de Timorkade/Damstraat/Westplein barst het van de ratten. De kans is aanwezig dat die lieve diertjes ook bij de Munt rondzwemmen. En dat is slecht nieuws, want ratten kunnen de ziekte van Weil bij zich dragen én verspreiden. Daar hebben ze zelf geen last van, maar mensen kunnen er ernstig ziek van worden.

  4. Ooginalbewoner

    Nee, nee, nee! Als ambtenaren zich ermee gaan bemoeien wordt die locatie kapot geregeld. Trappetjes, borden, meubilair, toiletten, TOEZICHT! Hekken, en natuurlijk openingstijden, bezwaren van omwonden, hekken, roeiers die gaan klagen, vissers die protesteren, etcetera etcetera. Wordt een ramp en einde plezier. Beste Gemeente er zijn vast veeeeel leukere dingen om te regelen.

  5. JvS

    Twee jaar later.. Doordat het kanaal is doorgetrokken naar het centrum is het te druk met boten. Er mag niet meer gezwommen worden.

    Huizen en kamers worden kleiner. De stad warmer. Zorg als gemeente dat je het creëert en het niet hoeft te ontstaan.

  6. stefan

    o fijn, alsof de omwonenden nog niet genoeg overlast hebben.

  7. Jaap

    Te gek voor woorden als de vrijheid om te zwemmen in buitenwater afhenomen gaat worden, buiten de officieel aangewezen plekken ( nieuw en oud). Hoeveel rechten kunnen er ons nog afgenomen worden? We gaan heus niet tussen de olietankers zwemmen.
    Het moet eens afgelopen zijn met dat overreguleren.
    Waterkwaliteit nakijken is prima, maar gun de burger ook zijn keuzevrijheid. We zijn mensen, geen wandelende risico’s.

  8. Freddy

    Dit water valt onder Rijkswaterstaat. Kortom de gemeente heeft daar niets over te zeggen.
    Daarnaast is de bodem zwaar verontreinigd en is het bij de bruggen niet veilig vanwege oude meermalen onder water.

  9. Alex

    Volgens mij wordt het weer nodeloos complex op deze manier en probeert de gemeente weer iets te controleren wat ze toch niet onder controle krijgen.
    Want wat is de meerwaarde van een ‘officiële’ zwemlocatie?

    Wat er moet gebeuren is heel simpel en weinig. Zorg dat de waterkwaliteit gecontroleerd en gepubliceerd wordt verwijder onveiligheden zoals fietswrakken.

    Bij overlast/ ongeregeldheden natuurlijk ingrijpen, maar dat moet zo I zo overal al gebeuren.

    Die eeuwige regelzucht kost alleen maar geld en levert uitsluitend frustratie op.

  10. willem

    hebben ze echt geld uit gegeven om dit vast te stellen?

  11. Lombokker

    @Freddy
    Omdat het Merwedekanaal geen hoofdvaarweg meer is, moet het beheer daarvan worden overgedragen aan de gemeente Utrecht en het waterschap. Die hebben dat tot nu toe geweigerd omdat ze geen zin hebben om op te draaien voor de kosten van achterstallig onderhoud.
    https://www.duic.nl/algemeen/oevers-en-bruggen-merwedekanaal-toe-aan-onderhoud-volledige-omvang-herstelwerkzaamheden-nog-niet-bekend/

  12. Pee

    Laat de boel de boel .
    Dit gebeurt al zolang dat het al gedoogd word dus last het zoals het is .
    Ga nou niet de boel aan regels onderhevig maken want dan veroorzaakt de gemeente zelf de problemen.

  13. Hans

    Zwemmen bij de munt nagenieten is gevaarlijk.Er is een paar jaar geleden iemand op een roeiboot gesprongen.Paarduizend euroschade.gelukkig geen gewonden.Roeiboten kunnen hoge snelheid hebben..(20kkm per uur),maak er dus. Geen zwemwater vann

  14. Walter

    Utrecht had vroeger 5 buiten zwembaden,ongelooflijk dat er geen 1 over is,saaie meuk!

  15. Tim

    Is daar echt onderzoek voor nodig? Rij gewoon op een willekeurige zonnige dag langs en je weet al genoeg. En officieel of niet, gezwommen wordt er toch wel.

  16. Scherpschutter

    @Jaap

    “Hoeveel rechten kunnen er ons nog afgenomen worden? ”

    Nul. Rechten kunnen niet worden afgenomen. Cirkels zijn ook niet vierkant. Alleen privileges kunnen worden afgenomen…

  17. wollie

    wat gaat een douchemuntje kosten?

  18. passalacqua

    waar komen: douches, duikplank, frietkraam, slagboom, kleedhokjes?

  19. Realist

    Gezien de hoeveelheid rompslomp die het oplevert zou ik het laten zoals het is. Eigen verantwoordelijkheid om daar zo nodig te willen zwemmen.

  20. Baliekluiver

    “Afstemmen met bewoners”, wanneer houdt de gemeente eens op met dat huigelachtige gedoe? Bewoners in Utrecht worden alleen serieus genomen als ze er tijdelijk wonen en veel feesten. En dat zal onder het nieuwe college alleen maar erger worden!

  21. Sneipas

    Scherpschutter 26/5/2022 – 17:26
    Cirkels zijn niet vierkant, maar rechten kunnen wel degelijk worden afgenomen. Kiesrecht om maar een voorbeeld te noemen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).