Allemaal Utrechters - Martin Zemp: ‘Leidsche Rijn is een goede plek voor mijn meiden’ | De Utrechtse Internet Courant Allemaal Utrechters - Martin Zemp: ‘Leidsche Rijn is een goede plek voor mijn meiden’ | De Utrechtse Internet Courant

Allemaal Utrechters – Martin Zemp: ‘Leidsche Rijn is een goede plek voor mijn meiden’

Allemaal Utrechters – Martin Zemp: ‘Leidsche Rijn is een goede plek voor mijn meiden’
Martin Zemp en zijn dochters in zwembad Fletiomare, na de zwemles. Foto: Fenna Riethof
Deze landen zijn de revue gepasseerd: Polen, Rusland, Iran, Colombia, Macedonië, Peru, Venezuela, Syrië, Indonesië, Denemarken, Zuid-Afrika, Spanje, Ethiopië, Taiwan,…

Paspoort

Naam: Martin Zemp
Land: Zwitserland
Plaats: Luzern
Geboortedatum: 02-1975
Levensmotto: ‘Die heb ik niet’
Aantal mensen met (alleen) een Zwitsers paspoort in Utrecht in 2017: 91 (bron: Basisregistratie Personen/BRP)

Allemaal Utrechters is een reeks interviews met onze in het buitenland geboren stadsgenoten. We vragen ze naar hun achtergrond en hun ideeën over Utrecht en tonen zo de diversiteit van onze stad. We streven ernaar alle Utrechtse nationaliteiten te portretteren. Deze keer: Martin Zemp (42) uit Zwitserland.

Martin wil graag in het zicht blijven van Olivia (5) die zwemles krijgt in zwembad Fletiomare, in Leidsche Rijn. Dan kan ze af en toe naar hem kijken, wat het zwemmen een stuk minder eng maakt. In een ander bad, uit het zicht, is dochter Sophie (7) bezig. Afgelopen zomer is het gezin vanuit Singapore naar Nederland verhuisd. Nu is het nog bezig met het vinden van een dagelijkse routine. In elk geval is er altijd zwemles op zaterdagochtend. Net als in Azië. “Daar hadden we zelfs een eigen zwembad”, vertelt Martin. “Dat missen de meiden wel. Ook dat we veel tijd buiten doorbrachten.”

Vóór Singapore woonde het gezin een aantal jaar in Maleisië, waar Olivia geboren werd. Sophie kwam ter wereld in hun tijd in Vietnam. In totaal hebben Martin en zijn vrouw, die overigens roots heeft in Vietnam, tien jaar in Zuid-Oost Azië gewoond. Ze waren 2,5 jaar samen voordat ze aan hun internationale avontuur begonnen.

“We hebben elkaar ontmoet op een feestje van een gemeenschappelijke vriend, een half jaar nadat ik in Rotterdam was komen wonen voor werk.” In de havenstad zat het hoofdkantoor van zijn bedrijf. Mooi, want hij wilde altijd al weg uit Zwitserland. “Niet omdat ik het niet leuk vond, maar omdat ik eens iets anders wilde.” Hij groeide op als ‘een typische Zwitser’: “In een dorpje in de heuvels en bij het bos, met mijn broers en een hond. Ik was benieuwd wat er nog meer was.”

Na twee jaar Nederland heeft Martin nog één jaar in Zwitserland gewoond en gewerkt, maar hij wilde weer weg, deze keer met zijn geliefde. Toen zij een baan kreeg aangeboden in Vietnam zorgde hij ervoor, zoals hij het zelf formuleert, dat hij daar óók een baan kreeg aangeboden. De jaren erna stemde het koppel op deze manier nog twee keer de locaties van hun nieuwe banen op elkaar af.

Alles in de buurt

Ze hebben er altijd rekening mee gehouden dat ze terug zouden gaan naar Nederland; zij heeft hier familie en ze willen de meiden graag een tijdje in een stabiele omgeving laten opgroeien. Leidsche Rijn had wat ze zochten: een school met een internationaal randje, veiligheid en recreatiemogelijkheden.

Op de vraag wat Martin zelf van Leidsche Rijn vindt, antwoordt hij: “Praktisch.” Achter hem moet een moeder, die in haar eentje aan een tafel zit, proesten. Snel wendt ze haar blik af. “Praktisch”, herhaalt Martin. “Positief dus. Ik ben met de trein snel op Utrecht Centraal en voor een leuk restaurant hoeven we niet ver te fietsen. We gaan graag naar restaurant Hooge Weide, waar de medewerkers een beperking hebben. Het eten is lekker en de sfeer goed.”

Als Martin na de zwemles de meiden uit de kleedkamers heeft opgehaald, is Olivia verlegen maar weet Sophie een heleboel dingen te bedenken die ze leuk vindt aan Nederland. Oké, het ‘zwembad met heel veel glijbanen’ was in Zwitserland, maar ook het Spoorwegmuseum vond ze geweldig. “Het is daar net alsof je in een echte trein zit, maar dan is het toch niet zo!” Olivia vond het nijntje museum leuk, vertelt Martin. Sophie heeft ook nog een tip: “Als je een verjaardagsfeestje wilt geven, moet je naar Castellum. Daar verstoppen ze dingen die je dan kunt gaan zoeken.” Martin legt uit: Castellum Hoge Woerd is een nagebouwd Romeins legerkamp dat er ooit zat. Met horeca en een kinderboerderij. “De binnenstad van Utrecht moeten we nog verder ontdekken. Daar zit volgens mij ook nog veel leuks.”

Jezelf of iemand anders aanmelden voor Allemaal Utrechters? Dat kan! Bekijk welke nationaliteiten er al zijn geweest in het rijtje hieronder, en mail naar redactie@duic.nl 

Deze landen zijn de revue gepasseerd:
Polen, Rusland, Iran, Colombia, Macedonië, Peru, Venezuela, Syrië, Indonesië, Denemarken, Zuid-Afrika, Spanje, Ethiopië, Taiwan, Duitsland, Aruba, Bolivia, Irak, Liberia, Noord-Ierland, Finland, Oostenrijk, Verenigde Staten, Turkije, Engeland, Hongarije, Chili, Italië, Ecuador, India, Roemenië, Bangladesh, Frankrijk, Suriname, Ierland, Brazilië, Australië, Nicaragua, Griekenland, Litouwen, Estland, Tadzjikistan, Zuid-Soedan, Portugal, Canada, België, Zuid-Korea, Curaçao, Senegal, Afghanistan, Japan, Zwitserland.

1 Reactie

Reageren
  1. Sepp Buhler

    Hallo…ik ben zelf Zwitser en woon nu enkele jaren in Venray…ik ben onder de indruk van het verhaal van Martin Zemp…ik zou graag in Kontakt komen met Martin Zemp..zou dit mogelijk zijn…evtl. E-mailadres…te krijgen??
    Alvast bedankt
    Groetjes Sepp Buhler

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).